Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας
Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούσατε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσεως οξικού οξέως. Τι διάλυμα οξέος χρειάζεται να χρησιιμοποιήσω, αν διαλύεται σε νερό και ακόμα πόσα πατώματα θα πρέπει να είναι στιβαγμένα.Παρήγγειλα απο ένα χημικό κέντρο ένα οξικό οξύ σε διάλυμα 80% και θα ήθελα να μου πείτε εαν είναι καλό και πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω... Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων...
Το ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ (βασικό συστατικό στο ξύδι) εχει τέσσερις (4) γνωστές χρήσεις, την καταπολέμιση του ΒΑΡΡΟΑ,την καταπολέμιση της Νοζεμίασης, την απολύμανση των κυψελών-πλαισίων στην αποθήκη μας και την προστασία απο τον κηρόσκορο.
Για να αγοράσετε Οξικό Οξύ 80% στην καλύτερη τιμή της αγοράς κάντε κλικ
Ας αναφερθούμε αρχικά στο βαρρόα.
Στη διεθνή βιβλιογραφία και έρευνα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές και έρευνες για τη χρήση του ξυδιού.
Κατα καιρούς στην ελληνικη μελισσοκομία έχουν γίνει αναφορές για χρήση ξυδιού στην καταπολέμηση του βαρρόα αλλά χωρίς συγκεκριμένες δοσολογίες και θεραπευτικές οδηγίες.
Υπάρχουν επίσης αρκετοί μελισσοκόμοι που δοκίμασαν να χρησιμοποιήσουν ξύδι στα μελίσσια τους και εν τέλει κατέληξαν σε απώλειες βασιλισσών ή και ολόκληρων των μελισσοσμηνών τους.
Υπάρχουν συγκεκριμένα σκευάσματα στη Βαλκανική και ευρωπαϊκή αγορά που περιέχουν ως κύριο συστατικό το ξύδι αλλά σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα απο το "υπερβολικό" 80% που αναφέρετε.
Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για ένα τέτοιο σκεύασμα, αγνώστου ποιότητος και αξιοπιστίας. Δεν το συνιστώ, απλά το αναφέρω.
Περιέχει οξικό οξύ(ξύδι) 18 ml σε ένα χαρτί παρόμοιο με το αρωματικό μαντηλάκι για τα χέρια.
Η μυρωδιά όταν το ανοίγεις είναι σαν να μυρίζεις ένα πολύ δυνατό ξύδι (4-18% οξικό οξύ)!!
Χρήση: 1 μαντηλάκι σε μονή κυψέλη.
Εποχή εφαρμογής:
1. από Μάρτιο μέχρι το τέλος Απριλίου σε θερμοκρασία τουλάχιστον 10° C.
2. Μετά τον τρύγο.
3. 10 -14 ημέρες από την προηγούμενη εφαρμογή.
4. Με την μείωση της δραστηριότητας του μελισσιού και μέχρι 6° C
Σε 2-3 ημέρες το μαντηλάκι θα απομακρυνθεί από τις μέλισσες , έξω από την κυψέλη!!
Άλλη ελληνική εμπειρική οδηγία αναφέρει οτι:
"το κοινό ξύδι εφαρμόζεται με απευθείας ψεκασμό στις μέλισσες, στα πλαίσια, στις κηρήθρες και στην κυψέλη. Η εφαρμογή γίνεται σε περίοδο που δεν έχουμε πολύ γόνο, γιατί το ξύδι εκτός από τα αυγά και τα ακμαία της βαρρόα σκοτώνει και τον γόνο ή ψεκάζουμε αφού πρώτα απομακρύνουμε τα πλαίσια με γόνο. Καλό είναι να επαναλάβουμε 2-3 φορές ανά 6 ημέρες."
Σε αμερικάνικες δοκιμές προτείνεται χρήση ξυδιού με περιεκτικότητα 20-25% και εξάτμιση του μέσα στην κυψέλη.
Οξικό οξύ για Νοζεμίαση
Η χρήση του οξικού οξέως για τις κηρήθρες αναφέρεται καθώς έχει βρεθεί ότι ανάλογα με τη συγκέντρωσή του, αδρανοποιεί τα σπόρια Νοσεμίασης από λίγες ώρες έως μερικά λεπτά. Περισσότερο υψηλές συγκεντρώσεις είναι και πιο αποτελεσματικές. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται οξικό οξύ με συγκέντρωση από 60% και πάνω. Μια συνηθισμένη ποσότητα είναι 100ml οξικού οξέως με συγκέντρωση 80% για κάθε όροφο. Στην περίπτωση που τοποθετηθούν πολλοί όροφοι ο ένας πάνω στον άλλο, σε 7 ορόφους θα χρησιμοποιηθούν 700ml οξικού οξέως, σε μπολ ή σε σφουγγάρι στον επάνω όροφο. Προσοχή, μετά το πέρας των 7-8 ημερών, οι κηρήθρες χρειάζονται πολύ καλό αερισμό που μπορεί να φτάσει και τις 14 ημέρες!
Για να αγοράσετε Οξικό Οξύ 80% στην καλύτερη τιμή της αγοράς κάντε κλικ
Σχετικά με την απολύμανση:
Νοζεμίαση - Η χρήση οξικού οξέος γίνεται με την εμβάπτιση της κυψέλης και των πλαισίων σε υγρό διάλυμα που περιέχει 2 ml οξικού οξέος 60% σε 1 lt νερό. Στη συνέχεια η εξάτμιση του οξέος καταστρέφει τα σπόρια σε οκτώ ημέρες. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και με ψεκασμό του παραπάνω διαλύματος απευθείας πάνω στα πλαίσια.
Σχετικά με τον κηρόσκορο
Κηρόσκορος - Ανά 3 σκεπασμένους ορόφους αφήνουμε να εξατμιστούν 250ml οξικού οξέος 80%.
Για να αγοράσετε Οξικό Οξύ 80% στην καλύτερη τιμή της αγοράς κάντε κλικ
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|