Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019
Text Size
Home Μελισσοκόμος Γενικά Θέματα Ανωνυμία στο Internet: "Ταξιδιώτες" χωρίς όνομα

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

Πότε άλλοτε δεν υπήρξε μεγαλύτερη ανάγκη για ανωνυμία και προστασία ιδιωτικού απορρήτου στο Internet. Κυβερνήσεις, οργανισμοί και πολυεθνικές εταιρείες επιχειρούν -καθένας για τους δικούς τους λόγους- να καταγράψουν, να ελέγξουν ή ακόμα και να περιορίσουν τις διαδικτυακές συνήθειες των κυβερνοπολιτών. Ποιες όμως είναι οι επιλογές που έχετε ώστε να διώξετε από πάνω σας τα αδιάκριτα μάτια;

Ξεκινώντας σχεδόν από το 1995 και φθάνοντας κατά την τελευταία πενταετία στην ολοκλήρωση, το Internet γνώρισε μια μετεξέλιξη που το μεταμόρφωσε από ένα άκρως δημοκρατικό forum σε ένα εμπορευματοποιημένο μέσο, που είναι στα χέρια κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

 

Φορέων, που στην πλειοψηφία τους επιχειρούν-και συνήθως κατορθώνουν να καταγράφουν και να περιορίζουν δραστηριότητες και συνήθειες των χρηστών του Internet για εμπορικούς αλλά και πολιτικούς λόγους.

Η ίδια η αρχιτεκτονική του Internet (κυρίως η server - client φιλοσοφία που διέπει το Διαδίκτυο και όλα τα χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλά του) καθιστά εύκολη την καταγραφή της συμπεριφοράς των χρηστών, ενώ η ανάπτυξη ολοένα πιο "έξυπνων" μηχανισμών παρακολούθησης σε συνδυασμό με την γνωστοποίησή τους λειτουργούν ανασταλτικά στην εξάσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου.

 


Σε μια ακραία περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, μπορούμε να πούμε ότι έχει διαμορφωθεί ένας νέος ψηφιακός άγραφος νόμος σε ορισμένες χώρες του πλανήτη που έχει ως εξής: "Είσαι ελεύθερος να πεις ό,τι θες, αρκεί να υποστείς τις συνέπειες". Οι κυριότερες απειλές που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ως χρήστες του Internet σήμερα, προέρχονται από:

 

- Το x άτομο που επικοινωνεί, είτε μέσω e-mail, σε chat rooms και message boards είτε μέσω instant messengers.
Αν δεν γνωρίζετε το άτομο στην πραγματική ζωή, καλό θα ήταν να αποφύγετε να του αποκαλύψετε την πραγματική σας ταυτότητα. Είναι απίστευτο το μέγεθος των πληροφοριών που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος μύστης απλά και μόνο γνωρίζοντας το όνομά σας. Πρόκειται για μια μορφή social engineering/phreaking (απόσπαση πληροφοριών μέσω κοινωνικής εξαπάτησης π.χ. μέσω τηλεφώνου) πολύ δημοφιλή στην τάξη των hackers.

- Άτομα που έχουν φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή σας
Φροντίστε όταν έχετε κάποια δραστηριότητα που θέλετε να αποκρύψετε από το οικείο ή και το εταιρικό σας περιβάλλον:

α) να μην έχετε απρόσκλητη παρέα πάνω από το κεφάλι σας και
β) εφόσον κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή, τίποτα να μην αποκαλύπτει τις συνήθειές σας.

- Διαχειριστές Web sites που επισκέπτεστε
Oι περισσότεροι Web administrators (και όχι μόνο) έχουν ως χόμπι την ανάλυση των logs (αρχεία καταγραφής δραστηριότητας) του Web site που διαχειρίζονται. Μέσα από αυτά τα logs παίρνουν πληροφορίες όπως αριθμός επισκέψεων διεύθυνση και αριθμός αιτήσεων ανά IP, τύπος αιτήσεων (ποια αρχεία) κ.ο.κ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό πρόγραμμα ούτως ώστε να γίνει πλήρης ομαδοποίηση των "δραστηριοτήτων σας" και η ανάλυση των cookies που έχετε στον υπολογιστή σας για να δημιουργηθεί το προφίλ σας (ως ένα βαθμό βέβαια ατελές).

- ISPs και λοιπούς παροχείς δικτυακών υπηρεσιών
Οποιοσδήποτε σας παρέχει σε κάποιο βαθμό πρόσβαση στο Internet και πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες μπορεί να σας ελέγξει. Απλοί μηχανισμοί επιτρέπουν την καταγραφή όλων των εισερχόμενων/εξερχόμενων δεδομένων στον server που λειτουργεί ως προσωπική πύλη σας στο Internet.

- Crackers
Εκμεταλλευόμενοι κενά ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος και του browser που χρησιμοποιείτε, οι crackers μπορούν να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του υπολογιστή σας, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό πληροφοριών για τις δικτυακές σας συνήθειες αλλά και όποια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα συνηθίζετε να διατηρείτε στον υπολογιστή σας.

- Πολυεθνικές και διαφημιστικές εταιρείες
Οι μεγάλες εταιρείες έχουν δύο λόγους για να ελέγχουν την αναπτυσσόμενη δικτυακή δραστηριότητα των χρηστών καθώς και τις δικτυακές του συνήθειες. Ο πρώτος είναι η συλλογή στατιστικών στοιχείων για (υπέρ το δέον) επιτυχημένη έρευνα αγοράς, ο δεύτερος είναι ο ίδιος ο πόλεμος των πληροφοριών - εξάλλου το παιχνίδι της εξουσίας έχει να κάνει με τον έλεγχο της γνώσης.

- Κυβερνήσεις
Οι κυβερνήσεις και ιδίως αυτές των μεγάλων χώρων του πλανήτη μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στους ίδιους τους παροχείς της δικτυακής υποδομής του Internet, των εταιρειών δηλαδή που ευθύνονται για την κεντρική λειτουργία του Διαδικτύου και να ελέγξουν όλη την αναπτυσσόμενη δικτυακή δραστηριότητα.

Φημολογείται ότι τέτοια είδους παρακολούθηση ήδη υφίσταται ενώ ο αντίλογος ισχυρίζεται ότι είναι τέτοιος ο όγκος των πληροφοριών που είναι αδύνατη η επεξεργασία του- ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

 

 

 

 

 


Ο "παλιός στην πιάτσα" των μπλογκ και ιδρυτής του sync.gr λέει πολύ σωστά στην "Καθημερινή": «στα μπλογκ ακούγεται η ελεύθερη φωνή κάθε πολίτη, όπως ακριβώς ακούγεται στα καφενεία. Και όπως ακριβώς στα καφενεία οι θαμώνες μπορεί να παίρνουν (ή μη) κάποιον στα σοβαρά, έτσι και εδώ ο καθένας δημιουργεί τη φήμη του. Το σύστημα αυτορρυθμίζεται μέρα με τη μέρα. Η ανωνυμία είναι κατοχυρωμένη πρακτική στο Διαδίκτυο. Δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα, εκτός και αν αποκλείσει εντελώς την πρόσβαση, όπως π. χ. συμβαίνει στο Ιράν... Οταν παραβιάζεται ο ποινικός κώδικας, οι αρχές θα κάνουν τη δουλειά τους. Η δεοντολογία όμως δεν μπορεί να επιβληθεί. Εάν αφήσουμε το οικοσύστημα να ωριμάσει, η ανωνυμία θα αρθεί από μόνη της.»

Να συμπληρώσουμε κι εμείς ότι στο ίντερνετ η ανωνυμία εξυπηρετεί πρώτα απ' όλα την πολιτεία και τους πολίτες. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη η δημοσιοποίηση ονομάτων και γενικότερα προσωπικών δεδομένων. Φανταστείτε οι (παγκόσμια) δισεκατομμύρια χρήστες του ίντερνετ να υπογράφουν με ονόματα σε κάθε σχόλιό τους (που μπορεί και να "ενοχλεί") και την πολιτεία να προσπαθεί να τους προστατέψει. Φυσικά μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των χρηστών δεν ασκεί το επάγγελμα της δημοσιογραφίας αλλά και οι δημοσιογράφοι που γράφουν σε ανώνυμο ιστολόγιο στην πραγματικότητα δεν ασκούν το επάγγελμά τους.

Επίσης λέγεται "ανωνυμία" αλλά στην πραγματικότητα είναι "ψευδωνυμία" αφού ο καθένας μπορεί εύκολα να βρεθεί, όταν χρειαστεί, με τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνει.

 

 


 

Όπως γνωρίζετε, πίσω απο κάθε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο βρισκεται μια ομάδα συνεργατών, συντακτών και τεχνικών που τη στηρίζουν και της δίνουν ζωή. Πολλοί αναρωτιούνται ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και ποιός ειναι ο σκοπός μας.
Γιατί άραγε τοση περιέργια και καχυποψία? Πόσοι απο σας έχετε αναρωτηθει ποιος βρίσκεται πισω απο τη σελιδα του "in.gr", πίσω απο τη σελίδα του Google, ακομα και πισω απο τα μεγάλα και καυστικα blogs? Ποιό σκοπό εξυπηρετούν τα παραπάνω sites?

Η θέση μας ειναι ξεκάθαρη:

  • Παρέχουμε πληροφόρηση, καθοδήγηση, οργανωμένο διάλογο, συλλογη και συγκριση αποψεων, προβολή πολυμέσων ( το μεγαλύτερο οπλο του διαδικτύου), εγκαιρη και (ελπιζουμε) έγκυρη ενημέρωση.

  • Στοχος μας ειναι να οργανώσουμε την ελληνικη μελισσοκομια στο διαδικτυο, χωρις ανταγωνιστικές τασεις. Ελπιζουμε στη συνεργασια των τοπικων blogs, στην μελλοντικη στήριξη κρατικων υπηρεσιών, στην συμμετοχη των μελισσοκόμων και των καταναλωτων.

  • Επιζητουμε την κριτικη, την ποιοτικη κριτικη, γιατι απλα μας κάνει καλύτερους! Ζητάμε τη βοήθεια και τη στήριξη όλων σε μια πανελληνια προσπαθεια και εκστρατεια ενημέρωσης, σε ένα κλαδο που υστερει στο συγκεκριμένο τομέα.

  • Οραματιζόμαστε εναν ελληνα μελισσοκόμο με γνώσεις, με αγάπη για τη δουλειά του, με αποδοτικοτητα στην εργασία του. Προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο κοντα στο μέλι και τη μέλισσα, κοντα στη φυση και στο συνάνθρωπο.

Ενημερώσαμε τα περισσοτερα ελληνικα blogs για την παρουσία μας, και ελαχιστα εξ'αυτών μας απάντησαν, ειτε θετικα ειτε αρνητικα. Ομως ακομα και η αρνητικη απάντηση ειναι ενα δείγμα ενδιαφέροντος.
Για οποιαδηποτε απορια μη διστασετε να μας απευθυνετε το λογο,

~Η αποκάλυψη της ταυτότητας των συνεργατών μας θα γίνει μονο σε επιλεγμένα ατομα, που θα εχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας.

www.EllinikoMeli.gr

Για Μελισσοκόμους - Γενικα

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 615 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης