Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Δευτέρα, Ιανουάριος 20, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Ημερίδα για την αρκούδα από την "Καλλιστώ"

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )
Αρκούδα σε κυψέληΑρθρογράφος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

 

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ζημιές από αρκούδα στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο - Προβλήματα και λύσεις», πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα, στην αίθουσα της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας, παρουσία λίγων όμως αγροτοκτηνοτρόφων.
Την ημερίδα διοργάνωσε η ΕΑΣ Καλαμπάκας, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», και, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΚ κ. Δημήτρης Κόττης, εντασσόταν στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, με την κωδική ονομασία "LIFE EX-TRA", το οποίο αποτελεί πολυεθνικό πρόγραμμα, μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Το πρόγραμμα αφορά στη μεταφορά εμπειρίας και πρακτικών, σχετικά με τη βελτίωση των όρων διατήρησης μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα – λύκος) και συνύπαρξής τους με τον άνθρωπο.

 

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Καντερές (εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ), Σπύρος Ψαρούδας (Δ/ντης Π.Ο. «Καλλιστώ») και Θάνος Τράγος (Βιολόγος «Καλλιστώ), ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Αντινομάρχης Αγρ. Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργίου, ο Δήμαρχος Βασιλικής κ. Βάιος Ζιάκας, Ο υποδιευθυντής της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. κ. Βάιος Κουτής και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων «Τα Χάσια» κ. Λευτέρης Τσιάρας.

 

«Ανταλλαγή εμπειρίας»
Ο κ. Ψαρούδας σημείωσε στην ομιλία του ότι σκοπός τέτοιων ημερίδων είναι η ανταλλαγή εμπειρίας από τη συνύπαρξη ανθρώπων και άγριων ζώων και τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση η Οργάνωση δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει τους αρμόδιους φορείς και τις πολιτικές που ακολουθεί η πολιτεία, αλλά, όμως, μπορεί να ενισχύσει το έργο τους.
Είπε, επίσης, ότι ο κανονισμός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ φτιάχτηκε το 1997 και ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες να διορθωθούν κάποια πράγματα, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος και λύση του προβλήματος των καταστροφών από τα άγρια ζώα.

 

«Μειώνονται οι ζημιές»
Ο κ. Καντερές είπε ότι τα νέα για τους κτηνοτρόφους είναι καλά, καθώς οι ζημιές από την αρκούδα μειώνονται χρόνο με το χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και ιδιαίτερα στα σημεία που θα αλλάξουν σύντομα σε αυτόν. Ένα από αυτά τα σημεία είναι το ότι δεν θα εξετάζονται περιπτώσεις όταν οι ζημιές περιορίζονται σε ένα αιγοπρόβατο.

 

Η κατάσταση και οι λύσεις
Ο κ. Τράγος παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση αναφορικά με τις ζημιές, την διαδικασία που ακολουθείται για τις αποζημιώσεις και τις λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς την αρκούδα.
Αρχικά αναφέρθηκε στις συνέπειες που ακολουθούν μετά από την «δράση» της αρκούδας, οι οποίες είναι:
• Η απώλεια κεφαλαίου (ζώα, παραγωγή, φυτά, υποδομές, εξοπλισμός)
• Το ψυχολογικό κόστος για τον αγρότη
• Η απώλεια εισοδήματος (μειωμένη παραγωγή, αποβολές ζώων, μελισσοσμήνη)
• Η απώλεια χρόνου (συμπλήρωση αιτήσεων, διαχείριση νεκρών ζώων)
• Τα κτηνιατρικά έξοδα (τραυματισμένα ζώα)

 

Ως πιθανές λύσεις του προβλήματος ανέφερε την εξάλειψη του παράγοντα ρίσκου, την ασφάλιση, την αποζημίωση και τη χρήση μέτρων πρόληψης.
Στη συνέχεια ο κ. Τράγος αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να περιορίσουν τις ζημιές, τα οποία είναι ο σκύλος ράτσας «ελληνικός ποιμενικός» και η εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης.
Για τις δύο αυτές λύσεις οι μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι που είναι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα μητρώα μπορούσαν να επιδοτηθούν, μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για το 80% της δαπάνης.
Μετά από πρόταση τροποποίησης, όμως, που έγινε πριν από δύο μήνες, αποφασίστηκε να μην επιδοτούνται λόγω του κόστους και λόγω του ότι δεν υπάρχει φορέας πιστοποίησης του Ελληνικού ποιμενικού.
Από την πλευρά της «Καλλιστώς» τονίζεται ότι το κόστος είναι αμελητέο σε σχέση με άλλα μέτρα και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανένταξη των δύο αυτών προληπτικών μέτρων στο πρόγραμμα, διότι θεωρεί σημαντική τη συμβολή τους.

 

Για τον Ελληνικό Ποιμενικό ο κ. Τράγος είπε ότι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και ότι είναι πολύ αποτελεσματικός στην προστασία κοπαδιών. Πρόσφατες, όμως, κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές έχουν συντελέσει στη μείωση της χρήσης του και κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω υβριδισμού, χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και έλλειψης πιστοποίησης. Είναι αποδοτικότερος με σωστή εκπαίδευση και παρουσία βοσκού στο κοπάδι.
Για τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις είπε ότι πρόκειται για αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο προφύλαξης και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές (με μπαταρία ή ηλιακό συλλέκτη). Υπάρχει η δυνατότητα επανατοποθέτησης σε άλλη περιοχή και προστατεύει αποτελεσματικά μελίσσια, καλλιέργειες και κοπάδια.

 

Αναφερόμενος στη διαδικασία αποζημίωσης είπε ότι η αναφορά της ζημιάς πρέπει να γίνεται εντός 24-48 ωρών, με την καταβολή παράβολου. Ακολουθεί ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να κάνει τον έλεγχο εντός 24-48 ωρών στο χώρο όπου τα στοιχεία της επίθεσης πρέπει να μην έχουν αλλοιωθεί. Ο εκτιμητής κατόπιν εκδίδει το πόρισμα, κατά του οποίου μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει ένσταση.

 

Οι ασφαλιστικές καλύψεις αφορούν σε:
• Αποζημιώσεις για ζημιές από Άγρια Ζώα (αρκούδα, λύκος, άγρια σκυλιά)
• Αποζημιώσεις για απώλεια κτηνοτροφικού κεφαλαίου (όχι προϊόντος) ή γεωργικής παραγωγής (όχι φυτών)
• Αποζημιώσεις για κυψέλες και σμήνη (όχι μελιού)
• 100 % αποζημίωση για ζημιές από όλα τα ζώα
• Αποζημίωση εντός 6 μηνών (2,5 μ.ο.)

 

Αποζημιώσεις δίνονται για ζημιές που είναι μεγαλύτερες της 0,5 ασφαλιστικής μονάδας ή μεγαλύτερες του 5 % της γεωργικής παραγωγής ως εξής:
• Αιγοπρόβατα < 1 έτους: 0,06 α.μ.
• Αιγοπρόβατα > 1 έτους: 0,15 α.μ.
• Βοοειδή < 1 έτους: 0,40-0,50 α.μ.
• Βοοειδή > 1 έτους: 0,60-1,00 α.μ.

 

Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι:
• Αποζημιώσεις χαμηλότερες της τρέχουσας εμπορικής αξίας
• Μη-αποζημίωση φυτικού κεφαλαίου/μελιού
• Μεγάλη απόσταση μεταξύ εκτιμητών ΕΛΓΑ – περιοχών ζημιάς
• Γραφειοκρατικές διαδικασίες
• Ελάχιστες προϋποθέσεις αποζημίωσης.

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 238 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης