Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούνιος 03, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Νομοθεσια - Εγκυκλιοι Μπορώ να πουλήσω χονδρικώς μέλι σε καταστήματα;

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 1 Vote )

Χονδρική πώληση σε τοπικά καταστήματαΑν και η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων μελισσοκόμων είναι "...μόνο εφόσον περάσει από κρατικά πιστοποιημένο τυποποιητήριο...", τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η Ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει οτι εξαιρούνται της υποχρέωσης τυποποίησης από πιστοποιημένο τυποποιητήριο οι περιπτώσεις που γίνεται άμεση προμήθεια από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.

Μάλιστα η ΕυρωπαΪκή οδηγία 852/2004 πετάει το μπαλάκι της τελικής απόφασης στα κράτη μέλη ώστε να καθορίσουν με σαφήνεια την έννοια "μικρών ποσοτήτων" καθώς και η έννοια "τοπικά καταστήματα λιανικής" καθώς αυτά θα καθορίσουν την εφαρμογή της πώλησης μελιού από τον παραγωγό στα καταστήματα (μανάβικα, ψιλικά, παντοπωλεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία κλπ).

Τυποποίηση μελιού κατ'οίκον

 


<<Γενικά, η έννοια «μικρές ποσότητες» πρέπει να είναι αρκετά ευρεία ώστε να μπορούν, μεταξύ άλλων:
•Οι αγρότες να πωλούν πρωτογενή προϊόντα (λαχανικά, φρούτα,αυγά, νωπό γάλα κλπ.). άμεσα στον τελικό καταναλωτή π.χ. στο αγρόκτημα ή σε τοπικές αγορές, σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης για άμεση πώληση στον τελικό καταναλωτή και σε τοπικά εστιατόρια.
• Τα άτομα που συλλέγουν προϊόντα από τη φύση όπως μανιτάρια και μούρα, να προμηθεύουν την παραγωγή τους άμεσα στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης για άμεση πώληση στον τελικό καταναλωτή και σε τοπικά εστιατόρια.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004,εναπόκειται στα κράτη μέλη να προσδιορίσουν περαιτέρω την έννοια των μικρών ποσοτήτων ανάλογα με την τοπική κατάσταση, και να θεσπίσουν στο πλαίσιο του εθνικού δικαίου, τους κανόνες που απαιτούνται για την εγγύηση της ασφάλειας των τροφίμων (προσέγγιση βάσει κινδύνων).
Γενικά, οι κανόνες στα πλαίσια του εθνικού δικαίου που θεσπίζονται από τα κράτη μέλη όσον αφορά μικρές ποσότητες όπως αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο γ), πρέπει να επιτρέπουν τη συνέχιση της εφαρμογής των ισχυουσών πρακτικών, με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων του κανονισμού.>>

 

Ωστόσο, ισχύει απόλυτα ο κανονισμός που απαιτεί την σωστή αναγραφή της ετικέτας του μελιού από τον παραγωγό καθώς και την πλήρη συμμόρφωση του περιεχομένου του βάζου με την ελληνική και ευρωπαΙκή νομοθεσία για την ονομασία ΜΕΛΙ

Επίσης είναι προφανές οτι απαιτούνται τα ανάλογα φορολογικά παραστατικά, δηλαδή τιμολόγια πώλησης ή τιμολόγιο αγοράς αγροτικών προϊόντων από το κατάστημα προς τον παραγωγό.

Για να συνοψίσουμε, η δυνατότητα να αποφύγουμε το έξτρα κόστος του πιστοποιημένου τυποποιητηρίου και τα έξοδα πολλαπλών χημικών αναλύσεων, αποτελεί κέρδος για τον μικρό και μεσαίο παραγωγό που ενδιαφέρεται να προωθήσει το μέλι του στα τοπικά καταστήματα, ειδικά εφόσον αυτά είναι τουριστικά

Μπορώ να πουλήσω σε μαγαζιά της περιοχής μου χονδρικώς;

ΝΑΙ αρκεί να:

  • Υπάρχει η νόμιμη ετικέτα
  • Κόβονται τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά
  • Εχουμε μέλι αγνό και εντός νομικών προδιαγραφών

Για Μελισσοκόμους - Νομοθεσία

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 400 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης