Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Πέμπτη, Φεβρουάριος 20, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Γενικά Θέματα Κλιματικές αλλαγές και επιπτώσεις

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

Χριστούγεννα στην παραλία? Οι μελισσοκόμοι φέτος αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω των αλλαγων στο κλιμα της Ελλάδας, με αποτομες εναλλαγες θερμοκρασίας, μεγάλη περίοδο ξηρασίας και ανομβρίας και με ενα σχετικά ζεστο χειμώνα που ξεγέλασε τα μελισσια με πολλούς γόνους και ελλειψη τροφης. Όμως η μελισσοκομία δεν ειναι η μόνη που πλήττεται. Ας δούμε τι προβλήματα έχει προκαλέσει η αλλαγή του κλίματος...

  • Θα πούμε το κρασί κρασάκι??

Παλαιότερα έφτανε με λαϊκά πανηγύρια, τραγούδια και ομαδικά «χοροπηδητά» στα παραδοσιακά πατητήρια. Τα τελευταία χρόνια αντιθέτως φτάνει με πυρετώδεις εργασίες σε αμπελώνες, βιομηχανικά πιεστήρια και σύγχρονες εγκαταστάσεις οινοποιίας. Εφέτος πάντως έφτασε... νωρίτερα! Ο λόγος για τον τρύγο, ο οποίος έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των αιώνων σε γεγονός πολύ σπουδαιότερο από μια απλή διαδικασία συγκομιδής των σταφυλιών και κατέχει θέση πραγματικής γιορτής στη συνείδηση του λαού μας.

Ο καύσωνας ωστόσο του εφετινού καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την ξηρασία του Αυγούστου, οδήγησε τους οινοπαραγωγούς στην επίσπευση των διαδικασιών και στη συγκομιδή των σταφυλιών αρκετές ημέρες νωρίτερα. Παρά τους φόβους που εκφράζουν λάτρεις του οίνου απ΄ όλη την Ελλάδα σχετικά με τις επιπτώσεις του πρόωρου τρύγου στην ποιότητα των εφετινών κρασιών, οι οινοπαραγωγοί απαντούν κατηγορηματικά ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και διαμηνύουν ότι η απόφαση ελήφθη με συνεκτίμηση όλων των επιστημονικών δεδομένων τα οποία θα διασφαλίσουν παραγωγή υψηλής ποιότητας.
  • ΟΗΕ: Δεκαετία ξηρασίαςclimate2

Δραματική είναι η κατάσταση, για τρίτη εβδομάδα, στην Πορτογαλία, με μεγάλες φωτιές να έχουν κατακαύσει ως τώρα, εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου. Χωριά ολόκληρα έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες, ενώ, σοβαρό κίνδυνο, διατρέχει το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι την επόμενη δεκαετία, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, λόγω της ερημοποίησης που θα προκαλέσει η παρατεταμένη ξηρασία, σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Εκατοντάδες στρέμματα παρθένου δάσους στο εθνικό πάρκο της Σέρα Εστρέλα έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν, όταν η πυρκαγιά περικύκλωσε τέσσερα γειτονικά χωριά. Ευτυχώς οι κάτοικοι πρόλαβαν να τα εγκαταλείψουν. Η περιβαλλοντική καταστροφή στην Πορτογαλία είναι ανυπολόγιστη, καθώς μέσα σε ένα μήνα έχουν γίνει στάχτη 600.000 στρέμματα πευκόφυτης γης. Είναι η τρίτη χώρα που βιώνει τον πύρινο εφιάλτη αυτό το καλοκαίρι, μετά την Ρωσία και την Ισπανία.

Οι επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η ερημοποίηση απειλεί πλέον τις ζωές 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Κάθε χρόνο μία έκταση ίση με την Ελλάδα μετατρέπεται σε έρημο και οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, για να διασφαλίσουν την καθημερινή τους τροφή και επιβίωση.

Χλωρίδα και πανίδα είναι αλληλένδετες στο ευαίσθητο οικοσύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πεταλούδα μονάρχης που μεταναστεύει καθε φθινόπωρο από τις ΗΠΑ και το Καναδά στο θερμότερο δυτικό Μεξικό. Μόνο μία στις τέσσερις πεταλούδες θα ακολουθήσει φέτος αυτό το δρόμο, εξαιτίας των δραματικών ρυθμών αποψίλωσης των δασών.
Κλιματική αλλαγή
  • Εκ νέου άνοδος για τις τιμές των σιτηρών, φόβοι για ταραχές

Νέα άνοδο καταγράφουν οι τιμές των σιτηρών καθώς η Ρωσία αποφάσισε τη διεύρυνση στην απαγόρευση που είχε επιβάλει στις εξαγωγές, μέχρι τον επόμενο χρόνο, μετά από τη ξηρασία που κατέστρεψε τις σοδειές. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλεί έκτακτη συνάντηση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο 1,4% στα 7,2375 δολάρια ανά bushel στο χρηματιστήριο του Σικάγο, μετά από τη χθεσινή άνοδο 2%, όταν ο πρωθυπουργός Vladimir Putin ανακοίνωσε τη διεύρυνση της απαγόρευσης, τουλάχιστον μέχρι τη συγκομιδή της σοδειάς του επομένου έτους. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία αντιστοιχεί στο 14% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών και συναφών προϊόντων για τη χρήση μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Η διεύρυνση της απαγόρευσης της Ρωσίας αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές παγκοσμίως, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου μια κρίση τροφίμων, αντίστοιχη με αυτή που είχε σημειωθεί το 2008.Ήδη, στη Μοζαμβίκη τουλάχιστον επτά άνθρωποι πέθαναν αυτή την εβδομάδα στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας, καθώς η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές των τροφίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

  • Πτώση της παραγωγής σε Ρωσία, Καναδά, Καζακστάν και Ουκρανία

Συνεχίστηκε χθες η αναστάτωση στην αγορά σιτηρών λόγω της μείωσης της παραγωγής σε Ρωσία, Καναδά, Καζαχστάν και Ουκρανία. Η επιμονή της ξηρασίας στη Ρωσία, της τρίτης χώρας εξαγωγών σιτηρών παγκοσμίως, ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι οι ρωσικές προσπάθειες δημιουργίας αποθεμάτων για την αντιστάθμιση των απωλειών της σοδειάς της άνοιξης, που καταστράφηκε, συναντούν δυσκολίες. Η περίοδος καλλιέργειας της σοδειάς του χειμώνα διαρκεί από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά αν η ξηρασία συνεχιστεί, κινδυνεύει να καθυστερήσει ή και να μην πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα, φαινόμενα ξηρασίας αντιμετώπισε και το Καζαχστάν, ενώ έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν τις σοδειές σιτηρών στην Ουκρανία αλλά και στον Καναδά, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών σιτηρών πίσω από τις ΗΠΑ. Ο Καναδάς προβλέπει ετήσια μείωση κατά 21% στην παραγωγή σιτηρών έως τα τέλη Ιουλίου, στα 20,9 εκατ. μετρικούς τόνους, ενώ πτώση στην παραγωγή τους αναμένουν και η Ουκρανία, από τα 20 εκατ. τόνους στα 17 εκατ., αλλά και το Καζαχστάν, από τα 14 εκατ. τόνους στα 11,5 εκατ.

Η ρωσική εταιρεία αναλύσεων SovEcon προχώρησε, μία μέρα μετά την έναρξη του πρώτου εμπάργκο εξαγωγών σιτηρών των τελευταίων 11 ετών, σε μείωση των προβλέψεων για τη σοδειά σιτηρών του 2010 στα 59,5 με 63,5 εκατ. τόνους από τα 70 με 75 εκατ. τόνους των αρχικών της εκτιμήσεων. Η SovEcon υπολογίζει ότι η συνολική έκταση κατεστραμμένων σιτηρών έφτασε έως την πρώτη Αυγούστου, τα 7,6 εκατ. εκτάρια, με τα εναπομείναντα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στα 36 εκατ. εκτάρια.

Οι τιμές σιτηρών δεν φάνηκε να αντιδρούν ούτε στις αναμενόμενες βροχοπτώσεις στη Ρωσία, με το προθεσμιακό συμβόλαιο σιτηρών παράδοσης Σεπτεμβρίου να υποχωρεί οριακά χθες κάτω από το επίπεδο των επτά δολαρίων, στα 6,94 δολάρια το μπούσελ από τα 7,02 δολάρια της Παρασκευής. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο κατέγραψε ανοδική πορεία 76% από τα 4,44 δολάρια της 6ης Ιουνίου έως τα 7,85 δολάρια το μπούσελ της 5ης Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκε το ρωσικό εμπάργκο εξαγωγών. Η ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της Ρωσίας (FSA) εκτίμησε πως το άλμα της τιμής σιτηρών έχει «κερδοσκοπικό χαρακτήρα». Παράλληλα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στην τελευταία του έκθεση ότι δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας σιταριού, τονίζοντας ότι η παγκόσμια αγορά σιτηρών εμφανίζεται πιο ισορροπημένη σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2008.

Σύμφωνα πάντως με τον Ολε Σλοθ Χάνσεν, αναλυτή εμπορευμάτων της Saxo Bank, δεν είναι εύκολο να καλυφθεί το κενό στη ζήτηση μετά την απαγόρευση της εξαγωγής σιταριού στη Ρωσία. Η απαγόρευση, τονίζει, βρήκε την αγορά απροετοίμαστη. Ωστόσο, η αγροτική κοινωνία είναι προετοιμασμένη να αποφύγει μια έλλειψη στα αποθέματα.

 

 

  • Η κλιματική αλλαγή και τα ταξίδια των ιών

Νέα στοιχεία από τον καθηγητή επιδημιολογίας Αγγελο Χατζάκη

Ο δάγγειος που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, αλλά και ο ιός Chikungunya, είναι πολύ πιθανόν να πλήξουν τις χώρες της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες. Ηδη, ο ιός του δυτικού Νείλου, «επεκτεινόμενος» σε Θεσσαλία και Χαλκιδική, προκαλεί σε ένα μήνα στην Ελλάδα περισσότερες εγκεφαλοπάθειες από ό,τι στις ΗΠΑ τα τρία πρώτα χρόνια της επιδημίας (59 το 1999, 19 το 2000, 64 το 2001, 2.946 το 2002).

«Η επιδημία είναι αρκετά μεγάλη, παρότι ο ιός εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα», δήλωσε στην «Κ» ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγελος Χατζάκης. «Ο ελληνικός πληθυσμός είναι σχετικά παρθένος, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να επεκταθεί η λοίμωξη».

Ερευνα του κ. Χατζάκη και συνεργατών του, το 2006 - 2007 σε 10.000 αιμοδότες και 115 πάσχοντες από εγκεφαλοπάθεια, δεν είχε εντοπίσει τον ιό.

«Μας έκανε εντύπωση ότι ο ιός προκαλούσε επιδημίες σε γειτονικές χώρες και πέρασε τον Ατλαντικό, ενώ δεν είχε έρθει στην Ελλάδα», λέει ο κ. Χατζάκης, «όμως δεν βρήκαμε μολύνσεις. Η εμφάνισή του σήμερα, επομένως, δεν μας εκπλήσσει, είναι ένας από τους 1.400 βεβαιωμένους μολυσματικούς μικροοργανισμούς, που κατά καιρούς επανεμφανίζονται. Σύγχρονοι μελετητές θεωρούν ότι πιθανόν ο Μέγας Αλέξανδρος κατέληξε από τον ιό του Νείλου, επειδή πριν από την ασθένεια και τον θάνατό του πέθαναν μαζικώς πουλιά. Ο συγκεκριμένος ιός θεωρείται νόσος των πτηνών, τα οποία μολύνονται και τον μεταφέρουν, ενώ έχει μεγάλο ποσοστό θνητότητας στα κοράκια.

Πολλοί ερευνητές περιμένουν ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της πανίδας των κουνουπιών, γνωστοί ιοί όπως ο δάγγειος, που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικό πυρετό και ο ιός Chikungunya, που προκαλεί έντονες αρθραλγίες, θα δημιουργήσουν τα προσεχή χρόνια επιδημίες στις χώρες της Μεσογείου».

Δεν αποκλείεται οι μολύνσεις από τον ιό του Νείλου να έχουν φθάσει μέσα σε ένα μήνα στην Ελλάδα τις 25.000, αφού σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες 250 μολύνσεις συνεπάγονται 50 εμπύρετες λοιμώξεις και μόνο ένα κρούσμα εγκεφαλοπάθειας.

«Ο ιός συνήθως ταξιδεύει από χρονιά σε χρονιά», προειδοποιεί ο κ. Χατζάκης. «Απαιτείται επιδημιολογική επιτήρηση και πρόληψη, καθώς οι ψεκασμοί και οι απεντομώσεις δεν αποτελούν πανάκεια».

Από τα τέλη Απριλίου, δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, «στείλαμε εγκύκλιο για τη διενέργεια ψεκασμού τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι νομαρχίες μας διαβεβαιώνουν ότι ψεκασμοί έγιναν. Εκτιμώ ότι πιθανόν δεν έγιναν εκτεταμένα, γιατί είναι πολλές οι περιοχές (550 χωριά) στον κάμπο μεταξύ Γιαννιτσών, Βέροιας, Εδεσσας και Θεσσαλονίκης».

 

 

 

ΕΥΧΌΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΒΡΟΧΗ ΣΎΝΤΟΜΑ...

Βροχή και άγιος ο θεός

Για Μελισσοκόμους - Γενικα

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 372 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης