Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Γενικά Θέματα Μελισσοκομικές Ιστορίες - Μια Απροσδόκητη Συνάντηση

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 2 Votes )

IMG_7137Μέσα Μαΐου

Ώρα 8η πρωινή

Ο καιρός δροσερός ακόμα. Η υγρασία στα έλατα της ορεινής Εύβοιας ακόμα στάζει… ανάμεσα στα κλαδιά διακρίνουμε γυαλιστερές σταγόνες μελιτώματος κι ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο μας. Ο Βαγγέλης κάνει την πρώτη του επίσκεψη στο Βουνό ως μελισσοκόμος, και είναι ενθουσιασμένος από το καταπράσινο τοπίο.

Η πρωινή μεταφορά έχει πλέον ολοκληρωθεί με επιτυχία και κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι καθόμαστε και απολαμβάνουμε την πρωινή δροσιά κάτω από ένα πελώριο έλατο. Ένα αυτοκίνητο ακούγεται στο βάθος να πλησιάζει. Συνηθισμένος ήχος για την εποχή σκεφτόμαστε… πολλοί μελισσοκόμοι ανεβάζουν μελίσσια στο βουνό αυτές τις μέρες.

Το αυτοκίνητο πλησιάζει όλο και περισσότερο ώσπου ξεπροβάλλει πίσω από τα τελευταία δέντρα της στροφής. Είναιβιαστικό καθώς ένα σύννεφο σκόνης το ακολουθεί. Είναι ένα αγροτικό, φορτωμένο με μελίσσια, που προφανώς καθυστέρησε στο ταξίδι του και το πρόλαβε το ξημέρωμα καθοδόν.

Ξαφνικά μια φωνή ταράζει την πρωινή γαλήνη του βουνού. «Άνθρωπε μου, ΣΩΣΕ ΜΕ!!»

 


Η πόρτα ανοίγει κι ένα γεροντάκι βγαίνει από το αμάξι, ιδρωμένο και κατάκοπο! Είναι ο κυρ-Βασίλης, παλιός μελισσοκόμος της περιοχής. Δύο χρόνια είχαμε να τον δούμε, από μια άλλη τυχαία συνάντηση στο Μαρμάρι.

Έρχεται προς το μέρος μας και έκπληκτοι παρατηρούμε το πρόσωπο και τα χέρια του! Δεκάδες τσιμπήματα στο πρόσωπο, ματωμένα χείλια και χέρια πρησμένα, με εμφανή τα σημάδια από δεκάδες κεντριά μελισσών. Ταυτόχρονα ένας ακόμα άντρας βγαίνει από το αμάξι, αλβανικής καταγωγής δείχνει, επίσης ιδρωμένος και βαρύς! Τον είχε πάρει ο κυρ-Βασίλης μαζί βοηθό για το ξεφόρτωμα...

Τα επόμενα λόγια του παππού εξηγούν τα όσα έχουν συμβεί: «Μου έπεσε μια κυψέλη στο δρόμο και άνοιξε… με πελέκησαν!!!» ,μας λέει, «την άφησα στην άκρη… δε μπορούσα να τη μαζέψω με τίποτα! Βοηθήστε με να τα ξεφορτώσω σας παρακαλώ… μας πελέκησαν!!!»

Ο παππούς λυγίζει. Η ένταση από το ατύχημα και τα χρόνια του βαραίνουν πολύ τα πόδια. Τον βοηθάμε να καθίσει, του δίνουμε νερό και μία αλοιφή που τυχαίνει να έχουμε μαζί μας. Το σωληνάριο δεν αρκεί για να καλύψει όλη την επιφάνεια του δέρματος που τσιμπήθηκε. Αφήνουμε τον κυρ Βασίλη κάτω από τα δέντρα να ξεκουραστεί και μαζί με τον αλβανό μπαίνουμε στο αμάξι του και κατευθυνόμαστε προς τη θέση που ο κυρ-Βασίλης βάζει εδώ και χρόνια τα μελίσσια του. Σχετικά εύκολα τα ξεφορτώνουμε με τη βοήθεια του βοηθού που ήρθε μαζί μας και γυρνάμε πίσω στον κυρ Βασίλη.

Η αλοιφή δείχνει να έχει ενεργήσει θαυμάσια και ο κυρ Βασίλης δείχνει να έχει συνέλθει αρκετά από το σοκ. Λίγα λεπτά αναμονής και στη συνέχεια φεύγουμε προς την πεσμένη κυψέλη…

Φτάνουμε στο σημείο και βλέπουμε μια κυψέλη στην άκρη του δρόμου, σπασμένη στα δύο, χωρίς καπάκι και με αρκετά πλαίσια να έχουν φύγει από τη θέση τους. Οι μέλισσες πετούν και βουίζουν τριγύρω φανερά ενοχλημένες. Λέμε στον κυρ Βασίλη να μείνει στο αμάξι κι εγώ μαζί με το Βαγγέλη ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε δράση. Ο Βαγγέλης βρίσκεται σε υπερένταση… πρώτη φορά του τυχαίνει τέτοιο περιστατικό στη σύντομη καριέρα του ως μελισσοκόμος. Παρόλα αυτά δε διστάζει.

Η καρδιά του μελισσοκόμου όμως χτυπάει δυνατά ακόμα και όταν έχει δεχθεί εκατοντάδες τσιμπήματα από τις ίδιες του τις μέλισσες και ποτέ δεν τις εγκαταλείπει… Ο κυρ Βασίλης βγαίνει από το αμάξι ξεχνώντας το πρήξιμο και τα τσιμπήματα και τρέχει προς την κυψέλη. Χωρίς μάσκα προσπαθεί να βοηθήσει το άτυχο μελίσσι που από δική του απροσεξία έπεσε από το αμάξι. Η αυταπάρνηση και η τυφλή αγάπη προς τη μέλισσα δίνουν δύναμη στα χέρια και στα πόδια του. Τον βάζουμε με το ζόρι στο αμάξι και εμείς πιο οργανωμένοι και τακτικοί, τακτοποιούμε το μελίσσι στην άκρη του δρόμου.

Λίγα λεπτά αργότερα καταφθάνουν 2 αυτοκίνητα, το ένα πίσω από το άλλο με γρήγορους ρυθμούς. Η οικογένεια του κυρ Βασίλη ήρθε όσο πιο γρήγορα μπορούσε μόλις ειδοποιήθηκε για το περιστατικό. Η γυναίκα του τρέχει να τον αγκαλιάσει, τα παιδιά του το ίδιο! Είναι εμφανώς τρομαγμένοι στην εικόνα του αγαπημένου τους πατέρα και συζύγου σε αυτή την κατάσταση!

Δεν έχουν λόγια να μας ευχαριστήσουν…! Τον βάζουν στο αυτοκίνητο και παίρνουν το δρόμο προς τα πεδινά…

Έτσι ολοκληρώνεται αυτή η απροσδόκητη συνάντηση…

Ένα πρωινό του Μαΐου…

Κάπου στην ορεινή Εύβοια…

 

cedeeft12

 

Ο κυρ-Βασίλης σήμερα είναι καλά! Έμεινε στο νοσοκομείο δυο μέρες για την απαραίτητη περίθαλψη… για μια βδομάδα πονούσε όλο του το κορμί…

Η αγάπη του για τα μελίσσια τον έφερε σύντομα και πάλι στο βουνό… και το μέλι που τελικά τρύγησε, του γλύκανε τις πληγές και τα σημάδια από τα τσιμπήματα…


Για Μελισσοκόμους - Γενικα

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 308 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης