Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019
Text Size

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

SHBΛατινικό όνομα: Aethina Tumida (Murray)
Κοινό όνομα: Το μικρό σκαθάρι κυψέλης (SHB)
Ξενιστής: Κυρίως ζει στα πρώιμα στάδια του κύριου ξενιστή του, της μέλισσας (honey bee) - σε αποικίες αλλα μπορεί να επιβιώσει και να αναπαραχθεί σε αποθηκευμένες κερήθρες και μελισσοκομικό εξοπλισμό, και σε μερικά είδη φρούτων, κυρίως πεπόνια.

 Κύκλος ζωής: Μπορεί να έχει πολλές γεννιές μέσα σε ένα χρόνο (1-6) αναλόγως με τις περιβαλλοντικές συνθηκές. Τα ενήλικα σκαθάρια μπορουν να επιβιώσουν για 9 μέρες χωρίς φαί και νερό. Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν μέχρι 2000 αυγά στην κυψέλη κατα τη διάρκεια της ζωής τους. Η προνύμφη των σκαθαριών τρώει γόνο, γύρη και μέλι. Η ώριμη προνύμφη βγαίνει έξω απο την κυψέλη για να μεταλλαχθεί σε νύμφη. Η μετάλλαξη αυτή συντελείται στο χώμα έξω απο την κυψέλη, συνήθως σε βάθος 10cm και σε περίμετρο 20m απο την κυψέλη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η προνύμφη θα συρθεί μέχρι και 200m για να βρει κατάλληλο έδαφος!

Η υγρασία του εδάφους έιναι ενας σημαντικός περιοριστικός παράγοντας σε συνδυασμο με τη θερμοκρασία. Θερμοκρασίες πάνω απο 10C απαιτούνται για ολοκλήρωση του κύκλου ζωής. Οι ρυθμοί μετάλλαξης ποικίλουν απο 92-98% σε ένα φάσμα εδαφών ανάλογα με την υγρασία. Η υγρασία του εδάφους φαίνεται να είναι ένας σημαντικός περιοριστικός παράγοντας στην αναπαραγωγή των σκαθαριών και στην αύξηση του πληθυσμού τους. Τα ενήλικα σκαθάρια συνήθως βγαίνουν μετά απο 3-4 βδομάδες αλλά μπορεί να βγούν οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 8 και 84 ημερών ανάλογα με τη θερμοκρασία. Τα ενήλικα σκαθάρια μπορούν να πετάξουν μέχρι και 10km για να προσβάλουν νέες αποικίες.
SHBhead
Τρέχουσα εξάπλωση


Γηγενές στην Αφρική.

Πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ (Florida) το 1998. Τώρα είναι πολύ εξαπλωμένο στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και της Χαβάης (απο το 2010).

Πρωτοεμφανίστηκε στην Αυστραλία (Queensland , New South Wales) το 2002. Πολύ εξαπλωμένο κι εκεί. Επίσης είναι παρόν στη Victoria και πλέον θεωρείται γηγενές σε αυτές τις περιοχές. Επίσης ανιχνεύτηκε στη Δυτική Αυστραλία (στις βόρειες ακτές, σύνορα με το Βόρειο Τομέα)

Ανιχνεύτηκε στον Καναδά (Manitobal) το 2002. Επίσης επιβεβαιώθηκε η παρουσία του και στο Quebec (2008). Δεν είναι ακόμη πολύ εξαπλωμένο εκεί.

Επιβεβαιώθηκε στη Τζαμάικα το 2005 και στο Μεξικό το 2007

Αναφέρθηκε η παρουσία του στην Αίγυπτο το 2000 αλλά δεν τεκμηριώθηκε.

Παρουσιάστηκε αλλά εξοντώθηκε στην Πορτογαλλία το 2004 σε μία συσκευασία μελισσών απο το Texas.

Κατάσταση στην Ελλάδα


Τα εξωτικά παράσιτα δεν έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή.

SHBabdomen

 

Τρόποι εξάπλωσης:

  • Μετακίνηση μελισσών: βασίλισσες και μελισοδέματα για εμπορικούς σκοπούς.
  • Μετακίνηση εναλλακτικών ξενιστών, πχ αγριομέλισσες για λόγους επικονίασης
  • Εμπορία προιόντων κυψέλης - πχ ανεπεξέργαστο κερί και μέλι σε δοχείαΧώμα που μεταφέρεται μαζί με το φυτό εντός και εκτός Ε.Ε.
  • Εισαγωγές φρούτων - ιδιαίτερα αβοκαντο, μπανάνες, σταφύλια, γκρειπφρουτ μήλα, μάνγκο, πεπόνια και ανανάδες- το SHB μπορεί να βρίσκεται μέσα στα φρούτα.
  • Μετακίνηση μελισσοκομικού ρουχισμού/εξοπλισμού
  • Μετακίνηση κοντέινερ και μεταφορικών οχημάτων
  • Φυσική εξάπλωση του παρασίτου μέ δικές του πτήσεις ή μεσω ενός σμήνους-ξενιστή
  • Τα ενήλικα μπορούν να επιζήσουν 2 βδομάδες χωρίς φαί και νερό, 50 μέρες μέσα χρησιμοποιημένες κερήθρες και πολλούς μήνες στα φρούτα.


Ζημιά που προκαλείται στη μελισσοκομία

Στην Αφρική είναι ένα ασήμαντο παράσιτο, καθώς οι ντόπιες Αφρικάνικες μέλισσες έχουν φυσικές άμυνες. Για την ευρωπαική μέλισσα στην αμερική και Αυστραλία και συνεπώς και στην Ελλάδα, τα σκαθάρια αυτά είναι ενα υπερβολικά σοβαρό πρόβλημα. Τα σκαθάρια πολλαπλασιάζονται σε τεράστιους αριθμούς, η προνύμφη τους δημιουργεί σήραγγες στις κερήθρες για να φάει το γόνο, καταστρέφουν το αποθηκευμένο μέλι και κυριολετικά καταστρέφουν ολοκληρωτικά τις προσβεβλημένες αποικίες ή τις αναγκάζουν να μεταναστεύσουν.

Μέθοδοι αντιμετώπισης στο εξωτερικό

Το σκαθάρι της κυψέλης δεν μπορεί να εξαλειφθεί απο τη στιγμή που θα εδραιώσει την παρουσία του. Στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι μελισσοκόμοι το αντιμετωπίζουν- ελέγχουν χρησιμοποιώντας παρασιτοκτόνα μέσα στην κυψέλη και το γύρω χώμα, σε συνδυασμό με βελτιωμένες μεθόδους χειρισμού των μελισσών, με αλλαγές στις διαδικασίες διαχείρισης των μελισσών και φυσικά με μεθόδους ως προς τον αποθηκευμένο εξοπλισμό και τα μελισσοκομεία.

 

Συνεχίζεται...

Για Μελισσοκόμους - Εχθροί - Ασθένειες

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 559 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης