Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Πέμπτη, Φεβρουάριος 20, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Εχθροί - Ασθένειες MAQS - Άλλο ένα όπλο ενάντια στο Βαρρόα

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

Βαρρόα σε μέλισσαΤο MAQS (Mite Away Quick Strip) είναι η τρίτη γενιά bio-παρασιτοκτόνων που παράγονται από την εταιρεία NOD Apiary Products  για τον έλεγχο των ακάρεων varroa. Η NOD ξεκίνησε το προϊόν ναυαρχίδα της, Mite Away formic acid pad, την άνοιξη του 1997.

 

Περαιτέρω βελτιώσεις στο προϊόν που δημιούργησε το Mite Away formic acid pad.

Την άνοιξη του 2010 η NOD έχει βελτιώσει το προϊόν της για μια ακόμη φορά με την κυκλοφορία του Mite Away Quick Strip™

 


Το MAQS ™ είναι ένα Bio-παρασιτοκτόνο. Το παχύ υλικό που χρησιμοποιείται με το Mite Away II έχει αντικατασταθεί. Ο πυρήνας του MAQS ™ είναι ένα τζελ φυτικής βάσης, το οποίο περιέχει το μυρμηκικό οξύ. Η ταινία είναι λεπτότερη από το ύψος μιας μέλισσας έτσι ώστε να ταιριάζει στο μελισσο-χώρο μεταξύ των τμημάτων της κυψέλης καθιστώντας το πολύ πιο εύκολο στην εφαρμογή.

 

Γιατί μυρμηκικό οξύ;

Το μυρμηκικό οξύ είναι ένα πολύ συνηθισμένο οξύ στο περιβάλλον, μέρος πολλών τροφίμων και ποτών, όπως ο καφές. Επίσης το μυρμηκικό οξύ είναι μία από τις χημικές ουσίες άμυνας της Φύσης, που βρέθηκαν σε φυτά (τσουκνίδες) και σε δηλητήριο μυρμηγκιών.Το Μυρμηκικό οξύ είναι το δραστικό συστατικό της NOD κατόπιν επιλογής του, δεδομένου ότι αποτελεί φυσικό συστατικό του μελιού, και όχι πρόσμειξη, οπότε η ανησυχία δεν είναι αν θα βρεθούν κατάλοιπα του, αλλά τα επίπεδα του στο μέλι. Η NOD παρακολούθησε τα επίπεδα του μυρμηκικού οξέος στο μέλι πριν, κατά και μετά τη θεραπεία. Τα επίπεδα παρέμειναν εντός των ορίων που εμφανίζονται φυσικά στο μέλι.

Το MAQS ™ δεν θεωρείται ότι ενέχει κίνδυνο για το περιβάλλον ή οτι προκαλεί μόλυνση των τροφίμων.

 

 

Στόχος, εντός Στόχου: Το αρσενικό βαρρόα.

Τα αρσενικά ζουν μόνο στο σφραγισμένο γονο-κελί. Δεν αναπτύσσουν σκληρό εξωτερικό κέλυφος κι έτσι είναι πιο ευαίσθητα στα αέρια του μυρμηκικού οξέος. Με τη διαμόρφωση του MAQS αρκετό μυρμηκικό οξύ είναι σε θέση να διεισδύσει στο κελί του γόνου και να προκαλέσει το θάνατο του varroa, αλλά αφήνει την αναπτυσόμενες προνύμφες σώες και αβλαβείς. Ένα από τα στοιχεία της θεραπείας είναι η φυσική αντίδραση αερισμού των μελισσών όταν το MAQS εφαρμόζεται - η κίνηση του αέρα που δημιουργείται από τις μέλισσες προκαλεί κινήσεις των ατμών στα κελιά του γόνου.

Άκαρι

Sex των Varroa: στοχεύοντας τη Στειρότητα:

Η αναπαραγωγή του Varroa λαμβάνει χώρα στο σφραγισμένο κελί του γόνου, όπου εκκολάπτεται ο γόνος. Για τις εργάτριες μέλισσες, τα  κελιά σφραγίζονται για 12 ημέρες, στους κηφήνες 14 ημέρες. Το θηλυκό άκαρι βαρρόα πηγαίνει στο κελί λίγο πριν το σφραγίσουν οι εργάτριες. Γεννά το πρώτο αυγό της 60-72 ώρες μετά από το σφράγισμα του κελιού (2,5 ημέρες το νωρίτερο) και είναι ένα αρσενικό αυτό. Το πρώτο θηλυκό αυγό γεννιέται 30 ώρες μετά από αυτό  (δηλαδή 3,75 + ημέρες μετά το σφράγισμα). Χρειάζονται 5-6 ημέρες για τα θηλυκά να γίνουν σεξουαλικά ώριμα (9+ ημέρες μετά από το σφράγισμα του κελιού). Το αρσενικό παράγει «πακέτα» σπέρματος, τα οποία παίρνει στο στόμα και τα τοποθετεί στον κόλπο της πιο πρόσφατα σεξουαλικά ώριμης θηλυκής βαρρόα. Πολλαπλές συζεύξεις απαιτούνται για πάνω από 30 ώρες για να εξασφαλίσει την πλήρη γονιμότητα (10+ ημέρες μετά από το σφράγισμα του κελιού). Το varroa από την πρώτη θηλυκή έχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα επιτυχούς ζευγαρώματος. Το δεύτερο έχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στο ζευγάρωμα σε κελιά εργατριών, υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις κελιά του κηφηνόγονου.

Αν το αρσενικό varroa σκοτωθεί σε οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε 10 έως 11 ημέρες από το σφράγισμα του κελιού, έστω και αν η θηλυκές αδελφές επιβιώσουν, δεν θα γονιμοποιηθούν, έτσι δεν θα υπάρξουν θηλυκοί απόγονοι.

 

Εδώ θα βρείτε ένα έγγραφο σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας απο την εφαρμογή του MAQS

 Mite_Away.pdf 473.05 Kb

 

Κι ένα βίντεο απο την εφαρμογή του:

   

Σχόλια  

 
+1 #1 KOSTAS 20-02-2011 23:48
Σε ποια σημεια πωλησης στην Θεσσαλονικη μπορουμε να το προμηθευτουμε και ποσο παει?
 

Για Μελισσοκόμους - Εχθροί - Ασθένειες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 433 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης