Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Ημερίδα μελισσοκομίας - Μέλι και άλλα προϊόντα κυψέλης

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 5 Votes )

Γεμάτο αμφιθέατρο ΓΠΑ στην Ημερίδα Μελισσοκομίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ημερίδα Μελισσοκομίας της Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας, στο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Η ημερίδα με πλήρη αποδοχή και στήριξη από τους μελισσοκόμους ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με χαιρετισμό των συμμετεχόντων από διάφορους εκπροσώπους οργανώσεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως ο κ. Χαριζάνης εκ μέρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Ανδρέας Θρασυβούλου του ΑΠΘ, η πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας κα Σοφία Γούναρη ενώ δυστυχώς δεν παρευρέθη ο κ. Β. Ντούρας, αντιπρόεδρος της ΟΜΣΕ λόγω ατυχήματος, και άλλοι.

 

 

 

Το προεδρείο της Ημερίδας

Η ημερίδα χωριζόταν σε τρεις θεματικές ενότητες:

  • Μέλι και άλλα προϊόντα κυψέλης
  • Μελισσοκομική πρακτική
  • Μελισσοκομία και περιβάλλον

 

 

Η πρώτη ομιλία αφορούσε το μετάξι καθώς η εταιρεία έχει υπο την αιγίδα της και τη σηροτροφία και όφειλε να κάνει μια ολιγόλεπτη διαφορά. Κεντρικό νόημα ήταν πως το προϊόν χρειάζεται στήριξη και προώθηση για να ανταπεξέλθει στον κινέζικο ανταγωνισμό, που κατέχει πάνω από 80% της παγκόσμιας αγοράς μεταξιού. Επίσης πως η σηροτροφία έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί στην Ευρώπη λόγω της αύξησης του εργατικού κόστους και της βιομηχανικής προόδου. Το ίδιο φαίνεται να έχει συμβεί και σε πολλές χώρες του κόσμου ακόμα καθιστώντας το μετάξι μια κλειστή παραγωγή.

 

Η επόμενη ομιλία αφορούσε την ανάδειξη του ελληνικού μελιού στην αγορά ως ποιοτικό προϊόν ενώ επιμέρους τονίστηκε η ανάγκη για προστασία της ταυτότητας του μελιού με νομοθετικές ρυθμίσεις. Η καθιέρωση ΠΟΠ προτάθηκε ως μια δράση υψίστης σημασίας για την προώθηση και την ανάδειξη των ελληνικών μελιών, κάτι που ως τώρα ισχύει μόνο για το Μέλι Ελάτου Βυτίνας Βανίλια. Καμία αναφορά δεν έγινε στο θέμα του κρητικού πευκοθύμαρου σε αυτή τη φάση. Η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις σαφώς και αναφέρθηκαν ως η μεγαλύτερη απειλή για τον έλληνα παραγωγό.

 

Η κα. Τανανάκη παρουσιάζει θέματα για το βασιλικό πολτό

Η κα. Τανανάκη ανέλαβε να παρουσιάσει τη συλλογική εργασία ερευνητών του ΑΠΘ με θέμα την ταυτότητα των προϊόντων κυψέλης και της προστασίας τους, ως συνέχεια του προηγούμενου θέματος.

Αρχικά μίλησε για το βασιλικό πολτό, την ποιότητα του, τα χαρακτηριστικά του και τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Παρατήρησε πως σε μελίσσια που τροφοδοτήθηκαν με σιρόπι πριν και κατά τη διάρκεια συλλογής βασιλικού πολτού παρατηρήθηκε εμφανής αύξηση της σακχαρόζης και μείωση της φρουκτόζης και γλυκόζης συνεπώς.

 

Η ταυτοποίηση της γύρης εκτός από χημικές μεθόδους γίνεται και με οπτική σύγκριση βάσει δειγμάτων. Έτσι πολύ σημαντική χαρακτηρίστηκε η αποστολή δειγμάτων από όλη τη χώρα.Η λήψη δειγμάτων μελιού, βασιλικού πολτού και γύρης από όλες τις περιοχές της Ελλάδας θα δώσει τη λύση στην ταυτοποίηση των ελληνικών μελιών, βασιλικού πολτού και γύρης, με εξακρίβωση κοινών χημικών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών και στη συνέχεια αντιστοίχισης τους αποκλειστικά με τα ελληνικά. Τα προβλήματα που τόνισε ήταν η μικρή δειγματοληψία από έλληνες παραγωγούς και ζήτησε περισσότερα εθελοντικά δείγματα από όλη την Ελλάδα.

 

Οι γυρεόκοκκοι στο μέλι και το βασιλικό πολτό(αν και θρυμματισμένοι εκεί) μπορούν να αποτελέσουν την «ταυτότητα» του προϊόντος, ενώ θα προστατευθούν οι έλληνες παραγωγοί από το παραεμπόριο και την ελληνοποίηση. Βασικοί γεωγραφικοί διαχωρισμοί ως προς την περιοχή προέλευσης είναι πλέον δυνατοί (Κρήτη, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες)

 

Μια σημαντική παρατήρηση που έγινε αφορούσε την υπάρχουσα αναγνώριση ορισμένων μελιών που φέρουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν εμπίπτουν στους κανονισμούς ως προς τον ορισμό του μελιού βάσει της αγωγιμότητας τους. Συνεπώς για τα συγκεκριμένα μέλια (πολύκομπος, βαμβακόμελο και παλιούρι) θα πρέπει να κατατεθούν εξαιρέσεις στη νομοθεσία περί μελιού.

 

Για τη γύρη, έγινε ταυτοποίηση των πρωτεϊνών της και διαπιστώθηκε πως η μέλισσα δεν επιλέγει τη γύρη βάσει της διατροφικής της αξίας, παρά βάσει άλλων χαρακτηριστικών.

Έρευνα έγινε επίσης για τη μεταφορά υπολειμμάτων από το περιβάλλον στα προϊόντα κυψέλης. Μεταξύ των υπολειμμάτων που ερευνήθηκαν ήταν το DBE, PDCB, Nafthalene αλλά και σκευάσματα όπως το Fluvalinate, Coumaphos όπου παρατήρησαν υπολείμματα σε 62 και 99 δείγματα από τα 205 αντίστοιχα. Σκευάσματα που εφαρμόζονται σε ορισμένες περιοχές για την καταπολέμηση των κουνουπιών δεν ανιχνεύθηκαν στο μέλι, γεγονός που σημαίνει πως η μέλισσα δεν μεταφέρει ΤΙΠΟΤΑ μολυσμένο στην κυψέλη. Πολύ μικρός αριθμός δειγμάτων βρέθηκε με υπολείματα σε όρια άνω των επιτρεπτών στα μέλια των παραγωγών.

Η ομιλία του κ. Αλυσσανδράκη

Το λόγο στο βήμα πήρε ο κύριος Αλυσσανδράκης του ΓΠΑ και αναφέρθηκε σε θέματα ελέγχου των ποιοτικών χαρακτηριστικών του μελιού. Παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι μέθοδοι ανάλυσης του μελιού, οι μετρήσεις HMF και διαστάσης και της συμμόρφωσης των χαρακτηριστικών αυτών με τα αντίστοιχα αγορανομικά της νομοθεσίας.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μεθόδους νοθείας ή παραπλάνησης των καταναλωτών, τόσο στο μέλι όσο και στο βασιλικό πολτό.

Τάισμα με σιρόπι, χρήση ιμβερτοποιημένων σακχάρων, χρήση ισογλυκόζης (HFCS) και άλλα αποτελούν τις τελευταίες μεθόδους νοθείας του μελιού. Ωστόσο έχει αρχίσει να καθιερώνεται ένας νέος παγκόσμιος τρόπος αναγνώρισης του αγνού μελιού που βασίζεται σε μια ουσία λεγόμενη «Απαλβουμίνη 1» η οποία φαίνεται να μεταβάλλεται με την νοθεία του μελιού και μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί με γρήγορα τεστ, ακόμα και κατ’ οίκον. Το σύστημα αυτό κυκλοφορεί σε μορφή “kit”, παρόλο που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ακόμη.

 

Ακόμα μέθοδοι όπως τάισμα με αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα βοτάνων και αρωματικών φυτών και ανθέων, πλέον ανιχνεύονται χάρη στη μέτρηση της λιναλοόλης, κάτι που θα δώσει λύση στη νοθεία του ακριβού Θυμαρίσιου μελιού.

Για το βασιλικό πολτό τονίστηκε πως χρειάζεται να γίνει σύγκριση με κινέζικο και γενικότερα εισαγόμενο πολτό για να βρεθεί η ποιοτική αλλά και φυσιοχημική διαφορά τους, να κρίνουμε αν είναι ανώτερος ποιοτικά ο ελληνικός και να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε κάθε ελληνική παραγωγή του.

 

Η δράση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί γιατί όπως προαναφέρθηκε «δεν μπόρεσαν να βρουν κινέζικο βασιλικό πολτό ως τώρα» κάτι που ξένισε πολλούς από τους ακροατές. Η ένσταση των ερευνητών αφορούσε την επαλήθευση της ταυτότητας του κινέζικου πολτού από έγκυρη προέλευση.

 

Οι μέθοδοι νοθείας του πολτού με γιαούρτι, προνύμφες, μπανάνα ή ασπράδι είναι μάλλον «ακίνδυνες» για τους νοθευτές τους, καθώς δεν έχει καθοριστεί νομικά «τι είναι ο βασιλικός πολτός».

Ο κύριος Αλυσσανδράκης ανέφερε πως χρειάζεται να γίνει ακόμα έρευνα για το θέμα της αποθήκευσης του πολτού, της διαφοροποίησης του ανάλογα με το είδος του αυγού που θα μπει στο κελί(αρσενικό / θηλυκό) και τόνισε τη διαρκώς αυξανόμενη αξία και σημασία της πρόπολης. Εκεί βέβαια η δυσκολία ταυτοποίησης θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν όχι ακατόρθωτη, ενώ προβλήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει θεσπίσει η ΒΡΑΖΙΛΙΑ για την πρόπολη…

Η εκπρόσωπος του ΜΑΙΧ

Το πρώτο μέρος της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κυρίας Γώτσιου από το ΜΑΙΧ της Κρήτης σχετικά με τα φλαβονοειδή, μια παρουσίαση που στους περισσότερους πέρασε αδιάφορη και χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα κουραστική. Η ομιλία αφορούσε τα φλαβονοειδή του μελιού ανάλογα με την προέλευση τους ενώ ανιχνεύτηκαν 26 διαφορετικά συστατικά εκ των οποίων τα 8 ταυτοποιήθηκαν πλήρως. Έτσι για άλλη μια φορά προέκυψε συσχέτιση γεωγραφικής προέλευσης και ύπαρξης συγκεκριμένωn φλαβονοειδών στο μέλι.

 

Εδώ κλείνει το πρώτο μέρος της ημερίδας και θα επανέλθουμε αύριο με το 2ο και σημαντικότερο κομμάτι που αφορά τη μελισσοκομία στην πράξη.

 

Παρακαλώ αφήστε τα σχόλια σας όσοι επιθυμείτε.

 

 

Η ημερίδα διοργανώθηκε απο την Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας Ελλάδος και ουδεμία σχέση έχουμε με τη διοργάνωση

Το λογότυπο μας τοποθετήθηκε επι των φωτογραφιών για κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων και αποτελεί αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας των φωτογραφιών

 

Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν::

ANEL Standard

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

APITEC

Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Attiki Πίττας

Ο.Μ.Σ.Ε.

Χελλαφάρμ

Φεργάδης Σχεδίαση

Σχόλια  

 
-3 #1 Γιώργος 06-02-2011 21:14
Πολύ καλή η παρουσίαση μπράβο! Αλλά καλό θα ήταν μια βιντεοσκοπημένη ! Επίσης περιμένουμε και το part2!!!
 
 
+6 #2 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 08-02-2011 09:45
Καλά κάνατε και γράψατε για την ημερίδα αλλά θεωρώ απαράδεκτο να βάζετε το λογότυπο της ιστοσελίδας σας στις φωτογραφίες με αυτόν τον τρόπο. Η δήλωση σας ότι ουδεμία σχέση έχετε με τη διοργάνωση δεν καλύπτει το ατόπημα... Η δικαιολογία σας ότι τοποθετήθηκε για την προστασία των πνευματικών σας δικαιωμάτων δεν είναι ισχυρή από την στιγμή που οι εν λόγο φωτογραφίες περιέχουν στιγμιότυπα που φωτογραφήθηκαν από πολλούς παρευρισκομένου ς στην ημερίδα… και με καμία περίπτωση δεν θεωρώ φωτογραφία με εμένα μέσα πνευματική ιδιοκτησία κανενός. Υπάρχουν πολλοί πιο διακριτικοί τρόποι να δηλώσετε ότι οι φωτογραφίες είναι από την δικιά σας φωτογραφική μηχανή. Θεωρώ ότι είναι εύκολο να αναρτήσετε νέες φωτογραφίες με διακριτικά το λογότυπο σας και αναμένω να δημοσιεύσετε τόσο την παρατήρηση μου ως σχόλιο και στις δύο αναρτήσεις σας.
 
 
-4 #3 Νικος Αλ. 08-02-2011 16:43
Κατάλαβα...πάλι τα ίδια και τα ίδια ακούσατε! Ελπίζω το φαγητό να ήταν καλό τουλάχιστο! Άραγε που ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στη μελισσοκομία; Μάλλον οι τελευταίες εξελίξεις των τελευταίων 10 χρόνων έπρεπε να λέγεται...
 
 
+4 #4 lingistis 08-02-2011 17:49
Ειλικρινά μπράβο σας. Θεωρώ ότι οι φωτογραφίες όπως είναι τώρα τιμάνε την ιστοσελίδα σας. Καλή συνέχεια.

Σημ.
Επειδή δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι του αρχικού μου σχόλιου μπορείτε να το αφαιρέσετε.
 

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 383 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης