Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Νοέμβριος 18, 2018
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Ρακόμελο...με μέλι - Συνταγές και νομοθεσία

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

Ρακόμελο, συνταγή και νομοθεσία

Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει ρακόμελο; Πασίγνωστο, εύγευστο και θεραπευτικό το ρακόμελο ανήκει στα πιο διάσημα ελληνικά ποτά του χειμώνα. Μάλιστα το κράτος έχει σχετική νομοθεσία που ορίζει πως φτιάχνεται, τις αναλογίες μελιού και αλκοόλ αλλά και ορισμένες επιπλέον λεπτομέρειες. Ακολουθεί η νομοθεσία και δύο συνταγές.

Οι όροι και οι προδιαγραφές για τη χρήση της ένδειξης «ρακόμελο» ως συμπληρωματικής των επωνυμιών πώλησης «λικέρ (ηδύποτο)» ή «αλκοολούχο ποτό», από τους ποτοποιούς , καθορίζονται με την με αριθμό 3001712/237/Δ29 απόφαση του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με την απόφαση, η αλκοόλη πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από «τσίπουρο − τσικουδιά» και η γλύκανση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μέλι. Επίσης, η παρασκευή και η εμφιάλωση των προϊόντων να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω συμπληρωματικής ένδειξης στην επωνυμία πώλησης Α) «λικέρ (ηδύποτο)» ή Β) «αλκοολούχο ποτό» πρέπει:

  • Η αλκοόλη να προέρχεται αποκλειστικά από «τσίπουρο-τσικουδιά» όπως ορίζεται στο εδάφιο α΄ της παρ/ φου 3 του άρθρου 10 της υπ' αρ. 3010878/1396/0029/11-6-2003 (ΦΕΚ 832/Β΄/25-6-2003) όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αρ. 3018093/2377/0029/9-8-2007(ΦΕΚ 1634/ Β΄/17-8-2007) απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

  • Η γλύκανση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μέλι όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 67 (παράρτημα Ι και ΙΙ) του Κώδικα Τροφίμων, Ποτών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσης έτσι ώστε η ελάχιστη περιεκτικότητα του εν λόγω σε σάκχαρα να είναι 100 γραμμάρια ανά λίτρο τελικού προϊόντος εκφρασμένη σε ιμβεροσάκχαρο για το λικέρ και 70 γραμμάρια ανά λίτρο τελικού προϊόντος εκφρασμένη σε ιμβεροσάκχαρο για το αλκοολούχο ποτό.

Το εν λόγω ποτό «λικέρ-ρακόμελο » ή «αλκοολούχο ποτό-ρακόμελο» πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Εμφάνιση: Διαυγές με χρώμα ανοικτό έως σκούρο καφέ. Για το χρωματισμό αυτού μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο πρόσθετο καραμελόχρωμα ως μέσον προσαρμογής του χρώματος.

Άρωμα: Άρωμα μελιού το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται με αρτύματα κανέλλας, γαρύφαλου, γλυκάνισου κ.λ.π. ή φυσικά εκχυλίσματα αυτών. Για την εκχύλιση των αρτυμάτων, ανάλογα με την μέθοδο παρασκευής του ποτού, δύνανται να χρησιμοποιούνται μόνο νερό ή τσίπουρο/τσικουδιά.

Αλκοολικό Τίτλο: Ο ελάχιστος κατ΄ όγκο αλκοολικός τίτλος του τελικού προϊόντος είναι 20,0% vol.

Επιπλέον για να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω συμπληρωματικής ένδειξης πρέπει, η παρασκευή και η εμφιάλωση των προϊόντων να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της Ελλάδας.

Οι ποτοποιοί που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και διάθεση στην κατανάλωση «λικέρ (ηδύποτου)» ή «αλκοολούχου ποτού» με την συμπληρωματική ένδειξη «ρακόμελο» πρέπει να υποβάλλουν στην Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ. που είναι κατά τόπον αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο του ποτοποιείου τους, σχετικό φάκελο ο οποίος θα περιλαμβάνει την ποιοτική σύνθεση του εν λόγω Α) «λικέρ (ηδύποτο)» ή Β) «αλκοολούχου ποτού» και υπόδειγμα επισήμανσης αυτού. Η χημική υπηρεσία μετά την εξέταση των στοιχείων θα χορηγεί στους ενδιαφερόμενους έγκριση για την χρήση της ανωτέρω ένδειξης συμπληρωματικά προς την επωνυμία πώλησης αυτών.

Η Χημική Υπηρεσία θα προβαίνει σε τακτικό έλεγχο των ποτοποιών που έχουν λάβει έγκριση για την χρήση της ανωτέρω συμπληρωματικής ένδειξης και σε περίπτωση καταστρατήγησης των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, εκτός της εφαρμογής σε βάρος του ποτοποιού των διατάξεων της επόμενης παραγράφου, δύναται να προβεί και σε ανάκληση της ανωτέρω έγκρισης.

rakomelo2Το διάσημο και αρκετά «δυνατό» αυτό ποτό έχει τις ρίζες του στην Κρήτη. Συγκεκριμένα πρόκειται για ψημένη ρακή μαζί με μέλι και κανέλλα. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον βήχα (κάτι σαν αντιβηχικό σιρόπι), ενώ το εμπλούτιζαν με αρκετά επιπλέον μυρωδικά (γαρύφαλλο, πορτοκαλόφλουδα, φλυσκούνι, φασκόμηλο κ.α), κάνοντάς το ακόμα πιο αρωματικό και ευκολόπιοτο.

Σύμφωνα με την κρητική παράδοση, το μέλι του Μαγιού όπως το ονόμαζαν, είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Γι’αυτόν τον λόγο το φύλαγαν ξεχωριστά σαν φάρμακο. Το μέλι της υπόλοιπης χρονιάς, πουλιόταν ή καταναλωνόταν από την οικογένεια. Πίστευαν, ότι το Μάιο, το μέλι που βγαίνει συγκεντρώνει τις θεραπευτικές ιδιότητες όλων των λουλουδιών και των βοτάνων που ανθίζουν τότε. Συνεπώς, οι έτσι κι αλλιώς υψηλές θεραπευτικές του ικανότητες, μεγιστοποιούνται. Διαλύοντας το, τώρα, σε ζεστό οινόπνευμα (ρακή), απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από εκλεκτούς μεζέδες.

Η… κατάχρησή του (αναμενόμενη και δικαιολογημένη) έχει σοβαρές παρενέργειες: τσακίρ κέφι, ζαλάδα και ευφορία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε για ρακόμελα με την παρέα σας και να μην γυρίσετε –τουλάχιστον - ζαλισμένοι. Το γεγονός ότι σερβίρονται σε σφηνάκι και καταναλώνονται τσάκ μπάμ το ένα μετά το άλλο, τα κάνει άκρως εθιστικά και επικίνδυνα. Εμείς σας προειδοποιήσαμε και αμαρτία ουκ έχουμε!

Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε «σπιτικό» ρακόμελο με την παρέα σας η συνταγή είναι σχετικά απλή.

Θα χρειαστείτε:

 

  • 1 μπουκάλι ρακή (1,5 λίτρο),
  • 1/2 κιλό ζάχαρη,
  • 1/2 κιλό μέλι, διάφορα μυρωδικά (γαρύφαλλο, κανέλλα, πορτοκαλόφλουδα, φλυσκούνι, φασκόμηλο κ.ά., ό,τι είναι διαθέσιμο).

Ετοιμασία:

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζετε νερό με τα διάφορα μυρωδικά, για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μείνει ποσότητα όσο 3-4 ποτήρια και το σουρώνετε.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, τη ζεσταίνετε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας να λιώσει (προσοχή να μην πάρει βράση!) και να πάρει χρώμα.
  • Την κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το στραγγισμένο νερό των μυρωδικών και ανακατεύετε.
  • Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τέλος τη ρακή (μπορείτε να βάλετε όση θέλετε, αναλόγως με το πόσο δυνατό θέλετε να είναι το ρακόμελο).


Εναλλακτική, πιο απλή συνταγή:

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεχτικά την ρακή κι έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα.
  • Επειδή το ρακί περιέχει πολύ οινόπνευμα, πρέπει να προσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύος γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 793 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης