Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Απρίλιος 22, 2018
Text Size
Home Μελισσοκόμος Φορείς - συνεργάτες Μελισσόκηπος Αξιού - Το δάκρυ της μέλισσας

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 6 Votes )

Στη γιορτή μελιού της Θεσσαλονίκης συναντήσαμε πολλούς μελισσοκόμους της Βόρειας Ελλάδας, από Δυτική Μακεδονία ως τη Θράκη.Οινόμελι - Δάκρυ της μέλισσαςΕπίσης δοκιμάσαμε πολλά προϊόντα, μέλια, γλυκίσματα, και ποτά. Ένα από τα καλύτερα ήταν το οινόμελο του κυρίου Χρήστου Τούσιου.

 


Ο κύριος Τούσιος, τεχνολόγος ηλεκτρολόγος στο κύριο επάγγελμα του, ασχολείται με τη μελισσοκομία εδώ και 7 χρόνια. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Κύμινα Θεσσαλονίκης  στο δέλτα του Αξιού, ξεκίνησε την οικογενειακή και ερασιτεχνική αρχικά δράση του γύρω από τις μέλισσες και σταδιακά μπήκε στα βαθειά!
Φίρμα των προϊόντων του , τι άλλο;

Μελισσόκηπος Αξιού!

melissokipos

«Στην αρχή ήμουν αβέβαιος, διστακτικός, έκανα ότι κάνουν οι περισσότεροι: μέλι, γύρη , πρόπολη και κερί, αργότερα εντατικά βασιλικό πολτό και πάντα με τη βοήθεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Καθώς τα χρόνια περνούσαν το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η ανησυχία με οδήγησαν σε καινούρια μονοπάτια. Ψάχνοντας για κάτι διαφορετικό, δοκίμασα την ΜΟΥΝΤΟΒΙΝΑ Χαλκιδικής(την κάνουν στην Χαλκιδική από πολύ παλιά) μου άρεσε και επιχείρησα να την κάνω και εγώ. Προσπαθώντας να πετύχω το απόσταγμα μελιού (μουντοβίνα) διάβαζα, ότι υπήρχε σχετικό στην βιβλιογραφία (λίγα πράγματα) μετά στο διαδίκτυο, ανακάλυψα για το αρχαίο ΥΔΡΟΜΕΛΙ από ξένες πηγές και πειραματίστηκα πάνω σε αυτό, και ακόμη φυσικά.»

Κουραστική εργασία η μελισσοκομία αλλά για τους μελισσοκόμους είναι μια «κουραστική απόλαυση».
-Σας κουράζει η δουλειά στα μελίσσια;
- Εάν σου αρέσει κάτι δεν σε κουράζει!, μας απαντάει ο κύριος Τούσιος.
-Τουλάχιστον ανταμείβονται οι κόποι σας;
- Ηθικά τουλάχιστον ναι! Βλέπω τον κόσμο που καταναλώνει τα προιόντα μου να είναι ευχαριστημένος και αυτό με γεμίζει!
-Η οικογένεια σας συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της μελισσοκομίας;
-Βέβαια! Όλοι συμμετέχουν με τον τρόπο τους
-Ελπίζετε στο μέλλον να μεγαλώσετε την επιχείρηση σας ή ακόμα και να επεκταθείτε και σε άλλους τομείς;
-Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και η αναζήτηση δε σταματά! , μας απαντά ο κύριος Τούσιος, λόγια που δείχνουν άνθρωπο δραστήριο και ανήσυχο!

Ο κύριος Τούσιος παράγει δύο πολύ εύγευστα ποτά, οινόμελο και μουντοβίνα.
Ας δούμε τα βασικά βήματα παρασκευής τους, όπως εκείνος μας τα περιέγραψε:

  • Δημιουργούμε μούστο από μέλι, υδρόμελι (1 μέρος μελι+3 μέρη νερό περίπου)

 

  • αποστηρώνουμε τον μούστο

 

  • προσθέτουμε ζυμομύκητες κρασιού για να γίνει η ζύμωση σωστά

 

  • αφού τελειώσει η ζύμωση μεταγγίζουμε σε βαρέλι για ένα χρόνο περίπου


Και αφού καθαρίσει καλά(διάυγαση)

  • εμφιαλώνουμε και στην υγειά μας.

dakrymelissas
Τα επόμενα βήματα της παραπάνω διαδικασίας αποτελούν τα τη συνέχεια για την παραγωγή μουντοβίνας:

  • η μουντοβίνα για εμένα είναι το επόμενο στάδιο πριν την εμφιάλωση του οινόμελου,

 

  • αποστάζουμε δηλαδή ένα μέρος από το οινόμελο (κυρίως ότι μένει αφού τραβήξουμε για το οινόμελο) σε άμβυκες(αποστακτήρες) και παίρνουμε το απόσταγμα μελιού, (μουντοβίνα)


Η παραγωγή των ποτών συνήθως συνοδεύεται με γιορτές και διασκεδάσεις. Ο κύριος Τούσιος και ο Μελισσόκηπος Αξιού δεν αποτελεί εξαίρεση: «Η ολοκλήρωση της απόσταξης συνοδεύεται με κοψίδια και λουκάνικα, μουσικές και γέλια…»

-Που διαθέτετε τα προιόντα σας;
-Σε όλους τους μερακλήδες, μέσα από τις εκθέσεις και φυσικά το διαδίκτυο


http://sites.google.com/site/melisokipos


-Ο κόσμος γνωρίζει αρκετά για τα ποτά αυτά? Είναι ενημερωμένος?
-Ο κόσμος δεν γνωρίζει! Οχι μόνο τα ποτά αυτά, αλλά ούτε  τα υπόλοιπα προιόντα της μέλισσας, πέρα από το μέλι. Γι’ αυτό χρειάζεται προσπάθεια από τους μελισσοκόμους, μέσα από τους συλλόγους, με διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές ανάλογες με αυτή της Θεσσαλονίκης να γίνουν γνωστά.
-Υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των ποτών; Σε τι διαφέρουν από άλλα τσίπουρα ή κρασιά;
Η γεύση και τα αρώματα μελιού που σου αφήνουν είναι μοναδικά. Και φυσικά η πρώτη υλη τους, το μέλι είναι ως γνωστόν πολύ θρεπτικό και αγνό!
- Τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν αγοράζει οινόμελο ή μουντοβίνα;
-Να του αρέσει όταν το βλέπει (να είναι καθαρό, διαυγές, με ωραίο χρώμα)
Να του αρέσει η γεύση και να το δοκιμάζει πριν το πάρει!
-Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας;
«Όπως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη έτσι και ο κάθε μελισσοκόμος μόνος του δεν καταφέρνει και πολλά !!!»

Ο κύριος Τούσιος μας ευχαρίστησε και μας ευχήθηκε καλή αντάμωση στην επόμενη γιορτή! Έστειλε χαιρετισμούς από την όμορφη Θεσσαλονίκη σε όλους τους φίλους μελισσοκόμους και φυσικά στους «μερακλήδες»!

IMG_0148

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομικοί φορείς - συνεργάτες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 463 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης