Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Γιατί δεν έχουν κεντρί οι κηφήνες;

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 22 Votes )

dronebeeΑν ποτέ τσιμπηθείτε από μέλισσα θα πρέπει να γνωρίζετε οτι αυτή είναι θηλυκή καθώς οι κηφήνες (αρσενικές μέλισσες) δεν έχουν κεντρί. Το ίδιο συμβαίνει και σε πάρα πολλά είδη σφηκών αλλά και άγριων μελισσών. Γιατί όμως η φύση άφησε τα αρσενικά έντομα ανυπεράσπιστα απέναντι στους εχθρούς τους και ταυτόχρονα ανίκανα να συμβάλουν στην άμυνα της φωλιάς τους;

Η απάντηση βρίσκεται σε μια κατηγορία σφήκας που ονομάζεται sawflies. Οι sawflies χαρακτηρίζονται "πρωτόγονα" έντομα, καθώς έχουν παρουσιάσει μικρή εξελικτική πορεία σε σχέση με άλλες οικογένειες μελισσών. Οι sawflies είναι φυτοφάγες και έχουν ένα είδος κεντριού, που όμως δεν βγάζει δηλητήριο. Το κεντρί τους λειτουργεί σαν σκαπτικό μηχάνημα ανοίγοντας οπές σε φύλλα και κλαδιά δέντρων, μέσα στις οποίες τοποθετούν για ασφάλεια τα αυγά τους, παρόλο που αυτά μετά θα πρέπει να εξέλθουν για να τραφούν. Ο ωοθέτης λοιπόν αυτός είναι ένα καταπληκτικό σκαπτικό όργανο που όμως δεν μπορεί να προστατέψει τις ίδιες τις sawflies. Οι σχέσεις των sawflies με το δηλητήριο δεν είναι ιδιαίτερα καλές, σε αντίθεση με το είδος Sirex noctilio που έχει μια εκπληκτική μηχανή "κεντρίσματος"

pergidae

Αυτό το έντομο ζει σε δάση και χρησιμοποιεί επίσης το κεντρί του για να τσιμπήσει...δέντρα. Όμως μαζί με το τρύπημα μεταφέρει ένα είδος δηλητηρίου στο δέντρο, τα αυγά του καθώς και ένα μύκητα. Το δηλητήριο αποδυναμώνει το δέντρο, ο μύκητας εξαπλώνεται και οι προνύμφες του εντόμου στη συνέχεια τρέφονται από το μύκητα. Το μόνο που ζημιώνεται, είναι το δέντρο.

Ενα άλλος είδος σφήκας λεγόμενο Ampulex χρησιμοποιεί το κεντρί του για δύο σκοπούς. Πρώτον για να αμυνθεί απέναντι σε εχθρούς και δεύτερον για να ψεκάσει με δηλητήριο το θύμα μέσα στο οποίο θα εναποθέσει τα αυγά του. Το δηλητήριο θα αλλοιώσει τους ιστούς του ξενιστή και έτσι η παρασιτική γέννα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία μέσα στο σώμα του πτώματος. Η συγκεκριμένη σφήκα ανήκει στην οικογένεια των Apoids που συγγενεύει γενετικά με τις Vespa Crabro, Orientalis και Germanica.

Καθώς λοιπόν η εξέλιξη των ειδών προχωρά, ορισμένα έντομα αρχίζουν να αποκτούν ένα καινούριο ιδιότυπο χαρακτηριστικό, την κοινωνικότητα. Οι μέλισσες αρχίσουν να συγκατοικούν, να φτιάχνουν φωλιές, να χρησιμοποιούν την ομαδικότητα σαν άμυνα και να δημιουργούν το πρώτο τεχνητό ανακυκλώσιμο κουκούλι, τη γνωστή σε όλους κηρήθρα. Το σκαπτικό μηχάνημα-ωοθέτης παύει να είναι τόσο απαραίτητο και σταδιακά εξελίσσεται στο γνωστό κεντρί των μελισσών. Καθώς λοιπόν μόνο τα θηλυκά έντομα είχαν την ιδιότητα να γεννάνε αυγά και συνεπώς να χρειάζονται κεντρι-ωοθέτη, το κατάλοιπό της πρωτόγονης φύσης τους πέρασε μόνο στις θηλυκές σφήκες και μέλισσες σαν δηλητηριώδες κεντρί με αμυντικές και μόνο πλέον ιδιότητες. Μάλιστα οι μέλισσες ως φυτοφάγες παύουν να χρειάζονται θύματα και φυσικά δεν παρασιτούν μέσα σε άλλους οργανισμούς.

Παρόλα αυτά οφείλουμε να αναφέρουμε οτι ορισμένες αρσενικές σφήκες, κυρίως οι μη κοινωνικές ανέπτυξαν μια μορφή άμυνας. Για παράδειγμα η σφήκα Scoliid έχει μια "τρίαινα" στο άκρο της κοιλιάς της ακριβώς πάνω από τον φαλό με την οποία τσιμπά τους εχθρούς. Αυτό επίσης ονομάζεται ψευδοκεντρί καθώς ναι μεν τσιμπάει αλλά δεν εκρίνει δηλητήριο.

pseudostinger

Η εξελικτική πορεία των ειδών είναι μια εντυπωσιακή μελέτη που αν αξιοποιηθεί κατάλληλα μπορεί πιθανότατα να λύσει πολλά προβλήματα της σύγχρονης εντομολογίας και μελισσοκομίας.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 254 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης