Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Εξιχνιάζοντας μια πυρκαγιά

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

Σε αριθμό-ρεκόρ αναμένεται να φτάσει φέτος ο αριθμός των κατηγορουμένων για εμπρησμούς από πρόθεση ή αμέλεια, αφού στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου είχαν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη 212 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτούς οι 46 κατηγορήθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση και οι 166 για αμέλεια.

Σημειωτέον ότι στον αριθμό των 212 κατηγορουμένων, δεν συμπεριλαμβάνονται δικογραφίες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.


Πέρσι, στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ο αριθμός των κατηγορουμένων για εμπρησμούς είχε φτάσει τους 314, εκ των οποίων οι 75 ήταν για πρόθεση και οι 239 για αμέλεια. Μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, όπως οι δύο που εκδηλώθηκαν στη Σάμο και αποτέφρωσαν χιλιάδες στρέμματα, εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Τρεις από αυτούς έχουν ήδη προφυλακιστεί, ενώ για τους υπόλοιπους ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ο εντοπισμός των εμπρηστών της Σάμου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ειδική υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία φέτος κλείνει δέκα χρόνια λειτουργίας.Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού

Στη διάρκεια των δέκα χρόνων η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία, ενώ οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτή έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς, της αντίστοιχης υπηρεσίας για την εξιχνίαση εμπρησμών. «Προσπαθούμε να εντοπίσουμε το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς», μας εξήγησε αξιωματικός της δίωξης εμπρηστών και συνέχισε: «Κάθε πυρκαγιά αφήνει «αποτυπώματα». Από τη στιγμή που εντοπιστεί το σημείο έναρξης ψάχνουμε για τον δράστη».

Στη δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο, το σημείο έναρξης της φωτιάς εντοπίστηκε δίπλα σε μελίσσια. Το ζευγάρι των μελισσοκόμων και ένα συγγενικό τους πρόσωπο είναι οι κατηγορούμενοι για τη μεγάλη φωτιά.

Πώς μπορεί να «διαβάσει» τη φωτιά ένας ανακριτικός υπάλληλος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού;

«Τα καμένα δέντρα δείχνουν από ποια κατεύθυνση ήρθε η φωτιά», μας εξηγεί ο ίδιος αξιωματικός. «Ο κορμός ενός δέντρου είναι πιο πολύ απανθρακωμένος στην πλευρά από την οποία έρχεται η φωτιά. Αυτό είναι ένα «αποτύπωμα». Διαβάζοντας τα «αποτυπώματα» που αφήνει η πυρκαγιά, μπορείς να εξακριβώσεις από ποια κατεύθυνση ήρθε και να καταλήξεις στο σημείο έναρξης. Από κει και πέρα ψάχνεις να βρεις τι ήταν αυτό που την προκάλεσε».

Ανάλυση
Μόλις εντοπιστεί το σημείο έναρξης της φωτιάς, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ερευνούν την περιοχή για υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού, για αντικουνουπικά «φιδάκια» που έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για πρόκληση πυρκαγιών, ενώ κάνουν και ανάλυση στο χώμα, αν χρειαστεί, για να εξακριβωθεί αν χρησιμοποιήθηκε εύφλεκτο υγρό. Αυτά για την περίπτωση εμπρησμού από πρόθεση. Το επόμενο στάδιο είναι ο εντοπισμός του δράστη ή των δραστών, που γίνεται συνήθως με τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής. Οι αξιωματικοί της δίωξης εμπρηστών δεν αρκούνται στον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων βάζουν φωτιές. Στη διάρκεια του χειμώνα εκπαιδεύουν ομάδες πυροσβεστών στις πυροσβεστικές υπηρεσίες όλης της χώρας, ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις για την εξιχνίαση εμπρησμών. «Δημιουργούμε πυρήνες σε ολόκληρη τη χώρα, γιατί οι πυρκαγιές είναι πολλές και είναι αδύνατον να τις ερευνήσουμε όλες», υποστηρίζει ο αξιωματικός του ΠΣ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν σταματάει ούτε η δική τους εκπαίδευση.

ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 347 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης