Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούλιος 21, 2019
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Χιόνι...για θερμομόνωση

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

Μελίσσια στο χιόνιΤο χειμώνα συνηθίζεται να βλέπουμε μελίσσια σκεπασμένα με χιόνι για πολλές μέρες. Πολλοί ανησυχούν θεωρώντας οτι το χιόνι φέρνει επικίνδυνο κρύο μέσα στην κυψέλη. Όμως κατα πόσο αυτό είναι αλήθεια; Θα δούμε ένα ανάλογο παράδειγμα σχετικά με το χιόνι και τη θερμομόνωση. Ποιο είναι το χαρακτηστικότερο παγο-κατασκεύασμα; Μα φυσικά το ιγκλού!

 

Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων το χειμώνα («ιγκλού» στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει «σπίτι»). Αποτελεί μοναδικό τρόπο για να κτίσει ο άνθρωπος τη "φωλιά" του κάτω απο τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

Igloo

Παρ’ όλο που οι περισσότεροι Εσκιμώοι μένουν πλέον σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα, συνηθίζουν ακόμη να κατασκευάζουν ιγκλού, ειδικά όταν ταξιδεύουν. Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος. Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι. Τότε οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα.

 

Για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, είναι αρκετή ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης: αρκεί, δηλ., η παρουσία δύο ατόμων που μπορούν να κλείσουν την πόρτα με ένα κομμάτι πάγου και να κάνουν το ιγκλού αεροστεγές. Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει. Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία.
igloo
Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Άλλωστε να επισημάνουμε , ότι οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο.

Καλό είναι να αναφέρουμε ότι το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, είναι κακός αγωγός της θερμότητας (και του κρύου). Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και τους προφυλάσσουν από το κρύο. Αντίθετα ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.

 

 

Έτσι όταν βλέπετε ένα μελίσσι να έχει φραγμένη την είσοδο με χιόνι να είστε σίγουροι πως μέσα επικρατεί ικανοποιητική θερμοκρασία. Ωστόσο αν τα μελίσσια μείνουν πολλές μέρες αποκλεισμένα με χιόνι κινδυνεύουν άμεσα και χρειάζεται επέμβαση του μελισσοκόμου τότε.

Σχόλια  

 
+1 #1 Νεμέλια 17-12-2010 17:18
Και τα μελίσσια σε περιοχές που μένουν μήνες κλεισμένα κάτω από χιόνι πώς την παλεύουν ρε παιδιά???
 
 
+1 #2 kwstas 18-12-2010 19:02
νεμελια τοσες ειναι κατι θα κανουν να περασουν την ωρα τους!!αχαχααχαχ α
 

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 531 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης