Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιούλιος 10, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Γιορτή Μελιού στη Θεσσαλονίκη - Αναλυτικό ρεπορτάζ

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

Αρχές Οκτωβρίου και φτάνει σε μας η είδηση για τη γιορτή μελιού στη Θεσσαλονίκη, από τους αναγνώστες μας! Η απόφαση είναι άμεση!

ΘΑ ΠΑΜΕ!


Παρασκευή μεσημέρι αναχωρούμε για την πρωτεύουσα του Βορρά, την όμορφη πόλη του Αγίου Δημητρίου… ή πιο απλά τη Θεσσαλονίκη!


Κακοκαιρία, βροχή και κρύο μας υποδέχονται στα σύνορα της Θεσσαλίας. Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Μετά από λίγες ώρες ταξιδιού φτάνουμε στα προάστια και μετά στην πόλη. Ο καιρός είναι βαρύς, κρύος και υγρασία διαπερνά τα χοντρά jacket.Στάση στο ξενοδοχείο για check-in και γρήγορα στην έκθεση.

IMG_0102

Το πεδίον του Άρεως είναι πολύ κοντά στο χώρο της ΔΕΘ, πίσω από το νέο Δημαρχείο της πόλης (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι καταπληκτικό). Αφήνουμε το αμάξι μας στους ασφυκτικά γεμάτους δρόμους και μπαίνουμε στο πάρκο.
Ωραία ιδέα η υπαίθρια έκθεση, κοντά στη φύση και το περιβάλλον. Όμως το κρύο δεν αφήνει τον κόσμο να το χαρεί.
Στο πάρκο υπάρχουν αναρτημένες ορισμένες πινακίδες. Κυρίαρχο θέμα τους η επικονίαση και η συνεισφορά των μελισσών στην χλωρίδα του πλανήτη μας και στην παραγωγή τροφίμων. Προστατέψτε τις μέλισσες, έτσι προστατεύετε το περιβάλλον


IMG_0103IMG_0104IMG_0160IMG_0161IMG_0162IMG_0163

Η Παρασκευή κλείνει με ηρεμία για τους συνάδελφους μελισσοκόμους που κάνουν βόλτες από περίπτερο σε περίπτερο και συζητάνε μεταξύ τους. Πάνω από όλα η γιορτή είναι ευκαιρία για επικοινωνία και ενημέρωση.
Μια γρήγορη βόλτα στα περίπτερα της έκθεσης, λίγη κουβέντα με τους εκθέτες και ήρθε η ώρα για μια βραδινή βόλτα στην μαγευτική πόλη της Θεσσαλονίκης. Αποχαιρετούμε και ευχόμαστε το Σαββατοκύριακο να μας αποζημιώσει.

Ξημέρωμα Σαββάτου! Ω ναι! Ήλιος ξεπροβάλει πίσω από τις κουρτίνες του δωματίου! Πρωινό και γρήγορη αναχώρηση για τη γιορτή!
IMG_0429
Ήλιος, κόσμος, γαλάζιος ουρανός, γονείς  και παιδιά μέσα στο πάρκο, μια γιορτή που έσφυζε από ζωή!
Αρχίζουμε να περνάμε από κάθε περίπτερο, να μιλάμε με τους μελισσοκόμους, να βγάζουμε φωτογραφίες. Γινόμαστε κι εμείς καταναλωτές, ρωτάμε και μαθαίνουμε τα νέα του Βορρά.
Τα προϊόντα της γιορτής άφθονα! Μέλι από κάθε λογής φυτό. Κυριαρχεί το πεύκο,  ο πολύκομπος, η βελανιδιά, το ανθόμελο, το έλατο, ο γλυκάνισος και αρκετές ακόμα ποικιλίες μελιού.
Όμως πέρα από το μέλι συναντά κανείς δεκάδες άλλα προιόντα που ο απλός καταναλωτής ούτε καν γνωρίζει!
Γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό, φυσικό κερί μέλισσας, ποτά από μέλι (μουντοβίνα και οινόμελο), κερήθρα, αλοιφές από κερί πρόπολη και μέλι, σιρόπι από πρόπολη, λαμπάδες από φυσικό κερί, διακοσμητικά κεριά από φυσικό κερί, παστέλια και άλλα πολλά!
Ο κόσμος γεμάτος περιέργεια και ενδιαφέρον ρωτούσε για τα προιόντα, δοκίμαζε μέλι στους πάγκους, έτρωγε γύρη και βασιλικό πολτό, παρακολουθούσε τα βίντεο που επαιζαν στις τηλεοράσεις, μιλούσε τους μελισσοκόμους, χαιρόταν τη φύση και τον ζεστό ήλιο.
Ευχαριστημένοι έμειναν και οι πωλητές, καθώς τα αποθέματα τους εξαντλήθηκαν! Ένα βαζάκι μέλι ή ένα μπουκάλι ποτό ή μια κερήθρα γέμιζαν σχεδόν κάθε τσάντα.
Την τιμητική τους είχαν οι αλοιφές από κερί, το μέλι πεύκου και πολύκομπου και φυσικά οι λαχταριστές κερήθρες.

 

Από την έκθεση δεν λείπει φυσικά και η επιστήμη.

Το επίσημο περίπτερο του Αριστοτελείου δε μένει στιγμή ήσυχο, κόσμος πηγαίνει, ρωτάει, κοιτάει και παίρνει τα ενημερωτικά φυλλάδια. Τα παιδιά του ΑΠΘ με το χαμόγελο και τη ζωντάνια τους δίνουν ένα άλλο αέρα στην όλη γιορτή. Πρωτεργάτης ο κύριος Θρασυβούλου, φιλικός και προσιτός, μιλάει με όλους, πηγαίνει από εκθέτη σε εκθέτη και βοηθάει στην οργάνωση της γιορτής.

Τον πλησιάζουμε για να του μιλήσουμε. Μας μιλάει για την έκθεση και μας αναφέρει πως η φετινή γιορτή είναι αφιερωμένη στην επικονίαση και το ρόλο της μέλισσας.
Ένα ακόμα θέμα που τον απασχόλησε και το εξέφρασε χωρίς δική μας προτροπή ήταν το θέμα των χρηματικών απολαβών του ΑΠΘ και του ιδίου για την έρευνα γύρω από μελισσοκομικά θέματα. Πρόσφατα είχε διαβάσει κάποιο άρθρο σε blog που τον είχε ενοχλήσει:
«Η έρευνα είναι μετρήσιμη!» μας δηλώνει αυστηρά.
Κι εμείς οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τα κονδύλια της έρευνας είναι μηδαμινά σε σχέση με τα ποσά που δαπανώνται κάθε χρόνο ως επιδοτήσεις σε «ύποπτες» δράσεις!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ!

Μιλάμε και με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΑΠΘ.

IMG_0256

Μας δείχνουν δείγματα από μέλια που έχουν υποστεί αλλοίωση, μας δείχνουν δείγματα από ομοιόμορφη κρυστάλλωση του μελιού και από ανομοιόμορφη.

IMG_0257IMG_0258

Ωστόσο η αναφορά στην αλόε βέρα, δέχεται απαξιωτική απάντηση από τους υποψήφιους διδάκτορες.
«Μην ασχολείστε με βλακείες, μας είπαν. Ο κύριος Θρασυβούλου ούτε καν θα δεχτεί να αναφερθεί στο θέμα αν τον ρωτήσετε.»

Ωστόσο εμείς τον ρωτήσαμε, συζητήσαμε μαζί του και το συμπέρασμα μας ήταν αυτό που θα βρείτε στο παρακάτω άρθρο:

Διαβάστε εδώ

 

Η μέρα κυλάει ομαλά, και φτάνει το μεσημέρι! Στις 12 είναι προγραμματισμένη μια επίδειξη παραδοσιακού τρύγου. Το ίδιο και στις 5 το απόγευμα. Η ανακοίνωση βγαίνει από τα μεγάφωνα και ο κόσμος σπεύδει να δει!
Ο πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλονίκης κύριος Παύλος Μπαγιάτης, η κυρία Τζιωρτζιώτη Αγγελική και ο κύριος Νασιούδης λαμβάνουν θέση πίσω από το τραπέζι, και με επαγγελματική άνεση βγάζουν το μέλι από 4 κερήθρες σε ένα χειροκίνητο απολεπιστήρα. Πολύ επιτυχημένη παρουσίαση και ο κόσμος ανταποκρίνεται αναλόγως! Θυμίζει παλιές καλές εποχές και λαικά γλέντια της εποχή του τρύγου!

IMG_0385

Τη σκυτάλη στη γιορτή παίρνει το συγκρότημα “Lemonade on Stage” που με τη μουσική τους ανεβάζουν τη διάθεση του  κόσμου.


IMG_0392

Η κορύφωση της γιορτής γίνεται με την ομιλία του κ. Ανδρέα Θρασυβούλου, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στις 18.30 ο κόσμος συγκεντρώνεται, στήνεται ο κατάλληλος εξοπλισμός και ξεκινάει η παρουσίαση! Ο κύριος Θρασυβούλου είναι σαφής:

Το μέλι είναι αγνό, το μέλι είναι θρεπτικό, προτιμήστε το ελληνικό μέλι! 

Για μία σχεδόν ώρα ο κόσμος παρακολουθεί και ρωτάει, ενημερώνεται και λύνει τις απορίες του.


IMG_0399

Το Σάββατο κλείνει πολύ όμορφα, οι διοργανωτές μοιράζουν γιαούρτι με μέλι στον κόσμο, χωρίς φυσικά να λείψουν οι εντάσεις και ο συνωστισμός. Δωρεάν φαγητό είναι αυτό κι εμείς Έλληνες!


Η Κυριακή είναι άλλη μια υπέροχη μέρα. Πρόσκοποι επισκέπτονται την έκθεση μελιού, και ο κόσμος είναι ακόμα περισσότερος.

IMG_0438

Παιδιά συμμετέχουν σε διαγωνισμό ζωγραφικής και τα έργα τους καρφιτσώνονται σε ένα περίπτερο της έκθεσης. Το απόγευμα μοιράζουν λουκουμάδες με μέλι. Όλοι γλείφουν τα δάχτυλα τους!

Ο απολογισμός


Ο σύλλογος Θεσσαλονίκης για 3η συνεχή χρονιά κάνει εκπληκτική δουλειά και η έκθεση καθιερώνεται ως το «γλυκό φεστιβάλ» της πόλης.
Ο κόσμος έρχεται κοντά στους μελισσοκόμους και τα προϊόντα της μέλισσας, αντιλαμβάνεται τη διατροφική αξία του μελιού και τη σπουδαία συνεισφορά της μέλισσας στη φύση και τα φυτά.

Οι μελισσοκομικές γιορτές και εκθέσεις, που γίνονται από παραγωγούς για καταναλωτές είναι απαραίτητες στον κλάδο μας. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και δημοσιότητας από το κράτος σχετικά με το μέλι και τα προϊόντα της μέλισσας. Ας αναλάβουν οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι την ευθύνη αυτή!

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 892 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης