Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Δευτέρα, Ιανουάριος 20, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Ημερίδα μελισσοκομίας - Μελισσοκομική πρακτική

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

Παρευρισκόμενοι καταθέτουν τα ερωτήματα τουςΤο 2ο μέρος της ημερίδας παρουσίαζε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους μελισσοκόμους, καθώς άγγιζε θέματα καθημερινής πρακτικής και αντιμετώπιση ασθενειών και παρασίτων. Σαφώς αυτό ήταν και το πιο σοβαρό θέμα για τους μελισσοκόμους που πέρα απο την αξία του προϊόντος τους επιθυμούν και την αύξηση της παραγωγής τους, τη διασφάλιση της υγείας των μελισσών τους και τέλος την προστασία του εξοπλισμού τους απο παράσιτα.

 

 

Την αρχή έκανε ο κύριος Πασχάλης Χαριζάνης του ΓΠΑ παρουσιάζοντας μια συλλογική μελέτη του ιδίου με τον κ. Λαζαράκη και κ. Αλυσσανδράκη σχετικά με την αντιμετώπιση του κηρόσκορου.

Αρχικά έγιναν αναφορές στη χρήση των απαγορευμένων ουσιών κατά του κηρόσκορου (κηροσκορίνη, ναφθαλίνη κ.α) και στο μεγάλο κακό που προκάλεσαν πριν από λίγα χρόνια, χωρίς την τάση να καταλογιστούν ευθύνες φυσικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση με θειάφι, μέθοδο που χαρακτήρισε απόλυτα αποδεκτή και εγκεκριμένη (ακόμα και για τους βιολογικούς), δεν παρουσίασε καμία αντένδειξη της παρα μόνο την πιθανή διάβρωση των συρμάτων των πλαισίων κάτω από συνθήκες μεγάλης υγρασίας (λόγω του σχηματισμού του θειώδους από αντίδραση με νερό).

Ο Πασχάλης Χαριζάνης παρουσιάζει στην ημερίδα

Ακολούθως παρουσίασε μια πειραματική έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο σχετικά με τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του κηρόσκορου, δηλαδή την ψύξη. Εδώ τα πράγματα ήταν κάπως απρόβλεπτα!

Σε αντίθεση με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, που αναφέρει πως 2 ώρες στους -15°C σκοτώνει κάθε ίχνος κηρόσκορου στις κερήθρες, η έρευνα έδειξε πως ο κηρόσκορος επιβιώνει!

Η μελέτη διεξήχθη με εκτροφή κηρόσκορου και τοποθέτηση του σε κερήθρες, στην πορεία κατάψυξη του για διαφορετικά χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικές θερμοκρασίες και επανατοποθέτηση τους σε περιβάλλον κυψέλης. Εκεί αποδείχτηκε ότι ένα ποσοστό των αυγών επιβίωνε όταν η κατάψυξη διαρκούσε μέχρι και 9 μέρες.

Οι δοκιμές διήρκησαν 3 χρόνια επαναλαμβανόμενα και τα συμπεράσματα ήταν πως τα αυγά επιζούν ακόμα και με 120ώρες μέσα στην κατάψυξη. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε αυτό αλλάζει τρομακτικά τα όσα πιστεύαμε ως σήμερα και καθιστά την αντιμετώπιση του κηρόσκορου ακόμη πιο δύσκολη.

 

Έτσι αναθεωρούμε και λέμε:

Οι κερήθρες να μένουν στην κατάψυξη τουλάχιστον 5 μέρες (-20°C) ή στο ψυγείο 8-12°C για όλο το διάστημα που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 15°C

 

Ο κύριος Χαριζάνης μίλησε επίσης για μέθοδο κρυωνικής, δηλαδή απευθείας ψύξης των κερηθρών με υγρό άζωτο οδηγώντας τη θερμοκρασία στους -70°C, μια μέθοδο όμως αρκετά επικίνδυνη και δύσκολη στην υλοποίηση. Υποσχέθηκε πως θα κάνει εκτενέστερη αναφορά σε αυτό στο μέλλον.

 

Ο κόσμος παρακολουθούσε με εκστασιασμό την ομιλία, γεγονός που αποδεικνύει πως οι μελισσοκόμοι διψούν για μάθηση και γνώσεις…

 

Ο Ανδρέας Θρασυβούλου μπροστά στο laptop του εκφωνεί στην ημερίδα

Το λόγο πήρε ο Ανδρέας Θρασυβούλου, εκπροσωπώντας το ΑΠΘ και παρουσίασε την ερευνητική εργασία της ομάδας του εργαστηρίου μελισσοκομίας.

Σε πρώτη φάση έκανε μια ιστορική αναδρομή στην απόφαση για απαγόρευση φαρμάκων στην ΕΕ το 2000 και στην καταλυτική εξέλιξη όσο αφορά τα κατάλοιπα φαρμάκων στο μέλι.

Τόνισε πως είναι δυνατή η αντιμετώπιση ασθενειών και χωρίς φάρμακα, με σωστή διαχείριση και σύγχρονες μεθόδους.

Πρώτη ασθένεια που παρουσίασε ήταν η nosema (νοζεμίαση). Αναφέρθηκε στο διαχωρισμό της nosema apis από τη nosema ceranae, τις διαφορετικές μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο και τις μεθόδους αντιμετώπισης που εφήρμοσαν.

 

Τα συμπεράσματα της θεραπείας απέναντι στη νοζεμίαση θα τα βρείτε εδώ και είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που παρουσιάστηκαν.

Πειραματισμός με aloe vera

Εξαίρεση αποτέλεσε η πρώτη παγκόσμια ερευνητική εφαρμογή της aloe vera πάνω στα μελίσσια με στόχο την καταπολέμηση της νοζεμίασης.

Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον απογοητευτικά σύμφωνα με την μέθοδο θεραπείας, καθώς με μία εφαρμογή aloe vera το Νοέμβρη, παρατήρησαν μεγάλη αύξηση του αριθμού των σπορίων της νοζεμίασης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η έρευνα σαφώς και χρειάζεται μεγαλύτερη εμβάθυνση πριν αποτελέσει τεκμήριο για την δράση της αλόης στα μελίσσια.

 

Η επόμενη αναφορά έγινε στην Αμερικάνικη σηψιγονία, οπού επισημάνθηκε πως αντιμετώπιση με διπλή ή μονή μετάγγιση δίνει αποτελέσματα καλύτερα και από αυτά της Τεραμυκίνης.

 

Στη βαρρόα όπως καταλαβαίνετε έγινε η μεγαλύτερη αναφορά από τον κ. Θρασυβούλου. Αναφέρθηκε στις νέες μεθόδους του Exomite Apis, του ελαίου Ελαιοκράμβης του Thymovar, του Τhermovar και του Ecostop, λίγο πολύ γνωστά στους μελισσοκόμους.

Αποτελέσματα θεραπείας για βαρρόα

Μια ξεχωριστή αναφορά έγινε στη χρήση του λιβανιού με υποκαπνισμό ενάντια στο βαρρόα. Η χρήση της συσκευής Varrox και η εξάχνωση ενός γραμμαρίου λιβανιού σε αυτό, με 6 εφαρμογές ανα 3-4 μέρες οδηγεί σε αποτελεσματικότητα από 35% ως 75% με μέση τιμή τα 67.9%. Αναφέρθηκε επίσης από τον κ. Θρασυβούλου πως η καύση ενός γραμμαρίου λιβανιού μέσα στο καπνιστήρι βοηθάει στην καταπολέμηση του βαρρόα.

Ωστόσο τα 2γραμμάρια είναι μελισσοτοξικά!

Ο Α. Θρασυβούλου απαντά σε ερωτήσεις μελισσοκόμων

Σύντομη αναφορά έγινε και σε μια διαφορετική προσέγγιση στην χρήση παγίδων κηφηνόγονου για βαρρόα, ως προς τη μέθοδο προσαρμογής της κηφηνοκερήθρας πάνω στα κανονικά πλαίσια. Τα κελιά αυτά αφού καταψυχθούν και πεθάνει γόνος και βαρρόα επανατοποθετούνται στα μελίσσια για αποθήκευση μελιού, που μάλιστα τα προτιμούν έναντι των κανονικών λόγω μεγέθους κελιού.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε οσο αφορά τη χρήση φαρμάκων για τη βαρρόα καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις του εργαστηρίου, παρατηρείται αύξηση στον εντοπισμό δειγμάτων με υπολείμματα εκτός ορίων για fluvalinate, coumaphos, amitraz και flumethrin.

Ο κ. Γκουσιάρης παρουσιάζει τη θεωρία των ακραίων όρων

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του «μοντέλου των ακραίων όρων στην παραγωγή μελιού» του κυρίου Γκουσιάρη. Πρόκειται για μια μαθηματική – στατιστική προσέγγιση της μελισσοκομίας, πέρα από πρακτικές και μεθόδους διαχείρισης που στόχο έχει τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της απόδοσης των μελισσιών. Ο κ. Γκουσιάρης το παρουσίασε με μια δομή αλγοριθμικής προσέγγισης με 9 διακριτά βήματα ένα ατέρμονα επαναληπτικό βρόγχο, τα οποία περιληπτικά είναι

1.       Αρίθμηση κυψελών (για λόγους διαχωρισμού)

2.       Καταγραφή παραγωγής σε κάθε τρύγο ανα μελίσσι

3.       Απομάκρυνση (εξαίρεση) από την καταγραφή μελισσιών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

4.       Δημιουργία δύο συνόλων μελισσιών, αυτό με πολλές κερήθρες τρύγου(Μεγίστων) και αυτό με λίγες κερήθρες τρύγου(ελαχίστων). Το σύνολο μεγίστων πρέπει να καθοριστεί με αυστηρότητα.

5.       Λεπτομερής επιλογή του καλύτερου μελισσιού από το σύνολο μεγίστων.

6.       Παραγωγή κηφήνων από τα υπόλοιπα του συνόλου

7.       Βασιλοτροφία από το καλύτερο.

8.       Αλλαγή βασιλισσών σε όλα τα μελίσσια του συνόλου ελαχίστων.

9.       Αξιολόγηση διαδικασίας.

10.     Επανάληψη των βημάτων κάθε έτος

 

Η όλη διαδικασία οδηγεί σε μια σταδιακή δημιουργία ανώτερου μελισσοκομικού στοκ, με οριακή κορύφωση λόγω της αιμομιξίας και της ανεξέλεγκτης γονιμοποίησης στους αγρούς.

Άλλα στατιστικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι ο υπολογισμός του μέσου όρου μελιού ανα κερήθρα, το μέσο μέλι ανα κυψέλη και άλλα στατιστικά στοιχεία που θα βοηθήσουν την αξιολόγηση της μελισσοκομικής δράσης.

 Γκουσιάρης και Θρασυβούλου στην έδρα

Εδώ ολοκληρώθηκε το 2ο μέρος της ημερίδας και είχαμε διάλλειμα μίας ώρας για μεσημεριανό. Τα πηγαδάκια συζήτησης πολλά και οι μελισσοκόμοι στο προαύλειο του πανεπιστημίου απολάμβαναν το μεσημεριανό ήλιο του Σαββάτου.

 

 

Η ημερίδα διοργανώθηκε απο την Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας Ελλάδος και ουδεμία σχέση έχουμε με τη διοργάνωση.

Το λογότυπο μας τοποθετήθηκε επι των φωτογραφιών για κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων και αποτελεί αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας των φωτογραφιών

 

Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν::

ANEL Standard

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

APITEC

Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Attiki Πίττας

Ο.Μ.Σ.Ε.

Χελλαφάρμ

Φεργάδης Σχεδίαση

Σχόλια  

 
0 #1 george 111 07-02-2011 01:38
to parafineleo pou hrisimopoieite ston omihlopoiiti ti ginete mesa stin kipseli?
 
 
0 #2 george 111 07-02-2011 01:40
me poia methodo hrisimopoieite to canola oil gia tin varroa?
 
 
+5 #3 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 08-02-2011 09:43
Καλά κάνατε και γράψατε για την ημερίδα αλλά θεωρώ απαράδεκτο να βάζετε το λογότυπο της ιστοσελίδας σας στις φωτογραφίες με αυτόν τον τρόπο. Η δήλωση σας ότι ουδεμία σχέση έχετε με τη διοργάνωση δεν καλύπτει το ατόπημα... Η δικαιολογία σας ότι τοποθετήθηκε για την προστασία των πνευματικών σας δικαιωμάτων δεν είναι ισχυρή από την στιγμή που οι εν λόγο φωτογραφίες περιέχουν στιγμιότυπα που φωτογραφήθηκαν από πολλούς παρευρισκομένου ς στην ημερίδα… και με καμία περίπτωση δεν θεωρώ φωτογραφία με εμένα μέσα πνευματική ιδιοκτησία κανενός. Υπάρχουν πολλοί πιο διακριτικοί τρόποι να δηλώσετε ότι οι φωτογραφίες είναι από την δικιά σας φωτογραφική μηχανή. Θεωρώ ότι είναι εύκολο να αναρτήσετε νέες φωτογραφίες με διακριτικά το λογότυπο σας και αναμένω να δημοσιεύσετε τόσο την παρατήρηση μου ως σχόλιο και στις δύο αναρτήσεις σας.
 
 
+3 #4 lingistis 08-02-2011 17:51
Ειλικρινά μπράβο σας. Θεωρώ ότι οι φωτογραφίες όπως είναι τώρα τιμάνε την ιστοσελίδα σας. Καλή συνέχεια.

Σημ.
Επειδή δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι του αρχικού μου σχόλιου μπορείτε να το αφαιρέσετε.
 
 
+1 #5 SOFIA GOUNARI 12-02-2011 08:39
Το σχόλιο είναι προσωπικό, αν και συνηγορεί στην απόφαση της Γ. Σ. της Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας.
Σε μια εποχή χαοτική, σε μια εποχή εκπτώσεων αξιών, κάποια πρέπει να μείνουν όρθια, με κάθε κόστος. Ενα από αυτά είναι η προσωπικότητα του καθε ενός. Οι ομιλητές ή οι διοργανωτές μιας ημερίδας ή συνάντησης έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν γι' αυτό. Εάν ήθελαν κάτι διαφορετικό θα εμφανίζονταν σε τηλεπαιχνίδι ή πορτοπαράθυρο πρωϊνάδικου (κοινωνικής - ενημερωτικής εκπομπής). Αρκούν τα σχόλια ή τα εμβλήματα που κολλάνε στα μέτωπά τους.
 

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 303 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης