Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Δευτέρα, Ιούλιος 13, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Γενικά Θέματα Τοξικοί ψεκασμοί μέσα στην πόλη για την βαμβακίαση των πεύκων

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 3 Votes )

bambakiash_2 Τοξικοί ψεκασμοί μέσα στην πόλη για την βαμβακίαση των πεύκων

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΟΣΙΑΣ
  • S. O. S στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Αττικής

  • Νέοι τοξικοί ψεκασμοί για την βαμβακίαση πεύκων

  • Έρευνα για τις επιπτώσεις, αντιπροτάσεις και μέτρα..

Αδιαφορώντας παντελώς για την δημόσια υγεία το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης αγνοεί τις επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας(!) και προτείνει για τρίτη χρονιά μαζικούς ψεκασμούς με τοξικά φυτοφάρμακα στα πεύκα της Αττικής για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης χωρίς καμία μελέτη για τις επιπτώσεις σε ανθρώπους, ζώα και πεύκα! .Ανίκανο να λύσει την τεράστια οικολογική καταστροφή που με ευθύνη του δημιούργησε το Υπουργείο( προκρίνοντας ανεύθυνα μαζικούς «εμβολιασμούς» με το έντομο Μαρσαλίνα για αύξηση της μελισσοκομίας) προχωράει σε νέες αυθαιρεσίες.

Με πρόσφατη προκλητική δήλωση  του εκπροσώπου του κ. Κ. Καραμήτρου (προϊστάμενου του τμήματος φυτοφαρμάκων) σε ημερίδα (5 Μαρτίου 2008 στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) το Υπουργείο δηλώνει πως σκοπεύει «να παρακάμψει το μικρό νομικό πρόβλημα της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας  καθώς διαθέτει τα νομικά όπλα» και προτρέπει τους παρόντες δημάρχους κι αντιδημάρχους να συνεχίσουν τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα κατά της βαμβακίασης προσθέτοντας πως για οποιοδήποτε πρόβλημα «αναλαμβάνει την ευθύνη ο ίδιος ο Υπουργός»!

Το Υπουργείο αντί να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες που προώθησε ψεκασμούς με καρκινογόνα φυτοφάρμακα (insegar, applaud) σε μαζική κλίμακα στην Αττική (όπου ζει πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της χώρας) και αντί να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε παράνομους τους ψεκασμούς δηλώνει με θράσος ότι θα παρακάμψει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κράτους και θα συνεχίσει την ίδια τακτική!

Σε ερώτηση αν το Υπουργείο αναλαμβάνει την ευθύνη των περασμένων ψεκασμών στις πόλεις με απαγορευμένα -σήμερα- φυτοφάρμακα που τις περασμένες 2 χρονιές καταδίκασε το ΣτΕ και αν σκοπεύει κάθε χρονιά να προτείνει νέα φυτοφάρμακα που θα απαγορεύονται την επομένη  δεν απάντησε.

Σε ερώτηση αν υπήρξαν παράπονα στο Υπουργείο για προβλήματα υγείας κατοίκων από τους ψεκασμούς δήλωσε πως «υπήρξαν σχετικά τηλεφωνήματα αλλά καμία έγγραφη καταγγελία οπότε δεν τίθεται πρόβλημα»! Τέτοιος κυνισμός!Για τα προτεινόμενα φυτοφάρμακα από το Υπουργείο όχι μόνο δεν προηγήθηκε καμία μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο αλλά δεν ρωτήθηκαν καν οι αρμόδιοι φορείς (πλην του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου) που καθοδηγεί «επιστημονικά» τις απόψεις του Υπουργείου δίνοντας  για τρίτη χρονιά άλλοθι στις ενέργειες του Υπουργείου, άγνωστο για ποιες σκοπιμότητες…

Αλλά από πού κι ως που είναι αρμόδιο το Μπενάκειο να γνωμοδοτήσει για την χρήση γεωργικών φαρμάκων όχι σε γεωργικά φυτά αλλά σε δέντρα; Με ποιο επιστημονικό θράσος αυτοδιορίζεται ως αρμόδιο για την δημόσια υγεία ενώ για τα εντομοκτόνα που προτείνει για ψεκασμούς σε αστικές περιοχές δεν έχουν καν προηγηθεί μελέτες; Γιατί το Υπουργείο δεν απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και γιατί αδιαφόρησε να συνεργαστεί με πανεπιστημιακούς φορείς και το Υπουργείο Υγείας αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας πέραν των πεύκων; 

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας
Πέρυσι το Υπουργείο πρότεινε το ψεκασμό των πεύκων της Αττικής με διάφορα  επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εντομοκτόνα. Το ΣτΕ (Δ’ Τμ.), με την υπ΄ αριθ. 390/2008 απόφασή του, έκρινε σχετική αίτηση ακυρώσεως, που υπέβαλε  η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη που είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο Περιβάλλον και Υγεία, Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις της διοίκησης που αφορούσαν στα εντομοκτόνα ΧΕΛΛΟΝΑ, TRIONA, SAVONA, SAF-Τ-SIDE, ΑΡΡLAUD και ADMlRAL 10 ΕC, με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη χρήση τους είναι παράνομη, διότι δεν συνιστά μέτρο αντιμετώπισης απρόβλεπτου κινδύνου που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί με άλλα μέσα, κατά την έννοια του άρθ. 8 παρ. 4 του Π.Δ. 115/1997.

Κι όμως το Υπουργείο έβγαλε άδεια και όχι πλέον κατ΄ εξαίρεσιν αυτών των ίδιων εντομοκτόνων (!) διευρύνοντας οριστικά την χρήση τους πέρα από γεωργική χρήση και για χρήση στα πεύκα χωρίς επαναλαμβάνουμε καμία μελέτη προηγουμένως. Η ενέργεια αυτή θεωρείται εγκληματική τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Τα φυτοφάρμακα που εγκρίνει φέτος για ψεκασμούς είναι τα ίδια που ακύρωσε το Συμβούλιο επικρατείας με εξαίρεση το  SAF-Τ-SIDE, που απoσύρθηκε από την εταιρία και το ΑΡΡLAUD ενώ προστέθηκε το φερόμενο ως βιολογικό TETRASTOP.

Η παραπάνω απόφαση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της προηγούμενης χρονιάς μετά από καταφυγή και πάλι της κας Νικολοπούλου σύμφωνα με την οποία ανεστάλη η έγκριση διαθέσεως στην αγορά του φυτοφαρμάκου Insegar (που είχε εγκρίνει το Υπουργείο) καθώς περιείχε την ουσία Fenoxycarb λόγω της αποδεδειγμένης καρκινογόνου δράσης του (βλ. απόφαση 647/2006 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ).

Την ευθύνη όμως του Υπουργείου που επέτρεψε να ψεκαστούν καρκινογόνα φυτοφάρμακα ανεξέλεγκτα στην Αττική δεν ανέλαβε ποτέ κανείς! Ούτε μας είπαν γιατί τα ενέκριναν ενώ ήταν απαγορευμένα σε άλλες χώρες και την Αμερική..Ποιες είναι οι επιπτώσεις των ψεκασμών με εντομοκτόνα στον άνθρωπο και τα ζώα;
Τα εντομοκτόνα αυτά που ψεκάζονται κατά τόνους και σε μεγάλο ύψος δημιουργούν μια χρόνια, μη αναστρέψιμη τοξικότητα στον οργανισμό κι είναι απολύτως επικίνδυνα στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στα παιδιά και τα ζώα που έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται κι από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν πέρυσι και πρόπερσι τέτοια εποχή διάφοροι κάτοικοι με ζαλάδες, ιλίγγους, πονοκεφάλους κι άλλα αφού οι συγκεκριμένοι «διαταράκτες ορμονών» όπως λέγονται πλήττουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργούν μη ορθή νευρολογική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των εμβρύων, υπογονιμότητα, προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα (λιποειδική πνευμονία) κι αλλεργίες.
Ταυτοχρόνως τα φυτοφάρμακα γνωστά για τις αυξήσεις των καρκινογενέσεων στην επαρχία καθώς και για την αύξηση του άσθματος, των παιδικών λευχαιμιών και των αλλεργιών υποθηκεύουν ακόμη και το μέλλον μας αφού τα εντομοκτόνα διασπείρονται στον υδροφόρο ορίζοντα κι έτσι καταλήγουν πολλαπλασιαστικά μέσω του νερού και των τροφών ξανά κα ξανά στο σώμα μας..

Τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα ήταν εγκεκριμένα μόνο για γεωργική χρήση. Άλλωστε, σύμφωνα με τα δελτία ασφαλείας που τα συνοδεύουν επιβάλλεται η λήψη μέτρων (απομάκρυνση ανθρώπων και ζώων) από τους χώρους χρήσης τους. Η εγκεκριμένη δοσολογία σε θερμοκήπια διαφέρει παντελώς από τη δοσολογία στην οποία μπορούν να εκτεθούν χωρίς βλάβη άνθρωποι και ζώα. Ο ψεκασμός των πεύκων με τα φυτοφάρμακα που περιελάμβαναν οι αποφάσεις του Υπουργείου το 2007 συνεπαγόταν κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων των περιοχών που καταλαμβάνονταν από τις επίδικες αποφάσεις αλλά και των πουλιών και ζώων.  Άλλο να ψεκάζεις σε χαμηλό ύψος σε απομονωμένα θερμοκήπια κι άλλο σε ύψος 20 μέτρων (πεύκα) σε  πυκνοκατοικημένες περιοχές. Είναι γνωστό, εξάλλου, από τη διεθνή βιβλιογραφία  ότι η δράση τους παραμένει σε ισχύ για μήνες μετά το ψεκασμό

Στη διεθνή βιβλιογραφία τα στοιχεία για τις βλαπτικές επενέργειες των εντομοκτόνων στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι γνωστά και συντριπτικά. . Η έκθεση σ’ αυτά συνδέεται με μη-Hodgkin λεμφώματα. Η δράση των εντομοκτόνων στο έμβρυο είναι γνωστό ότι σχετίζεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές στο ορμονικό σύστημα, αλλά και με καρκινογενέσεις σ’ ενήλικα άτομα των οποίων η μητέρα είχε εκτεθεί σ΄ αυτά στη διάρκεια της κύησης. Υπάρχει μελέτη που συσχετίζει τον καρκίνο των όρχεων των ενηλίκων ανδρών με το γεγονός ότι οι μητέρες τους εκτέθηκαν σ’ εντομοκτόνα κατά τη διάρκεια της κύησης. Πρόσφατα, μάλιστα, έχει περιγραφεί από τους Skakebeake και Toppari η συσχέτιση της ενδομήτριας έκθεσης του άρρενος εμβρύου με την υπογονιμότητα, δηλαδή την ελάττωση του αριθμού σπερματοζωαρίων, αλλά και συγγενείς ανωμαλίες, όπως η κρυψορχία και η υποσπαδία, ανωμαλίες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην εμφάνιση καρκίνου των όρχεων στην ενήλικη ζωή.Ποιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον;
Οι βλαπτικές επιπτώσεις της ελεύθερης χρήσης των εντομοκτόνων σε αστικές περιοχές δεν είναι λιγότερο σημαντικές: Ο αέρας των αστικών περιοχών είναι ήδη επιβαρημένος από αιωρούμενα σωματίδια και καυσαέρια. Ο ψεκασμός ευρείας αστικής περιοχής μ’ εντομοκτόνα επιβαρύνει κι άλλο το περιβάλλον, γιατί όταν στεγνώσει η τοξική ουσία, η σκόνη της παρασύρεται από τον αέρα και προσθέτει ρυπογόνα υλικά στην ατμόσφαιρα. Κι ύστερα η τοξική σκόνη των ψεκασμένων περιοχών με το πότισμα  και τη βροχή μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Το πρόβλημα στην Ανατολική ειδικά Αττική είναι τεράστιο καθώς ο υδροφόρος της ορίζοντας είναι ήδη φοβερά επιβαρημένος από τον Ασωπό και το εξασθενές χρώμιο καθώς και άλλους ρύπους, κάδμιο, μόλυβδο κ. λ. π.

Επίσης η χρήση ακόμη και των «εγκεκριμένων» φυτοφαρμάκων διέπεται, ούτως ή άλλως, από τις ειδικές διατάξεις του κοινοτικού δικαίου που συγκροτούν το λεγόμενο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τους Κινδύνους (risk regulation).

Οι διατάξεις αυτές αποτελούν σύγχρονη εκδοχή της κοινοτικής αρχής της προφύλαξης και της πρόληψης, αρχή που υιοθετεί και το Σύνταγμά μας και διδάσκεται στην Νομική Σχολή της Αθήνας. Πρόκειται για Οδηγίες, από τις οποίες ο ιδιώτης μπορεί ν΄ αντλήσει ευθέως δικαιώματα έναντι της διοίκησης του κράτους μέλους, για την αποτροπή προσβολής της ανθρώπινης υγείας και των περιβαλλοντικών αγαθών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, η χρήση των φυτοφαρμάκων τελεί διαρκώς υπό τον όρο ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διάταξη νόμου αλλά και κάθε απόφαση της διοίκησης θα πρέπει να ερμηνεύεται και εν τέλει να εφαρμόζεται με βάση την αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου. Κι αυτό είναι το μόνο που δεν φροντίζει να κάνει σήμερα το Υπουργείο.Είναι τουλάχιστον αποτελεσματικά τα εντομοκτόνα στην βαμβακίαση ή τζάμπα ψεκαστήκαμε;
Σε άρθρο τους (12 Μαρτ. 2006) στην «Καθημερινή» οι Πάνος Πετράκης, Bασίλης Pούσσης και Kωνσταντίνος Bάγιας* έλεγαν πως όχι μόνον δεν είναι αποτελεσματικά τα εντομοκτόνα αλλά «αντίθετα, αυξάνεται η επικινδυνότητα πληθυσμιακών εξάρσεων του φυτοφάγου εντόμου. Eπιπλέον, το έντομο αυτό, όπως και όλα τα άλλα έντομα της ταξινομικής ομάδας, έχουν πολλές προσαρμογές που τα καθιστούν άτρωτα στα εντομοκτόνα. Ακόμα και σε αγροτικές καλλιέργειες, που ο έλεγχος των παρασίτων είναι προσφορότερος δεν έχει επιτευχθεί ποτέ έλεγχος με εντομοκτόνα».

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην χορήγηση οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας ακόμη και του πλέον καρκινογόνου –νυν απαγορευμένου- Insegar από το υπουργείο Γεωργίας τον Μάρτιο του 2003, πουθενά δεν αναγραφόταν ότι καταπολεμά την βαμβακίαση των πεύκων! Πιο συγκεκριμένα, το πεδίο εφαρμογής του περιορίζεται στα εσπεριδοειδή, τα μηλοειδή, τη ροδακινιά, το αμπέλι και την ελιά. Επιπλέον, στις οδηγίες της εταιρείας Syngenta που παράγει το Insegar πουθενά δεν αναφερόταν ότι συνίσταται για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης. Άρα τόσο ο δήμος Αγ.. Παρασκευής όσο κι ο δήμος Δροσιάς που από όσο γνωρίζουμε ψέκασαν μαζικά στους πολίτες τους το καρκινογόνο αυτό μόνο κακό τους έκαναν καθώς η κατάσταση των πεύκων παραμένει η ίδια. Το ίδιο συνέβη και με το άλλο καρκινογόνο το applaud  και τα άλλα. Πολλοί δήμοι μπέρδευαν μάλιστα τους λεγόμενους θερινούς πολτούς με τον βασιλικό πολτό! Θεωρώντας τους λόγω αγνοίας αβλαβείς!Τι έκαναν και τι μπορούν να κάνουν οι δήμοι;
Πρόπερσι οι δήμοι Αθηνών, Ψυχικού, Αγίου Στεφάνου, Χολαργού, Γαλατσίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, οι κοινότητες Δροσιάς και Διονύσου και άλλες περιοχές στο Λεκανοπέδιο χρησιμοποίησαν εντομοκτόνα. .Ήταν η πιο επιβαρυντική χρονιά. Η πλειονότητα χρησιμοποίησε Admiral, λιγότεροι το Triona και το ΧΕΛΛΟΝΑ και μόνο ο δήμος Δροσιάς και Αγίας Παρασκευής χρησιμοποίησαν το πλέον τοξικό Insegar. Πέρυσι οι πλέον ευσυνείδητοι δήμοι δεν ψέκασαν με εντομοκτόνα. Μάλιστα ο υποστηριζόμενος από την Ν. Δ δήμαρχος  Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, που είναι γιατρός έπλυνε απλώς τα πεύκα με μηχανική μέθοδο  βάζοντας μετά χαμηλά στους κορμούς ειδικές ταινίες με οικολογική κόλλα για να εμποδίσει την νέα άνοδο των εντόμων στο πεύκο.. Ο ίδιος δηλώνει στην εφ. Αμαρυσία (3 Μάη 2008): «Αντιμετωπίζουμε την βαμβακίαση με την μηχανική μέθοδο που είναι εύκολη, ακίνδυνη κι αποτελεσματική χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον διαφυλάσσοντας την υγεία των κατοίκων..». Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, πέρυσι ζήτησε αλλά δεν πήρε έγγραφη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας σχετική με  την χρήση των εντομοκτόνων που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Γεωργίας. Αντιλαμβάνεστε..

Μιλήσαμε με αρκετούς δημάρχους και το ενδιαφέρον για μια οικολογική λύση βλέπουμε να μεγαλώνει. Για παράδειγμα ο δήμος Βύρωνα χρησιμοποίησε χλιαρό νερό με διάλυμα σαπουνιού «Αρκάδι» με πιεστικό μηχάνημα χωρίς καν λίγο πετρέλαιο που διευκολύνει, έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα με τα εντομοκτόνα που ούτως ή άλλως αναγκάζεται κανείς να τα ψεκάζει κάθε χρονιά. Το ίδιο έκανε κι ο δήμος Πεντέλης, ενώ την οικολογική συνταγή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών που σας δίνουμε παρακάτω ακολουθούν διάφοροι δήμοι. Στον Κορυδαλλό ο δήμος έκανε διασπορά ανταγωνιστών του εντόμου με μεγάλη επιτυχία. Οι δήμαρχοι αυτοί όχι μόνον επέλεξαν να μην επιβαρύνουν άσκοπα το περιβάλλον αλλά εξοικονομούν πολλά χρήματα και γλιτώνουν και τις πιθανές μηνύσεις των κατοίκων αλλά και των τοπικών φορέων. Σημειώνεται ότι ακόμη κι η απόφαση του Υπουργείου με αριθμό πρωτοκόλλου 118722 της 9/5/2007 «επέτρεψε» μεν πέρυσι κατ’ εξαίρεσιν όπως αναφέρει, την διάθεση του εντομοκτόνου Triona για αστικές και περιαστικές περιοχές αλλά προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε διαπιστώσει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία και τις αποκρύψει διώκεται ποινικά! Αυτό στην πράξη αφήνει αιχμάλωτους τους δήμους σε πιθανές προσφυγές πολιτών στο 5ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας ενώ το ίδιο το Υπουργείο βγάζει και την ουρά του απ’ έξω.. Η δε προσφυγή για αναστολή ψεκασμών, εφόσον μάλιστα δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων στο ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να ευοδωθεί την ίδια ημέρα, εφόσον γίνει καταφυγή στην λεγόμενη «αρχή προφύλαξης», γνωστό διεθνώς δικαστικό όρο.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες μπορούν να δράσουν άμεσα και πως οι δήμοι που απερίσκεπτα χρησιμοποιούν εντομοκτόνα είναι και νομικά εκτεθειμένοι. Η δε αναστολή σε έναν δήμο δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και για τους υπόλοιπους, όπως έγινε παλαιότερα και με τους αεροψεκασμούς. Φυσικά οι μηνύσεις μπορούν να γίνουν και αναδρομικά καθώς υπάρχουν πολλές παρατυπίες και παραλογισμοί σε ότι έγινε πρόπερσι με το Insegar. Έτσι λοιπόν μόνο παραπλανητική για τους δήμους είναι η δήλωση του κ. Καραμήτρου να προχωρήσουν άφοβα οι δήμοι.Τι να κάνουμε;
Το πρόβλημα της βαμβακίασης είναι υπαρκτό και επικίνδυνο για τα πεύκα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση που δεν είναι οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα που είναι επικίνδυνοι για μας και δεν το λύνουν κιόλας. Διαμαρτυρόμαστε στις δημοτικές αρχές για τον κίνδυνο στον οποίο μας υποβάλλουν και για την αναποτελεσματικότητα της μεθόδου. Αν χρειαστεί υποβάλλουμε μηνύσεις ή καταφεύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, τους γείτονές μας και προστατεύουμε όσο μπορούμε την περιοχή μας, εμάς, τα παιδιά και την περιουσία της φύσης. Όπου γίνονται ψεκασμοί ζητάμε σήμανση και «καραντίνα» για λίγες μέρες τουλάχιστον, ειδικά στα σχολεία, νοσοκομεία και παιδικές χαρές. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε ομάδες εθελοντών και μαθητών, και τέλος παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Παρακάτω σας δίνουμε απλές οδηγίες που πήραμε από τους εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης από εμάς, τους ιδιώτες, αποφεύγοντας τα καρκινογόνα εντομοκτόνα. Ας μην επιτρέψουμε να γίνουν οι λίγες πευκόφυτες ζώνες που απομένουν  περιοχές μαζικών αποβλήτων.Όπως είδαμε παραπάνω τα εντομοκτόνα εκτός από επικίνδυνα για την υγεία  δεν είναι καν αποτελεσματικά αφού κάνουν τα εναπομείναντα έντομα ανθεκτικότερα και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο όπου χρειάζονται όλο και πιο ισχυρά εντομοκτόνα χωρίς να υποχωρεί η προσβολή.

Αντίθετα, η απομάκρυνση των ξεραμένων κλαδιών, το πλύσιμο με νερό και βούρτσα και το ψέκασμα με μίγμα από νερό, ελάχιστο -0,18%- πράσινο σαπούνι (που πνίγει αναπνευστικά το έντομο) και προαιρετικά ελάχιστο -0,18%- πετρέλαιο (για γαλακτοματοποίηση του μίγματος-δημιουργία φιλμ επικάλυψης ) είναι μέχρι σήμερα  η μόνη εναλλακτική μέθοδος καταπολέμησης διεθνώς με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να κάνει το έντομο ανθεκτικότερο ούτε να εξαφανίζει τους φυσικούς του εχθρούς. Αν προστεθεί μάλιστα και ταινία με κόλλα στο κορμό του δένδρου μετά την επέμβαση έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.  Στόχος  δεν είναι η πλήρης εξάλειψη του εντόμου αλλά η επαναφορά της φυσικής ισορροπίας.Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε τους ψεκασμούς ζητάμε την λιγότερο επιβλαβή λύση. Φέτος το Υπουργείο προτείνει τα εντομοκτόνα Admiral 10 EC, ΧΕΛΛΟΝΑ EC, TRIONA, SAVONA και TETRASTOP. Έ είναι καλύτερα π χ. να ψεκαστούμε με το TETRASTOP που -φέρεται τουλάχιστον από τον κατασκευαστή του ως βιολογικό- από το TRIONA( αν και δεν προτείνουμε το TETRASTOP διότι δεν γνωρίζουμε αν είναι ασφαλές).

Το εγκεκριμένο TRIONA όμως που αναφέρεται ως «θερινός πολτός» περιέχει:

1. Λάδι ( Hydrotreated Light Naphtenic Distillate) κατά 82% με σήμανση κινδύνου Τ και φράση R 45-53

2. Αμμωνία κατά 0,4% με σύμβολα αντίστοιχα C και R 34

3. Triton X100 κατά 0,3% με σύμβολα Xn και R 22-41

4. Κρεσυλικό Οξύ κατά 0,1% με σύμβολα T και R 24/25 -34

5. Καζεΐνη κατά 0,3%

6. Νερό κατά 16,9%                                       (πηγή: Basf-Agro)

Σύμφωνα με τη σήμανση των επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων, τα    παραπάνω σύμβολα σημαίνουν:

Τ :       Τοξικό          /Τοξική ουσία που εισπνεόμενη ή απορροφώμενη μέσω του δέρματος ακόμα και σε μικρές ποσότητες προκαλεί θάνατο ή οξεία ή χρόνια βλάβη της υγείας/

C :       Διαβρωτικό  /Καταστρέφει σε επαφή ζώντες οργανισμούς

Xn :     Επιβλαβές  /Ίδια περιγραφή με τις τοξικές

R  34 : Προκαλεί εγκαύματα

R  45 : Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

R  53 : Δυσμενείς μακροχρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον

R  22 :  Επιβλαβές σε κατάποση

R  41 :  Κίνδυνος σοβαρών οφθαλμικών βλαβών

R  24 : Τοξικό σε επαφή με δέρμα

R  25 : Τοξικό σε κατάποση                   (πηγή: Επίσημες Οδηγίες ΕΟΚ, ΕΕ)

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Βασιλίκα Σαριλάκη,Δημοσιογράφος, Οικολογική Κίνηση Δροσιάς

Oι κ. B. Pούσσης και K.Bάγιας είναι αναπληρωτές καθηγητές του Tμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Aθηνών, ο κος Πετράκης είναι εντομολόγος στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών..

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΙΑΣΗΣ
ΥλικάΣε 17 lt νερό βρύσης (1 τενεκές λαδιού) , προσθέτουμε:

1.      30 ml πετρέλαιο (½ φλιτζάνι του καφέ ) και

2.      30 ml πράσινο σαπούνι πλυντηρίου σε μορφή νιφάδων (flakes).Το παραπάνω μίγμα διαλύεται ως εξής:


Σε ένα μπουκάλι 1,5 lt (π.χ. από coca cola) προσθέτουμε ένα ποτήρι κατά προτίμηση ζεστό νερό και τα 30 ml πετρέλαιο και τα 30 ml πράσινο σαπούνι. Τα αναμιγνύουμε χτυπώντας τα και προσθέτουμε  το γαλακτώδες μίγμα στα 17 lt νερού.

Τρόπος εφαρμογής:


Με ψεκαστικό όχι απαραίτητα υψηλής πίεσης ψεκάζουμε τα πεύκα ώστε να διαβρωθούν οι «βαμβακάδες» στον κορμό. Αν μπορούμε χρησιμοποιούμε  εκεί πού μπορούμε σκούπα/βούρτσα για καλύτερη απομάκρυνση των ωόσακκων. Προσέχουμε να μην παρασύρονται ωόσακκοι ή/και βαμβακομάζες από το νερό του ψεκαστικού.

Προφυλάξεις1. Να μη χρησιμοποιείται πολύ νερό ψεκασμού γιατί αυτό θα δράσει αρνητικά στο ριζικό σύστημα του πεύκου.

2. Το καθάρισμα αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως και μόνο αν υπάρχουν έντονες βαμβακάδες. Ποτέ προληπτικά!

Για Μελισσοκόμους - Γενικα

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 616 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης