Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Ο δεκάλογος του αρχάριου μελισσοκόμου - Βασιλοτροφία

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

queen-rearing-medium-nuc-4Δεκάδες τηλεφωνήματα κάθε μήνα από ενεργούς μελισσοκόμους που ρωτούν: "είδα οτι έχετε βασίλισσες...μπορώ να αγοράσω;" Ευτυχώς ή δυστυχώς για μένα δεν έχω πάντα την πολυτέλεια να φτιάχνω βασίλισσες...δυστυχώς θα μπορούσα να έχω ένα έξτρα έσοδο μέσα στη χρονιά, ευτυχώς γιατί γλιτώνω από μια κατάρα που ακολουθεί τους βασιλοτρόφους που αναγκάζονται να απολογούνται για τις βασίλισσες τους και για την ενδεχόμενη ευθύνη τους που ο πελάτης δεν έβγαλε το αναμενόμενο μέλι της χρονιάς. Καμιά φορά ίσως να συμφέρει να χάσεις κάποια χρήματα αλλά να μπορείς να κοιμάσαι πιο ήσυχος τα βράδια!

Η βασιλοτροφία σίγουρα είναι από τις εργασίες που σε ολοκληρώνουν ως μελισσοκόμο, είτε γιατί αποδεικνύουν την βαθύτερη γνώση της δουλειάς, είτε γιατί σε καθιστούν ανεξάρτητο από άλλους μελισσοκόμους - βασιλοτρόφους. Κυρίως όμως το πλεονέκτημα του να κάνεις βασιλοτροφία είναι ο χρόνος που κερδίζεις και η ποιότητα που σου παρέχουν οι δικές σου βασίλισσες. Ο χρόνος θα γίνει χρήμα για κάθε ορφάνια που γλιτώνεις μέσα στην άνοιξη ή το καλοκαίρι, θα γίνει έξτρα μελίσσι για κάθε ορφάνια στα τέλη του φθινοπώρου και προφανώς θα γίνει μέλι για κάθε παραφυάδα που σχηματίζεις έχοντας μια βασίλισσα έτοιμη να γεννήσει. Επίσης κερδισμένος θα βγεις κι από ποιότητα, καθώς οι βασίλισσες που θα φτιάξεις θα είναι οι καλύτερες (άλλωστε τις έφτιαξες μόνος σου), θα σου κοστίσουν ελάχιστα και θα σου αποδώσουν τα μέγιστα σε γόνο. Δεν αποκλείεται βέβαια να βγει και καμία σκάρτη όμως και τότε θα δικαιολογήσεις τον εαυτό σου λέγοντας οτι "απλά έτυχε" ενώ αν την είχες αγοράσει θα έλεγες "με πιάσαν κορόιδο!" Οι μόνοι που θα στεναχωρηθούν από τη βασιλοτροφία είναι οι βασιλοτρόφοι γιατί μετά τι δουλειά θα κάνουν αλλά και πάλι λίγοι από σας που διαβάζετε το κείμενο θα μπείτε στην διαδικασία εν τέλει να εμβολιάσετε βασιλοκελιά.

883989 488823844504323 1068957476 o

/Ο λόγος που οι περισσότεροι δεν επιχειρούν, με όλη τη σημασία της λέξης, να κάνουν βασιλοτροφία είναι κυρίως η μεθοδικότητα που απαιτείται για τη δουλειά αυτή. Η ακρίβεια στο χρόνο, στους χειρισμούς, στον εξοπλισμό και γενικότερα η συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών καθιστούν τη βασιλοτροφία μια εργασία για πολύ αποφασισμένους μελισσοκόμους. Και για να γίνει κανείς αποφασισμένος ή θα την έχει πατήσει στο παρελθόν από αγορές βασιλισσών, είτε γιατί δεν του περισσεύουν πλέον χρήματα για αγορές είτε γιατί δεν πήγε καλά η σοδειά του μελιού και αναζητά εναλλακτικές πηγές εσόδων από το εργοστάσιο "Η ΚΥΨΕΛΗ".

883709 488827411170633 1147476562 o906910 488824707837570 675167630 o

Πριν ξεκινήσετε βασιλοτροφία σιγουρευτείτε για τα παρακάτω:

  1. Δεν σας ενοχλούν πολύ τα τσιμπήματα
  2. Έχετε διαθέσιμο χρόνο για τον επόμενο μήνα
  3. Έχετε υγιή και δυνατά σε πληθυσμούς μελίσσια
  4. Βλέπετε καλά
  5. Έχετε υπομονή και αυτοσυγκέντρωση
  6. Είστε μεθοδικός
  7. Έχετε τον κατάλληλο χώρο για τις εργασίες σας
  8. Έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό
  9. Έχετε βρει πιθανή πελατεία για τις βασίλισσες
  10. Έχετε διαβάσει ή παρακολουθήσει κάποιον πιο έμπειρο στο παρελθόν

Πως ξεκίνησα εγώ τη βασιλοτροφία:

QRJenterQueen

Μου πήρε αρκετά χρόνια να πειραματιστώ στη δημιουργία βασιλισσών, κυρίως γιατί το έβρισκα πολύ κουραστικό και δεσμευτικό μέσα στον λίγο χρόνο που διέθετα. Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν αποφάσισα να ασχοληθώ ήταν να ενημερωθώ σωστά. Υπάρχουν μελισσοκομικά βιβλία που περιγράφουν πολύ καλά τις μεθόδους της βασιλοτροφίας, υπάρχουν ευχάριστα DVDs ελληνικα ή ξένα και αρκετά βίντεο στο internet. Επίσης χρήσιμες πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς κι από κρατικά ή μη σεμινάρια βασιλοτροφίας.

dsc 0053

Στη συνέχεια αποφάσισα να πάρω τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το κιτ Ζεντερ σε πρώτη φάση σκέφτηκα καθώς άκουγα οτι ήταν πιο εύκολο στη χρήση. Πειραματίστηκα, έφτιαξα βασιλόβεργες, έφτιαξα θήκες, έφτιαξα έφτιαξα έφτιαξα...Αποτέλεσμα 20 βασίλισσες μέσα σε 20 μέρες δουλειάς, καθόλου άσχημα σκέφτηκα, ας ανεβάσουμε τις αποδόσεις όμως! Το ζέντερ μπήκε στο ντουλάπι και δεν ξαναβγήκε από τότε. Επόμενο πείραμα έγινε με βελονάκι και σετ βασιλοκελιών από γνωστό Έλληνα Ιερέα-Μελισσοκόμο. Δεν έμεινα δυσαρεστημένος αλλά δεν πέτυχα και πολλούς εμβολιασμούς. Φυσικά το θεώρησα ατυχία κι όχι αποτυχία παρόλο που ήταν το δεύτερο.

queen-bee-rearing-e1359055462861

Τα παθήματα πολλών ετών έγιναν μαθήματα κι έτσι πλέον τα ποσοστά επιτυχίας αυξήθηκαν και η βασιλοτροφία έγινε πιο εύκολη και ξεκούραστη εργασία. Πλέον η μαζική δημιουργία παραφυάδων γίνεται με τη βοήθεια έτοιμων βασιλικών κελιών από εμβολιασμό κι ότι περισσεύει πωλείται στα κλασικά κλουβάκια. Σας παραθέτω εδώ τη διαδικασία της βασιλοτροφίας της περσινής χρονιάς.

Μάρτης:

Τα μελίσσια μπήκαν στην άνοιξη με ελαφρώς αυξημένους πληθυσμούς λόγω του ήπιου χειμώνα, πράγμα που μεταφράζεται σε 8 πλαίσιο κ.μ.ο πληθυσμό και 4 πλαίσια γόνο. Από τις αρχές του Μάρτη ως και το τελευταίο 5ήμερο του, τα μελίσσια τροφοδοτήθηκαν επιμελώς με παχύρευστο σιρόπι, περίπου 5 λίτρα στο καθένα. Παράλληλα επετεύχθη και το χτίσιμο αρκετών καινούριων κηρηθρών και παρουσιάστηκε και αύξηση του γόνου κατα 2 περίπου τελάρα στα αξιόλογα μελίσσια.

img 0242Στα τέλη του μήνα έγινε το πρώτο ξεσκαρτάρισμα. Βασίλισσες με πολύ και ποιοτικό γόνο, στρωτός και καθαρός, μαρκαρίστηκαν και μπήκαν στη λίστα προς αναπαραγωγή. Το σύνολο των μελισσιών που θα συμμετείχε στη βασιλοτροφία ήταν 22, 4 ομάδες των 5 μελισσιών και 2 δότες αυγών. Σε αυτή την εικοσάδα συνεχίστηκε εντατικά η τροφοδοσία με σιρόπι εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες και βιταμίνες.

Απρίλης:

Από την κάθε πεντάδα ένα έγινε μελίσσι έναρξης και τέσσερα αποπεράτωσης. Στο μελίσσι έναρξης αρχές Απριλίου αφαιρέσαμε τη βασίλισσα και στις 7 μέρες έγινε έλεγχος για βασιλοκελιά τα οποία καταστράφηκαν συλλέγοντα όσο πολτό είχαν μέσα. Την ίδια μέρα τοποθετήθηκε εκ νέου πλαίσιο με προνύμφες ημέρας στο κέντρο του μελισσιού αφού αφαιρέθηκε το 10 πλαίσιο με τη χρήση αποστάτη εννιά θέσεων. Ένα 24ωρο αργότερα έγινε εμβολιασμός με προνύμφες ημέρας από τα 2 μελίσσια-δότες. Τοποθετήθηκαν 40 προνύμφες μέσα σε κάθε μελίσσι έναρξης σε 2 βέργες των 20 κελιών. Την ίδια μέρα διαχωρίστηκε το κάθε μελίσσι αποπεράτωσης με βασιλικό διάφραγμα και αφαιρέθηκε ένα πλαίσιο από τον πάνω όροφο. Ο εμβολιασμός έγινε 50% υγρός και 50% ξηρός. Αναφορικά η επιτυχία του ξηρού ήταν μεγαλύτερη.

Την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκαν τα βασιλοκελιά ανα δέκα σε κάθε μελίσσι αποπεράτωσης χωρίς να μεταφερθεί ανοιχτός γόνος στον πάνω όροφο, αποφεύγοντας έτσι πιθανή απειλή από πρόωρα εκκολαπτόμενη βασίλισσα. Από τα 20 μελίσσια αποπεράτωσης το ένα δεν χρησιμοποιήθηκε.

Weiselzellen 79a

Στις μέρες που ακολούθησαν τα μελίσσια συνέχιζαν να τροφοδοτούνται με σιρόπι (400-500γρ). Έξι ημέρες μετά σχηματίστηκαν οι παραφυάδες, 2 πλαίσια γόνο, 1 μέλι, 1 γύρη κι ένα άδειο και μεταφέρθηκαν 50 μέτρα από τις αρχικές κυψέλες.Για την επιβίωση τους τοποθετήθηκε μια συσκευασμένη τροφή 2κιλών. Την 14 ημέρα, έπειτα από δυο μέρες ορφάνιας μεταφέρθηκαν τα βασιλικά κελιά στις παραφυάδες. Από εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε άλλη ενόχληση για τις παραφυάδες για 14 μέρες. Στο τέλος της διαδικασίας έγινε έλεγχος και σχεδόν όλες οι παραφυάδες είχαν γόνο, ανοιχτό ή κλειστό.

Από στατιστικής πλευράς η βασιλοτροφία είχε επιτυχία ~80% στον εμβολιασμό και από τα αποδεκτά κελιά είχαμε ~70% επιτυχία στη γονιμοποίηση εντός 14 ημερών που ανέβηκε στο ~80% μέσα σε 21 μέρες. Πέραν των 21 ημερών, οι παραφυάδες που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν γονιμοποιημένη βασίλισσα συνενώθηκαν και πάλι με τα μητρικά τους μελίσσια.

queen-cells

Από την παραπάνω περιγραφή δεν προτείνω να συγκρατήσετε ημερομηνίες ή ποσοστά. Προτείνω όμως να αναλογιστείτε τι από αυτά σας φάνηκε ακατόρθωτο και να προβληματιστείτε στο γιατί δεν δοκιμάζετε μόνοι σας να κάνετε μια απλή βασιλοτροφία, όχι με 22 μελισσια, αλλά με 3 μόλις, ένα μελίσσι δότη αυγών, ένα μελίσσι έναρξης και δύο αποπεράτωσης, ναι το σύνολο βγάζει τέσσερα αλλά το έναρξης θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα σαν αποπεράτωσης πέραν της πρώτης ημέρας.

Οδηγίες για τη βασιλοτροφία με ακριβείς ημερομηνίες και οδηγίες θα βρείτε παντού στο διαδίκτυο. Σημασία έχει να τις αναζητήσετε και να το πάρετε απόφαση.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 284 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης