Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Ιούλιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Εχθροί - Ασθένειες Εμπειρική θεραπεία για νοζεμίαση

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 6 Votes )

bees

Η μέλισσα, ο άλλος άνθρωπος, φαίνεται ότι φέτος γιορτάζει την τυχερή της χρονιά, μιας και στο σπίτι μου κέρδισε το φλουρί στην κοπή της βασιλόπιτας. Ίσως αυτό να είναι και το κίνητρο που κάθομαι να γράψω και να μοιραστώ μαζί σας τις ανησυχίες μου για τον άλλο άνθρωπο του σπιτιού μου. Και να ρωτήσω και σας που θα με διαβάσετε, πώς ζει στα δικά σας σπιτικά, πώς τα περ­νάει, αν ήταν το ίδιο τυχερή. Μάλιστα η συ­χωρεμένη η μάνα μου, που το' ξερε απ' τη γιαγιά της, έβαζε στο τραπέζι μέχρι πέρυσι ειδική βασιλόπιτα με πλουμιά και μελισσούλες. Έπρεπε, έλεγε, να την κόψω μέσα στο μελισσοκομείο και να βάλω ψίχουλα με μέ­λι μπροστά στην είσοδο κάθε μελισσιού και να ευχηθώ να χιλιάσουν και να μιλιουνιάσουν και να' ναι γλυκιά η χρονιά τους. Ιερο­τελεστία, θεέ μου, τι αγνότητα, τι αξίες!

 

 

Άραγε με βασιλόπιτες και με ευχές μπο­ρούμε σήμερα να πάμε την μελισσοκομία μπροστά; Μήπως οι Ευρωπαίοι είναι πιο κο­ντά στη μέλισσα χωρίς τη βασιλόπιτα και τις ευχές;

Και ποια άραγε να είναι η βασιλόπιτα και οι ευχές του Ευρωπαίου; θα σου πω εγώ που τα βρήκα σ' όλα τα ξένα περιοδικά. Εί­ναι, φίλε, η γνώση του κάθε μελισσοκόμου και ο σεβασμός του για τον ΑΛΛΟ ΑΝΘΡΩ­ΠΟ που αν δεν μαθητεύσει, να σπουδάσει το αντικείμενο, να 'χει τίτλο γνώσης και πραγματικό ζήλο, δεν έχει το δικαίωμα να εκτρέφει μέλισσες γιατί είναι κάτι το εξαι­ρετικό, το μοναδικό, το τέλειο δημιούργημα.

 

Αν αυτή είναι η αντίληψη των κακών Ευρω­παίων, τότε εμείς τι έχουμε να απαντήσου­με;

Πόσο είναι μέλι αυτό που παράγουμε ε­μείς οι σπουδαίοι ιθαγενείς μελισσοκόμοι; Αν έχουμε τη δύναμη, ας απαντήσουμε. Πέ­ρυσι το παραδιχλωροβενζόλιο για τις κηρή­θρες, φέτος το αντιβιοτικό φουμαγιλλίνη (Φουμιντίλ-Β και Φουμαγιλλίν-veterin) για τη Νοσεμίαση, του χρόνου θα τις ψοφήσουμε από "τις κούπες" τα κεράσματα με τα δη­λητήρια για το άκαρι και θα μας μείνουν τα κουτιά με τα διαφημιστικά των εταιρειών και τους κτηνίατρους να επιδιώκουν να μας γράψουν τη συνταγή.

 

Ανοίγω τις κυψέλες μου και ακούω το βογκητό τους "θεέ μου, κρυφτείτε, βαλλόμεθα από κανιβάλους". Τα μελίσσια μας δεν επιτίθενται πια. Δεν το παρατηρείτε; Δεν έχουν ανάκαρα (κουράγιο, διάθεση), για ε­πίθεση. Από τη μια τα κρυοπαγήματα που έ­χουν πάθει, μιας και τις έχουμε αφήσει στο έλεος κάτω στο χώμα (μεγάλη η ευθύνη των περιοδικών μας που κατά καιρούς φιλο­ξενούν τέτοιο φωτογραφικό θέαμα και απο­τελούν παράδειγμα). Είτε βρέχει, είτε χιονί­ζει, είτε καίγεται ο τόπος απ' τη ζέστη οι κυψέλες εγκαταλειμμένες στην τύχη τους κι από την άλλη η διάρροια και η δυσεντε­ρία (Νοσεμίαση), που κάνουν το μελισσοκομείο και το αυτοκίνητο αν πάει κοντά κατακίτρινο. Και ποιος συγγραφέας δεν έχει γράψει και ασχοληθεί με το τόσο σοβαρό θέμα που είναι ο προάγγελος όλων των δυσάρεστων συνεπειών της κακής εξέλιξης της ζωής της κυψέλης; Πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο, την Άνοιξη, που συνδυά­ζεται με το δυναμικό ξεκίνημα του μελισσιού. Και μια καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έχω λοιπόν να καταθέσω μέσα από την εμπειρία μου ως μελισσοκόμος τι κάνω χρόνια τώρα και δεν ξέρω τι θα πει ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ αλλά ούτε και απλή διάρροια.

 

Σύντροφε και συνοδοιπόρε στην τέχνη του Αρισταίου. Διάβασε τον επιστήμονα ε­ρευνητή, μελέτησε τον με προσοχή γιατί αυ­τός περνάει ώρες ατελείωτες σκυμμένος στο εργαστήριο του, πολύ περισσότερο ε­κτίμησε τις ανακοινώσεις του που δεν τις κρατά στο κόρφο του κρυμμένες μην του τις πάρουν και μαζί του πάρουν και τα μυ­στικά. Φίλε, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή και για να πάει η μέλισσα θέλει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Θέ­λει ανησυχία, "θέλει τον μελισσοκόμο να εί­ναι πολλά "πράγματα" ταυτόχρονα: πολυμή­χανο, μάστορα, γνώστη, εφευρετικό, να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, αλλά παράλλη­λα να είναι υπομονετικός και παρατηρητι­κός. Όλα αυτά για να τα "φέρει βόλτα" ένας μελισσοκόμος, πρέπει πέρα και πάνω απ' ό­λα, όσα είπαμε, να 'χει μεράκι με τις μέλισ­σες του ή για να το δώσουμε λίγο πιο ακραία, οπωσδήποτε όμως αντιπροσωπευτι­κά - και σ' αυτό επίσης είμαστε σίγουροι πως όλοι θα συμφωνήσουν και πάλι- πρέπει να είναι ερωτευμένος μαζί τους! κι έτσι συμβαίνει πράγματι, χωρίς ίχνος υπερβο­λής. Είναι τα παιδιά του , είναι οι κοπελιές του, είναι οι αγάπες του..." (Βαλάντης Πανταζής - Θανάσης Μπίκος, Κυψέλη Αργώ, 2005, σελ.7). Κι εδώ θέλω να συγχαρώ τον Θανάση Μπίκο, που βρήκε τον τρόπο να ξεκλειδώσει τον χρόνια αρρωστημένο άνθρω­πο μελισσοκόμο, που με τη μυστικοπάθεια που κουβαλούσε τόσα χρόνια το μόνο που κατάφερε ήταν να οχυρώσει και να οπλίσει το άκαρι με τέτοιους μηχανισμούς εξάρτη­σης γύρω απ' τα φάρμακα, ώστε πολύ σύ­ντομα θα σκοτώνουμε πρώτα τη μέλισσα και μετά αυτό.

Ο Θανάσης Μπίκος λέει ότι το άκαρι μπροστά στη νοσέμωση μοιάζει με μια απλή γρίπη.

 

Να πως είδα εγώ τη Νοζεμίαση:

Κάποτε η μάνα μου όταν ο γιος μου ήταν μικρός και τον είχε πιάσει κόψιμο, κοινώς διάρροια, και φώναζε από το κλάμα που τό-' στρίβε η κοιλιά του, τον πήρε στην αγκαλιά της και με μια φυσικότητα του λέει, "σώπα, μωρό μου, θα σου κάνω το φάρμακο που μου έκανε η γιαγιά μου ένα χαμομηλάκι και θα σου περάσει". Την ώρα εκείνη μού ήρ­θε αυτόματα στο μυαλό η περιγραφή της νοσεμίασης από τον Υφαντίδη:

"Ασύνδετα τα πίσω με τα μπροστινά φτε­ρά, διογκωμένη κοιλιά και έλλειψη της α­ντανακλαστικής κίνησης του κεντρίσματος. Οι άρρωστες μέλισσες σέρνονται μπροστά στην είσοδο της κυψέλης και επιχειρούν α­νεπιτυχώς να πετάξουν" (Μ. Υφαντίδης, Με­λισσοκομία, 1983, σελ 500).

 

Πέρασε, αυτό ήταν τυχαίο όπως όλα στη ζωή είναι τυχαία, όταν όμως την Άνοιξη του 1981 βρέθηκα στο μελισσοκομείο μου και έγινα μάρτυρας του φαινομένου, ήρθαν τα λόγια της μάνας μου στο μυαλό μου και τό­τε θέλησα να συνδυάσω την επιστημονική γνώση με τη παραδοσιακή σοφία των γο­νιών μου. Έκτοτε κάθε Άνοιξη σε μια ηλιό­λουστη ημέρα, το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, ξεσκεπάζω όλα τα μελίσσια μου και με ένα ποτιστήρι μέσα στο οποίο έχω βάλει ζεστό σιρόπι 1/1 (ρόφημα) που προέρχεται από χαμομήλι, ποτίζω όλες τις κυψέλες μου περίπου 200γρ./ κυψέλη.

Τις αφήνω περίπου 10 λεπτά της ώρας και μετά τις σκεπάζω, δηλαδή μέχρι να κά­νω ένα τσιγάρο και ταυτόχρονα χαίρομαι το πέταγμα τους και τα κεντρίσματα τους. Αυτό το ονομάζω ξύπνημα του μελισσοκομείου". (άνθρωπε, είδες ποτέ κανέναν να ξε­κινάει το πρωινό του τρώγοντας στιφάδο η φασουλάδα; - γυρεόπιτες, μαρμελάδες, ξινά σιρόπια, ζαχαροζύμαρο, σόγια, καλαμπόκι, χαρούπια...) μη γελάτε, συμβαίνουν μόνο τρομερά και απίθανα πράγματα στο κλάδο μας!

 

Αυτό θα το επαναλάβω μόνο όταν οι και­ρικές συνθήκες που ακολουθούν, μου τα κλείσουν μέσα πάνω από μια εβδομάδα και παρατηρώντας τυχόν και κάποια κιτρινίλα στα καπάκια.

Κάποτε, χρησιμοποίησα και το σκόρδο. Δεν το ξαναχρησιμοποιώ, γιατί είδα κι έπα­θα να μπουν οι μέλισσες στα σπίτια τους.

Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκε­τό. Τέλη Φθινοπώρου που θα κάνω την μο­ναδική ετήσια θεραπεία για το άκαρι θα ταΐ­σω πάλι με ζεστό σιρόπι αυτή τη φορά 2/1 qno διάφορα βότανα του βουνού για καλό ξεχειμώνιασμα. Με το ρίσκο πάντα και την παραβίαση της αρχής της συνέπειας της φωτοπεριόδου που "ο πολυετής οργανισμός του μελισσιού παρουσιάζει και το αξιοσημείωτο φαινόμενο του να μειώνει το μέγεθός του λίγο καιρό μετά το τέλος της αρκε­τά γρήγορης αύξησης του. Έχοντας μαζέψει άφθονο μέλι στις κηρήθρες του μειώνει πια το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων του. Γό­νος και πληθυσμός ελαττώνονται παράλληλα και έτσι ώστε ο γόνος να πάψει να παρά­γεται. Ο πληθυσμός θα διατηρηθεί σε ελά­χιστο, αλλά αρκετό αριθμό, για να σχηματι­στεί η μελισσόσφαιρα". (Μ. Υφαντίδης, Με­λισσοκομία, 1983, σελ. 144).

Αλλά και πάλι αυτά από μόνα τους δεν εί­ναι αρκετά, πρέπει να μηχανευτείς και άλλα πράγματα... τα οποία συνταυτίζονται με τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου.

Τούτα εδώ τα γράφω με χαρά και αγάπη γι' αυτήν τη μοναδική σχέση με τη μέλισσα, όπως και το προηγούμενο δημοσίευμα μου που αφο­ρούσε το χτίσιμο των 9 κερήθρων με το μι­σό κιλό μέλι.

Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα της Σάμου και με γονότυπο την Α. m. Cecropia στο παραδοσι­ακό μελισσοκομείο του Γ. Ζαχαρίου στα Κονταίικα της Σάμου με επιτυχία από το 1981.

Την παραπάνω θεραπεία την έχω μετα­δώσει κατά καιρούς σε πολλούς φίλους και το Φθινόπωρο του 2003 στο ετήσιο σεμινά­ριο των μελισσοκόμων της Χίου που ήμουν προσκεκλημένος ομιλητής.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΕΜΙΑΣΗΣ

Me το ξεκίνημα της Άνοιξης σε μια ηλιόλουστη ημέρα, ξεσκεπάζω όλα τα μελίσσια μου και με ένα ποτιστήρι μέ­σα στο οποίο έχω βάλει ζεστό σιρόπι 1/1 (ρόφημα) που προέρχεται από χα­μομήλι, ποτίζω όλες τις κυψέλες μου, περίπου 200γρ./η κυψέλη.,

Τις αφήνω περίπου 10 λεπτά της ώ­ρας και μετά τις σκεπάζω. Αυτό θα το επαναλάβω μόνο όταν οι καιρικές συν­θήκες που ακολουθούν, μου τα κλεί­σουν μέσα πάνω από μια εβδομάδα και παρατηρώντας τυχόν και κάποια κιτρινί­λα στα καπάκια.


 

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΖΑΧΑΡΙΟΥ

Καθηγητής μουσικής (Β/θμιας Εκπ/σης) Εκπαιδευτής Μελισσοκομίας (ΚΕΓΕ Σάμου) Αγία Μαιρώνα Καρλόβασι 83200 τηλ: 22730 32886

 

Σχόλια  

 
+1 #1 Γιάννης Δ. Ζαχαρίου 25-01-2011 19:39
Σε ευχαριστώ για το δημοσίευμα – με κολάκευσες, είσαι αξιόλογος, είσαι μελισσάς
Θα τα πούμε προσεχώς.
ΚΑΛΗ ΜΕΛΙΣΣΟΧΡΟΝΙΑ
ΖΑΧ
 
 
-5 #2 kostas 12-03-2011 23:17
yeia eimai mellisokomos apo thn hleia'
 
 
+1 #3 Νίκος Καρράς 14-06-2012 00:03
Αν και λίγο αργά, συγχαρητήρια για αυτή την πανέμορφη δημοσίευση... Τέτοια ευαισθησία, τόση αγάπη, μόνο ένας μουσικός θα μπορούσε να δώσει...
 

Για Μελισσοκόμους - Εχθροί - Ασθένειες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 413 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης