Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Μάιος 21, 2019
Text Size
Home Μελισσοκόμος Εχθροί - Ασθένειες Έλεγχος νοζεμίασης με PROTOFIL

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 12 Votes ) protofilΣε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στα "Συνοπτικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της Nocema Ceranae απο το Εργαστήριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης.

Στα συμπεράσματα από το ερευνητικό πρόγραμμα αναφέρεται και η ευεργετική δράση του "PROTOFIL". Τί είναι όμως το "PROTOFIL" ;

Είναι ένα φυσικό προϊόν. Η σύνθεσή του περιλαμβάνει αιθέρια έλαια που περιέχουν κυκλικούς και αλειφατικούς υδρογονάνθρακες, τερπένια, φαινολικά και φλαβονικά παράγωγα, ελαϊκό οξύ, μικροστοιχεία και βιταμίνες, ειδικά της ομάδας Β, και αιθυλική αλκοόλη. Το προϊόν είναι εξ ολοκλήρου αλκοολικό απόσταγμα 96 βαθμών.

 

 

 

Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται φυτικά είδη αυτοφυούς βλάστησης όπως: Ραδίκι,θυμάρι,αχιλλέα και βασιλικός. Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών του το Protofil μπορεί να διεισδύσει σε όλες τις μεμβράνες των σπορίων του πρωτόζωου Nocema apis σταματώντας την ανάπτυξή του.

 

Εκτός όμως αυτής της ανασταλτικής δράσης του, το Protofil μέσω των φυτικών ουσιών, των μικροστοιχείων και των βιταμινών  που περιέχει, αναζωογονεί τις ενζυμικές, πεπτικές εκκρίσεις της μέλισσας με αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας πέψης και την αναστολή της εντερικής χλωρίδας του παθογόνου, καθυστερώντας την ολοκλήρωση του κύκλου του.

Επίσης, εντείνεται η ωοτοκία της βασίλισσας και αυξάνεται ο πληθυσμός και η παραγωγή ανά κυψέλη ενώ  η χρήση του δέν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι.

Στη Ρουμανία κυκλοφορεί σε πλαστικά μπουκάλια των 500 gr και του 1kg. Είναι εύφλεκτο και έχει διάρκεια ζωής 2 χρόνια σε συνθήκες αποθήκευσης σκότους ξηρής ατμόσφαιρας και μέγιστης θερμοκρασία 25 o C.

 

Δοσολογία

Το Protofil αναμιγνύεται με ζαχαροζύμαρο σε αναλογία 40 ml/1 kg και χορηγείται ποσότητα 500gr / κυψέλη σαν συμπληρωματική τροφή κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Η εφαρμογή επαναλαμβάνεται 2 φορές για μικρό σε πληθυσμό μελίσσι ή 4 φορές για πλήρες 10άρι.

 

Η εφαρμογή  επαναλαμβάνεται και τον Μάρτιο αν παραστεί ανάγκη αλλά σε σιρόπι με αναλογίες 20ml Protofil/lt σιροπιού και ποσότητα 250-500 ml σιροπιού με Protofil σε κάθε εφαρμογή.  Το φθινόπωρο σε μελίσσια με ενδείξεις νόσου το Protofil χορηγείται σε σιρόπι για δυνάμωμα, δύο φορές με ενδιάμεσο διάστημα μίας εβδομάδας.

Στη Ρουμανία μελισσοκόμοι χορηγούν το Protofil καθ'όλη την χειμερινή περίοδο. Χορηγούν 40 ml Protofil/kg ζαχαροζύμαρο κάθε φορά που ταϊζουν.

Σχόλια  

 
+18 #1 kwstas 10-01-2011 20:08
pou mpwroyme na to vroume?
 
 
+4 #2 giorgos 10-01-2011 21:59
kai ti timh exei?????
 
 
+9 #3 KOSTAS 04-02-2011 22:25
Ναι σιγουρα που και ποσο? Οι γεωπονοι μπορουν να μας το προμηθεύσουν ή τα πανεπιστημια στην Θεσσαλονικη? :eek:
 
 
+14 #4 Χαράλαμπος 01-04-2011 11:55
που μπορουμε να βρουμε το προτοφιλ και ποσο κανει?
 

Για Μελισσοκόμους - Εχθροί - Ασθένειες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 552 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης