Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Η επέλαση της ασίας - Πρώτος σταθμός: Αυστραλία

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

Apis Cerana - CairnsΟι φόβοι πολλών μελισσοκόμων της Αυστραλίας επιβεβαιώθηκαν. Η ανησυχία των περασμένων ετών αποδείχτηκε δικαιολογημένη. Η apis cerana βρίσκεται και στην Αυστραλία!

 

Και δυστυχώς δεν έρχεται μόνη της. Φέρνει μαζί της πλήθος ασθενειών, ξένες προς τους ντόπιους πληθυσμούς με άγνωστες συνέπειες. Κυριότερο πρόβλημα αποτελεί η εξάπλωση του varroa destructor, του γνωστού σε όλους βαρρόα, μέχρι τώρα άγνωστο στην Αυστραλία. Οι αρχές τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμόσει ένα γενικό πρόγραμμα διατήρησης των ντόπιων πληθυσμών εντόμων και ζώων της Αυστραλίας που δυστυχώς δεν κατάφερε να αποτρέψει την εγκατάσταση της apis cerana στην ήπειρο των καγκουρώ.

 

Στα βόρεια ανατολικά παράλια της ηπείρου, στην περιοχή του Cairns απο το 2007 έχουν διαπιστωθεί πληθυσμοί apis cerana. Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καλλιέργιες, την παραγωγή μελιού αλλά και μελισσοδεμάτων των Αυστραλών, που φαίνεται να απειλούνται άμεσα. Το πρόγραμμα προστασίας των Αυστραλών βασιζόνταν σε κυψέλες "μάρτυρες" σε συγκεκριμένες περιοχές που ελέγχονταν συχνά και μεθοδικά για εμφάνιση του varroa και συνεπώς στην άμεση καταπολέμιση του, ακόμα και με ολοκληρωτική καταστροφή της αποικίας.

 

Δυστυχώς ένα απο τα yacht που καταφθάνουν κατα δεκάδες στο τουριστικό λιμάνι του Cairns έφερε και μία φωλιά απο ασιατικές μέλισσες, όπως μαρτυρούν ντόπιοι μελισσοκόμοι και οι αρχές. Απο τότε έχουν βρεθεί στη γύρω περιοχή αποικίες μελισσών σε δέντρα, κουτιά αλληλογραφίας, ακόμα και παλιά σπίτια.

 

Τις προηγούμενες μέρες Αυστραλοί μελισσοκόμοι συγκεντρώθηκαν στο κοινοβούλιο της Canberra για να διαμαρτυρηθούν για τη διακοπή χρηματοδότησης του προγράμματος προστασίας κατα της εξάπλωσης ξένων φυλών μελισσών. Ο ισχυρισμός του υπουργείου είναι πως πλέον είναι ανώφελο να προσπαθούν να εξοντώσουν τους ξένους πληθυσμούς καθώς αυτοί εξαπλώνονται γρήγορα μέσω των μεταφορών αλλά επίσης ευννούνται απο το κλίμα της αυστραλίας και αυξάνουν ταχύτατα τους πληθυσμούς τους.

 

Δυστυχώς πολύ σύντομα τα πράγματα στην Αυστραλία θα γίνουν όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη αν δεν ληφθούν εντατικότερα μέτρα και δεν υπάρξει οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι αυστραλοί μελισσοκόμοι οφείλουν να δράσουν ανεξάρτητα απο το κράτος για να μην έχουν την ίδια μοίρα με αυτή των μελισσοκόμων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Σχόλια  

 
0 #1 Γιώργος 27-02-2011 22:40
γιατί κάτι μου λέει ότι πίσω απο την εξάπλωση της apis ceranea βρίσκονται πολυεθνικές φαρμακοβιομηχαν ίες???? Λέω μήπως........
 
 
0 #2 Παναγιώτης 28-02-2011 10:33
Δεν νομίζω οι Αυστραλοί μελισσοκόμοι θα καταφέρουν τίποτα. Οι μετακινήσεις εμπορευμάτων και ανθρώπων έχουν και την άλλη όψη τους. Το φυσιολογικό (όπως η φύση το ορίζει) είναι κάθε προϊόν να μένει και να καταναλώνεται στον τόπο του. Το "παγκόσμιο εμπόριο" άλλαξε αυτόν τον φυσικό κανόνα και τώρα ζούμε την αρχή του χάους που δημιουργήσαμε. Λέω την "αρχή" γιατί έχει και συνέχεια ... ;)
 

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 402 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης