Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Δευτέρα, Ιανουάριος 20, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Το ελληνικό μέλι πρέπει να χτίσει το μύθο του

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 3 Votes )

Ο Σταμάτης Παντελής εφαρμόζει τη νομαδική μελισσοκομία στην Σκύρο, ακολουθώντας την ανθοφορία του θυμαριούΣτην προβολή και στη διανομή χωλαίνει η ελληνική μελισσοκομία, όπως λέει ο Σταμάτης Παντελής, επαγγελματίας οδηγός και μελισσουργός από τη Σκύρο. Σε αντίθεση με το ελαιόλαδο και το κρασί, όπου υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια προβολής τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και το εξωτερικό, το ελληνικό μέλι δεν χαίρει της ίδιας αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην μπορεί να απορροφηθεί, ιδίως σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή.

Ο Σταμάτης Παντελής εφαρμόζει τη νομαδική μελισσοκομία στην Σκύρο, ακολουθώντας την ανθοφορία του θυμαριού

Η κατάσταση αυτή κάνει τους Έλληνες μελισσοκόμους να ανησυχούν για το μέλλον. Όσον αφορά την αγορά ο κ. Παντελής πιστεύει ότι όποιος ξέρει από μέλι, αγοράζει από επώνυμο μελισσοκόμο, κι όχι μαζικής παραγωγής προϊόντα που είναι σκέτο «νεράκι», έχοντας αμφίβολη προέλευση και τιμή μόνο ελαφρά χαμηλότερη ή και ίδια με μέλια σαφώς ανώτερης ποιότητας.

Πόσα μελίσσια διαθέτετε και πού είναι εγκατεστημένα;
Έχω γύρω στα 100 μελίσσια που μου δίνουν περίπου 1 τόνο μέλι το χρόνο.
Όπως κάνουν όλοι οι μελισσοκόμοι στη Σκύρο, έτσι κι εγώ εφαρμόζω τη νομαδική μελισσοκομία. Δηλαδή μετακινώ τα μελίσσια γύρω-γύρω στο νησί, ακολουθώντας την ανθοφορία του θυμαριού. Το θυμάρι ανθίζει στο βόρειο τμήμα του νησιού στις αρχές Ιουνίου. Στη συνέχεια μετακινείται όλο και νοτιότερα, ως τα τέλη Αυγούστου, που φτάνει στο νοτιότερο άκρο της Σκύρου.

Τον υπόλοιπο χρόνο με τι τρέφονται οι μέλισσές σας;
Το Σεπτέμβριο μετακινούμε τα μελίσσια στο ρείκι και στο πεύκο, ενώ το Δεκέμβριο τα πηγαίνουμε σε μια πιο μόνιμη τοποθεσία. Εκεί υπάρχουν αμυγδαλιές, ροδακινιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Το χειμώνα όμως, που η τροφή είναι λιγοστή, αφήνω μέσα μέλι από ρείκι και πεύκο. Ανά 10ήμερο ελέγχω το μελίσσι να δω αν έχει τροφή και σε περίπτωση που χρειαστεί, το ενισχύω με ζαχαροζύμαρα.  

Ποιο από τα είδη που παράγετε έχει μεγαλύτερη ζήτηση;
Μόνο το θυμαρίσιο μέλι αγοράζει ο κόσμος. Το ρείκι και το πεύκο δεν το παίρνει κανείς. Το πευκόμελο από μόνο του είναι καλό, επειδή όμως το πεύκο ανθίζει ταυτόχρονα με το ρείκι, το τελικό προϊόν είναι σκουρόχρωμο και έχει μια χαρακτηριστική πικρή γεύση. Παρότι το ρεικόμελο θεωρείται εξαιρετικά υγιεινό και έχει αποδειχτεί ότι προφυλάσσει και από παθήσεις όπως ο προστάτης, ο κόσμος δεν το έχει συνηθίσει και δεν το προτιμάει. Έτσι το χρησιμοποιούμε ως τροφή για τις μέλισσες.

Πού πωλείται το μέλι σας; Θεωρείτε ότι είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με φθηνότερα προϊόντα;
Πουλάω στη Σκύρο αλλά και στην Αθήνα, όπου μου ζητήσουν. Μέχρι και στην Αμερική. Στο νησί, το μέλι μας διατίθεται και σε σούπερ-μάρκετ αλλά και στο αεροδρόμιο. Όσο για την τιμή λιανικής, έχει πέσει λόγω της κρίσης και διαμορφώνεται στα 12 ευρώ το κιλό. Στην Αθήνα μπορεί να υπάρχουν και πιο φτηνά μέλια, όμως όποιος ξέρει από καλό μέλι αγοράζει από επώνυμο παραγωγό. Άλλωστε μη νομίζετε ότι η διαφορά στην τιμή είναι μεγάλη. Βλέπω να πουλιούνται βιομηχανικά μέλια που είναι σκέτο «νεράκι» σε τιμές παρόμοιες με του δικού μας προϊόντος που όμως είναι σαφώς ανώτερης ποιότητας.

Καταφέρνετε να πουλήσετε ολόκληρη την παραγωγή σας;
Μέχρι πριν δύο χρόνια, οι πωλήσεις πήγαιναν πολύ καλά. Μετά όμως ήρθε η κρίση και ο κόσμος έχει λιγότερα χρήματα να ξοδέψει. Σήμερα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας το κάνουμε δώρο σε φίλους και γνωστούς.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σκύρου για την παραγωγή μελιού;
Η χλωρίδα του νησιού μας αποτελεί την καλύτερη τροφή για το μελίσσι. Επιπλέον, οι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, όπως η ξηροθερμική ατμόσφαιρα και η χαμηλή υγρασία, συντελούν καθοριστικά στην παραγωγή ποιοτικού μελιού. Στη Σκύρο μάλιστα δεν αποτελεί απειλή για το μελίσσι η βαρρόα  ή η νοζεμίαση, που είναι από τις κυριότερες ασθένειες της μέλισσας, λόγω έλλειψης υγρασίας.

Πώς κρίνετε την προβολή του ελληνικού μελιού;
Με στεναχωρεί το γεγονός ότι άλλα προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το κρασί χαίρουν αναμφισβήτητα καλύτερης προβολής. Οι διαφημίσεις και οτα δημοσιεύματα του Τύπου επικεντρώνονται κατά κόρον σε αυτά τα δύο προϊόντα. Δεν υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια για το μέλι, προκαλώντας στους παραγωγούς προβληματισμό για το μέλλον. Εκεί εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους της Σκύρου: Στη διάθεση και το όλο στήσιμο του μύθου γύρω από το μέλι. Χρειάζεται ενημέρωση και έγκαιρη διάθεση του προϊόντος, ώστε ο παραγωγός να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα.

Θεωρείτε ότι οι συμβολαιακές συνεργασίες προσφέρουν λύση στο πρόβλημα;
Αναμφισβήτητα τα συμβόλαια εξασφαλίζουν την παραγωγή και δίδουν θάρρος σε μας, όμως σπάνια έχουμε τέτοια δυνατότητα. Άλλωστε οι συμφωνίες αυτές, δεν τηρούνται στο ακέραιο. Για παράδειγμα τα Χριστούγεννα ένα σουπερμάρκετ απορρόφησε την παραγωγή μου και έταξε πως θα μου εξασφαλίσει την επόμενη παραγωγή κ με περισσότερα χρήματα. Ούτε η παραγωγή εξασφαλίστηκε ούτε χρήματα έλαβα.

Who is who
Ο Σταμάτης Παντελής είναι μελισσοπαραγωγός, Γεννήθηκε το 1956 στη Σκύρο και αφού τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε στη Σχολή Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού. Μετά από πολλά ταξίδια, το 1985 αγόρασε ταξί και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου έζησε για 10 χρόνια. Το 1995 επέστρεψε στη Σκύρο, αγόρασε ένα επαγγελματικό φορτηγό και παράλληλα ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία. Είναι παντρεμένος με τέσσερα παιδιά.

Σχόλια  

 
0 #1 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΙΡΟΣ 28-05-2013 21:34
ΕΙΧΑ ΦΩΡΤΟΣΗ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΞΕΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΘΥΜΑΡΙ ΑΝΟΙΓΗ ΠΡΩΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΠΡΟΣ ΚΑΡΕ-ΦΛΟΥ ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΑΒΑΖΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΑΥΤΟ ΜΠΕΡΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΞΩ ΠΡΟΣ ΤΡΑΧΥ ΚΑΡΕ-ΦΛΟΥ ΒΟΡΕΙΑ [ ΜΠΕΡΔΕΥΤΙΚΑ ΛΕΣ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑΡΙ ]
 

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 284 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης