Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιούλιος 10, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα H ανάδειξη του δάσους της Ανώπολης

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes ) ΜΑΙΧΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ανάδειξη του δάσους της Ανώπολης

Η βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των δασών είναι ο στόχος ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.). Στη χώρα μας, ως πιλοτική περιοχή επιλέχτηκε το δάσος της Ανώπολης Σφακίων για το οποίο σκοπός είναι η ανάδειξη της βιοποικιλότητάς του και η καλύτερη διαχείρισή του.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει την ονομασία: 'SylvaMed - Μεσογειακά Δάση για Όλους'. Το έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (MED 2007 - 13) και εθνικούς πόρους, συντονίζεται από το Κέντρο Τεχνολογίας Δασών της Καταλονίας στην Ισπανία, ενώ συμμετέχουν σ' αυτό φορείς (Δημόσιες Υπηρεσίες, Ερευνητικά Κέντρα, Οργανισμοί Ιδιοκτητών Δασών) που εμπλέκονται στη διαχείριση των δασών από άλλες Μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία και Σλοβενία).
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Μ.Α.Ι.Χ., 'το έργο SylvaMED, που θα διαρκέσει μέχρι το 2013, επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση δασικών περιβαλλοντικών πολιτικών στις περιφερειακές πολιτικές με στόχο τη βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των δασών (ιδιωτικών και δημόσιων) και την ανάδειξη και αξιοποίηση διαφόρων υπηρεσιών και προϊόντων που αναπτύσσονται σε σχέση με το δάσος.


Τα δασικά οικοσυστήματα παρέχουν πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών και έχουν μεγάλη συνεισφορά στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την ευημερία των αστικών πληθυσμών. Πολλά από αυτά τα αγαθά είναι υψίστης σημασίας για την αειφορία του περιβάλλοντος αλλά συχνά δεν τυγχάνουν της ανάλογης αναγνώρισης. Το SylvaMed επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις αξίες αυτών των αγαθών και υπηρεσιών και να προάγει τον συνυπολογισμό τους στην διαμόρφωση περιφερειακών πολιτικών μέσω κυρίως του σχεδιασμού και εφαρμογής μηχανισμών πληρωμής των περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών.


Η πρώτη συνάντηση του έργου υλοποιήθηκε στη Μασσαλία - Γαλλία στις 17 - 19 Νοεμβρίου 2010 με τη συμμετοχή ερευνητών από το Μ.Α.Ι.Χ.'.
Οι δράσεις που θα υλοποιήσει το Μ.Α.Ι.Χ. στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου επικεντρώνονται στην αναγνώριση, προσδιορισμό και αξιοποίηση των κοινωνικών χρήσεων - αξιών των δημόσιων και ιδιωτικών δασών και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης διαφόρων δραστηριοτήτων σε σχέση με τις αξίες αυτές (φυσιολατρικός, ορειβατικός, οικο-τουρισμός κ.λπ.).

 

Η ΑΝΩΠΟΛΗ
Σύμφωνα με τους ερευνητές, 'η περιοχή του δάσους της Ανώπολης του Δήμου Σφακίων επιλέχτηκε ως πιλοτική περιοχή ενώ η υλοποίηση του έργου προϋποθέτει τη συνεργασία με τοπικούς φορείς καθώς και με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων. Μέσω του προγράμματος θα επιχειρηθεί η ανάδειξή της βιοποικιλότητας και η διαχείριση του δασικού αυτού συστήματος ως ζώνη αναψυχής, εκπαίδευσης, μελέτης, τουρισμού, αθλητισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δάσος καλύπτει μεγάλο εύρος υψομέτρων με διαφορετικούς τύπους βλάστησης και αναμφίβολα είναι υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.  

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στην περιοχή της Ανώπολης αναμένεται να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, δημιουργώντας επιπλέον πηγή εσόδων και απασχόλησης για την τοπική κοινωνία παράλληλα με τις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα που ασκούνται σήμερα (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία).

Υπολογίζεται ότι μέχρι το πέρας του προγράμματος το 2013, θα έχουν υποστηριχθεί τέτοιες δραστηριότητες στην περιοχή, συνοδευόμενες από βιώσιμο οικονομικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των αρχών, του τοπικού πληθυσμού αλλά και των επισκεπτών, και θα αποτελέσουν πρότυπο για την ανάπτυξη παρόμοιων δραστηριοτήτων στην υπόλοιπη χώρα αλλά και σε άλλες Μεσογειακές χώρες'.

 

Χανιώτικα Νέα

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 867 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης