Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Δευτέρα, Ιούλιος 13, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Εχθροί - Ασθένειες Παραμόρφωση φτερών - Η αλήθεια πίσω απο το φαινόμενο

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 8 Votes )

Παραμορφωμένα φτερά - DWVΣυχνά ακούμε τους μελισσοκόμους να συζητάνε για τη βαρρόα. Αυτό σίγουρα είναι κάτι συνηθισμένο πλέον. Όμως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα μελισσοκόμων που λένε: "είδα μέλισσες με κατεστραμένα φτερά που τους τα έχει φάει το βαρρόα! πρέπει να κάνω θεραπεία!"

Εδώ κάνουν ένα μικρό λάθος! Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε ποιο είναι το λάθος.

 

 

 

DWV - Ιός παραμόρφωσης των φτερών

Ιολογία

 

Ο ιός είναι συγκεντρωμένος στα κεφάλια και τις κοιλίες των μολυσμένων ενήλικων μελισσών με σημαντικά μειωμένους αριθμούς στο θώρακα. Το γονιδίωμα είναι ανιχνεύσιμο με αντίστροφη αλυσιδωτή αντίδραση μεταγραφάσης-poymerase στο κεφάλι, το θώρακα, την κοιλιά και τα φτερά των μολυσμένων μελισσών. Μόνο τα πόδια στερούνται του ιού.

 

Μέλισσες με παραμορφωμένα φτερά

Συμπτώματα

 

Ο ιός της παραμόρφωσης των φτερών (DWV) είναι ύποπτος για την πρόκληση των παραμορφώσεων των  φτερών και της κοιλιάς, παραμορφώσεις που βρίσκονται συχνά σε ενήλικες μέλισσες σε αποικίες μολυσμένες με Varroa. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βλάβες στα άκρα, ιδιαίτερα ασχημάτιστα ,άχρηστα φτερά, μικρές στρογγυλεμένες κοιλίες, δυσχρωμία και παράλυση.

 Μέλισσες με παραμορφωμένα φτερά

Οι προσβεβλημένες μέλισσες έχουν σοβαρά μειωμένη διάρκεια ζωής (λιγότερο από 48 ώρες συνήθως) και συνήθως αποβάλλονται από την κυψέλη.

Τα συμπτώματα είναι έντονα συσχετισμένα με αυξημένες συγκεντρώσεις του DWV, με μειωμένη μειωμένες συγκεντρώσεις σε μη προσβεβλημένες μέλισσες από την ίδια αποικία. Σε περίπτωση απουσίας των ακάρεων ο ιος πιστεύεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει στους πληθυσμούς των μελισσών ως συγκεκαλυμμένη μόλυνση, διαβιβάζεται μέσω της επαφής μεταξύ ενηλίκων (μέλισσες νοσοκόμες), δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί σε υποφαρυγγικές εκκρίσεις (βασιλικό πολτό), καθώς και τροφή του γόνου και κάθετα μέσα από τις ωοθήκες της βασίλισσας και μέσω σπέρματος των κηφήνων. Ο ιός μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα ακάρεα αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο.

Varroa - Βαρρόα

Η μετάδοση μέσω του Varroa destructor

 

Τα σοβαρά συμπτώματα των λοιμώξεων DWV φαίνεται να σχετίζονται με την προσβολή των μελισσών από το destructor Varroa και οι μελέτες έχουν δείξει ότι Varroa destructor καλλιεργούν υψηλότερα επίπεδα του ιού από αυτά που βρίσκονται ακόμη και σε σοβαρά μολυσμένα μέλισσες. Έτσι, V. destructor δεν μπορεί να είναι μόνο ένας φορέας συγκέντρωσης του ιού, αλλά μπορεί επίσης να ενεργεί ως θερμοκοιτίδα πολλαπλασιασμού μεγέθυνσης και αύξησης των επιπτώσεών του στις μέλισσες και για την αποικία. Ο συνδυασμός των ακάρεων και του DWV προκαλεί ανοσοκαταστολή στις μέλισσες και αυξημένη ευπάθεια σε άλλες ευκαιριακές παθήσεις και μπορεί να θεωρηθεί ότι ένας σημαντικός παράγοντας στο σύνδρομο κατάρρευσης αποικίας των μελισσών.

 

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από βασίλισσα σε αυγά και μεσω αναμασημένων πηγών τροφίμων, αλλά ελλείψει destructor Varroa αυτό συνήθως δεν οδηγεί σε μεγάλους αριθμούς παραμορφωμένων μελισσών.

 Μέλισσα χωρίς φτερά

Ο DWV βλάπτει τη γνωστική λειτουργία

 

Η τεχνητή προσβολή του ιού έχει επίσης αναφερθεί ότι προκαλεί συγκεκριμένα ελλείμματα στην πλαστικότητα συμπεριφοράς των μελισσών. Οι Μέλισσες είναι πιο ευαίσθητες σε χαμηλότερα ερεθίσματα και παρουσιάζουν δυσλειτουργία, στην κοινωνική συμπεριφορά τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μη συνειρμική μάθηση που παραμένει άθικτη. Έτσι το DWV φαίνεται να παρεμβαίνει στο μοριακό μηχανισμό της μάθησης, που μπορεί να περιλαμβάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη σηματοδότηση μονοπατιών.

 Μορφολογία του ιού

Ο ιός Kakugo και η επιθετική συμπεριφορά

 

Ένας άλλος ιός, ο ιός Kakugo, έχει μια ακολουθία RNA που είναι 98%, παρόμοια με του DWV.

Βρίσκεται μόνο στα mushroom bodies (περιοχές του εγκεφάλου) των επιθετικών, μελισσών φρουρών. Οι μέλισσες που επηρεάζονται σημαντικά από την DWV έχουν μετρήσιμες συγκεντρώσεις του ιού στα κεφάλια τους, ενώ οι μέλισσες που δεν είναι προσβεβλημένες παράγουν μόνο συγκεντρώσεις στις κοιλίες ή τους θώρακες τους.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν ανιχνεύσει αυξημένη επιθετικότητα αμέσως πριν την κατάρρευση της αποικίας, και υποπτεύονται ότι ο ιός μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο. Άλλοι ερευνητές έχουν απορρίψει αυτή τη σχέση.

Σχόλια  

 
0 #1 Eskioglou Miltiadis 15-11-2010 15:52
Πραγματικά ήταν κάτι που το αγνοούσα μέχρι σήμερα.Απέδειδα την παραμόρφωση των φτερών αποκλειστικά στην δράση των βαρόα μέσα στο κελί της προνύμφης.
ΑΠΟΡΕΙΑ:ίσως να αναφέρεται κάπου και δεν τόχω παρατηρήσει:Ποί ος κάνει αυτού του είδους τις αναρτήσεις και με τι ιδιότητα να του βγάλω το καπέλο?
 
 
0 #2 kwstas 05-12-2010 20:37
file eskioglou den einai enas kai dyo aytoi poy ta grafoyn.ayta einai meletes apo poloys kai ikanoys anthrwpoys.h apopsh pws kapoios einai to megalo myalo san ton ainstain prepei kapote na stamathsei.
filika kwstas
 

Για Μελισσοκόμους - Εχθροί - Ασθένειες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 674 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης