Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Δευτέρα, Ιανουάριος 20, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Χωρίς μεσάζοντες - Διαπλοκή με κοινωνικό προσωπείο;

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

under-the-tableΈχουν περάσει πάνω απο 6 μήνες απο την εποχή που τα ελληνικά media αποφάσισαν να ανακαλύψουν την απευθείας πώληση προϊόντων απο τους μεγαλοπαραγωγούς στους πολίτες και, όπως συνηθίζεται σε κάθε είδηση των media,έπρεπε να του δώσουν ένα πιασάρικο τίτλο: "το κίνημα της πατάτας"

Το Κίνημα της Πατάτας είναι (αρχικά τουλάχιστον) ένα κίνημα αυτοοργάνωσης των παραγωγών πατάτας με τους καταναλωτές που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα το 2012, προκειμένου να φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα απ' ευθείας στους καταναλωτές, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων, με στόχο την προσπάθεια ελέγχου της ενδιάμεσης κερδοσκοπίας και την ελάττωση της ακρίβειας.
Μέσα στην οικονομική κρίση μια προσπάθεια συγκράτησης ή ακόμα και μείωσης των τιμών φάνηκε σαν λαϊκή επανάσταση και σύντομα κανάλια και κυβέρνηση έπεισαν τον κόσμο οτι αυτή η μορφή "αυτοοργάνωσης" αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα των νοικοκυριών. Το κίνημα της πατάτας ξύπνησε κι άλλους παραγωγικούς κλάδους και σύντομα επεκτάθηκε στις κατηγορίες που είχαν ζήτηση στο ελληνικό τραπέζι: κρέας το Πάσχα, ρύζι και σιτηρά, μακαρόνια, λάδι και φυσικά μέλι!

Το επόμενο βήμα σε αυτή την κίνηση ήταν ο παραλληλισμός του με το ανταλλακτικό εμπόριο της Αργεντινής (για να πεισθεί ο έλληνας οτι δεν είναι κακό) και σύντομα το κίνημα της πατάτας βρήκε νέα ονομασία ακόμα πιο πιασάρικη , "ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ"

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες που απαντούν σε αυτό τον τίτλο και όπως όλοι καταλαβαίνετε η υπόθεση έχει φράγκα!

Και φυσικά αναρωτιέστε οι αθώοι, πού βρίσκονται τα φράγκα σε μια τέτοια "Κοινωνική προσπάθεια αυτοοργάνωσης"; Πως μπορεί κανείς να κερδίσει ένα σωρό χρήματα εύκολα και γρήγορα, έχοντας την υποστήριξη του λαού και τη στήριξη του "κράτους";

Ένα απλό υποθετικό παράδειγμα:

Ο Γιώργος είναι παραγωγός μελιού. Έχει στην κατοχή του 2000 κυψέλες και κάθε χρόνο παράγει μια ποσότητα 30 τόνων μελιού. Το μέλι αυτό αν το πουλήσει χονδρικώς εισπράτει τιμή 3€ το κιλό και ο έμπορος παίρνει και τους 30 τόνους σε ένα απόγευμα. Συνολικά λοιπόν ο Γιώργος εισπράτει 90.000€ σε ένα απόγευμα. Μία απο αυτές τις χρονιές σκέφτεται: "εγώ φέτος δε θέλω να δώσω το μέλι μου στον έμπορο. Αν όμως προσπαθήσω να το πουλήσω λιανική θα μου πάρει πολλούς μήνες να ξεπουλήσω και κατά πάσα πιθανότητα δε θα το δώσω ποτέ όλο αφού τόσα χρόνια δεν έχω φτιάξει πελατεία λιανικής. Επίσης θα με κουράσει αφάνταστα για να το συσκευάσω σε βάζα και θα μου ανεβάσει και το κόστος. Βέβαια θα βγάλω 8€ απο κάθε κιλό, δηλαδή 240.000€." Τελικά αποφασίζει να μείνει στον χονδρέμπορο και στα 90.000€.

Τότε όμως "σκάει" η μόδα του χωρίς μεσάζοντες. Ο Γιώργος πλησιάζει τον πρώτο σύλλογο πολιτών και κάνει το έξυπνο deal: "Εγώ θα σας δώσω το μέλι με 4.5€ το κιλό και εσείς θα πείτε στους πολίτες οτι το δίνω 5€ προσφορά για το κίνημα! Η διαφορά μένει στην τσέπη σας!!"

Ο σύλλογος πολιτών δε μπορεί να αρνηθεί το 10% του κέρδους και το "στήνουν". Ξεκινά η διαφήμιση σε ΚΑΠΗ, σχολεία, λαϊκές αγορές, Δημαρχείο, κρατικούς φορείς και φυσικά στα media που παρακαλάνε για τέτοιες "λαϊκές πρωτοβουλίες".

Ο Γιώργος ξεπουλάει 30.000 κιλά μέλι,  βγάζει 135.000€ και στο σύλλογο μένουν 15.000 για τα "έξοδα διοργάνωσης"

Ορισμένοι θα πουν "ο λαός έφαγε φθηνό μέλι" ή "καλύτερα να ζήσει ο παραγωγός παρά ο μεσάζοντας".

Όμως οι περισσότεροι θα πουν οτι πρόκειται για ένα πολύ καλό κόλπο, μια γερή μπίζνα που μπορεί να κρατήσει χρόνια και να αφήσει πολλά κέρδη αν την προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα:

  • Στο ανύπαρκτο κράτος της κρίσης με τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς φορείς, ποιος θα βρει αν το μέλι είναι απο το Γιώργο ή απο τον Ivan το Βούλγαρο;
  • Ποιος θα ελέγξει αν το μέλι είναι ελληνικό ή εισαγόμενο στην τιμή των 0.90€/κιλό;
  • Επίσης ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να κατευθύνει τον αγαθό πολίτη να αγοράσει απο τον Γιώργο το μελισσοκόμο και θα στερήσει τις πωλήσεις απο τους μικρούς παραγωγούς της περιοχής που δεν έχουν τη δυνατότητα και την παραγωγή να σκοτώσουν την τιμή του προϊόντος τους; Και μην πείτε φυσικά "8€ για ένα κιλό μέλι είναι πολλά" γιατί τα έξοδα για να παραχθεί αυτό το κιλό είναι αφάνταστα πολλά για τους μικρομεσαίους παραγωγούς!
  • Με ποια αξιοκρατική διαδικασία προτιμάται ο Γιώργος ο μελισσοκόμος έναντι του Χρήστου, του Γιάννη, του Πέτρου, της Χριστίνας και της Τασούλας;
  • Γίνεται κάποιος δημόσιος διαγωνισμός για την καλύτερη προσφορά;
  • Ελέγχεται αυτός ο διαγωνισμός;
  • Πως ένας σύλλογος πολιτών βγάζει στο περιθώριο το μικρομεσαίο παραγωγό στερώντας του τους πελάτες;
  • Και κυρίως πως ένας σύλλογος πολιτών μέσα απο αυτή την κίνηση δυσφημεί έμμεσα τον μικρο παραγωγό λέγοντας στο λαό οτι το μέλι έχει 8€ στη λιανική λόγω του μεσάζοντα και χαρακτηρίζει έτσι το μικρό παραγωγό "άπληστο" και οτι φουσκώνει υπερβολικά την τιμή;

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα δε χρησιμοποιούν μεσάζοντες. Δεν πουλάνε το προϊόν τους σε σούπερ μάρκετ. Πουλάνε άριστο μέλι, με ονοματεπώνυμο σε κάθε βάζο, παλεύουν χρόνια να δημιουργήσουν την πελατεία τους, έχουν το κούτελο καθαρό και δεν ανέχονται να γίνονται θύματα μιας οποιασδήποτε ομάδας πολιτών που κλείνει συμφωνίες πάνω ή κάτω απο το τραπέζι και δυσφημίζει τον ευρύτερο παραγωγικό κλάδο της μελισσοκομίας για το όφελος των ολίγων μεγάλων!

Το ΚΚΕ έχει απο πέρσυ καταδικάσει την όλη κίνηση. Εχουν κατατεθεί και ενστάσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό στις αρχές, όμως οι μελισσοκομικές οργανώσεις οφείλουν πρώτες να αναλάβουν ρόλο ελεγκτή και να προστατέψουν τα συμφέροντα των πολλών και μικρών διασφαλίζοντας καθαρές και διαφανείς διαδικασίες, διασφαλίζοντας την ποιότητα και ελληνικότητα του προϊόντος που δίνεται στα "κινήματα χωρίς μεσάζοντες".
Όσο για τα κινήματα αυτά καλά είναι να επιλέγουν τους μελισσοκομικούς συλλόγους για να προμηθεύονται το μέλι για το λαό, μήπως και μας πείσουν για τις αγνές προθέσεις τους!

 

Τα ονόματα που αναφέρονται είναι υποθετικά στην προσπάθεια διατύπωσης των σκέψεων του γράφοντα

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 266 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης