Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιούλιος 10, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Νέα Προιόντα BSDOA - Η μελισσοκομία του Μέλλοντος

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 12 Votes )

BSDOA_transportation"Ήρθε το καλοκαίρι επιτέλους, οι μέλισσες μάζεψαν πολύ μέλι και ήρθε η ώρα τους να πεθάνουν! Θα τις πνίξουμε με καπνό,θα κόψουμε τις πίτες με το μέλι και θα το πάρουμε! Θα λιώσουμε με τα χέρια τις κερήθρες και θα στραγγίσουμε το μέλι τους! Βέβαια θα αφήσουμε και μερικά μελίσσια ζωντανά για να ξαναγίνουν του χρόνου."
Αυτή ήταν η «μελισσοκομία» των περασμένων αιώνων την οποία σήμερα όλοι μας σχολιάζουμε και επικρίνουμε για τη σκληρότητα της και τη χαρακτηρίζουμε ...«πρωτόγονη». Ίσως τα ίδια να λένε και για τις δικές μας μεθόδους σε μερικά χρόνια, αν δεν εξελιχθούμε, σύμφωνα με την τεχνολογία και τη φύση, πάντα αρμονικά και πάντα οικολογικά.

 

 

Τους προβληματισμούς για την εξελικτική πορεία της μελισσοκομίας μου ξύπνησε η έμπνευση του συνάδελφου μελισσοκόμου Κώστα Παναγιωτάκη από την Κρήτη, το λεγόμενο BSDOA.
Όσο φουτουριστικό ακούγεται το όνομα του, τόσο προχωρημένη είναι και η ιδέα του εφευρέτη-μελισσοκόμου ο οποίος αισθάνθηκε την υποχρέωση να μας την παρουσιάσει εκτενώς.
Το σύστημα BSDOA βασίζεται στην μεγάλη αύξηση του μεγέθους των αποικιών και της σχέσης αυτού του μεγέθους με την απόδοση σε μέλι και εργασία.

 

Το BSDOA σαν ιδέα στηρίζεται σε δύο κεντρικές ιδέες:
1) Αυτόματη Εξαγωγή μελιού
2) Διαχωρισμό της γονοφωλιάς από το μελιτοθάλαμο.

Σύστημα BSDOA

Η λογική της αυτόματης εξαγωγής είναι ένα τεχνολογικό όνειρο πολλών μελισσοκόμων και το σύστημα BSDOA παρέχει τεχνολογικά ένα πολύ ελπιδοφόρο τρόπο εφαρμογής του.
Επίσης ο διαχωρισμός του γονοθαλάμου από το μελιτοθάλαμο θα δώσει λύση σε πολλές ασθένειες που μαστίζουν σήμερα τη μελισσοκομία και φυσικά χτυπούν το πιο ευαίσθητο τμήμα των μελισσών, το γόνο.
Σίγουρα θα δημιουργούνται πολλές απορίες για την δυνατότητα εφαρμογής αυτού του συστήματος, όμως ο Κώστας Παναγιωτάκης σίγουρα θα σας λύσει κάθε απορία και αμφιβολία.
Οι ερωτήσεις που ετέθησαν εξαρχής αφορούσαν την ύπαρξη βασίλισσας, την τάση αρρενοτοκίας των εργατριών, την παραγωγή νέου πληθυσμού και πολλές άλλες τεχνικές που σήμερα φαντάζουν βγαλμένες από ταινία του μέλλοντος. Ο εμπνευστής του συστήματος BSDOA έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιήσει τμήματα της δουλειάς αυτής, στο βαθμό που τα οικονομικά δεδομένα του επιτρέπουν.

 

Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις εικόνες που έχει σχεδιάσει για το BSDOA, όπως είναι το ORB, και ένα προσχέδιο της μεθόδου παραγωγής γόνου.

 

Σίγουρα σας αφήνουμε με πάρα πολλές απορίες, με ερωτηματικά και αμφιβολίες. Όμως είναι τόσο «προχωρημένη» η σύλληψη της ιδέας του BSDOA που μόνο το βιβλίο που έχει γράψει ο Κώστας Παναγιωτάκης θα μπορέσει να καλύψει.

 

Συνοπτικά λοιπόν πρόκειται για ένα σύστημα που:

  • Βελτιώνει τον χρόνο και τον κόπο τρύγου
  • Βελτιώνει τον χρόνο και τον κόπο μεταφοράς των μελισσών
  • Ελαχιστοποιεί την ύπαρξη ασθενειών
  • Παράγει μεγαλύτερη ποσότητα μελιού αναλογικά προς τον πληθυσμό
  • Διατηρεί και βελτιώνει το υπάρχον στοκ μελισσών
  • Παρέχει σύγχρονες μεθόδους τηλε-επιτήρησης του μελισσιού χάρη στον μειωμένο αριθμό αποικιών και της μείωσης του κόστους

 

BSDOA σε μεταφορά

 

Το BSDOA είναι μια ευρεσιτεχνία κατοχυρωμένη διεθνώς, με βαθειά και τεκμηριωμένη έμπνευση που ενδεχομένως να φέρει την επόμενη επανάσταση στη μελισσοκομία, μετά την επανάσταση του L. Langstroth.

Ίσως ο επόμενος "πατέρας της μελισσοκομίας" να είναι από την Κρήτη μας και να έχουμε την τύχη να μιλάμε σήμερα μαζί του.

Το σύστημα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε φάση υλοποίησης και κατασκευής. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Κώστα Παναγιωτάκη, να μάθουν αναλυτικά όσα επιθυμούν και γιατί όχι να συμμετέχουν ενεργά στην σπουδαία αυτή προσπάθεια του.


Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία, καλή δύναμη και πάντα ανοιχτό μυαλό και λαμπρό πνεύμα.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Σχόλια  

 
+2 #1 spintale 27-10-2011 10:43
Γεια σας! Είμαι νέος μελισσοκόμος και ενδιαφέρομαι πολύ να έρθω σε επικοινωνία με τον Κο Κώστα Παναγιωτάκη. Θα σας παρακαλούσα να μου στείλετε καποια στοιχεία επκοινωνίας. Ευχαριστώ.
 
 
0 #2 Evangelos 08-04-2012 12:25
neos mellisokomos . tha eithela plirofories gia to neo auto idios kataskevis kai ti kostizi. thenks. evangelos gkahopoulos tel. 215 5101921 home. kinito 6978621355
 

Για Μελισσοκόμους - Παρουσιάσεις προιόντων

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 1069 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης