Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Τα κοράκια της Ελληνικής Μελισσοκομίας

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )
Ευρετήριο Άρθρου
Τα κοράκια της Ελληνικής Μελισσοκομίας
Οι διευκρινίσεις των επιστημόνων - Τι πραγματικά συμβαίνει
Όλες οι Σελίδες

crow-moon-patternΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΙ - ΠΟΙΟΙ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ.

Τα παρακάτω είναι αναδημοσίευση απο αρχείο εφημερίδας, κατα λέξη!!

 

 

Αποσύρουν 23 τύπους, ενώ το θέμα σερνόταν από τον Οκτώβριο του 2003 * Βγήκε μόνον όταν έπεσαν κεφάλια στον ΕΦΕΤ


Βαρύτατη αμέλια και επιπολαιότητα

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ


Ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός, λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση «μουχλιασμένο γιαούρτι», πήρε το αίμα του πίσω αποκαλύπτοντας ότι κυκλοφορεί στην αγορά ελληνικό μέλι με περιεκτικότητες σε καρκινογόνα ουσία άνω των επιτρεπόμενων ορίων.

Το σημαντικό είναι ότι το θέμα το έβγαλε στην επιφάνεια ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση, μόλις μία μέρα αφού ο ΕΦΕΤ παρέλαβε από τον «Δημόκριτο», αποτελέσματα αναλύσεων σε 38 τύπους μελιού. Από αυτές προέκυψε ότι τα 23 από τα δείγματα μελιού που ελέγχθηκαν, περιείχαν διχλωροβενζόλιο σε περιεκτικότητα άνω των 10 μερών ανά δισεκατομμύριο, δηλαδή 10 εκατομμυριοστών του γραμμαρίου ανά κιλό. Το όριο δηλαδή που έθεσε η Ε.Ε. με κανονισμό, στις 23 Φεβρουαρίου, και ο οποίος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 16 Μαρτίου και ισχύει στην Ελλάδα από τις 31 Μαρτίου.

Ετσι σήμερα θα αποσυρθούν οι συγκεκριμένοι τύποι μελιού, ενώ λόγω του υψηλού ποσοστού προβληματικών δειγμάτων θα ξεκινήσει κανονικός έλεγχος σε όλες τις μάρκες και τύπους μελιού που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, προκειμένου να υπερασπιστεί τις δικές του ενέργειες, υποστήριζε χθες ότι ως πολιτικός προϊστάμενος του ΕΦΕΤ ενεργούσε με βάση τις εισηγήσεις της διοίκησής του. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ επισήμαινε ότι πολύ πριν υπάρξει το πρόβλημα της Κύπρου σύστηνε στο υπουργείο να προχωρήσει σε αποσύρσεις ποσοτήτων, ενώ πρόβαλε το γεγονός ότι ασχέτως της μη ύπαρξης ορίων στην Ε.Ε., χώρες όπως η Ελβετία είχαν θέσει ιδιαίτερα χαμηλά όρια στις περιεκτικότητες διχλωροβενζολίου.

Τι είναι το διχλωροβενζόλιο


Τι είναι το διχλωροβενζόλιο; Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η ένωση αυτή χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους και σε τουαλέτες ως αποσμητικό, ως αντισκοριακό, σε εγκαταστάσεις σταβλισμού ζώων και ως καπνογόνο για την καταπολέμηση σκόρων, μυκήτων κ.λπ.

Στη μελισσοκομία χρησιμοποιούνταν έως πρόσφατα από τους μελισσοκόμους με τη μορφή κηροσκορίνης, για την προστασία της κηρήθρας από ένα είδος σκόρου που, όταν μεταμορφώνεται σε κάμπια, την καταστρέφει.

Σύμφωνα με τον οργανισμό προστασίας περιβάλλοντος των ΗΠΑ, το μέγιστο όριο του διχλωροβενζόλιου στο νερό ορίζεται σε 75 ppb (μέρη στο δισεκατομμύριο), δηλαδή περίπου 75 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο.

Επιπλέον, και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, το 95% του προσλαμβανόμενου διχλωροβενζόλιου αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό με τις εκκρίσεις. Αμελητέες ποσότητες παραμένουν στον ανθρώπινο οργανισμό, που σωρεύονται στο λίπος και στο αίμα.

Επιπλέον το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ εμφανίζεται απόλυτα καθησυχαστικό καθώς από τις αναλύσεις που πραγματοποίησε το 2004 σε περισσότερα από 850 δείγματα τυποποιημένου μελιού προκύπτει ότι οι συγκεντρώσεις της ουσίας βρίσκονται κάτω από τα όρια των 40 ppb.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά απέχουν σημαντικά από τα αποτελέσματα ελέγχων που έχουν γίνει στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», με εντολή του ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα, οι τιμές που δίνει ο «Δημόκριτος» σε ορισμένα δείγματα ξεπερνούν και τα 100 ppb, ενώ αντιστοίχως υπάρχουν δείγματα με περιεκτικότητες πολύ κάτω από τα 10 ppb.

Χθες συνεταιρισμοί μελισσοκόμων σε ανακοίνωσή τους τόνιζαν ότι η χρήση της κηροσκορίνης έχει διακοπεί από τους μελισσοκόμους.

Το ιστορικό

* Χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, έδωσε τη δική του εκδοχή για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Με την ευκαιρία κάρφωσε τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ, ότι προχώρησε στην καταγγελία από προσωπική πικρία, λόγω της απομάκρυνσής του από τον ΕΦΕΤ. Ακόμη, ότι με τις ενέργειες αυτές βλάπτει τον ίδιο και το επιστημονικό του κύρος. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει δικαστικά εναντίον του κ. Κατσαρού, λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε στους καταναλωτές και την αγορά.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των γεγονότων, ο υφυπουργός έδωσε το εξής χρονικό:

* Για πρώτη φορά τίθεται θέμα διχλωροβενζόλιου στο ελληνικό μέλι, στις 30 Οκτωβρίου 2003, από τον ΕΦΕΤ. Ωστόσο, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, καθώς αφ' ενός δεν υπάρχουν κοινοτικά όρια, ενώ η περιεκτικότητα σε ελληνικό μέλι έχει προσδιοριστεί έπειτα από μελέτη σε 40-45 μέρη στο δισεκατομμύριο (ppb) έναντι 75 μερών που ισχύουν για το νερό στις ΗΠΑ.

* Την ίδια μέρα ορίζεται επιστημονική επιτροπή από καθηγητές πανεπιστημίου, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Α. Τριχοπούλου, με εντολή να συντάξει πόρισμα.

* Το πόρισμα παραδίδεται στον ΕΦΕΤ έπειτα από ένα χρόνο και πρότεινε: απαγόρευση της χρήσης της κηροσκορίνης για προστασία των κηρηθρών από τον σκόρο, σταδιακή αντικατάσταση των επιβαρημένων κηρηθρών, επειδή οι μέλισσες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις κηρήθρες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενίσχυση των μελισσοκόμων για να συντηρούν τις κηρήθρες σε ψυκτικούς χώρους, αποδοχή του ορίου των 10 μερών στο δισεκατομμύριο για το μέλι, με εξαίρεση το μέλι παραγωγής 2004 και λήξης 2007, για την οποία καθορίζεται όριο τα 40 μέρη στο δισεκατομμύριο.

* Στις 21 Φεβρουαρίου 2005 ανακύπτει το πρόβλημα με την ανίχνευση από τις κυπριακές αρχές διχλωροβενζόλιου σε ελληνικό μέλι. Το περιστατικό από τις ελληνικές εταιρείες αποδίδεται σε εμπορικό πόλεμο ανταγωνιστών.

Ωστόσο, από την ημερομηνία αυτή αρχίζει η κινητοποίηση του ΕΦΕΤ και του υπουργείου Ανάπτυξης. Ετσι, απαντώντας στην Ε.Ε. για τα προβλήματα του ελληνικού μελιού στην Κύπρο, ενημερώνει επίσης ότι ξεκινά διερευνητικούς ελέγχους για την ουσία αυτή. Από τις 28 Φεβρουαρίου αρχίζουν να στέλνονται δείγματα στον «Δημόκριτο». Συνολικά στέλνονται 38 δείγματα.

Εν τω μεταξύ η Ε.Ε. εκδίδει τον κανονισμό που θέτει ως όριο τα 10 μέρη στο δισεκατομμύριο με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου. Ο κανονισμός δημοσιεύεται στις 16 Μαρτίου στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ενσωματώνεται στο εθνικό κανονιστικό πλαίσιο στις 31 Μαρτίου.

Την 1η Απριλίου κοινοποιεί ο «Δημόκριτος» τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα 38 δείγματα, αφού έχει απομακρυνθεί ο Νίκος Κατσαρός από πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου είπε χθες ότι έτσι και αλλιώς σήμερα θα αποσύρονταν οι παρτίδες του μελιού που βρέθηκε με υψηλά όρια της καρκινογόνου ουσίας.

Τον πρόλαβε όμως ο κ. Κατσαρός που το Σάββατο 2 Απριλίου βγήκε στα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

* Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι η καθυστέρηση του υπουργείου και του ΕΦΕΤ, να ενημερώσουν -ως όφειλαν- τους καταναλωτές, για προβλήματα σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, δημιουργούν εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι καταναλωτές να έχουν καθημερινά την αίσθηση της ανασφάλειας και τη σαφή εντύπωση ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να επιτελέσουν τον ρόλο τους.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 387 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης