Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Οκτώβριος 20, 2017
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Τι μετράμε σε μια ανάλυση μελιού; Πως το ταυτοποιούμε;

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

Ανάλυση μελιού Η διαδικασία πώλησης ενός μελιού σε κατάστημα, απαιτεί σωστή αναγραφή της ετικέτας. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για το είδους του μελιού και για το κατα πόσον πληρεί τις προδιαγραφές του νόμου. Το χημείο θα ακολουθήσει την εξής διαδικασία:

 Το μέλι αποτελείται ουσιαστικά από διάφορα σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη, καθώς και από άλλες ουσίες, όπως οργανικά οξέα, ένζυμα και στερεά σωματίδια που προέρχονται από τη συγκομιδή μελιού. Το χρώμα του μελιού ποικίλλει από σχεδόν άχρωμο έως καφέ σκούρο. Ως προς τη σύσταση, μπορεί να είναι ρευστό, παχύρρευστο ή, μερικά ή ολικά, κρυσταλλωμένο. Η γεύση και το άρωμα ποικίλουν, αλλά εξαρτώνται από τη φυτική προέλευση.

Όταν διατίθεται στο εμπόριο ως μέλι ή όταν χρησιμοποιείται σε οιοδήποτε προϊόν προοριζόμενο για κατανάλωση από τον άνθρωπο, δεν πρέπει να έχει προστεθεί κανένα συστατικό τροφίμων στο μέλι, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων, ούτε να έχει γίνει καμία άλλη προσθήκη εκτός από μέλι. Στο μέτρο του δυνατού, το μέλι δεν πρέπει να περιέχει οργανικές ή ανόργανες ύλες ξένες προς τη σύστασή του. Με την εξαίρεση του σημείου 3 του παραρτήματος I, δεν πρέπει να παρουσιάζει ασυνήθιστη γεύση ή οσμή ούτε να έχει αρχίσει να υφίσταται ζύμωση, η οξύτητά του δεν πρέπει να έχει τροποποιηθεί τεχνητώς και δεν πρέπει να έχει θερμανθεί με τρόπο που να συνεπάγεται την καταστροφή ή τη σημαντική αδρανοποίηση των φυσικών ενζύμων.

Με την επιφύλαξη του παραρτήματος I σημείο 2 στοιχείο β) viii), δεν επιτρέπεται να αφαιρείται γύρη ή χαρακτηριστικό συστατικό του μελιού, εκτός αν αυτό είναι αναπόφευκτο κατά την αφαίρεση ξένων οργανικών ή ανόργανων υλών.

Κατά τη διάθεσή του στο εμπόριο ως μέλι ή όταν χρησιμοποιείται σε οιοδήποτε προϊόν που προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, το μέλι πρέπει να ανταποκρίνεται στα ακόλουθα χαρακτηριστικά σύστασης:

1. Περιεκτικότητα σε σάκχαρα

1.1. Περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και γλυκόζη (σύνολο των δύο)

—μέλι νέκταρος όχι λιγότερο από 60g/100g

—μέλι μελιτώματος, μείγμα μελιού μελιτώματος με μέλι ανθέων όχι λιγότερο από 45g/100g

1.2. Περιεκτικότητα σε σακχαρόζη

—γενικά όχι περισσότερο από 5g/100g

—ψευδακακία (Robinia pseudoacacia), μηδική (Medicago sativa), βαγξία (Banksia menziesii), ηδύσαρον (Hedysarum), ερυθρός ευκάλυπτος(Eucalyptus cam adulensis), (Eucryphia lucida,Eucryphia milliganii), εσπεριδοειδή spp. όχι περισσότερο από 10g/100g

—Λεβάντα (Lavandula spp.), μποράντζα (Borago officinalis) όχι περισσότερο από 15g/100g

2. Υγρασία

—γενικά όχι περισσότερο από 20 %

—μέλι ερείκης (Calluna) και μέλι ζαχαροπλαστικής εν γένει όχι περισσότερο από 23 %

—μέλι ζαχαροπλαστικής από ερείκη (Calluna) όχι περισσότερο από 25 %

3. Περιεκτικότητα σε μη υδατοδιαλυτές ουσίες

—γενικά όχι περισσόερο από 0,1g/100g

—μέλι πιέσεως όχι περισσότερο από 0,5g/100g

4. Ηλεκτρική αγωγιμότητα

—μέλι μη αναφερόμενο κατωτέρω και μείγματα των μελιών αυτών όχι περισσότερο από 0,8mS/cm

—μέλι μελιτώματος και μέλι ανθέων καστανιάς και μείγματα των μελιών αυτών, πλην των μειγμάτων με τα αναφερόμενα κατώτερα μέλια όχι λιγότερο από 0,8mS/cm

—εξαιρέσεις: κουμαριά (Arbutus unedo), ερείκη (Erica), ευκάλυπτος,φιλύρα (Tilia spp), καλούνα ή κοινή (Calluna vulgaris),Manuka ή Jelly bush(leptospermum), φυτό τσαγιού (Melaleuca spp.)

5. Ελεύθερα οξέα

—γενικά όχι περισσότερο από 50 χιλιοστοϊστοδύναμα οξέος ανά 1000g

—μέλι ζαχαροπλαστικής όχι περισσότερο από 80 χιλιοστοϊστοδύναμα οξέος ανά 1000g

6. ∆είκτης διάστασης και περιεκτικότητας σε υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (HMF) προσδιοριζόμενα μετά από επεξεργασία και ανάμειξη

α) δείκτης διάστασης (κλίμακα Schade)

—γενικά, εκτός από το μέλι ζαχαροπλαστικής όχι λιγότερο από 8 

—μέλι με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά ένζυμα (π.χ. μέλι εσπεριδοειδών) και του οποίου η περιεκτικότητα σε HMF δεν υπερβαίνει τα 15mg/kg όχι λιγότερο από 3

β)HMF

—γενικά, εκτός από το μέλι ζαχαροπλαστικής όχι περισσότερο από 40mg/kg (με την επιφύλαξη των διατάξεων του στοιχείου α) δεύτερη περίπτωση)

— μέλι δηλωμένης προέλευσης από περιοχές με τροπικό κλίμα και μείγματα των μελιών αυτών

Δείγματα μελιών

Στη συνέχεια το χημείο με γυρεοσκοπική ανάλυση και συνδυαζοντας τις παραπάνω μετρήσεις κατηγοριοποιεί το μέλι μας στις παρακάτω αμιγείς κατηγορίες

ΠΕΥΚΟ

ΕΛΑΤΟ

ΚΑΣΤΑΝΙΑ

ΕΡΕΙΚΙ

ΘΥΜΑΡΙ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΗΛΙΑΝΘΟΣ

Υγρασία (%)

≤ 18,5

Ηλεκτρική Αγωγιμότητα (Ms/cm)

≥0,9

≥1,0

≥1,1

≤0,6

≤0,45

Κύριος γυρεόκοκκος % των γυρεοκόκκων των νεκταρογόνων φυτών

≥87

≥45

≥18*

≥3

≥3

≥20

ΗDΕ/Ρ**

Ποικίλλει

Ποικίλλει

ΡΚ/10g***

ΠοικίλλειΣημαντική παρουσία χαρακτηριστικών στοιχείων μελιτωμάτων (μύκητες-καπνίες)

ΠοικίλλειΑπλή παρουσία χαρακτηριστικών στοιχείων μελιτωμάτων (μύκητες)

≥100.000

<90.000

< 70.000

< 90.000

< 55.000

*Το ποσοστό των συνοδών γυρεοκόκκων ενός είδους φυτού δεν πρέπει να ξεπερνά το 45%.
**Ηοneydew elements / Pollen (στοιχεία μελιτωμάτων/γυρεόκοκκοι νεκταρογόνων φυτών)
*** ΡΚ/10g: Συνολικός αριθμός γυρεοκόκκων/10g.

Γύρη στο μικροσκόπιο

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝ Η ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ ΔΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΩΣΤΕ Η ΕΤΙΚΕΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 1708 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους
  • Mixalios

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης