Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιούλιος 20, 2019
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Ημερίδα μελισσοκομίας - Δεκέμβριος 2012

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

Ημερίδα μελισσοκομίαςΠλούσιο το Σαββατοκύριακο 7-8-9 Δεκεμβρίου για τον κλάδο της μελισσοκομίας. Πλούσιο από άποψη προσέλκυσης νέων πελατών στο Φεστιβάλ Μελιού στο Περιστέρι, πλούσιο κι άποψη επιμόρφωσης στην ημερίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ - ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Καταρχήν ας δούμε το πρόγραμμα της ημερίδας

 

11.00 Έναρξη - Χαιρετισμοί

1Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Χαριζάνης Π.. Συγκούδης Α.

11.30-12.00

Μεταλλευτική δραστηριότητα στην
Χαλκιδική και οι επιπτώσεις της

Ζουμπάς Γιώρνο<:
Εκπρόσωπος. Φορέων Ιερισσού

12.00- 12.30

Μεταλλευτική δραστηριότητα στην
Χαλκιδική και οι επιπτώσεις της
στην Μελισσοκομία

Θρασυβούλου Α.

Εργ. Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας.
Σχ. Γεωπονίας, Α. Π. 0.

12.30-12.50

Δηλητηριάσεις τον μελισσών.

Κασιώτπς Μ. Κ.. Τσαντίλα Ν..
Μαχαίρα Κ.

Εργ. Τοξικολογικού Ελέγχου
Γεωργικών Φαρμάκων, Μιιενάκειο
Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

12.50.-13.00

Δηλητηριάσεις τον μελισσών από
τους ψεκασμούς τον φοινίκων.
Ενέργειες

Γούναρη Σ.

ΙΚΕΑ, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

13.00-14.00

προβολή του ντοκιμαντέρ «Μαύρη Βίλβα»,
ΕΞΑΝΤΑΣ

14.00-14.30

Διάλειμμα - Καφές

2Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

2Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Θρασυβούλου Α.. Γούναριι Σ.

14.30-15.00

Νέες προτάσεις για τη Νομοθεσία στη
Μελισσοκομία

Θρασυβούλου Α.

Εργ. Μελισσοκομίας-Σηροτροερίας,
Σχ. Γεωπονίας, Α. Π. 0.

15.00-15.20

Η εκπαίδευση στη Μελισσοκομία

Χαριζανης Π.

Καθ. Εργ. Μελισσοκομίας -
Σηροτροφίας, Γ.Π.Α.

15.20-16.00

Νεότερα αποτελέσματα έρευνας στη
Μελισσοκομία

Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα,
Ερευνητικές Ομάδες

16.00-17.00

Ερωτήσεις - Συζήτηση

Μέχρι τις 12:00 ο κόσμος ήταν ελάχιστος σε βαθμό απογοητευτικό. Σταδιακά όμως προσήλθαν αρκετοί και το κλίμα ζεστάθηκε.

Ημερίδα Μελισσοκομίας 2012

Για το πρώτο θέμα της ημερίδας δε μπορώ να σχολιάσω πολλά καθώς η παρουσίαση του κ. Ζουμπά, εκπρόσωπο των κατοίκων της Ιερισσού Χαλκιδικής ήταν πληρέστατη και αποκαλυπτική. Οι διαφάνειες που παρουσίασε βρίσκονται στο Χαλκδική-SOS και στο Beegold. Ο Ανδρέας Θρασυβούλου παρουσίασε τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας για τις μέλισσες καθώς και τις δράσεις των μελισσοκόμων της Β. Ελλάδος, κάτι που δεν προβλήθηκε σχεδόν απο κανέναν (το αναδημοσιεύσαμε πρόσφατα).

Ζουμπάς Γιώργος

Το δεύτερο θέμα στο πρόγραμμα ήταν οι απώλειες μελισσών απο δηλητηριάσεις και ψεκασμούς. Δυστυχώς ο κύριος ομιλητής κ.Κασιώτης από το Μπενάκειο Φυτοπροστατευτικό Ίδρυμα δεν προσήλθε και έτσι το θέμα παρουσιάστηκε από την Σοφία Γούναρη.

Μεγάλο το πρόβλημα των ψεκασμών, μεγάλη και η ειρωνία των κυβερνώντων απέναντι στο θέμα. Δεσμεύσεις και υποσχέσεις της παλιάς κυβέρνησης δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και είναι άγνωστο το αν θα εφαρμοστούν ποτέ. Ζητήθηκε από τον κόσμο που αντιμετωπίζει προβλήματα απωλειών απο ψεκασμούς να στείλει δείγματα μελισσών στο Μπενάκειο για να μπορέσουμε να έχουμε δείγματα δηλητηριάσεων και χημικών αναλύσεων. Γενικά κι εδώ δεν προέκυψε κάποια συγκεκριμένη δυναμική δράση απέναντι στο πρόβλημα. Είναι σειρά των μελισσοκόμων να δράσουν...

Το ντοκιμαντέρ Μαύρη Βίλβα δεν προβλήθηκε καθόλου λόγω πίεσης χρόνου.

Ανδρέας Θρασυβούλου

Μετά το διάλειμμα το λόγο πήρε ο Αντρέας Θρασυβούλου και πάλι για να παρουσιάσει τις προτάσεις των επιστημόνων διεθνώς για τροποποιήσεις της διεθνούς νομοθεσίας σχετικά με την ταυτοποίηση των μελιών και τη θέσπιση συγκεκριμένων μεθόδων ανάλυσης και ταξινόμησης. Παρουσιάστηκε η μέθοδος ανάλυσης γυρεόκοκκων, τονίστηκε οτι ορισμένα μέλια δεν υπακούνε στους γενικούς κανόνες της κατηγορίας τους και τέλος διευκρίνισε μια νομοθετική λεπτομέρεια που διαφεύγει σε πολλούς:

Τα θεσπισμένα όρια διαστάσης και HMF στα μέλια του σούπερμαρκετ (και όχι μόνο) αφορούν την ανάλυση που γίνεται κατά τη στιγμή της τυποποίησης και όχι μετά απο μακρύ χρονικό διάστημα αποθήκευσης. Δηλαδή αν μετά από 3-4 χρόνια αποθήκευσης ένα μέλι ξεπεράσει τα όρια, τότε δεν τίθεται θέμα προστίμου προς τον προμηθευτή του. Σημαντική διευκρίνιση που θα σηκώσει αρκετούς εμπόρους από το εδώλιο του κατηγορούμενου.

Πασχάλης Χαριζάνης

Ο κ. Πασχάλης Χαριζάνης παρουσίασε τις μεθόδους εκπαίδευσης των μελισσοκόμων, τόσο μέσα στο Πανεπιστήμιο όσο και εκτός. Τόνισε επίσης πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους μελισσοκόμους στην επιλογή των ανθρώπων που τους υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές και κυρίως γνώσεις για να διδάξουν. "Σεμινάρια στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα και κυψέλες σε ταράτσες" όπως είπε χαρακτηριστικά! Παρουσίασε επίσης ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοι στις καλοκαιρινές εκπαιδεύσεις του ΟΓΕΕΚΑ, όπως είναι οι ακατάλληλες αίθουσες, ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και οι ακατάλληλες καιρικές συνθήκες για τη διεξαγωγή των εκπαιδεύσεων (45°C όπως είπε).

Η ημερίδα έκλεισε με τις τελευταίες έρευνες και δοκιμές του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, οι οποίες αφορούν κυρίως τα υπολείματα σκευασμάτων στο μέλι, τόσο από αντιβιοτικά όσο και από ακαρεοκτόνες ουσίες. Ο κ. Θρασυβούλου τόνισε πόσο απαραίτητη είναι η αποφυγή αντιβιοτικών στο μέλι, τόσο γιατί ανιχνεύονται αρκετούς μήνες μετά την εφαρμογή όσο και γιατί μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν την ελληνική μελισσοκομία στην καταστροφή. Ακόμα τόνισε οτι τα ακαρεοκτόνα αφήνουν τεράστια ποσότητα υπολειμάτων στον βασιλικό πολτό και αυτό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την εμπορία του προϊόντος αν δεν τηρηθούν οι οδηγίες των σκευασμάτων. Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις τους όμως δεν υπάρχουν κρούσματα στο βασιλικό πολτό.

Συζητήθηκε επίσης το ΠΟΠ "ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ" της Κρήτης και οι θετικές επιπτώσεις στις πωλήσεις που θα έχει για τους κρητικούς μελισσοκόμους. Ακόμα παρουσίασε μια μέθοδο οπτικής ανάλυσης του βαθμού κρυστάλλωσης του μελιού και πρόβλεψης του χρόνου ολικής κρυστάλλωσης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις μελισσοκόμων εκ των οποίων αναφέρω τις σημαντικότερες:

Υπάρχει κίνδυνος από την απολύμανση της κυψέλης με νερό και χλωρίνη;

Η απάντηση από τον κ. Χαριζάνη: Η απολύμανση του κουτιού δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο. Στο ΓΠΑ εφαρμόζουμε απολύμανση των κυψελών με χλωρίνη σε αναλογία 1 προς 6 και όχι μόνο στο ξύλινο κουτί. Κάνουμε εμβάπτιση των άδειων χτισμένων πλαισίων μέσα σε αυτό το διάλυμα χλωρίνης και στη συνέχεια δύο ξεπλύματα σε σκέτο νερό. Κανένα πρόβλημα δεν έχει διαπιστωθεί ποτέ.

Ποια είναι η προτεινόμενη διαδικασία εκπαίδευσης ενός νέου μελισσοκόμου:

Επίσης η απάντηση από τον κ. Χαριζάνη: Ένα ποιοτικό σεμινάριο από ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου, καλά βιβλία και παρακολούθηση κοντά σε κάποιον παλιό και έμπειρο μελισσοκόμο. Απο κει και μετά είναι θέμα προσωπικής ενασχόλησης και επαφής.

 

Ευχαριστώ τους διοργανωτές για την δυνατότητα ανάρτησης των φωτογραφιών και εύχομαι σε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση μελισσοκόμων.

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 555 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης