Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούλιος 12, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Εχθροί - Ασθένειες Exomite apis - Φάρμακο εναντίον των βαρρόα

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 7 Votes )

Varroa - ΒαρρόαΟι έλληνες έχουν την τάση να αλληλοτρώγονται. Αυτό είναι μια πάγια αξία του λαού μας που δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον όχι χωρίς «ελεγχόμενη σύζευξη» με ευρωπαϊκά γονίδια! Δυστυχώς για τις μέλισσες μας ισχύει το αντίθετο. Η διασταύρωση με ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή γονίδια μόνο προβλήματα προκάλεσε τα περασμένα έτη με αποτέλεσμα να μην μπορούμε στις μέρες να διακρίνουμε ράτσες και φυλές μελισσών. Καταφέραμε να επιφέρουμε την παγκοσμιοποίηση της μέλισσας.

Ενώ λοιπόν οι έλληνες είναι από τη φύση τους γκρινιάρηδες και επιρρεπείς στις διαμάχες, όταν υπάρχει κοινός εχθρός συσπειρώνονται και πολεμούν τον εχθρό.

Και φυσικά δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός για τη μελισσοκομία από τη βαρρόα.

 

 

Εκτός από μόνιμο βάσανο και μαρτύριο για τα αγαπημένα μας εντομάκια είναι και μεγάλη μάστιγα για την παραγωγή του μελισσοκόμου, για την περιουσία του και για την ψυχική του ηρεμία. Η απελπισία που κυριεύει ένα μελισσοκόμο βλέποντας τις μέλισσες του να γίνονται τροφή για τα μικροσκοπικά ακάρεα Varroa Jacobsoni δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο μελισσοκομικό πρόβλημα!

 

Ευτυχώς οι επιστήμονες διεθνώς τρέχουν περισσότερο από τους εγχώριους, όχι όλους καθώς υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις και στο έρημο τούτο κράτος! Κυρίως όμως τρέχει η ιδιωτική πρωτοβουλία, που μέσα από τις εταιρείες φαρμακευτικών σκευασμάτων παρέχει τα πρώτα εφόδια, οικονομικά και τεχνολογικά για την πρόοδο και την βελτίωση της μελισσοκομίας.

 

Exosect_-BayerΠρόσφατα στις ειδήσεις του ιντερνέτ έσκασε ο τίτλος « Η Bayer Crop Science εξαγόρασε την καινοτομία Exomite της Exosect» Το exomite apis είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια στη διεθνή αγορά, όμως για διάφορους, φανερούς ή κρυφούς λόγους το σκεύασμα ποτέ δεν εγκρίθηκε στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες. Όμως όταν βλέπεις πως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνει μια τέτοια εμπορική κίνηση πολύ υψηλής αξίας σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τότε κάτι νέο αναμένεται να συμβεί! Και αυτό το κάτι συνέβη

Όπως επιβεβαίωσε και ο κύριος Ανδρέας Θρασυβούλου στην ομιλία του στην Κρήτη, έχει ήδη κατατεθεί φάκελος έγκρισης του φαρμάκου αυτού και στην Ελλάδα. Συνεπώς οι έλληνες μελισσοκόμοι πρέπει να το γνωρίσουν και να ενημερωθούν εγκαίρως!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ας δούμε καταρχήν τι είναι το Exomite (υποθέτωντας πως το όνομα θα διατηρηθεί και μετά την εξαγορά από τη BAYER)

Το Exomite είναι ένα σύστημα αντιμετώπισης της βαρρόα, βασιζόμενο σε δύο ισχυρές πρακτικές:

  • 1. Θυμόλη, η ουσία που ως γνωστόν προκαλεί μείωση της βαρρόα στα μελίσσια
  • 2. Υγιεινή συμπεριφορά των μελισσών.

 

exomite

Το exomite apis είναι μια ειδική σκόνη, με στατικό ηλεκτρικό φορτίο, το οποίο σε συνδυασμό με το φορτίο που έχουν οι μέλισσες στο σώμα τους οδηγεί τη σκόνη από φυσικό κερί να κολλήσει στα σώματα των μελισσών και να την κουβαλήσουν μαζί τους. Η σκόνη αυτή είναι εμποτισμένη με θυμόλη, η οποία οδηγεί τη βαρρόα στο να ανακόψει τους ρυθμούς αύξησης της και σε ορισμένες περιπτώσεις να αποκολληθεί από τις μέλισσες. Ταυτόχρονα η ύπαρξη της σκόνης αυτής πάνω στις μέλισσες τις αναγκάζει να καθαριστούν μεταξύ τους, γεγονός που επίσης οδηγεί σε πτώση της βαρρόα από τα σώματα τους.

Το σύστημα του exomite αποτελείται από ένα ειδικό δίσκο που τοποθετείται μέσα στην είσοδο της κυψέλης και μέσα σε αυτόν τοποθετείται η ειδική σκόνη entostat. Οι μέλισσες καθώς εισέρχονται στην κυψέλη τους περνούν πάνω από τη σκόνη αυτή και τη «μαγνητίζουν» στο σώμα τους.

Το σύστημα φυσικά πρέπει να συνοδεύεται από σήτα Βαρρόα για να αποτρέπει τις πεσμένες βαρρόα να επανέλθουν μέσα στην κυψέλη.

 

Τα κύρια πλεονεκτήματα της όπως τα παρουσιάζει ο εμπνευστής και κατασκευαστής είναι:

  • Ο δίσκος εισέρχεται απευθείας στην είσοδο της φωλιάς και ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητο να ανοίγεται η κυψέλη.
  • Το προϊόν χρησιμοποιεί πολύ στοχευόμενη διανομή θυμόλης μέσα στην αποικία και έτσι απαιτεί πολύ μικρότερη ποσότητα θυμόλης, περίπου 60% λιγότερη από άλλα παρόμοια προϊόντα.
  • Η σκόνη entostat είναι φυσικό τριμμένο κερί που συλλέγεται απο ένα συγκεκριμένο είδος φοίνικα, όπως πληροφορούμαστε απο ξένο άρθρο.

 

Πως εφαρμόζεται σαν θεραπεία?

Δύο εφαρμογές απαιτούνται σε διάστημα δύο εβδομάδων όταν ο κηφηνόγονος βρίσκεται στα ελάχιστα επίπεδα του και κατά τις περιόδους πριν και μετά από τη συλλογή μελιού (άνοιξη φθινόπωρο)

Κάθε εφαρμογή διαρκεί 12 μέρες και γίνεται η μία αμέσως μετά την άλλη έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ακάρεα που θα γεννηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό, θα εκτεθούν στη σκόνη.

Το Exomite Apis θα πρέπει να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης παρασίτων και μπορεί να αποτελέσει καίριο μέρος της στρατηγικής καταπολέμησης του βαρρόα.

 exomite apis

Η εταιρεία BAYER δήλωσε μετά την εξαγορά της καινοτομίας από την Exosect:

"Μετά από πέντε χρόνια έρευνας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε αναπτύξει ένα προϊόν για αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό τομέα και πιστεύουμε ότι η Bayer βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να φέρει το προϊόν στην αγορά", δήλωσε ο Μάρτιν Μπράουν, διευθύνων σύμβουλος της Exosect. "Η Τεχνολογία πλατφόρμας μας, η σκόνη Entostat, έχει τόσες τεράστιες δυνατότητες σε όλους τους τομείς του ελέγχου των παρασίτων που παρά το ενδιαφέρον μας στον τομέα της υγείας των μελισσών είμαστε σε θέση να δώσει την ώθηση του προϊόντος αυτού τους πόρους που του αξίζουν. Είμαστε τώρα σε θέση να χρησιμοποιήσουμε τα σημαντικά ποσά που προέρχονται από την εξαγορά αυτή για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε περαιτέρω συναρπαστικά προϊόντα μέσω του αγωγού εκτεταμένης ανάπτυξης του προϊόντος μας. "

«Η Bayer έχει επίγνωση της ευθύνης της ως παραγωγού προϊόντων προστασίας των καλλιεργειών και των προϊόντων για την υγεία των μελισσών», δήλωσε ο Dr Franz-Josef Placke, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης στην Bayer CropScience σε μια έτοιμη δήλωση. "Ως εκ τούτου, επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη για την παροχή τους μελισσοκόμους με βιώσιμες λύσεις για τη βελτίωση της υγείας των μελισσών και κυψέλες τους."

 

Παραθέτουμε τα δεδομένα που μας παρέχουν οι κατασκευαστές σχετικά με την αποδοτικότητα του, ορισμένες ερωτήσεις που πιθανόν έχετε και τέλος τις τιμές του προιόντος (προ BAYER)

 Exomiteresults.pdf 201.71 Kb

 ExomiteQA.pdf 98.52 Kb

 agriprice_05.pdf 31.41 Kb

 

Όπως καταλαβαίνετε μετά την ενδεχόμενη έγκριση του σκευάσματος αυτού στην Ελλάδα (βλέπετε πλέον ανήκει στη BAYER) ο μελισσοκόμος θα έχει άλλο ένα σκεύασμα στα χέρια του με πολύ καλές προοπτικές βελτίωσης και προόοδου.

 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Σχόλια  

 
+2 #1 ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 18-07-2011 12:05
Η BAYERN ΑΓΟΡΑΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙΣΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΟΠΩΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ CHECKMITTE ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 4,5Ε ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΙΔΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 1,5ΔΟΛΑΡΙΟ!!!!.
 

Για Μελισσοκόμους - Εχθροί - Ασθένειες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 824 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους
  • ΧΡΗΣΤΟΣ88

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης