Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιούλιος 10, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Νέα Προιόντα Πλαστική κερήθρα Yamacomb

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 15 Votes )
Πλαστική κερήθρα yamacombΚηρήθρα Υamacomb

Οι πλαστικές πλαισιοκηρήθρες άρχισαν να  χρησιμοποιούνται εδώ και 20 περίπου χρόνια. Η χρήση τους πλέον είναι  ευρέως διαδεδομένη και επικρατεί στην Ευρώπη και Αμερική.

Οι λόγοι που ώθησαν στην επιτυχία  τους είναι :

 


 • Οικονομία χρόνου - Αποφεύγεται η χρονοβόρος και κουραστική προεργασία των πλαισίων.

 • Μεγάλη διάρκεια ζωής – Λόγο της κατασκευής από άθραυστο πλαστικό.

 • Δεν σπάνε και δε φθείρονται. Είναι κατάλληλες για τους μελισσοεξαγωγείς  χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να ξεκολλήσει η κηρήθρα από το πλαίσιο, όπως συχνά συμβαίνει στις κλασικές κηρήθρες με ξύλινο τελάρο.

 • Εξαιρετικά ευπρόσδεκτες από τις μέλισσες – κτίζονται εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για γόνο όσο και για μέλι.

 • Απολυμαίνονται εύκολα αρκεί να βαπτιστούν σε βραστό νερό, αφού έχει αφαιρεθεί με τη σπάτουλα το παλιό κερί και είναι έτοιμες πάλι προς χρήση.

 • Δεν προσβάλλονται από μικροζωύφια π.χ. τερμίτες.

 • Δεν παραμορφώνονται όταν έρθουν σε επαφή με ηλιακές ακτίνες.

 • Δεν καταστρέφονται από τις μέλισσες ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν σε λάθος εποχή ή λάθος θέση ή σε ασθενικό μελίσσι.

 • Αυξάνουν την παραγωγή λόγο του μεγάλου αριθμού κελιών που είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στο πλαίσιο.
 • Είναι πολύ οικονομικές διότι ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ μεγάλος και δεν απαιτείται χρόνος προεργασίας για την χρησιμοποίηση τους. • Η πλαστική πλαισιοκηρήθρα είναι κατασκευασμένη από πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα που δέχονται οι μέλισσες και είναι επικαλυμμένη με φυσικό κερί.


ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Πλαίσιο 450*230 mm

Πάνω  δοκός πλαισίου μήκος 19΄΄(480mm), πάχος 25.8mm και ύψος 18.2mm.

Κηρήθρα 203*434 mm και περιέχει 7128 κελία (809 κελία / dm2).

Διάμετρος κελιού 5.36 mm.

 

 

 

yacomb-111

Οδηγίες χρήσης


ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ

Για να δέχονται πάντα οι μέλισσες τις κηρήθρες και να τις χτίζουν τέλεια από άκρο εις άκρο θα πρέπει να εφαρμοστεί η παρακάτω μεθοδολογία η οποία έχει πολλά ακόμα πλεονεκτήματα πέραν του κτισίματος και σας ενδιαφέρει άμεσα.
Ξεκινούμε πάντα από τα πιο δυνατά σε πληθυσμό μελίσσια. Μετατοποθετούμε το προς μετάγγιση μελίσσι ένα βήμα δεξιά ή αριστερά ή πίσω ή μπροστά. Όπου μας το επιτρέπει το έδαφος. Αμέσως στη θέση του μετατεθέντος μελισσιού τοποθετούμε μια άδεια απολυμασμένη και αποστειρωμένη κυψέλη στην οποία έχουμε ήδη πρωτοβάλει τρία-τέσσερα όχι πιο πολλά πλαίσια σας , ανάλογα με τον πληθυσμό του μελισσιού που θα μεταγγίσουμε ώστε αυτός ο πληθυσμός να σκεπάσει-καλύψει- πυκνά τα πλαίσια. Εν συνεχεία αφαιρούμε από την κυψέλη που μεταθέσαμε (μητρική) ένα-ένα τα πλαίσια της και τινάζουμε τις μέλισσες που τα σκεπάζουν μέσα στην κυψέλη με τα πλαίσια μας.
Αυτά τα πλαίσια που τώρα δεν σκεπάζονται με μέλισσες τα τοποθετούμε σε μια Τρίτη άδεια κυψέλη που έχομε τοποθετήσει κάπου εκεί κοντά μας. Όταν τινάξουμε όλα τα πλαίσια της μητρικής κυψέλης και ρίξουμε τις μέλισσες τους μέσα στην κυψέλη με τα πλαστικά πλαίσια, σκεπάζουμε την κυψέλη που φιλοξενεί τον ακάλυπτο από μέλισσες γόνο- γύρη- μέλι, για να μην προκαλέσουμε στο μελισσοκόμο λεηλασία και αμέσως τινάζουμε μπροστά από την κυψέλη του μελισσιού τις μέλισσες που είχαν απομείνει μέσα στην μητρική κυψέλη που τις πήραμε πλαίσια -μέλισσες.    Μετά    το    τίναγμα    των    μελισσών    την

απομακρύνουμε. Οι μέλισσες που έπεσαν μπροστά στην κυψέλη του μελισσιού πάνω στο έδαφος, πιο καλά σε ένα μουσαμά ή σε μία εφημερίδα. Σε λίγο θα μπουν μέσα στο μελίσσι. Εν συνεχεία διαμοιράζουμε τα πλαίσια με το γόνο
-    γύρη - μέλι στα πιο αδύνατα μελίσσια μας ώστε να τα δυναμώσουμε και σε μια δύο εβδομάδες να είναι τόσο δυνατά ώστε να είναι κατάλληλα για μετάγγιση.
Όταν τελειώσουμε αυτή την εργασία (μετάγγιση) εάν έχουμε μαζί μας ζαχαροζύμαρο τροφοδοτούμε αμέσως τα μεταγγισθέντα μελίσσια. Διαφορετικά φεύγουμε. Εάν την μετάγγιση την κάναμε πρωί επανερχόμαστε το βράδυ με το ηλιοβασίλεμα για να τροφοδοτήσουμε τα μελίσσια με αραιό σιρόπι (40-45% ζάχαρη 55-60% νερό).Εάν η μετάγγιση έγινε απόγευμα - βράδυ η τροφοδοσία γίνεται το επόμενο βράδυ. Η τροφοδοσία με σιρόπι καθυστερεί α) για να προλάβουν τα μελίσσια να χτίσουν κηρήθρες διότι το σιρόπι το κατεβάζουν γρήγορα κάτω( το παίρνουν από τον τροφοδότη γρήγορα) και β) διότι θέλουμε οι μέλισσες μη βρίσκοντας έτοιμο φαγητό να καταναλώσουν το μέλι που έχουν αποθηκευμένο στον πρόλοβο τους. Οπότε τρώγοντας το μέλι του στομάχου τους τρώνε και τα σπόρια Νοσεμίασης και γίνεται αυτόματη θεραπεία - αφάρμακος -αυτής της ασθένειας. Οι υπόλοιπες επίσης ασθένειας του γόνου ή των μελισσών καταπολεμούνται πιο εύκολα διότι δεν υπάρχει γόνος για να αυτομολύνεται το μελίσσι παρά καταπολεμούνται ακαριαία πάνω στις ενήλικες μέλισσες. Εύκολα θεραπεύονται με την μέθοδο της μετάγγισης σε συνδυασμό με τις πλαστικές κηρήθρες - απαλλαγμένες ασθενειών- και τις απολυμασμένες , αποστειρωμένες κυψέλες των διαφόρων συψιγονίων. Με την μετάγγιση αποφεύγεται η σμηνουργία του μελισσιού και το μεγάλο εργατοκόστος αποτρέψεις της.
Δυναμώνουμε τα αδύναμα μελίσσια μας ώστε σε δύο
-    τρεις εβδομάδες μετατρέπομε ένα οποιοδήποτε μελισσοκομείο, με την σταδιακή μετάγγιση μετάγγιση ή χρησιμοποίηση των απόλυτα υγιεινών πλαστικών πλαισίων
-    κηρήθρων, σε ένα μελισσοκομείο απόλυτα υγιές με νεόκτιστες κηρήθρες και τις παλιές γεμάτες αρρώστιες και σμυκριμμμένα από τα κουκούλια κελιά τους τις λιώνουμε παίρνοντας το κερί τους του οποίου η αξία είναι πολύ μεγαλύτερη από την διαφορά τιμής που υπάρχει μεταξύ του κόστους : ξύλινο πλαίσιο + κηρήθρα + σύρμα + εργατοκόστος και του κόστους της πλαστικής κηρήθρας (κηρήθρας - πλαισίου). Για να αναπτύξουμε τα πολλαπλά πλεονεκτήματα - ωφελήματα του συνδυασμού η μετάγγιση σε κυψέλη με πλαστική πλαισιοκηρήθρα χρειάζεται ειδικό φυλλάδιο.
Επανερχόμενοι στο μελίσσι που μεταγγίσαμε σε μια αποστειρωμένη - απολυμασμένη κυψέλη που της δώσαμε μόνο τρεις - τέσσερις πλαστικές πλαισιοκηρήθρες τόσες όσες υπερκαλύπτονται από μέλισσες θα πρέπει να το τροφοδοτήσουμε μια και έξω με ζαχαροζύμαρο που είναι προτιμητέο διότι μόνο γλείφεται και δεν το παίρνουν αμέσως για να μπλοκάρουν τα μελισσοκελιά αποκλείονται από μεγάλη γέννα τη βασίλισσα και έτσι μας εξυπηρετεί για να αναπληρωθεί ο γόνος που στερήσαμε το μελίσσι. Πρέπει όμως να προσέξουμε εάν οι μέλισσες παίρνουν τροφή και απ' έξω διότι εάν δεν υπάρχει ανθοφορία το ζαχαροζύμαρο δεν επαρκεί και πρέπει να ενισχύσουμε το μελίσσι με σιρόπι ζάχαρης.
Και στις δύο περιπτώσεις το σιρόπι θα πρέπει να είναι αραιό 40-45% ζάχαρη με 55-60% νερό. Να δίνεται σε όσο το δυνατό πιο μικρές ποσότητες ώστε να μην πληρούνται με σιρόπι τα μελισσοκελιά και μπλοκάρει η βασίλισσα την γέννα της. Αλλά και όσο το δυνατό σε πιο συχνές τροφοδοσίες. Πιο καλά λίγο- λίγο κάθε βράδυ. Περισσότερο κάθε δεύτερη βραδιά. Ακόμη περισσότερο κάθε Τρίτη βραδιά. Από κει και πέρα δεν θα έχομε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τροφοδοτούμε τις μέλισσες με την πιο πάνω μεθοδολογία και δεν προσθέτομε άλλες κηρήθρες εάν προηγουμένως δεν κτιστούν από άκρο εις άκρο οι αρχικώς χορηγηθείσες κηρήθρες.
Όταν αυτό συμβεί τότε και μόνο τότε τοποθετούμε μια νέα πλαστική πλαισιοκηρήθρα στο μέσο του γόνου και των κτισμένων κηρήθρων. Όταν διαπιστώσουμε ότι και αυτή η κηρήθρα κτίστηκε από άκρο εις άκρο επαναλαμβάνομε πλέον την ίδια εργασία.
Εάν σταματήσομε την «συντηρητική» τροφοδοσία και δεν υπάρχει έντονη ανθοφορία ή μελιτοματοέκκριση ή εάν δώσουμε νέα πλαισιοκηρήθρα προτού κτιστεί από άκρη σε άκρη η προηγούμενη δεν θα έχομε καλά αποτελέσματα. Εάν τηρήσουμε πιστά αυτή την μεθοδολογία σε ένα μήνα

αφότου αρχίσαμε την πρώτη μετάγγιση θα έχομε ένα ανανεωμένο υγιές μελίσσι με πολύ καλά κτισμένες κηρήθρες και με οικονομικό όφελος από μείωση του εργατοκόστους και την πώληση του κεριού των παλαιών κηρήθρων που τώρα ανανεώθηκαν από το κερί που εάν δεν το έκτιζαν οι μέλισσες μας θα έπεφτε εν είδη λεπιών στον πυθμένα της κυψέλης με τα δυσάρεστα της συσσώρευσης κηρόσκωρου, μυκητιάσεων κλπ ασθενειών θα έχομε δέκα καλοχτισμένες απόλυτα απαλλαγμένες ασθενειών κηρήθρες γεμάτες γόνο και ζαχαρόμελο.
Εάν επιθυμούμε συνέχιση του χτίσματος των κηρήθρων, τοποθετούμε δεύτερο όροφο (πάτωμα) ανεβάζουμε μερικές κτισμένες κηρήθρες και εφαρμόζουμε τις γνωστές πρακτικές.

Σχόλια  

 
+2 #1 panagiota 12-11-2010 16:06
πολυ καλη ενημερωση. για μενα την αρχαρια (πεντε μηνες .....μελισσοκομος με 2 μελισσακια!!!!! !), ειναι κατατοπιστικοτα τη. που μπορω να βρω τα πλαστικα πλαισια, πωλουνται στα μελισσοκομικα μαγαζια η με παραγγελια; περιμενω βοηθεια. ευχαριστω.
 
 
0 #2 Ιωάννης Τζιάσιος Bee-shop.gr 12-11-2010 16:45
 
 
0 #3 ΦΩΤΗΣ 17-11-2010 09:12
πολυ καλα!ποσο κοστιζουν παιδια? δεν μπορω να βρω
 
 
0 #4 KOSTAS 04-02-2011 22:48
Δεν με ενδιαφερει το Google στην Θεσσαλονικη σε ποιο καταστημα εχετε αντιπροσωπο και οταν θελησω να βγαλω απο αυτες το κερι δεν φθείρεται σημαντικα? Ο κηροσκωρος (γενικα ολες οι αρρωστιες του γονου) δεν θα τις λιμπιστουν και η αμερικανικη σηψηγονια? εκει τι θα γινει θα πρει να καταστραφουν οποτε παλι στο ιδιο οικονομικο κοστος ? Και στο βαρος ποσο αντεχει δεν εχει την ιδια αντοχη με το ξυλο (το ξυλο ειναι ακαμπτο σπαει με την μια αλλα αντεχει σε μηχανικη καταπονηση και φορτιο ενω το πλαστικο εχει μηχανικες αντοχες αλλα εχει παραμορφωση τερατωδης! που να εφαρμοστουν και φυγοκεντερες δυναμεις που συμβαινουν μεσα στον μελιτοεξαγωγεα ή ακομα χειροτερα σε ηλεκτρονικο μελιτοεξαγογεα το 8 ,10 ή 20 θα το βγαλει απο εκει μια μαζα θα χαραμισεις και το μελι με θραυσματα απο πλαστικο και κερια (μην εχετε αυταπατες αν σπασει ενα πλαστικο εκει θα βλαστηματε την ωρα δεν φτανει ενα απλο φιλτρο))?
 
 
+3 #5 γιωργος 10-02-2011 22:12
προσοχη στις πλαστικες γιατι σκευρωνουν και οι μελισες τις χτιζουν με περιεργο τροπο και υπαρχει μεγαλο προβλημα δε ξερω τη συγκεκριμενη μαρκα αν δε σκευρωνει πιθανως να ειναι καλα αλλα αυτο θα το ξερουμε του χρονου
 

Για Μελισσοκόμους - Παρουσιάσεις προιόντων

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 870 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης