Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ερωτήσεις - Απαντήσεις Ερώτηση αναγνώστη - Να πάω τα αδύναμα στα έλατα;

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 2 Votes )

Αφίδες ελάτουΤις παραφυαδες που εκοψα φετος και τωρα ειναι 5 με 6 πλαισια να τις παω στον ελατο? (20 λεπτα ειναι απο εδω που μενω, εξοδα δεν εχω). μηπως τους κοβω την αναπτυξη ετσι η θα τους κανει καλο αν βαλουν μελακια?? Τα υπολοιπα που ειναι 14αρια και 16αρια τους εβαλα πριν 2 μερες βασιλικα διαφραγματα γιατι ειχαν ανεβει οι βασιλισσες στον οροφο και δεν θα μπορουσα να βγαλω το μελι (αν βαλουν) αφου θα ειχε φρεσκο γονο. οταν τα παω στα ελατα να τα βγαλω τα διαφραγματα ή δεν εχουν προβλημα και δουλευουν και ετσι?? Ευχαριστω εκ των προτερων.

Θανασης Γ.

Τα ελατοδάση συναντώνται σε μεγάλα υψόμετρα (συνήθως άνω των 800μ) στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, από την Πελοπόννησο ως την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Λόγω της ίδιας της φύσης του βουνού, η παραγωγή μελιού ελάτης είναι αρκετά ριψοκίνδυνη απόπειρα, καθώς ο μελισσοκόμος μπορεί να συναντήσει ακραίες καιρικές συνθήκες σε μια περίοδο που τα μελίσσια βρίσκονται στη μέγιστη δυναμικότητα τους.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η θερμοκρασία του βουνού στα μέσα του Ιούνη πέφτει και κάτω από τους 5°C, κάτι που για τα πεδινά και παραθαλάσσια είναι εξωφρενικά παράδοξο. Ωστόσο αν κανείς φροντίσει τα μελίσσια του να έχουν αποθέματα μελιού στη γονοφωλιά δεν έχει κάτι να φοβάται από το βουνό.

Στα μέσα του Μαΐου οι περισσότερες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας μαστίζονται από μια έλλειψη ανθοφοριών (το κενο του Μάη) και αυτό ακριβώς το κενό δημιουργεί μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα στους μελισσοκόμους.

Ελατοδάση

Τα αδύνατα μελίσσια στα ελατοδάση, αν ο καιρός σταθεί σύμμαχος μπορούν να βρουν άφθονο φαγητό και πλούσια γύρη και να ωφεληθούν. Σε περίπτωση που ο καιρός χαλάσει, ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει εικόνα των αποθεμάτων στα μελίσσια του και να συμπληρώσει με υποκατάστατα τροφών τις άδειες αποθήκες των μικρών μελισσιών. (για τα μεγάλα δεν κάνω καθόλου αναφορά καθώς είναι εκτός ερώτησης)

 

Παρασιτισμός ελάτου απο αφίδες

Τα βασιλικά διαφράγματα αυτή την εποχή είναι περιττά. Η γύρη αρχίζει να μειώνεται ούτως ή άλλως και ο πληθυσμός των εργατριών αυξάνεται γρήγορα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συμβεί ένας ομαλός περιορισμός του γόνου και συνεπώς της κατανάλωσης τροφών. Επίσης η παραγωγή του ελάτου (όταν δίνει) είναι τόσο πλούσια που τα μελίσσια χρειάζονται 3ο όροφο για να αποθηκεύσουν τις τροφές. Δηλαδή ο μελισσοκόμος δεν τρυγάει τον 2ο όροφο, αλλά τον 3ο. Σε κάθε περίπτωση πριν αποφασίσει κανείς αν θέλει να κλείσει τη βασίλισσα σε ένα θάλαμο (γονοθάλαμος) θα πρέπει να σκεφτεί τις συνέπειες μετά το έλατο, δηλαδή στο θυμάρι. Αν το έλατο είναι η τελευταία ανθοφορία ενός μελισσοκόμου, τότε όντως μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφράγματα. Αν όμως επιθυμεί να κηνυγήσει το θυμάρι ή και το πρώιμο πεύκο, θα πρέπει να αφήσει το μελίσσι να έχει αρκετό γόνο, ακόμα και σε δύο πατώματα.

 

Για Μελισσοκόμους - Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης