Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Νέα Προιόντα Μια κυψέλη για Ά - ριστα

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 15 Votes )

Αυτοφερόμενη Α(λφα)Σήμερα παρουσιάζουμε εδώ την κυψέλη "Αυτοφερόμενη τύπου Α οριζόντιας ανάπτυξης", μια πρωτότυπη κατασκευή του κύριου Γιώργου Βλάσση

 

 

Ας δούμε τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε ο κύριος Άρης Τσατσούλης στο εργαστήριο κατασκευής στην Λευκίμμη Κέρκυρας. Εκτός από ενδιαφέρον είναι σίγουρο που θα σας δημιουργήσει πολλές απορίες μα μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έγιναν με εντελώς διαφορετικούς όρους και γνώσεις απ' αυτά που συνήθως χρησιμοποιεί ο σημερινός μελισσοκόμος. Η επαναστατικότητά της είναι ακριβώς αυτή, ότι δηλαδή η Αυτοφερόμενη Α καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιάς άλλης σχέσης του μελισσουργού με τις μέλισσες την Φύση και την κοινωνία.

Είναι αναμενόμενο λοιπόν η Αυτοφερόμενη Α να μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον και φυσικά θα ακολουθήσουν και φωτογραφίες ή video κατα τη διάρκεια της λειτουργίας της και των χειρισμών της. Απολαύστε την.

Αυτοφερόμενη Α(λφα) - Εσωτερικό

 

Ιδιότητες Αυτοφερόμενης Α
Πλεονεκτήματα:

1)Επειδή είναι οριζόντιας ανάπτυξης δεν απαιτεί ανύψωση σωμάτων όπως η Lagstroth άρα ενδείκνυται για μελισσουργούς περιορισμένων σωματικών ικανοτήτων. Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει μελισσοκόμο με αρκετά μελίσσια που να μην έχει πρόβλημα μέσης, ακόμα και νέους στην ηλικία. Σε στατικά μελισσουργεία η Αυτοφερόμενη Α τοποθετείται σε ειδικό τραπέζι όπου μπορεί κανείς να εργάζεται όρθιος.

2)Είναι ασφαλής και εύκολη στη μεταφορά ακόμα κι αν τοποθετήσουμε κι άλλη σειρά κυψελών πάνω της (εγκάρσια) για καλύτερη εκμετάλλευση χώρου.

3)Δεν απαιτεί πριτσίνωμα, συρμάτωμα, κέρωμα πλαισίων αφού οι κηρήθρες σ' αυτήν χτίζονται εξ' ολοκλήρου από τις ίδιες τις μέλισσες. Οι εργασίες αυτές πολλές φορές εκτός από τον μεγάλο εργάσιμο χρόνο που απαιτούν ο οποίος συνήθως αφαιρείται από ουσιώδεις παρεμβάσεις στο μελίσσι σε μία εποχή (Άνοιξη) έντονης μελισσοκομικής δράσης, επιπλέον τον καταπονούν και οικονομικά αφού η εποχή αυτή συμπίπτει με την μικρότερη οικονομική του ευεξία.

Αυτοφερόμενη Α(λφα) - Κερήθρα

4)Επειδή ο τρύγος γίνεται επι τόπου με κόψιμο των γεμάτων κηρηθρών, τοποθέτησή τους σε ένα μεγάλο κουβά με καπάκι και άμεση επανατοποθέτηση των τρυγημένων πλαισίων στην ίδια κυψέλη, δεν απαιτεί μεταφορά έμφορτων σωμάτων στο εργαστήριο για τρύγο, επανατοποθέτηση των αδειων σωμάτων στα μελίσσια (και μάλιστα διαφορετικά κάθε φορά), δεν απαιτεί ξανα τίναγμα των γλειμμένων κηρηθρών (μία-μία) και (το κυριότερο) δεν απαιτεί αποθήκευση και συντήρηση κηρηθρών με τα γνωστά προβλήματα (χώρος, μούχλα, κηρόσκορος, ποντίκια).

5)Επειδή ο τρύγος στην Αυτοφερόμενη Α γίνεται πλέον παιχνίδι με τρίψιμο των κηρηθρών μέσα στον ίδιο κουβά μεταφοράς (με ένα παλούκι όπως στο γουδί) δεν απαιτεί ξελέπισμα και φυγοκέντριση πλαισίων, εργασίες που είναι και κουραστικές και χρονοβόρες.
Το μείγμα κεριού-μελιού διαχωρίζεται σε κάποιες ώρες ανάλογα την θερμοκρασία περιβάλλοντος, με φυσικό τρόπο αφού τοποθετηθεί σε μία μεγάλη σήτα στο χείλος του μελιτοεξαγωγέα του οποίου αφαιρέσαμε το στροφείο. Στο τέλος του σουρώματος αν θέλουμε ποιο τέλειο διαχωρισμό τοποθετούμε τα τριμμένα κεριά σε σάκους από σήτα ορθογώνιας μορφής (που εύκολα κατασκευάζονται) και τα φυγοκεντρίζουμε πριν τα λιώσουμε.

6)Σε αντίθεση με την Lagstroth μπορεί εύκολα να λειτουργήσει με δύο μανάδες και μετά την περίοδο σμηνουργίας (περίπου 15 Μάη) να απομονωθεί η μία από τις δύο μανάδες στο άκρο σε 3 πλαίσια και να συνενωθεί το υπόλοιπο για συλλογή του ανοιξιάτικου μελιού.

7)Χωρίς να χρειάζεται κουβέρτα τον χειμώνα, το μελίσσι στην Αυτοφερόμενη Α κλείνει εύκολα με πρόπολη τα κατά πολύ μικρότερα διάκενα αερισμού και δεν κρυώνει ενώ αφήνει ανοιχτά τα διάκενα στα πλάγια για απαγωγή της υγρασίας πετυχαίνοντας αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας-υγρασίας.

8)Το κεκλιμένο κατά εμπρός γυαλιστερό δάπεδο δεν επιτρέπει είσοδο των νερών της βροχής ενώ διευκολύνει πολύ τον αυτοκαθαρισμό της κυψέλης.

Αυτοφερόμενη Α(λφα)

9)Το κυριότερο όμως προσόν της Αυτοφερόμενης είναι η διαφύλαξη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μελισσιού πράγμα που γίνεται με τους εξής τρόπους:
α) Χτίζοντας το μελίσσι τα δικά του κεριά και αφαιρώντας κάθε χρόνο τις κηρήθρες του τρύγου το μελίσσι απαλλάσσεται από την επίπονη εργασία καθαρίσματος των σπορίων των μυκήτων, των αυγών του κηρόσκωρου των μικροβίων

κλπ και επιδίδεται απερίσπαστο στις λοιπές εργασίες.
β) Δεν έχουμε εύκολα μεταφορά πλαισίων (και των επιμολύνσεων που αυτές φέρουν) από μελίσσι σε μελίσσι.

γ) Δεν κινδυνεύει από πιθανές ασθένειες που μεταφέρονται με τα κηρηθρόφυλλα.

δ) Το μελίσσι διαμένει και διαχειμάζει στις κηρήθρες που πάντα καλύπτει με πληθυσμό χωρίς να χρειάζεται να συντηρεί κηρήθρες άδειες ή μισογεμάτες.
Έτσι η Αυτοφερόμενη ενδείκνυται ιδιαίτερα για προϊόντα καθαρά από επιμολύνσεις φαρμάκων αφού η ανάγκη φαρμακευτικής υποστήριξής της σχεδόν μηδενίζεται.
10)Τα βρεχάμενα μέρη της Αυτοφερόμενης Α είναι ελάχιστα και όταν αυτά κατασκευαστούν με ανθεκτικά υλικά και βαφτούν με ριπολίνες νερού, ουσιαστικά γίνεται αθάνατη με ελάχιστη συντήρηση ενώ το απαιτούμενο χρώμα είναι σαφώς λιγότερο της Lagstroth.

ΑΛΦΑ με νάυλον

11)Η είσοδός της περιορίζεται ή ανοίγεται κατά βούληση πανεύκολα και με απόλυτη επιτυχία με τα κωνικά πορτάκια εισόδου που πάντα βρίσκονται μέσα σε ένα κουτάκι κρεμασμένο κάτω από την κυψέλη.

12)Κυψέλες υπερυψωμένες από το έδαφος, πάνω σε τραπεζάκι όπως η Αυτοφερόμενη πολύ σπάνια κινδυνεύουν από τις σφήκες και τους σκούρκους.

13)Το κόστος των υλικών κατασκευής της είναι κάτω των 50 Ευρώ (2009) για ιδιοκατασκευή, ενώ στην βιομηχανική κατασκευή θα είναι σαφώς μικρότερο απολύτως συγκρινόμενο με αυτό της Lagstroth.

14)Η Αυτοφερόμενη Α μπορεί πανεύκολα να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου και σε ερασιτεχνικά εργαστήρια με μικρό μηχανολογικό εξοπλισμό πράγμα που δεν συμβαίνει με την Lagstroth.

15)Τα τριγωνικής μορφής πλαίσια της Αυτοφερόμενης Α δεν πετσικάρουν (στρεβλώνουν) όπως αυτό συμβαίνει συνήθως στα ορθογώνια πλαίσια.

16)Τοποθετημένη σε τραπέζι η Αυτοφερόμενη Α επηρεάζεται σαφώς λιγότερο από την υγρασία και δεν εμποδίζεται από τα χόρτα ενώ μπορεί να λειτουργήσει και χαμηλά (πάνω σε τουβλέττες) όπως η Lagstroth.

Αυτοφερόμενη Α(λφα)

Μειονεκτήματα:

1)Σε δεδομένη έκταση ελεύθερου εδάφους χωράνε λιγότερες κυψέλες.
2)Στην μεταφορά με αυτοκίνητο χωράνε λιγότερες κυψέλες.
3)Η ανάπτυξή της Αυτοφερόμενης την Άνοιξη να είναι πιο αργή της Lagstroth αν τα χτισμένα πλαίσια είναι λίγα και δεν μπορεί το μελίσσι να χτίσει άλλα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών ενώ δεν μπορούμε να της δώσουμε χτισμένα για γέννα.
4)Δεν πωλούνται στο εμπόριο Αυτοφερόμενες Α και εξαρτήματά τους πράγμα που σημαίνει πως ότι χρειαστεί πρέπει να το φτιάξει ο ίδιος ο μελισσουργός.

Αυτοφερόμενη Α(λφα)

 

Τέλος θα δούμε ένα βίντεο απο τρύγο σε πλαίσια της κυψέλης Α

 

Εμείς οφείλουμε να συγχαρούμε το συνάδελφο για την έξυπνη αυτή κατασκευή και του ευόμαχστε να γίνει ο νέος Langstroth ,αν μας επιτρέπεται η έκφραση! Συγχαρητήρια στον κύριο Γιώργο Βλάσση για την Α(λφα)! Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του για περισσότερες πληροφορίες και να διαβάσει το blog του! Θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον!

Σχόλια  

 
+1 #1 kwstas 04-11-2010 19:28
paidia ti na sas pw!!polla ta lathh saythn thn kypselh.
ta trigwna telara exoyn mikro emvadon kai pianoyn megalo xwro!!an htan tha ekane kai h melissa trigwnes tripes kai oxi 6agwnes.to taizma ths kypselhs anagastika tha ginetai apo katw!katw omws peftoyn akatharsies apo tis melisses!na pw kai alla?
 

Για Μελισσοκόμους - Παρουσιάσεις προιόντων

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 224 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης