Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Ιούλιος 07, 2020
Text Size

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 2 Votes )

falakrosgonos7Ένα ενδιαφέρον σύμπτωμα του γόνου που μπορεί να συναντήσετε σε αδύναμα μελίσσια την άνοιξη ή το φθινόπωρο είναι ο "φαλακρός γόνος".

Ο Φαλακρός γόνος προκαλείται από το μικρό κηρόσκωρο (achroia gresella) ή το μεγάλο κηρόσκωρο (Galleria mellonella). Μπορεί να δείτε μια εικόνα αντίστοιχη με την παρακάτω οπου εμφανίζεται μια γραμμική διάταξη των ξεσκέπαστων νυμφών, που προκαλείται από την τάση του κηρόσκωρου να κάνει τούνελ στις κερήθρες.

falakrosgonos6

Αυτά τα συμπτώματα καμιά φορά μπορεί να μπερδευτούν με αυτά της εξυγιαντικής συμπεριφοράς των μελισσών, τα οποία θα δείτε παρακάτω για να καταλάβετε τη διαφορά.
Μια εμφανής διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει γραμμική διάταξη του ξεσκέπαστου γόνου όταν πρόκειται για εξυγιαντική συμπεριφορά. Οι αποικίες με φαλακρό γόνο συχνά έχουν φουσκώσει λίγο παραπάνω τα κελιά που έχουν προσβληθεί από τον κηρόσκωρο, κάτι που δε συμβαίνει συνήθως όταν πρόκειται για παρασιτισμό από βαρρόα, αιμομιξία ή άλλο πρόβλημα υγείας του γόνου.

Φυσικά η καλύτερη άμυνα ενάντια στον κηρόσκωρο είναι η διατήρηση δυνατών και "σφιχτών" μελισσιών ("τι ονομάζουμε σφιχτό μελίσσι;" οι μαθητές σίγουρα θα γελάνε εδώ)
Όμως για να εξακριβώσουμε το πρόβλημα, μπορούμε να "σκαλίσουμε" τα κελιά στα δύο άκρα αυτού του γραμμικού ξεσκέπαστου γόνου και κατά πάσα πιθανότητα εκεί θα πρέπει να ανακαλύψουμε ίχνη ή ζωντανούς κηρόσκωρους στο στάδιο της προνύμφης (σκουληκάκι).

falakrosgonos7

Η εικόνα είναι καδραρισμένη στο σημείο που εμφανίζεται το πιο σκούρο χρώμα στα κελιά του γόνου και οι ξεσκέπαστες-φαλακρές νύμφες μέσα στα κελιά. Είναι εμφανές το μονοπάτι που ακολούθησε ο κηρόσκορος και προκάλεσε το πρόβλημα στις προνύμφες.

falakrosgonos8

Με λίγο σκάλισμα βρέθηκε και ο ένοχος.

falakrosgonos2

Και γιατί μένουν ξεσκέπαστες; Καθώς ο κηρόσκωρος κυκλοφορεί στο βάθος του κελιού, οι μέλισσες έχουν την ιδιότητα να αντιλαμβάνονται οτι κάτι συμβαίνει στον γόνο και ανοίγουν τα κελιά προκειμένου να τον απομακρύνουν ή να διορθώσουν το πρόβλημα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι μεγάλη προσβολή από βαρρόα, περιπτώσεις ιώσεων αλλά και γενετική συμπεριφορά αποκάλυψης γόνου ακόμα και εάν δεν υπάρχει εμφανές πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γόνος φαίνεται υγιής και αν και ανοιγμένος μπορεί να μεταμορφωθεί και να προκύψουν ακμαίες μέλισσες.

falakrosgonos3

falakrosgonos1Εξυγιαντική συμπεριφορά
Στη φωτογραφία αυτή εμφανίζεται η συμπεριφορά των μελισσών κατά τη διάρκεια πειραμάτων για τον έλεγχο της εξυγιαντικής συμπεριφοράς των μελισσών. Είναι εμφανές ότι ο γόνος ξεσφραγίζεται με τυχαίο τρόπο κι όχι με γραμμική σειρά.

falakrosgonos5

Ασκοσφαίρωση ή φαλακρός γόνος;
Είναι επίσης αρκετά πιθανό ο μελισσοκόμος με μια γρήγορη ματιά να μπερδέψει την ασκοσφαίρωση (κιμωλίαση) με το φαινόμενο του φαλακρού γόνου, κάτι που είναι εμφανές με μια πιο κοντινή ματιά

Το φαινόμενο αυτό ορισμένες φορές συγχέεται με το φαινόμενο της γκαλερίασης, δηλαδή την παγίδευση των εκκολαπτόμενων μελισσών μέσα στον ιστό που αφήνει ο κηρόσκωρος.

Για Μελισσοκόμους - Εχθροί - Ασθένειες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 408 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης