Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Ιούλιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Εχθροί - Ασθένειες Ασκοσφαίρωση ή Κιμωλίαση

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 6 Votes )

Πώς μοιάζει?

Η ασκοσφαίρωση ή κιμωλίαση αναγνωρίζεται εύκολα ως ασθένεια εξαιτίας των συρρικνωμένων – μουμιοποιημένων (με μορφή κιμωλίας) προνυμφών που δημιουργούνται από μολυσμένο γόνο. Μπορεί να είναι λευκά, γκρίζα ή ένας συνδυασμός των δυο.

Τι ακριβώς είναι αυτό?

Η κιμωλίαση (chalkbrood) είναι μια μυκητιακή ασθένεια που επηρεάζει όλο τον πληθυσμό των μελισσών. Προκαλείται από τον μύκητα Ascosphaera apis. Ο γόνος των μελισσών προσβάλλεται από τα σπόρια του μύκητα κατά τη διαδικασία ταΐσματος από τις εργάτριες, καθώς αναπτύσσεται μέσα στη γύρη και την ίδια την κερήθρα. Ο μύκητας αναπτύσσεται στο πεπτικό σύστημα του γόνου και στη συνέχεια τον προσβάλει ολοκληρωτικά, δημιουργώντας αυτά τα λευκά μυκηλια που στη συνέχεια σκληραίνουν μέσα στο κελί.

Πότε εμφανίζεται?

Χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν έξαρση της ασθένειας. Η κιμωλιαση είναι πιο συχνή την άνοιξη τότε που ο γόνος αυξάνεται ραγδαία και το πλήθος των εργατριών δεν αρκεί για να κρατήσει το γόνο ζεστό.

Που εμφανίζεται?

Η κιμωλίαση είναι παγκοσμίως διαδεδομένη. Στην Αμερική είναι γνωστή από το 1968. Στην Ελλάδα εμφανίζεται σε σχετικά χαμηλή συχνότητα και ένταση.

Πως εξαπλώνεται?

Η κιμωλίαση εξαπλώνεται μέσα από μολυσμένο εξοπλισμό, με τη γύρη, και με την επαφή των μελισσών.

Πως μπορώ να μειώσω την πιθανότητα εμφάνισης?

  • Αντικατάσταση κερηθρών

Οι παλιές κερήθρες δρουν ως αποθήκη για τα σπόρια του μύκητα. Η συνεχής αντικατάσταση τους με νέες, όχι μόνο είναι αποτελεσματική αλλά επίσης μειώνει και την εμφάνιση άλλων ασθενειών όπως η Νοζεμίαση και το AFB.

  • Καθαρισμός του εξοπλισμού

Απομακρύνετε τις μουμιοποιημένες προνύμφες από την κυψέλη(κυρίως την είσοδο και τη βάση της). Στην ανάγκη καταστρέψτε τα πολύ μολυσμένα πλαίσια όπου παρατηρείται ότι η πλειοψηφία του γόνου έχει μολυνθεί.

  • Η θέση του μελισσοκομείου

Μελισσοκομεία σε μικρό ύψος, με κρύο κλίμα είναι πιο ευπαθή στην ασθένεια της κιμωλίασης.

  • Διατηρείστε καλό εξαερισμό της κυψέλης

Η υγρασία μπορεί να χειροτερέψει την ευπάθεια στην κιμωλίαση. Δώστε ελαφριά κλίση στις κυψέλες προς τα εμπρός ώστε να απομακρύνεται ευκολότερα το νερό της βροχής και συνεπώς η υγρασία τους.

  • Νέα βασίλισσα

Οι διαφορετικές ράτσες μελισσών διαφέρουν ως προς την ευπάθεια τους στην κιμωλίαση. Γι’αυτό πιθανόν ένα μελίσσι, που παρά τα μέτρα που πήρατε εμφανίζει ξανά την ασθένεια χρειάζεται βασίλισσα από άλλη «ράτσα», πιο ανθεκτική στην ασθένεια. Ωστόσο μια απλή αντικατάσταση της βασίλισσας δε θα σώσει την κατάσταση.

  • Χημικά

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποιο εξειδικευμένο χημικό που να μπορεί να ελέγξει την ασθένεια της κιμωλίασης. Ωστόσο όπως κάθε μύκητας έτσι κι αυτός, εξασθενεί πολύ με τη χρήση απολυμαντικών μέτρων και σκευασμάτων όπως η χλωρίνη ή άλλες «καυστικές» ουσίες. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως γιατί οι ουσίες αυτές ενδεχομένως να επηρεάσουν και τις ίδιες τις μέλισσες.

Για Μελισσοκόμους - Εχθροί - Ασθένειες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 470 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης