Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιούλιος 20, 2019
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Μετά τις μέλισσες...οι βομβίνοι

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

bumble_bee

Αποδυναμωμένες από την εκτεταμένη καλλιέργεια και τις ασθένειες, οι άγριες μέλισσες έχουν μειωθεί τρομακτικά με ένα εκπληκτικό ρυθμό κατά τα τελευταία 20 χρόνια, με τους πληθυσμούς στις ΗΠΑ να πέφτουν πάνω από 90%, ανέφερε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.

Τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες, διότι οι μέλισσες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επικονίαση των καλλιεργειών, όπως πιπεριές ντομάτες, και βατόμουρα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τριών ετών που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.


Παρόμοιες μειώσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί στην Ευρώπη και την Ασία, είπε η Sidney Cameron, από το Τμήμα Εντομολογίας και Ινστιτούτο Γονιδιακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.

"Η μείωση στις αγριομέλισσες στις ΗΠΑ συνδέεται με δύο πράγματα που είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε: το παθογόνο Nosema bombi και τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας, όμως, εμείς δεν λέμε ότι η Nosema είναι η αιτία, δεν γνωρίζουμε", δήλωσε η Cameron.

"Είναι απλά ένας συνδυασμός. Μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες."

Η Nosema bombi είναι ένα παθογόνο των μελισσών που έχει επίσης πλήξει τις Ευρωπαϊκές αγριομέλισσες.

Ερευνητές εξέτασαν οκτώ είδη από αγριομέλισσες της Βόρειας Αμερικής και διαπίστωσαν ότι η "σχετική αφθονία των τεσσάρων ειδών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90%, γεγονός που υποδηλώνει πως οι θάνατοι ενισχύονται περαιτέρω με τη συρρίκνωση των γεωγραφικών ζωνών", δήλωσε η μελέτη.

"Σε σύγκριση με είδη που έχουν σχετικά σταθερό μέγεθος πληθυσμού, τα εξαφανιζόμενα  είδη των μελισσών είχαν μικρή γενετική ποικιλομορφία, πιθανώς καθιστώντας τα επιρρεπή σε παθογόνους παράγοντες και περιβαλλοντικές πιέσεις."

Τα ξαδέλφια τους, οι μέλισσες(apis Mellifera) , παρουσίασαν επίσης καταστροφικές μειώσεις από το 2006, σε ένα φαινόμενο γνωστό ως «σύνδρομο κατάρρευσης αποικίας» αν και οι αιτίες δεν έχουν ακόμη πλήρως καθοριστεί.

Οι βομβίνοι επίσης παράγουν μέλι αλλά χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσουν την αποικία της, κι έτσι δεν εκτρέφονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

 

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 586 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης