Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιούλιος 20, 2019
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Επιστολή της ΟΜΣΕ προς το υπουργείο για τα νεο-νικοτινοειδή

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

omseΠρος:             

 • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και   Τροφίμων
 • Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής
 • Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής
 • Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων
 • Υπ’ όψη Προϊσταμένου κ. Ζωγράφου
 • Κοιν.                           Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
 • και Τροφίμων
 • 1.Γραφείο Υπουργού κ. Κ. Σκανδαλίδη
 • 2.Γραφείο Υφυπουργού κ. Μ. Αποστολάκη
 • 3.Γραφείο Υφυπουργού κ. Γ. Κουτσούκου
 • Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
 • Γραφείο Υπουργού κ. Τ. Μπιρμπίλη

 

Σχετικά :« Το με αρ. 191741π.ε. /20-1-2011 έγγραφό σας»

 

Κύριε Προϊστάμενε,

 

Ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Ανατολικής Αττικής «Ο ΚΗΦΗΝΑΣ», κ. Σπύρος Χάσκος, με έγγραφό του της 7ης-12-2010, σας ενημέρωσε για μεγάλες απώλειες μελισσοσμηνών που προκλήθηκαν από τη χρήση των εγκεκριμένων από την υπηρεσία σας σκευασμάτων για την καταπολέμηση του Rynchophorus ferrugineus στα φοινικοειδή.

 

Από την απαντητική επιστολή σας με αρ. 191741π.ε. /20-1-2011, γίνεται σαφές ότι δεν έχετε ενημερωθεί για την υπολειμματική δράση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων (ACTARA, IMIDACLOPRID) στα μελισσοσμήνη, που είναι εξίσου θανατηφόρα με την οξεία δηλητηρίαση, απλώς πιο αργή. Ζητάτε να σας προσκομίσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι στοιχεία ότι τα φυτοπροστατευτικά αυτά είναι τοξικά για τις μέλισσες, ακόμη κι αν χρησιμοποιηθούν «σωστά».  Ισχυρίζεστε ότι είναι ασφαλή για τη μέλισσα και τη δημόσια υγεία. Εσείς με ποια στοιχεία τα ισχυρίζεστε αυτά; Την έρευνα της εταιρείας;

 

Η θέση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος είναι η άμεση  ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας όλων των νεονικοτινοειδών διασυστηματικών εντομοκτόνων, είτε ως επικάλυμμα σπόρων είτε ως σκεύασμα για ψεκασμούς, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των μελισσών της Ελλάδας που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγροτική παραγωγή της Ελλάδας αλλά και την υγεία των άγριων οικοσυστημάτων της.

 

Δεν θα έπρεπε να ζητάτε από εμάς να αποδείξουμε την μελισσοτοξικότητα των σκευασμάτων αυτών κ. Προϊστάμενε. Τις εταιρείες πρέπει να αναγκάσετε να  αποδείξουν ότι δεν είναι μελισσοτοξικά, όπως το ζητάει άλλωστε και η οδηγία Dir 2010/21/EU.

 

Εάν το επιθυμείτε ωστόσο, μπορούμε να σας στείλουμε, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ένα πλήθος επιστημονικών ερευνών που τεκμηριώνουν την μελισσοτοξικότητα των νεονικοτινοειδών . Με πολύ λίγα λόγια, είναι ευρέως αποδεκτό από επιστήμονες σε Ευρώπη και Αμερική ότι τα νεονικοτινοειδή διασυστηματικά εντομοκτόνα, σε δόσεις σχεδόν μη ανιχνεύσιμες, προκαλούν μεταξύ άλλων κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος της μέλισσας και του μελισσιού με αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό παθογόνων (ιών και μυκήτων συνηθέστερα). Τυπικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Αρκαδίας όπως περιγράφηκε από τους  Bacandritsos et al.

 

Τελειώνοντας να τονίσουμε ότι δεν είναι αίτημα μόνο των ελλήνων μελισσοκόμων η άμεση απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών, είναι αίτημα όλων των μελισσοκομικών και πάρα πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Με τις θέσεις που παρουσιάζετε στην επιστολή σας κ. Προϊστάμενε, οδηγείτε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στο οποίο ανήκετε, σε ολισθηρό δρόμο. Οι έρευνες που πολλοί από σας σκέφτονται και σχεδιάζουν είναι καταστροφικές για τον τόπο και ωφέλιμες για τις εταιρείες. Αν συνεχίσετε έτσι θα μας οδηγήσετε στη σκέψη να λύσουμε το πρόβλημά μας μέσω της δικαιοσύνης (Ελληνικής ή Ευρωπαϊκής).

 

Η αντίθεσή μας με τις εταιρείες θα επιλυθεί αργά ή γρήγορα, είτε με την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών είτε με την εξαφάνιση των μελισσών (και όχι μόνο!) από το πρόσωπο της γης. Εσείς, τελικά, τι υπηρετείτε;


Με τιμή

Για το  Δ.Σ. της Ο.Μ.Σ.Ε.

 

Βασίλειος Ντούρας

Αντιπρόεδρος

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 585 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης