Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Το ΥΠ.Α.Α.Τ προειδοποιεί...και μας δουλεύει!

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

 

diplasefoinikaΤο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή προφορικές και γραπτές καταγγελίες που έγιναν από μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς...

(που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ανατολική Αττική) για ζημιές που παρατηρήθηκαν σε μελισσοσμήνη, που οφείλονται σε εσφαλμένη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των εντόμων Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) και Paysandisia archon σε φοινικοειδή, ανακοινώνει τα εξής:

1. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση τις δυνατότητες που του παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία και μέσα στο πλαίσιο αυτής, εξασφαλίζει την προστασία του φυτικού κεφαλαίου της χώρας μας. Ταυτόχρονα, όμως, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του χρήστη, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

2. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας δύο έντομα (το Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) και το Paysandisia archon), που προκαλούν σημαντικές ζημιές στα φοινικοειδή. Για την προστασία των φοινικοειδών από τους επικίνδυνους αυτούς εχθρούς έχουν χορηγηθεί, από τον Σεπτέμβριο του 2009 και μετά, κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις σε εντομοκτόνα σκευάσματα, για την αντιμετώπιση των εντόμων αυτών.

3. Επειδή ορισμένα από τα εντομοκτόνα αυτά σκευάσματα περιέχουν δραστικές ουσίες που ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές στα μελισσοσμήνη (αν χρησιμοποιηθούν ανεξέλεγκτα), στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις χορήγησης των εγκρίσεων προβλέπονται όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι χρήστες, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος (κοπή ταξιανθιών, όταν αυτές υφίστανται, κλπ.). Είναι βέβαιο ότι, αν τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τις μέλισσες.

4. Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή προς όλους τους χρήστες-εφαρμοστές (Δήμοι, ιδιώτες) σκευασμάτων για την καταπολέμηση των εν λόγω εντόμων στα φοινικοειδή να τηρούν σχολαστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Επισημαίνουμε ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων που δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες χρήσεις που αναγράφονται στις εγκρίσεις τους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τονίζει τα εξής:

«Η προστασία της μέλισσας, η οποία είναι ο σημαντικότερος επικονιαστής για πλήθος αυτοφυών και καλλιεργουμένων φυτών, αποτελεί χρέος μας για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Επιπλέον, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας, οι οποίοι ασκούν τη μελισσοκομία ως κύρια ή συμπληρωματική επαγγελματική δραστηριότητα. Επισημαίνουμε ότι, εάν δεν ακολουθείται πιστά η ορθή χρήση των συγκεκριμένων εντομοκτόνων σκευασμάτων θα προβούμε άμεσα στην ανάκλησή τους».


Αφού είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τη μέλισσα γιατί δεν ανακάλεσαν φέτος τα σκευάσματα; Δεν ενημερώθηκαν πέρσυ για τις τεράστιες απώλειες; Δεν είδαν μελισσοκόμους να χάνουν την περιουσία τους; Δεν είδαν αποτελέσματα χημικών αναλύσεων σε νεκρές μέλισσες; ΟΧΙ δεν τα είδαν γιατί μας δουλεύουν! Του χρόνου όμως πάλι την ίδια ανακοίνωση θα κάνουν. Οτι πέρσυ χάθηκαν μελίσσια και το υπουργείο είναι εδώ για να μας προστατεύσει! Δε θέλουμε συμπόνοια εκ των υστέρων, πρόνοια θέλουμε κύριοι του υπουργείου!

Που είναι οι συνδικαλιστές μας φέτος; Που είναι να μας οργανώσουν και να μας κατεβάσουν στο υπουργείο για διαμαρτυρία; Περιμένω μια επίσημη απάντηση απο πέρσυ για το θέμα των ψεκασμών και τώρα έρχεται ο Αναπληρωτής να μας το παίξει Κινέζος και ηθικός και οικολόγος!

ΈΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΩΝΙΑ ΣΑΣ

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 289 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης