Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Ημερίδα μελισσοκομίας - Μελισσοκομία και περιβάλλον

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 2 Votes )

Παρουσίαση για τις επιπτώσεις των κεραιών στις μέλισσες

Το τρίτο μέρος της ημερίδας ήταν λιγότερο ενδιαφέρον από πρακτικής πλευράς, έδωσε όμως πολλές ευκαιρίες για συζήτηση και διαφωνίες ανάμεσα στους παρευρισκόμενους.

Πολλοί μελισσοκόμοι που ήρθαν για να ακούσουν τις εξελίξεις στα πρακτικά ζητήματα εγκατέλειψαν την ημερίδα μετά το διάλλειμα, και αυτό έγινε έντονα αντιληπτό καθώς έβρισκε πλέον κανείς εύκολα θέση να καθίσει.

 

 

Αρχικά το αμφιθέατρο μετατράπηκε σε ένα μεγάλο σινεμά, με την προβολή του αφιερώματος «Ο γητευτής του Γράμμου». Στο βίντεο αυτό ένας ηλικιωμένος κύριος στα όρη του Γράμμου, αναζητούσε άγρια μελίσσια με τεχνικές και «κόλπα» βγαλμένα από μία άλλη εποχή. Ο χαριτωμένος «παππούς» τελικά κατάφερε να εντοπίσει ένα μελίσσι σε μια κουφάλα δέντρου και να το μαζέψει.

Ο κόσμος το παρακολουθούσε σιωπηλά και με μεγάλη ευχαρίστηση.

Μετά το τέλος της ταινίας ακολούθησε νέα σειρά ομιλιών.

Η κα. Πετανίδου παρουσίασε την έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου πάνω στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και στην επίπτωση που έχουν στις μέλισσες. Αναφέρθηκε σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Γαυρολίμνης Ευρυτανίας, με την καταμέτρηση της βιοποικιλότητας εντόμων γύρω από 4 κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τα συμπεράσματα του πειράματος δεν έδειξαν σοβαρή επιπλοκή στις μέλισσες (apis meliffera) αλλά έδειξαν μεγάλη μείωση του αριθμού εντόμων καθώς μειωνόταν η απόσταση από τις κεραίες. Βέβαια όπως και η ίδια δήλωσε τα δείγματα ήταν λιγοστά και αυτό μπορεί να επηρέασε την αξιοπιστία του πειράματος.

Σε γενικές γραμμές ήταν μια ευχάριστη παρουσίαση χωρίς όμως αυτό το κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τεκμήριο για το θέμα των κεραιών και την επικινδυνότητα τους για τις μέλισσες. Ανήγγειλε όμως πως προγραμματίζεται εκτενέστερη μελέτη από το πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 Μ. Φουντουλάκης - Εκπρόσωπος Υπουργείου Γεωργίας

Σε μια τέτοια ημερίδα ήταν αδύνατον να λείπει ο κρατικός παράγοντας και εκπρόσωπος. Ούτως ή άλλως ήταν αρκετά παράξενο που το υπουργείο Γεωργίας δεν αναγραφόταν στους χορηγούς και κρίνω πως η οικονομική κρίση έχει κάνει τα ταμεία του κράτους αρκετά σφιχτότερα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου, ο κύριος Φουντουλάκης Μανώλης, μέλος της ομάδας Οικοτοξικολογίας του υπουργείου. Αναμέναμε να μας πει για προγράμματα στήριξης, για επιδοτήσεις ή για κάποια άλλη βοήθεια του υπουργείου προς τους μελισσοκόμους.

Αντίθετα ο κύριος Φουντουλάκης μας μίλησε για τα φάρμακα, τα νεονικοτινοειδή, τους ψεκασμούς και τους θανάτους μελισσών. Όχι για να τα κατηγορήσει, αλλά για να εξηγήσει ποιο ήταν το πρόβλημα που διορθώθηκε πια και δε θα έχουμε περισσότερους θανάτους τα επόμενα χρόνια. Δεν άλλαξαν τα φάρμακα, μας είπε, απλά μειώθηκε η σκόνη μέσα στη σακούλα που τα συσκευάζανε. Γιατί σύμφωνα με την παρουσίαση του, η σκόνη του φαρμάκου κατά τη σπορά σκότωνε τις μέλισσες και όχι το ίδιο το φάρμακο μέσω του φυτού (γύρη, νέκταρ). Έτσι τα φάρμακα, όπως μας είπε ο κ. Φουντουλάκης, επιτρέπονται παντού… πλην της Γερμανίας!

Μια παρουσίαση γύρω από τα φάρμακα των μεγάλων εταιρειών λοιπόν και μια αισιόδοξη ανακοίνωση: «το 2011 έχει προγραμματιστεί σειρά πειραματικών ερευνών και στην Ελλάδα για τον έλεγχο της εφαρμογής των φαρμάκων αυτών (πχ Gaucho, Poncho κ.α). Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν ευλόγως ποιος θα κάνει την έρευνα... ποιος θα είναι ο αρμόδιος επιτηρητής… και η απάντηση του κύριου Φουντουλάκη έσπειρε το γέλιο και τους ψιθύρους μέσα στην αίθουσα «Οι εταιρείες θα κάνουν τα πειράματα με την επίβλεψη του υπουργείου»

Θεώρησα υποχρέωση να κάνω αναφορά στο σκάνδαλο για τα στημένα τεστ της BAYER και τα έγγραφα που διέρρευσαν στις ΗΠΑ. Η απάντηση δόθηκε από τον κύριο Χαριζάνη, πως οι εταιρείες έχουν στη διάθεση τους τα απαραίτητα κεφάλαια για τη διεξαγωγή των ερευνών και αυτές «αποφασίζουν». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αν και λίγα καθίσματα πιο μπροστά, δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια.

Μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι μεταξύ υπουργείου και ΕΕΜΣΕ ήταν η επίβλεψη των ερευνών από τους ίδιους, κάτι που μένει μετέωρο μέχρι νεοτέρας. Πολλές ερωτήσεις ακόμα έγιναν όμως δεν κατάφερα να συγκρατήσω αρκετές. Ερώτηση έγινε για τις δηλητηριάσεις από φοίνικες και ψεκασμούς, όμως η απάντηση που δόθηκε ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη δηλητηριάσεων. Απλά πως η θεραπεία πρέπει να γίνεται με προσοχή και όποτε γίνεται ψεκασμός να «κουρεύεται» ο φοίνικας. (Αυτό μάλλον έμοιαζε σαν παραδοχή των δηλητηριάσεων).

Επίσης αναρωτήθηκαν διάφοροι σχετικά με τους ψεκασμούς των αγροτών, ένα θέμα που είχαμε αναδείξει το καλοκαίρι με την πρωτοφανή για τα χρονικά ανεξάρτητη κίνηση μελισσοκόμων. Η απάντηση ήταν πως οι αγρότες χρειάζονται ενημέρωση και περισσότερη προσοχή στα θέματα αυτά.

Μαυροφρύδης Γ. - Αρχαιολόγος Μελισσοκόμος

Μετά τον κύριο Φουντουλάκη, με μια μικρή παρέκκλιση από το πρόγραμμα, παρουσιάστηκε το θέμα του κ. Μαυροφρύδη, αρχαιολόγος – μελισσοκόμος στο επάγγελμα, που μας μίλησε για την ιστορική πορεία της μελισσοκομίας και συγκεκριμένα για την ανεύρεση ενός τύπου καπακιού κυψέλης διαφορετικού από τα υπόλοιπα. Το καπάκι αυτό ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νησιώτικης μελισσοκομίας και προστάτευε την κυψέλη από το φυσικό εχθρό της μέλισσας, την vespa orientallis, μειώνοντας τις εισόδους της κυψέλης μέσω ενός σχήματος που θύμισε μεγάλο «σουρωτήρι» Η ύπαρξη των ευρημάτων μαρτυρά ηλικία τουλάχιστον 2000 ετών.

 

Η Κ. Καρατάσου παρουσιάζει θέματα μελισσοθεραπείας στον 21ο Αιώνα

Last but not least, που λένε και οι Βρετανοί, παρουσίασε η κυρία Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος και επόπτρια μελισσοκομίας, εκπροσωπώντας την Ο.Μ.Σ.Ε. Το θέμα της ομιλίας ήταν η πλέον διαδεδομένη μελισσοθεραπεία και κατάφερε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να καλύψει πολλές απορίες όσων θεωρούσαν τη μελισσοθεραπεία ένα «αστικό μύθο». Πρόπολη, βασιλικός πολτός, γύρη, μέλι αλλά και δηλητήριο μέλισσας, συνθέτουν ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο του ανθρώπου απέναντι σε μια μεγάλη γκάμα ασθενειών. Χειρουργικές επεμβάσεις, δερματικές παθήσεις, οσφυαλγίες, αρθρίτιδες και ρευματοπάθειες, όλα βρίσκουν λύση στην μελισσοθεραπεία. Σύντομη αναφορά έγινε στο διεθνή οργανισμό Apimondia και Apitherapy στην Ελλάδα, όπου μπορεί κανείς να απευθυνθεί για μια εναλλακτική θεραπεία με προϊόντα μέλισσας.

Η παρουσίαση της ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες αφού ακόμα και οι μελισσοκόμοι που μέχρι τότε είχαν κουραστεί με τις προηγούμενες ομιλίες «ξύπνησαν» και άνοιξαν τα ώτα τους.

 

Ο Α. Θρασυβούλου με πάθος εκφράζει τις απόψεις του

Η γενική συζήτηση και οι ερωτήσεις κρατήσανε αρκετά… και ελεύθερα θέματα από την ημερίδα θα αναρτηθούν σε ξεχωριστό κείμενο.

Τέλος μια γενική κριτική οφείλω να κάνω ως προς την όλη διοργάνωση.

Καλά οργανωμένη η ημερίδα, υψηλό το επίπεδο προγραμματισμού σε σημείο που θύμιζε συνέδριο μεγάλης εταιρείας, άψογη η συμπεριφορά του κοινού και απόλυτα συνεπής η χρονική διάταξη των ομιλιών.

Ωστόσο οι παρατηρήσεις του κόσμου ήταν πως τα θέματα ήταν πολλά, και ορισμένα δεν άγγιζαν τον απλό (ερασιτέχνη / επαγγελματία) μελισσοκόμο, όπως το θέμα των φλαβονοειδών, το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων. Θεωρώ ότι μια τέτοια ημερίδα για τις εξελίξεις της μελισσοκομίας πρέπει να κατηγοριοποιεί τη θεματολογία της ανάλογα με το κοινό που απευθύνεται. Διαφορετική ενότητα για μελισσοκόμους, διαφορετική για καταναλωτές, διαφορετική για το προϊόν γενικά. Ακούστηκαν σημαντικά πράγματα στο πρώτο μέρος για μελισσοκόμους, επικράτησαν στο 2ο και υπήρχαν και στο τρίτο. Έτσι ένας μελισσοκόμος έπρεπε να βρίσκεται σε μία αίθουσα 6+ ώρες για να ακούσει πληροφορίες που δεν κράτησαν περισσότερο από 2-3 ώρες. Αυτό φυσικά είναι μια προσωπική άποψη και ορισμένοι είναι φυσιολογικό πως θα διαφωνήσουν.

Κάτι που ακόμα οφείλω να σχολιάσω είναι η απαγόρευση βιντεοσκόπησης της όλης ημερίδας, κάτι που θα βοηθούσε πολύ την ευρεία διάδοση των γνώσεων. Δέχομαι σαν ελαφρυντικό ότι όσα παρουσιάστηκαν ήταν επιστημονικές μελέτες που θα δημοσιευθούν σε πρώτη φάση από τους επιστήμονες και μετά θα γίνουν ευρέως γνωστές. Όμως πρέπει και τα μέλη να καταλάβουν πως είναι χειρότερη μια έμμεση παρουσίαση, όπως αυτή που έγινε με τα γραπτά, παρά η σωστή διάδοση με απευθείας αναμετάδοση βίντεο(μέσω ιντερνέτ)…άλλωστε τα πολυμέσα είναι το μέλλον και η ΕΕΜΣΕ στοχεύει στο μέλλον! Μια ημερίδα σε δημόσιο, Πανεπιστημιακό χώρο, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο και σαφώς απεύχομαι να μαζευτούν 20.000 μελισσοκόμοι σε ένα αμφιθέατρο. Συνεπώς για να σπάσουν τα γεωγραφικά και αριθμητικά όρια καλά είναι να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα!

 Ο Π. Χαριζάνης απαντάει στις ερωτήσεις του ακρωατηρίου

Να ευχαριστήσω την Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας Σηροτροφίας Ελλάδος για την διοργάνωση και εύχομαι με τη σειρά μου ακόμα περισσότερες ημερίδες, περισσότερη γνώση, περισσότερη πρόοδο!

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 374 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης