Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιούλιος 10, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Το πράσινο φως της Κομισιόν έλαβε το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

Επιδοτήσεις για νέους μελισσοκόμουςΤο πράσινο φως της Κομισιόν έλαβε το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Μέχρι 15 Δεκεμβρίου η προκήρυξη

 

Την πολυαναμενόμενη έγκριση της Κομισιόν έλαβε το πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για περισσότερους από 6.000 δικαιούχους. Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, επιβεβαιώνοντας τον ΑγροΤύπο που σε πρόσφατα ρεπορτάζ του έγραφε ότι είναι θέμα χρόνου η έγκριση αλλά και η πρόσκληση του προγράμματος. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου η προκήρυξη θα βγει στον... αέρα το αργότερο έως την 15η Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή επιδότησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.

Το ύψος της χρηματοδότησης – σύμφωνα με πληροφόρηση από το ΥπΑΑΤ, η οποία επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – θα κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει ως εξής (τα ποσά θα οριστικοποιηθούν με την προκήρυξη του προγράμματος):

 • Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ
 • Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ, και
 • Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ
 • Δηλώσεις Τσαυτάρη

  Μετά την ανακοίνωση της είδησης ότι εγκρίθηκε από την Κομισιόν το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 δικαιούχους έως 40 ετών να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού. Το νέο πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους. Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ».

  Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός, ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%» τονίζει ο κ. Τσαυτάρης. Προσθέτει μάλιστα ότι το υπουργείο «θα υποστηρίξει ποικιλότροπα τον νέο αυτόν αγρότη γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι -αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος- ο οργανισμός «Δήμητρα» θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει. Γι' αυτό και βάζουμε ως κριτήριο αν θα πάρει τη δεύτερη δόση του 15% την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και έχει πάρει αυτή τη εξειδίκευση».

  Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, είναι «ο νέος αγρότης να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως «αρχηγός» της εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα έχει στόχο δηλαδή ένας νέος ή μια νέα να στήσουν μια νέα αγροτική εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα υποχρεωτικό όλοι να πάνε για να σκάψουν τη γη. Μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία, τη μεταφορά των προϊόντων» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

  Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

  Συνταγές με μέλι

  Συνταγές με μέλι

  Μελισσοκομικός εξοπλισμός

  Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
  Διαφήμιση

  Εκπαίδευση μελισσοκόμων

  beeshop

  1

  Έχουμε 904 επισκέπτες συνδεδεμένους

  Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

  Ο καιρός

  Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

  Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

  Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

  Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

  Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

  Μενού πλοήγησης