Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Η απειλή του μελισσο-κλικ

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

46844599Είναι αναμενόμενο στη σημερινή εποχή του ανεξέλεγκτου internet, της ευκολίας των social media (Facebook, youtube κ.α.) και της αυξημένης ενασχόλησης της κοινωνίας με τη μελισσοκομία, να βρουν χώρο μικροί πονηροί και επικίνδυνοι απατεώνες. Είναι η λεγόμενη μπίζνα του "μελισσο-blogging" ή αλλιώς "τσοπανοbloggers" ή αλλιώς "μελισσο-κλικαδόροι" όπως συνηθίζεται να λέγονται...

Αφουγκραζόμενοι τη μεγάλη ανάγκη των αρχάριων μελισσοκόμων που προσπαθούν με κόπο, απώλειες και βάσανα να διεισδύσουν στον συναρπαστικό και τόσο υποσχόμενο κόσμο της μέλισσας, ξεκινούν πετώντας δολώματα για εύκολες λύσεις, υγιή μελίσσια και φυσικά άφθονα μελάκια. Είναι επίσης κωμικοτραγικός ο λαϊκισμός τους, που εκδηλώνεται με τα υποκοριστικά "μελισσάκια, μελάκι, τροφούλες," αλλά και τις εκφράσεις υπερβολής "πάνε τρένο, σούπερ, πετάνε". Ευτυχώς βέβαια αυτός ο απαράδεκτος τρόπος γραφής αποτελεί και το πρώτο κριτήριο για να αντιληφθεί κανείς την παντελή έλλειψη σοβαρότητας των κειμένων που θα ακολουθήσουν.

Το κόλπο είναι απλό: Τίτλος που εξιτάρει την περιέργεια, γεμάτος σασπένς και ενδιαφέρον. "Τι κόστος έχει το κλικ; Ας πατήσουμε!" σκέφτεται ο μέσος χρήστης του ίντερνετ που πιθανότατα δεν έχει και καμία ιδιαίτερη γνώση του ιντερνετικού μάρκετινγκ αλλά και της όλης μπίζνας που έχει στηθεί κρυφά πίσω από το κλικ του. Με δωρεάν λοιπόν τρόπο, φαινομενικά έστω, μπαίνεις να διαβάσεις το γεμάτο γνώση και πλούτο άρθρο. Δυστυχώς όμως, αν έχεις τη στοιχειώδη εμπειρία, διαπιστώνεις πολύ σύντομα ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακας και μάλιστα απροκάλυπτα πλασαρισμένος στον άτυχο που εισήλθε στη σελίδα. Μουτζώνεις τον εαυτό σου, λες ότι έπεσες θύμα, υπόσχεσαι να μην ξαναμπείς σε αυτή τη σελίδα. Θεωρητικά προσπάθησες να προστατεύσεις τον πολύτιμο χρόνο σου που μόλις χαράμισες διαβάζοντας αηδίες.

Αν πάλι δεν την έχεις, κλείνεις τη σελίδα χαρούμενος οτι αποκόμισες ένα μεγάλο μυστικό της μελισσοκομίας που κάποιος εθνικός ευεργέτης αποφάσισε να σου αποκαλύψει αφιλοκερδώς και με μόνο στόχο την δική σου επιτυχία. Φυσικά πάνω στη μεγάλη σου χαρά, δεν έχεις προσέξει τις παράπλευρες διαφημίσεις, τα banner, τη γκρίζα διαφήμιση που έπαιξε μέσα στο "δωρεάν" ενημερωτικό κείμενο. Ακόμα δε θα πονηρεύτηκες πόσα λεφτά μπορεί να κερδίζει κάποιος από τις διαφημίσεις, αλλά τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να το κανεις. Αναλογίσου πόσες φορές ψώνισες πράγματα που λίγες ώρες ή μερες πριν είχες δει στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο. Επίσης αναλογίσου πόσο πολύ σε επηρέασε η γνώμη κάποιου που ισχυρίζεται οτι αγόρασε κατι, το δοκίμασε, το βρήκε υπέροχο και στο προτείνει, εντελώς φιλικά, για να γίνεις κι εσύ ευτυχισμένος. "Μου χαρίσανε σούπερ τροφές, τις έβαλα στα μελίσσια και τώρα πάνε τρένο, στο προτείνω ανεπιφύλακτα..." λέει η πρόταση παγίδα. Κι αφού δεν υπάρχει η εμπειρία για να κρίνεις μόνος σου το καλό και το κακό, θα ασπαστείς τη γνώμη αυτουνού που δήθεν αφιλοκερδώς σου πλάσαρε μια ωραία διαφήμιση...

Όμως το κόλπο δεν τελείωσε. Με ψεύτικα προφίλ και τη μέθοδο της αναδημοσίευσης, τα ίχνη της αρχικής σελίδας χάνονται. Αλλο blog έχει αναδημοσίευσει κείμενα του αρχικού κατεργάρη με άλλη διεύθυνση και δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν αναγνώρισες την απάτη και την πάτησες!. Όπως ήδη έχεις διαπιστώσει κι από άλλες δημοσιεύσεις στο ιντερνετ, δεν υπάρχει αξιοπιστία, δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει σοβαρότητα. Αφού λοιπόν ο νόμος και το κράτος αδυνατεί να σε προστατέψει απέναντι στο φαινόμενο της διαδικτυακής απάτης των ψευδών ειδήσεων και των κούφιων άρθρων, ποιος θα το κανει; Δυστυχώς ο μόνος που μπορεί να σε προστατεύσει τελικά από την απάτη των μελισσο-κλικαδόρων είναι ο εαυτός σου. Τι πρέπει να κανεις λοιπόν για να μην πέσεις θύμα στις ανόητες και ορισμένες φορές επικίνδυνες παγίδες τους;

  1. Διάβαζε κείμενα μόνο από αξιόπιστες και σοβαρές πηγές.
  2. Προτίμησε βιβλία ή ανθρώπους που γνωρίζεις προσωπικά και εμπιστεύεσαι.
  3. Πονηρέψου όταν βλέπεις κατι να προσφέρεται δωρεάν, είδες το τυράκι, κάπου εκεί είναι και η φάκα
  4. Μάθε να αναγνωρίζεις τους πονηρούς τίτλους που προσελκύουν την περιέργεια σου και αφήνουν ερωτηματικά
  5. Μην αναδημοσιεύεις κείμενα που ανήκουν στην κατηγορία των ψευδών ειδήσεων και του δολώματος-κλικ (click bait)
  6. Ζήτα από γνωστούς σου να μην αναδημοσιεύουν αυτά τα κείμενα
  7. Μποικοτάρισε προϊόντα που διαφημίζονται σε αυτά τα sites
  8. Διέγραψε τα ψεύτικα προφιλ που στόχο έχουν να αναδημοσιεύουν μόνιμα ψευδή άρθρα
  9. Μην εφαρμόζεις χωρίς επαλήθευση πρακτικές που διάβασες στο ιντερνετ
  10. Μην φανατίζεσαι με δημοσιεύσεις και μην οπαδοποιείσαι

 

 

clickbait

Εάν χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο συχνά, σίγουρα θα έχει πάρει κάπου το μάτι σας τον όρο “clickbait”. Για όσους δεν γνωρίζουν, έτσι χαρακτηρίζονται οι τίτλοι ειδήσεων και άλλων άρθρων στο Web, που έχουν συνταχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλούν την περιέργεια του αναγνώστη. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και εκείνα τα δημοσιεύματα, που χρησιμοποιούν με αντίστοιχο τρόπο οπτικό υλικό, όπως γυμνές ή σοκαριστικές φωτογραφίες, εικόνες διασημοτήτων κλ.π. Για παράδειγμα, τόσο ο τίτλος του παρόντος άρθρου, όσο και η εικόνα που το συνοδεύει, αποτελούν τέτοιο "δόλωμα για κλικ". Την πρακτική του clickbait, στην πιο ακραία της μορφή, εφαρμόζουν κυρίως "κίτρινα" websites, που προβάλλουν κατά βάσει... κουτσομπολίστικα νέα και αμφιβόλου εγκυρότητας άρθρα, που συχνά δεν είναι τίποτα παραπάνω από κακές μεταφράσεις κειμένων που δημοσιεύτηκαν αρχικά σε tabloids ή ανάλογες ιστοσελίδες του εξωτερικού. Ναι, όταν βλέπετε ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΟΚ και ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ! άρθρα, τότε μάλλον έχετε να κάνετε με κάποιο δημοσίευμα χαμηλής ποιότητας, που κατά πάσα πιθανότητα δεν αξίζει την προσοχή και το χρόνο σας. Ενίοτε πάντως, ακόμα και έγκυρα μέσα θα υιοθετήσουν τη μέθοδο του clickbait, προκειμένου να τραβήξουν περισσότερο κόσμο και να ανέβουν στις λίστες των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Δυστυχώς, η σημερινή πραγματικότητα του Internet δεν αφήνει περιθώριο για... ρομαντισμό, αφού ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά μεγάλος και, πολλές φορές, περισσότερες επισκέψεις μετρούν οι κακής ποιότητας, κίτρινες ιστοσελίδες, παρά εκείνες που παρέχουν αξιόλογο περιεχόμενο.

 Δυστυχώς ορισμένες φορές τα κείμενα αυτά που είναι γεμάτα υπερβολές, ασάφειες και παγίδες για τους αρχάριους αναγνώστες τους, κρύβουν και μεγαλύτερους κινδύνους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση άρθρου με τίτλο "Τα μέλια του σούπερ μάρκετ είναι καρκινογόνα" είδηση που αναδημοσιεύτηκε σε ενημερωτικά websites ποικίλης ύλης χωρίς έλεγχο εγκυρότητας. Μια αισχροκερδής προσπάθεια click bait κατέληξε να δυσφημίζει όλο το μέλι, αφήνοντας υποψίες για καρκινογόνα κατάλοιπα. Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα απειλούν και βλάπτουν έμπρακτα την μελισσοκομική κοινότητα και είναι ευθύνη όλων μας να τα σταματήσουμε.

Καταλήγοντας θα πω το εξής: Η μελισσοκομία είναι μία σύνθετη ενασχόληση, πολλά υποσχόμενη και με τεράστιο φάσμα γνώσεων και μεθόδων. Με αργά και σταθερά βήματα ο νέος μελισσοκόμος θα χτίσει τη δική του καρριέρα, θα γνωρίσει καλά το μελίσσι και τις ανάγκες του και θα προχωρήσει την επιχείρηση του στο βαθμό που επιθυμεί. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν αφιλοκερδείς ήρωες που θα σε πάρουν από το χέρι και θα σε κανουν πλούσιο. Υπάρχουν αντιθέτως πολλοί που θέλουν πάνω από όλα να απλώσουν χέρι στο πορτοφόλι σου και με την άδεια σου. Και το πετυχαίνουν με μία απατηλή και υποσυνείδητη διαφήμιση που σε χτυπάει ακριβώς εκεί που πονάς: σου πουλάνε ελπίδα!

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 252 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης