Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιανουάριος 24, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Τεράστια προσέλευση κόσμου στην γιορτή μελιού Κερατέας

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

giortikerateas13ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΣΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ

 

 

 

Στο ζενίθ από πλευράς προσέλευσης κόσμου κι από οργάνωση έφθασε η καθιερωμένη Γιορτή Μελιού Κερατέας, που γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο με οργανωτές το Δήμο Κερατέας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής και το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό.

Το διήμερο 4-5 Σεπτεμβρίου 2010 πλήθος κόσμου από την Κερατέα-Λαύριο, τους οικισμούς και τους γειτονικούς δήμους, ήρθε στην γιορτή για να αγοράσει μέλι από τα περίπτερα των μελισσοπαραγωγών, να απολαύσει τις συναυλίες με τον Μανώλη Μητσιά το Σάββατο και το νεανικό group με τους Πάνο Μουζουράκη, Λεωνίδα Μπαλάφα την Κυριακή.

Εντυπωσιακό ήταν και το πανόραμα του Δήμου Κερατέας με τους φορείς να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, παρουσιάζοντας έξυπνες ιδέες στα περίπτερά τους, δίνοντας παράλληλα ενημερωτικά υλικά για τις δραστηριότητές τους, βιβλία, γλυκίσματα κ.α.

 

Στην έναρξη της πρώτης βραδιάς το Σάββατο, το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την εξέδρα και το προαύλιο του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κερατέας, χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, ο αντινομάρχης Πάρις Ευαγγελίου και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κερατέας Σταμάτης Σίνης.

Ο Δήμαρχος Σταύρος Ιατρού χαιρέτησε και τους συνηποψήφιούς του στο νέο Δήμο Λαυρεωτικής, το δήμαρχο Λαυρίου Δημήτρη Λουκά, τον Σταύρο Παπασταυρόπουλο και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κερατέας Κώστα Λεβαντή, οι οποίοι έδωσαν το παρόν. Αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια του δήμου για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, την επιστολή του στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή να περιληφθεί η Γιορτή Μελιού στις γιορτές της γης που καθιερώνει το Υπουργείο, στην προσπάθεια όλων των φορέων των πόλεων με τα περίπτερά τους και στάθηκε στην έκδοση του ΚΑΠΗ Κερατέας “ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ” με παραδοσιακές συνταγές και ιστορικά στοιχεία για το μέλι (επιμέλεια της προέδρου του ΚΑΠΗ, αντιδημάρχου Σοφίας Παπαγιάννη), που εκδόθηκε ειδικά για την γιορτή του μελιού. Από το βιβλίο αυτό ο δήμαρχος διάβασε την αναφορά του Στράβωνα για την ποιότητα του μελιού της Αττικής που το χαρακτήριζε το καλύτερο, το δε μέλι ειδικά της περιοχής των αργυρείων (δηλ. της Λαυρεωτικής) το καλούμενο ακάπνιστο είναι το καλύτερο απ’ όλα. Επίσης διάβασε και την αναφορά του ιδρυτή του νεώτερου Λαυρίου του Ανδρέα Κορδέλλα, όπου όταν το 1860 έφθασε στην Κερατέα, συνάντησε ένα μελισσοτρόφο τον μπάρμπα Δήμο, που υπήρξε οδηγός του και είχε μελίσσια στις στοές των ορυχείων που τις αποκαλούσε «τρούπες».

Ο αντινομάρχης Πάρις Ευαγγελίου αναφέρθηκε στην προσφορά της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στην Γιορτή Μελιού Κερατέας και την προσπάθεια ίδρυσης Μουσείου Ελιάς μαζί με την Ακαδημία Αθηνών στο Δήμο Κερατέας.

Τέλος, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού με τον δικό του τρόπο αναφέρθηκε σε στοιχεία για το μέλι, παρακινώντας τον κόσμο να υποστηρίξει τους μελισσοπαραγωγούς της περιοχής. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον δήμαρχο Κερατέας που μαζί του και με άλλους μελισσοπαραγωγούς πριν χρόνια ξεκίνησαν τον θεσμό από μια εκδήλωση για το μέλι στη “Χρυσή Τομή”.

Ανεπανάληπτη η συναυλία του Μανώλη Μητσιά που ενθουσίασε το κοινό με τα διαχρονικά τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Μούτση, Σαββόπουλου, Σπανού, Λεοντή, Ανδριόπουλου κ.α.

Την 2η μέρα για 7η φορά μπροστά σ’ ένα πολυπληθές κοινό έγινε η προβολή και πάλι του ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ», σε σκηνοθεσία Χρ. Ακρίδα, μιας παραγωγής της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Κερατέας.

Ο δήμαρχος Κερατέας μιλώντας για το ντοκιμαντέρ, είπε ότι θα παιχθεί στην τηλεόραση και σε διεθνή φεστιβάλ και αποτελεί μαζί με το βιβλίο του Οβριοκάστρου τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης για τον δίκαιο αγώνα κατά του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Ο αγώνας συνεχίζεται –τόνισε- και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και δεν χρειάζεται εφησυχασμός.

Ακολούθησε η Χορευτική Ομάδα του Λυκείου Κερατέας “ΜΑΓΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ 2010” που παρουσίασε τις “Νύχτες του Καλοκαιριού”, ένα μικρό αλλά εξαιρετικό απόσπασμα από το Μιούζικαλ “Grease”. Η ομάδα αυτή απέσπασε το Α’ Βραβείο Χορογραφίας μαθητών και το Β’ Βραβείο Διαγωνισμού Μοντέρνου χορού σε μαθητικούς αγώνες.

Στη συνέχεια με μια εξέδρα γεμάτη από νέους και νέες ο Πάνος Μουζουράκης και ο Λεωνίδας Μπαλάφας με τους εξαιρετικούς μουσικούς τους παρουσίασαν ένα μαραθώνιο πρόγραμμα με πολύ κέφι και ενθουσιασμό, που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Συγκινητικό ήταν και το γεγονός που έπεσε στην αντίληψή μας, μια μητέρα ενός ανάπηρου παιδιού από την Κερατέα, που κατοικεί πολύ κοντά στο προαύλιο του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κερατέας, κάλεσε τον Πάνο Μουζουράκη να δει τον γιο της στο σπίτι, μιας και τον γνώριζε στην τηλεοπτική σειρά. Ο Πάνος Μουζουράκης δεν αρνήθηκε, τον επισκέφθηκε και στην διάρκεια της συναυλίας του χάρισε κι ένα τραγούδι. “Ένα τραγούδι για τον Γιάννη εδώ κοντά μας” είπε!!

Στο πανόραμα της πόλης περίπτερα είχαν ο Δήμος Κερατέας με φωτογραφίες από έργα της τετραετίας, εφημερίδες, βιβλία, πληροφοριακό υλικό, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με πληροφοριακό υλικό, βιβλία, CD. Το Λύκειο Ελληνίδων, ο Λαογραφικός Σύλλογος “Απόλλων”, η Δημοτική Σχολή Κοπανέλι, με λαογραφικές εκθέσεις αντικειμένων, φορεσιών κ.λ.π., η Χρυσή Τομή με τοπικά βιβλία καθώς και βιβλία για το μέλι και το κρασί, την ελιά, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και η ΚΕΑΝ Λαυρεωτικής με πληροφοριακό υλικό, η Δημοτική Χορωδία Κερατέας μ΄ ένα αφιέρωμα στα 20 χρόνια δράσης της, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού με παιχνίδια για παιδιά, το ΚΑΠΗ που παρουσίασε το βιβλίο για το μέλι, οι Μανιταρόφιλοι Μεσογαίας κ.α. Επίσης το διήμερο λειτούργησε στο χώρο και έκθεση ζωγραφικής ερασιτεχνών ζωγράφων της Κερατέας.

 

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 409 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης