Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Ιούλιος 07, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Εχθροί - Ασθένειες Καταπολέμηση της βαρρόα με χρήση οργανικών οξέων

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 4 Votes )

varroaΟι τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου καθώς και οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου είναι γνωστό σε όλους τους μελισσοκόμους ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη περίοδος του έτους για να κάνουμε την θεραπεία έναντι της βαρρόα. Για τις περισσότερες περιοχές της πατρίδας μας ίσως είναι και η τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται, λόγω καιρού και θερμοκρασιών, που μπορούμε να βρούμε την ελάχιστη έκταση γόνου στα μελίσσια μας. Είναι λοιπόν η ιδανικότερη στιγμή που εκμεταλευόμενοι την έλλειψη γόνου και τις επερχόμενες Αλκυονίδες μέρες θα καθαρίσουμε τις μέλισσές μας από το άκαρι βαρρόα πρίν αυτό αρχίσει την αναπαραγωγή του στα κλειστα κελιά γόνου.

 

Τα όπλα που έχει αυτή την στιγμή στα χέρια του ο Ελληνας μελισσοκόμος στην μάχη κατά της βαρρόα είναι τα:                                                                                                                                                                                          

  • 1. εγκεκριμένα φάρμακα απ'τον Ε.Ο.Φ.: Μπαϊβαρόλ, Απιστάν, Περιζίν, Τσέκ -μάιτ και Απιγκάρτ.
  • 2. Τα αιθέρια έλαια (θυμόλη κ.ά.)
  • 3. Κάποια μη εγκεκριμένα απ΄τόν Ε.Ο.Φ. (Τακτικ-Ασουντόλ κ.λ.π.)
  • 4. Τα οργανικά οξέα που δέν είναι ακόμα εγκεκριμένα στην Ελλάδα αλλά χρησιμοποιούνται και στη βιολογική μελισσοκομία (Οξαλικό οξύ, γαλακτικό οξύ, φορμικό ή μυρμηκικό οξύ) και
  • 5. κάποιες βιοτεχνικές μέθοδοι περιορισμού του πληθυσμού των βαρρόα.


Σήμερα θα μιλήσουμε  για εναλλακτικούς τρόπους εφαρμογής των οργανικών οξέων:

Oxalic-Acid

α.Οξαλικό οξύ (Ο.Ο)

Εφαρμόζεται αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης ,της Αμερικής όπου κυκλοφορεί και σε εγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά και στην χώρα μας από πολλούς μελισσοκόμους με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Κυκλοφορεί στο εμπόριο σε 2 μορφές: Το άνυδρο [C2H2O4]  και το Δι-ένυδρο [C2H2O4 +2 H2O] και είναι πολύ οικονομικό. Εφαρμόζεται με 3 μεθόδους:

Μέθοδοι χρήσης.

1.Ενστάλαξη.

α.Άνυδρο Ο.Ο.( 99% ): Διάλυμα Ο.Ο. 3,5 % σε σιρόπι (35 gr άνυδρου Ο.Ο.σε 1 lt σιρόπι 1:1 ή 2:1) ή (58,5gr άνυδρου Ο.Ο. σε 1 lt νερό +1 Kg ζάχαρη).

β.Δι-ένυδρο Ο.Ο. (71,4 % ): Διάλυμα Ο.Ο. 3,5 % σε σιρόπι (49 gr Δι-ένυδρου O.O.σε ένα lt σιρόπι 1:1 ή 2:1 ) ή ( 74,5 gr Δι-ένυδρου Ο.Ο. σε 1 lt νερό +1 kg ζάχαρη).

Το διάλυμα ραντίζεται ανάμεσα στα πλαίσια, σε θερμοκρασίες πάνω από 0 ο C, 5 ml ανά πλαίσιο με μέλισσες (50 ml για ένα 10άρι μελίσσι) με τη συσκευή του Perizin σε περίοδο που δεν έχουμε γόνο κλειστό στα μελίσσια μας.

Προσοχή:  Πρέπει να γίνει μία εφαρμογή.Η αποτελεσματικότητα για μελίσσια χωρίς γόνο είναι πάνω από 95%.

2.Εξάχνωση με θέρμανση:

τοποθετείται 1 gr Ο.Ο. που εξαχνώνεται μέσα απ'την είσοδο της κυψέλης για περίπου 5       λεπτά της ώρας με περιορισμένες τις πόρτες.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι το ίδιο μεγάλη. Επιβάλεται όμως η χρήση προστατευτικών μέσων (γυαλιά, γάντια και μάσκα)

3.Ψεκασμός:

30 gr άνυδρου Ο.Ο  διαλύεται σε 1 lt νερό (3 %). Με ψεκαστήρα χεριού, ψεκάζονται 3-4 ml πάνω σε κάθε πλευρά του πλαισίου που καλύπτεται με μέλισσες. Αποτελεσματικότητα 97-98% σε θερμοκρασίες πάνω απ'τους 18 ο C. Προϋπόθεση επιτυχίας η έλλειψη γόνου.

Lactic-Acid

Γαλακτικό οξύ.

Το γαλακτικό οξύ το συναντάμαι στο ξινόγαλο, το γιαούρτι, το κρασί, το τυρί κ.ά. Είναι συστατικό των γαστρικών υγρών του στομάχου.

Μέθοδος χρήσης.

Ψεκάζουμε τις μέλισσες πάνω στις κηρήθρες με 5 ml (ανά πλευρά) διαλύματος 15% σε νερό γαλακτικού οξέος τρείς φορές ανά 2 ημέρες. Οι επεμβάσεις γίνονται συνήθως πρωί ή βράδυ όταν βρίσκονται μέσα στην κυψέλη οι περισσότερες μέλισσες. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 10 και μικρότερη των 30 βαθμών C. Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν απώλειες βασιλισσών. Δέν σκοτώνει το άκαρι όταν αυτό βρίσκεται μέσα στο γόνο. Κάτω απο ιδανικές συνθήκες η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 96% αλλά πρακτικά αυτό σπανίζει λόγω μή συνδυασμού των δύο αυτών παραμέτρων. Για την εφαρμογή του απαιτείται λήψη μέτρων προστασίας (γάντια, γυαλιά)

Formic-Acid

Μυρμηκικό οξύ

Το συναντάμε στη φύση (τσουκνίδα, μυρμήγκια, κάμπιες και μέλισσες) και  έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι φάρμακο κατά της βαρρόα με έγκριση στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν ειδικές συσκευές ελεγχόμενης εξάτμισής του εντός της κυψέλης και η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη σχέση θερμοκρασίας, υγρασίας και κίνηση του αέρα γύρω απ'το χώρο εξάτμισης. Ακόμη η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τον χώρο τοποθέτησης της κυψέλης, το υλικό κατασκευής της, την δυναμικότητα του μελισσιού και την ποσότητα του γόνου.

Θανατώνει το άκαρι που βρίσκεται και σε κλειστά κελιά γόνου αλλά  συχνά παρατηρούνται και απώλειες νεαρών μελισσών και βασιλισσών που οφείλονται σε μεγάλη εξάτμισή του.

 

Σχόλια  

 
+1 #1 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΡ. 04-02-2011 11:59
μπραβο πολυ καλη δουλειά
 

Για Μελισσοκόμους - Εχθροί - Ασθένειες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 474 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης