Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιούλιος 20, 2019
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Η διεπαγγελματική μελιού για το μέλι - Συνέντευξη

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

Μέλι και κερήθραΣε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται το ελληνικό μέλι αφού παρά την οικονομική ύφεση στη χώρα μας δείχνει να «αντέχει». Παράλληλα σύμφωνα και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της "Αττική" Μελισσοκομικής Εταιρείας και αντιπρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού, κ. Αλέξανδρο Πίττα, οι εξαγωγές αν και είναι μικρές στο σύνολο της ελληνικής παραγωγής, πάνε καλύτερα σε ποσοστό πάνω από 50%, σε σχέση με πέρσι. Την ίδια στιγμή φορείς του κλάδου δεν παραλείπουν να αναφερθούν στα χρόνια προβλήματα του κλάδου που χρήζουν αντιμετώπισης και δεν είναι άλλα από το παραεμπόριο και τις ελληνοποιήσεις.

 

 

Η Ελλάδα είναι μία κατ' εξοχήν μελισσοκομική χώρα με παράδοση χιλιάδων ετών στη μελισσοκομία, που οφείλεται αφενός στις άριστες περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, αφετέρου δε στην εξαιρετική και πολυποίκιλη μελισσοκομική χλωρίδα της χώρας.||
Τα ελληνικά μέλια ξεχωρίζουν από τα μέλια άλλων χωρών από το μεγάλο αριθμό και την πλούσια ποικιλία γυρεόκοκκων που περιέχουν και τις άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες που οφείλονται κυρίως στην πλούσια άγρια βλάστηση.

Η αγορά
Πως διαμορφώνεται όμως η κατάσταση στην αγορά μελιού τη χρονιά που διανύουμε; Έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση; Στο παραπά-
νω ερώτημα, απάντησε ο κ. Αλέξανδρος Πίτας, Διευθύνων Σύμβουλος της "Αττική" Μελισσοκομικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και λοιπών προϊόντων μέλισσας, στον ΑγροΤύπο: «Πράγματι είμαστε σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει μειώσεις και στις καταναλώσεις των τροφίμων. Δεν μπορούσε το μέλι να αποτελέσει εξαίρεση αλλά όσον αφορά το επώνυμο συσκευασμένο μέλι παρατηρείται μια μικρή πτώση όπως έχουν και τα υπόλοιπα απαραίτητα τρόφιμα για τον καταναλωτή. Το θεωρούμε ευτύχημα ότι το μέλι είναι αναγκαίο στην διατροφή του Έλληνα και θα έλεγα μάλλον ότι οφείλεται και στις προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια ως εταιρείες και ως κλάδος για μια ταυτότητα του μελιού και προώθηση του σε σωστές βάσεις. Ένα άλλο αισιόδοξο μήνυμα της αγοράς είναι ότι οι εξαγωγές αν και είναι μικρές σε σύνολο της ελληνικής παραγωγής πάνε καλύτερα σε ποσοστό πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι».
Ερασιτέχνες μελισσοκόμοι
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στη μελισσοκομία για τη συμπλήρωση του εισοδήματος τους. Πως κρίνει ο κ. Πίττας αυτή την τάση; Βοηθάει ή δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στον κλάδο; «Βεβαίως βοηθά με την προϋπόθεση όμως ότι αυτό καλύπτει το τρίπτυχο ταυτότητα, έλεγχος, ασφάλεια. Όποιος ασχολείται με το μέλι και επιδεικνύει σοβαρότητα, έχει κατάρτιση, κάνει έλεγχο και δεν ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία βεβαίως και βοηθάει. Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργεί προβλήματα στους συναδέλφους αφού ο ερασιτέχνης είναι εκτός κανόνων και ελέγχων», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Αττική" Μελισσοκομικής Εταιρείας στον ΑγροΤυπο.
Πολιτεία


Ελλάδα και μελισσοκομία

Στο ερώτημα μας για το τι θα πρέπει να γίνει από πλευράς πολιτείας και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να στηριχθεί το ελληνικό μέλι, ο κ. Πίττας δηλώνει: «Επειδή είμαι και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού θα πρέπει να σας πω ότι την προηγούμενη εβδομάδα υποβάλαμε προτάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εφαρμογή τους θα δώσει μεγάλη λύση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το πα-ραεμπόριο και οι ελληνοποιήσεις. Επειδή αυτή
την στιγμή γίνεται μια προσπάθεια ελέγχου του παραεμπορίου, εμείς υποβάλαμε συμπληρωματικά κάποιες σκέψεις του κλάδου που θα προστατεύσουν τον καταναλωτή από το ανώνυμο μέλι αλλά παράλληλα θα δώσουν ώθηση στους σωστούς μελισσοκόμους και συσκευαστές».

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη αύξηση των μελισσοσμηνών
Στα προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε στον ΑγροΤυπο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (Ο.Μ.Σ.Ε.), κ. Αχιλλέας Παπαστεργίου. «Ο κλάδος μας αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει προβλήματα. Πρώτον το κόστος παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα είναι πολύ ανεβασμένο αφού είμαστε νομαδική εκμετάλλευση (μετακίνηση μελισσοσμηνών σε όλη την Ελλάδα). Δεύτερον είμαστε ο μόνος κλάδος που δεν παίρνει επιστροφή ΕΦΚ από την πολιτεία. Στη μελισσοκομία, όσο καλούς χειρισμούς και να κάνει ο παραγωγός εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι έρχονται πολλά εισαγόμενα μέλια τα οποία... βαφτίζονται ελληνικά. Εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε την εισαγωγή ξένων προϊόντων αλλά θα πρέπει να αναγράφονται σε αυτά η χώρα προέλευσης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτή η κατάσταση με τις ελληνοποιήσεις δεν κάνει μόνο ζημιά στον κλάδο αλλά και στον καταναλωτή. Αν δηλαδή ένας καταναλωτής αγοράσει ένα μέλι εισαγόμενο βαφτισμένο ελληνικό έχει τεράστια διαφορά ποιότητας από τα δικά μας».

Και προσθέτει: «Παρά λοιπόν το γεγονός ότι η μελισσοκομία είναι ένας καλός κλάδος, αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι δεν λείπουν και τα προβλήματα. Επίσης στον κλάδο μας δεν υπάρχει διαχωρισμός επαγγελματία από ερασιτέχνη. Εμείς επιθυμούμε ο κόσμος να ασχολείται με τη μελισσοκομία, αλλά όσο γίνεται ανεξέλεγκτη αύξηση των μελισσοσμηνών δημιουργείται πρόβλημα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει μια μελέτη από πλευράς πολιτείας ώστε να δούμε αν η Ελλάδα... σηκώνει την αύξηση αυτή. Επίσης οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι οι οποίοι ζουν από αυτή τη δουλειά θα πρέπει να στηριχθούν καλύτερα. Πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση αφού υπάρχουν περιπτώσεις ερασιτεχνών οι οποίοι φέρνουν εισαγόμενο μέλι και το πουλούν σαν ελληνικό».

Κονδύλι 2,8 εκατ. ευρώ στη μελισσοκομία
Ποσό 2,8 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράττει κάθε χρόνο για την επόμενη τριετία η χώρα μας, δηλαδή συνολικά 8,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί η μελισσοκομία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, τα εθνικά προγράμματα των 27 κρατών μελών για τη βελτίωση της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας για την περίοδο 2011-2013. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το 50% της εθνικής συμμετοχής, συνεπώς το εθνικό πρόγραμμα για τη μελισσοκομία στην Ελλάδα αγγίζει τα 5,6 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η συνδρομή της EE στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων των χωρών-μελών αυξήθηκε κατά περίπου 25% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (2008-2010), δηλαδή από 26 εκατ. ευρώ ανήλθε σε 32 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η καλή κατάσταση του τομέα της μελισσοκομίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα, δεδομένου του σημαντικού ρόλου των μελισσών στην επι-κονίαση.Τα τελευταία έτη, ο τομέας αντιμετωπίζει πρωτοφανή θνησιμότητα των μελισσών, πράγμα το οποίο καθιστά την οικονομική κατάσταση δύσκολη για τους μελισσοκόμους και αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα.Τα εθνικά προγράμματα αποτελούν, επί του παρόντος το μόνο διαθέσιμο εργαλείο για την εν μέρει αντιστάθμιση της απώλειας των μελισσών.
Όλα τα κράτη μέλη κοινοποίησαν τα εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα τους στην Επιτροπή. Τα προγράμματα αφορούν μέτρα όπως: η καταπολέμηση της βαρρόας, ο εξορθολο-γισμός της εποχικής μετακίνησης, η στήριξη των εργαστηρίων, η ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου, τα προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας και η τεχνική βοήθεια.

Και στους παραγωγούς μερίδιο του κονδυλίου
Σε ερώτηση μας που αφορούσε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2011-2013 ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ (τριετία) το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το κράτος και 50% από την Ε.Ε. Το πρόγραμμα αφορά την έρευνα, τον εμπλουτισμό χλωρίδας, την επιμόρφωση νέων μελισσοκόμων αλλά και ένα μέρος - σύμφωνα με τα όσα έχει υποσχεθεί ο υπουργός - θα πάει στους επαγγελματίες παραγωγούς ώστε να καλύψει λίγο το βάρος των εξόδων. Το πρόγραμμα αυτό θα αρχίσει να τρέχει από το Νοέμβριο. Το μέλι μας είναι ένα από τα καλύτερα μέλια του κόσμου και οι Έλληνες καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν τα επώνυμα προϊόντα αφού όταν ένα προϊόν είναι επώνυμο μπορείς να καταγγείλεις αν αυτό είναι σωστό ή όχι».


meli_ksylaki

Αντικατάσταση κυψελών
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε σε όλα τα Μελισσοκομικά Κέντρα της χώρας την εγκύκλιο για να ξεκινήσουν την παραλαβή αιτήσεων από μελισσοκόμους που θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα του 2011 για την «Αντικατάσταση κυψελών» και την «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας». Αν και τα προηγούμενα χρόνια η προθεσμία έληγε κάθε φορά στις 20 Νοεμβρίου, φέτος οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περισσότερο χρόνο μπροστά τους.
Ακόμα, όμως, δεν έχει οριστικοποιηθεί η καταληκτική ημερομηνία, διότι περιμένει την υπογραφή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, το 2011 δεν θα «τρέξει» η δράση για την αντιμετώπιση της βαρρόας. Οι ενδιαφερόμενοι, για να κάνουν την αίτηση ενίσχυσης, πρέπει να έχουν μαζί τους επικυρωμένο φωτοαντίγραφο θεωρημένου μελισσοκομικού βιβλιαρίου, φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού,
φωτοαντίγραφο του Ε1 της πιο πρόσφατης φορολογικής δήλωσης και την αστυνομική τους ταυτότητα. Οι δικαιούχοι της δράσης «οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», θα πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ αυτοκινήτου και βιβλιάριο του ΟΓΑ (μόνο για τους συνταξιούχους ΟΓΑ).

Χρήστος Διαμαντόπουλος.

Πηγη: Αγρότυπος

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 587 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης