Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιούλιος 10, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Εχθροί - Ασθένειες Οξαλικό οξύ - Θεραπεία για βαρρόα, διευκρινίσεις και οδηγίες

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 5 Votes )

 Oxalic-Acid-packagesΜεγάλη σύγχυση και προβληματισμό έχουν προκαλέσει κατά καιρούς διάφορες δημοσιεύσεις από ιντερνετικούς παπαγάλους σχετικά με τη χρήση του οξαλικού οξέος στην αντιμετώπιση της βαρρόα. Ετσι θα ήθελα να κάνω ΞΑΝΑ μια αναλυτική αναφορά στο θέμα του οξαλικού οξέος προκειμένου να ξεκαθαρίσει όσο είναι εφικτό το τοπίο.

Το οξαλικό οξύ είναι πράγματι και με βάση τις μέχρι τώρα ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ εντυπώσεις μία απο τις "δυνατές" θεραπείες για το βαρρόα. Η τιμή του στην αγορά είναι αρκετά χαμηλή (συνήθως μεταξύ 3 και 5) αναλόγως τον προμηθευτή και τη χώρα προέλευσης. Το κόστος θεραπείας για 1 δεκάρι μελίσσι είναι περίπου 0,0035€ ή αλλιώς για 100 μελίσσια 10άρια 0.35€+τα έξοδα για το σιρόπι.


Για αγορά δοκιμασμένου και πιστοποιημένου οξαλικού οξέος μπορείτε να επισκεφθείτε την παρακάτω διεύθυνση:

www.bee-shop.gr/οξαλικό οξύ


ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ:

Το οξαλικό οξύ παράγεται με διάφορες μεθόδους, με κυριότερη την οξείδωση του νιτρικού οξέος. Πρώτη ύλη στην παραγωγή του οξαλικού οξέος είναι διάφορα φυτικά απορρίματα (πριονίδι, φλοιος ρυζιού,κ.α.) που περιέχουν κυτταρίνη. Σε πρώτη φάση τα υλικά αυτά περνάνε απο υδρόλυση ώστε απο την κυτταρίνη να απελευθερωθεί γλυκόζη. Στη συνέχεια στη γλυκόζη προστίθεται νιτρικό οξύ και το αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής είναι Οξαλικο οξύ + Νερό + Νιτρικό οξείδιο.
Επίσης έχει αποδειχθεί οτι η απευθείας προσθήκη νιτρικού οξέος στην κυτταρίνη (στις πρώτες ύλες δηλαδη) προκαλεί ταυτόχρονη υδρόλυση και εν συνεχεία παραγωγή οξαλικού οξέος.

Το οξαλικό οξύ που παράγεται είναι σε κρυσταλλική μορφή, έχει έντονη οσμή και ονομάζεται διένυδρο. Αυτός είναι ο τύπος της χημικής αντίδρασης:

C6H12O6 + 6 HN03 ----> 3 H2C2O4+ 6 H2O + 6 NO (το πορτοκαλί τμήμα των παραγόμενων είναι το διένυδρο οξαλικό οξύ)

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Συνεπώς το οξαλικό οξύ παράγεται κατα κύριο λόγο στη διένυδρη μορφή του και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση οτι στο άνυδρο οξαλικό οξύ προστίθεται νερό και γι'αυτό είναι ακριβότερο ή οποιοδήποτε ανάλογο σενάριο επιστημονικής φαντασίας που γράφονται στο διαδίκτυο.

Κυρίαρχη χώρα στην παραγωγή οξαλικού οξέος είναι η Κίνα και η Ινδία.
Το εισαγόμενο απο Κίνα οξαλικό οξύ είναι ιδιαίτερα φθηνό (χονδρική εισαγωγέα 0.70€/κιλό) και άριστο ποιοτικά βάσει των χημικών αναλύσεων που παίρνουν οι εταιρείες όταν το εισάγουν.

Πριν απο 2 ή 3 χρόνια (δε μπορώ να βρω αυτή τη στιγμή το κείμενο) η Ε.Ε. κατέθεσε πρόταση για μέτρα antidumping εναντίον του εισαγόμενου οξαλικού οξέος ζητώντας να επιβληθεί έξτρα φόρος για την εξισορρόπηση των τιμών.

ΤΟ ΚΑΤΆΛΛΗΛΟ ΟΞΑΛΙΚΟ

Συνεπώς για να ξεκαθαρίσει το πράγμα και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, μη σας φαίνεται οτι είναι φθηνό το οξαλικό οξύ που έχει λιγότερα απο 5€/κιλό και ταυτόχρονα γράφει διένυδρο και κυρίως μη σας προβληματίζει η τιμή ως προς την ποιότητα

Αυτό που ενδιαφέρει το μελισσοκόμο είναι το οξαλικό οξύ που αγοράζει να μην έχει ξένες προσμίξεις μέσα, κάτι που συμβαίνει σε Β' διαλογής προϊόν που προορίζεται για βιομηχανικές χρήσεις (ξυλο και μάρμαρα).

Το αποδεκτό οξαλικό οξύ συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία ως "Οξαλικό οξύ>99%" Αν είναι κρυσταλλικο,λευκό σαν ζάχαρη και μυρίζει έντονα τότε είναι αυτό που ζητάμε,διένυδρο. Το άνυδρο δεν έχει μυρωδιά, διαφανίζει αρκετά και είναι ιδιαίτερα ευδιάλυτο στο νερό. Μην το πάρετε απο το μπακάλη της γειτονιάς ούτε απο το φαρμακείο της κυρα Τασίας...ειδικά αν δεν φέρει ετικέτα με χαρακτηριστικά. Το παίζετε κορώνα γράμματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Η δοσολογία που επιθυμεί να πετύχει ο μελισσοκόμος είναι 3.5% οξύ στο σιρόπι. Αφού βράσουμε ζαχαρόνερο σε αναλογίες 1-1 ζάχαρη-νερό, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια μετράμε 1 λίτρο σιρόπι σε ογκομετρικό σκεύος και προσθέτουμε το οξαλικό οξύ. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως το οξαλικό οξύ.

Για να έχουμε λοιπόν 3.5 στα 100,ή αλλιώς 35 στα 1000, βάζουμε

35 γραμμάρια άνυδρου οξέος(σπάνια το βρίσκουμε στην αγορά) στο λίτρο σιροπιού

ή

49 γραμμάρια διένυδρου οξέος(αυτό κυκλοφορεί κυρίως) στο λίτρο σιροπιού.


Η διαφορά οφείλεται στο οτι όταν ζυγίζουμε διένυδρο οξύ, ζυγίζουμε και ένα ποσοστό 28,6% νερό το οποίο δε συμμετέχει στη θεραπεία. Το 71,4% του βάρους που παίρνουμε είναι το "ενεργό" άρα 49 * 71,4 / 100=...~35

Στο θέμα έχει αναφερθεί η Φ.Χατζήνα σε άρθρο της στο παρελθόν.

Υπάρχουν βέβαια και διαφορετικές δοσολογίες, όπως προτείνει ο καθ. Ανδρέας Θρασυβούλου και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ:

Η αποτελεσματικότητα του οξαλικού οξέος (Ο.Ο.) τους καλοκαιρινούς μήνες με υψηλές θερμοκρασίες είναι μικρή και κυμαίνεται από 8% έως 20% λόγω της παρουσίας γόνου. Υπάρχουν ερευνητικές εργασίες. Η αναλογία 60 γρ. Ο.Ο. +1 κιλ. ζάχαρη + 1 λίτρο νερό δίνει το 3,5%, ενώ η αναλογία 80 γρ δίνει το 4,5%. Και οι δύο συγκεντρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές τους θερινούς μήνες. Τα πειράματα τόσο στο διεθνή χώρο όσο και στην Ελλάδα έγιναν παρουσία γόνου και η μικρή αποτελεσματικότητα αποδίδεται στην παρουσία του γόνου. Για υψηλότερες θερμοκρασίες από 30 βαθμούς Κελσίου το μυρμηκικό οξύ 50% και η θυμόλη 3% σε ζάχαρη άχνη είναι αποτελεσματικά και αρκετά ανεκτικά από τις μέλισσες. Τόσο τα 60 γρ όσο και τα 80γρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία το Φθινόπωρο με ενστάλαξη. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητά τους και ούτε διαφορετική τοξικότητα στις μέλισσες.

Συνεπώς μπορούμε να δώσουμε και δεύτερη συνταγογράφηση:

60 γρ. Ο.Ο. +1 κιλό ζάχαρη + 1 λίτρο νερό (σιρόπι 1-1) δίνει 3,5%

Τέλος θα ήθελα να συμβουλέψω αυτούς που έχουν αμφιβολίες για ένα σκεύασμα ή δεν γνωρίζουν με σιγουριά τον τρόπο χρήσης του, να μην το χρησιμοποιούν καθόλου και κυρίως να μη μεταφέρουν με εσφαλμένο τρόπο σε άλλους τις ελλιπείς γνώσεις τους ή τις εικασίες τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Συχνά θα ακούσετε για παρενέργειες ή θνησιμότητα μελισσών, γι'αυτό προτείνεται να κάνετε μια δοκιμαστική θεραπεία σε λιγοστά μελίσσια και εφόσον όλα πάνε καλά να την εφαρμόσετε και στα υπόλοιπα.

Για να γίνει θεραπεία με διαβροχή ή αλλιώς ενστάλλαξη, καλό είναι οι θερμοκρασίες να είναι τουλάχιστον 10 βαθμοί κελσίου και να μην βρέχει. Έτσι αν ενοχληθούν μέλισσες από το οξαλικό, θα μπορέσουν να βγουν έξω και να συνέλθουν. Η επίδραση του οξαλικού οξέος διαρκεί μερικές μέρες και έτσι θα παρατηρήσουμε εκτεταμένη θνησιμότητα βαρρόα

Σε περίπτωση που τα μελίσσια διατηρούν σφραγισμένο γόνο, καλό είναι να γίνεται επαναληπτική θεραπεία με άλλο σκεύασμα μέσα σε διάστημα 20 περίπου ημερών.

Τελευταία παρατήρηση είναι πως τα μελίσσια πρέπει να είναι χορτάτα και σφιγμένα πριν την εφαρμογή με οξαλικό.

 

 


Για αγορά δοκιμασμένου και πιστοποιημένου οξαλικού οξέος σε προσιτή τιμή, μπορείτε να επισκεφθείτε την παρακάτω διεύθυνση:

www.bee-shop.gr/οξαλικό οξύ


 

Για Μελισσοκόμους - Εχθροί - Ασθένειες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 881 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης