Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Πέμπτη, Φεβρουάριος 20, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Ο δεκάλογος του αρχάριου μελισσοκόμου - Θεραπείες

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

varroa πάνω σε μέλισσαΣυνεχίζοντας τη σειρά άρθρων με το δεκάλογο για τους μελισσοκόμους, θα αναφερθούμε στη σημασία της "θεραπείας" των μελισσιών. Φυσικά όλοι γνωρίζουν πως τα μελίσσια περνάνε τις δικές τους ασθένειες, τα δικά τους προβλήματα, και τους εχθρούς. Αυτό που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ή εστω υποτιμούν, είναι πως

αιτία των περισσοτέρων κακών για τη μέλισσα, είναι το παράσιτο varroa destructor. Ασκοσφαίρωση, σηψιγονία, χαλασμένα φτερά, διάσπαρτος γόνος, μαύρες μέλισσες, μείωση πληθυσμού, χαμηλή παραγωγή μελιού και άλλα πολλά είναι συνέπεια, άμεση ή έμμεση του varroa.

Στο παρελθόν έχει γραφτεί ένα ολόκληρο άρθρο για την αντιμετώπιση του βαρρόα και τη μεγάλη σημασία της. Θα πρότεινα να το ξαναδιαβάσουν όσοι δεν το θυμούνται. Αυτό που δεν έχει γραφτεί στο παλιό εκείνο κείμενο, είναι πόσο διαφορετική είναι η συμπεριφορά ενός μελισσιού μετά από μια επιτυχή θεραπεία για το βαρρόα. Βάσει προσωπικών παρατηρήσεων, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη έναρξη της θεραπείας (με οποιονδήποτε τρόπο) τα μελίσσια αλλάζουν συμπεριφορά!

dead bee

Αυξάνεται ραγδαία ο γόνος, με τη βασίλισσα να εξαπλώνει το δακτύλιο της μέσα στο τελάρο και διαρκώς σε περισσότερα πλαίσια με γόνο, αυξάνεται ο ρυθμός εργασίας των συλλεκτριών αλλά και των τροφών του γόνου. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε μια εντελώς άλλη εικόνα του ίδιου μελισσιού μόλις λίγες μέρες μετά την καταπολέμιση του βαρρόα. Σε αυτό συντελεί φυσικά η παύση του παρασιτισμού των ενήλικων μελισσών, αλλά και η παύση μετάδοσης μικροβίων στο γόνο.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως καμία θεραπεία ως τώρα δεν είναι αρκετά αποτελεσματική μόνη της.

Σε πρόσφατη δοκιμή σε θεωρητικά υγιή μελίσσια, τοποθετήθηκαν ταινίες με ακαρεοκτόνα ουσία και έγινε μέτρηση του αριθμού των νεκρών βαρρόα. Το αποτέλεσμα ήταν συνταρακτικό. Μόλις δύο μήνες μετά από διπλή εφαρμογή θεραπειών για το varroa (και μάλιστα αυτών που φημολογούνται ως αποτελεσματικές) η 3η θεραπεία έδειξε πως το varroa εξακολουθεί να αποτελεί πληγή για τα μελίσσια μας.

varroa-mite

Θα ήθελα να καταλήξω λοιπόν στην εξής προτροπή: Μην αρκείστε στη μία (χειμερινή) ή στις δύο (χειμερινή - καλοκαιρινή) θεραπείες, αντιθέτως σε κάθε ευκαιρία που θα έχετε (δηλαδή όταν δε θα υπάρχει κίνδυνος επιβάρρυνσης του μελιού σας) κάντε δοκιμαστικά μια θεραπεία σε ένα μικρό αριθμό μελισσιών και μετρήστε τα αποτελέσματα. Δυστυχώς θα εκπλαγείτε κι εσείς από τον αριθμό των varroa που θα δείτε να υπάρχουν μέσα στην κυψέλη σας. Πιθανές εποχές για τις "έξτρα" αυτές θεραπείες είναι ο Νοέμβρης, ο Φλεβάρης και ο Μάρτης. Δυσκολότερη εποχή φυσικά για τα μελίσσια είναι το φθινόπωρο με το varroa να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα μέσα στην κυψέλη.

IMG 4340eos

Τώρα σχετικά με τις άλλες ασθένειες, αυτό που πρέπει να καταλάβει ο νέος μελισσοκόμος για να ξεφύγει από τον πανικό που επικρατεί στον κλάδο σχετικά με τις καταπολεμήσεις της ασκοσφαίρωσης, είναι ότι οι μέλισσες υπο φυσιολογικές συνθήκες αντιμετωπίζουν κάθε μικροοργανισμό. Η διαταραχή αυτών των φυσιολογικών συνθηκών είναι που προκαλεί στα μελίσσια μας όλα τα προβλήματα. Συνεπώς πριν αρχίσουμε να μιλάμε για φάρμακα, χημικά, αντιμυκητιακά, θυμόλες,λεμόνια,γαλαζόπετρα,ασβέστη,σκόρδα,χάπια κλπ κλπ που έχουν ακουστεί κατα καιρούς, ας προσπαθήσουμε να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος. Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι να μπορούμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα, το οποίο συνήθως έχει την εξής σειρά:

  1. varroa
  2. πρόωρο τάισμα με σιρόπι
  3. κακή τοποθεσία με ανέμους και υγρασία
  4. παλιές κερήθρες
  5. χαλαρό μελίσσι
  6. μελίσσι με πολύ λίγο πληθυσμό
  7. έλλειψη φαγητού

Αν λοιπόν ξεκινήσει κανείς ελέγχοντας τα παραπάνω με τη σειρά, θα καταλήξει στη λύση του προβλήματος που λέγεται ασκοσφαίρωση χωρίς να πειραματιστεί με γιατροσόφια ή χάπια. Παρόλα αυτά, αν ο "ασθενής" δεν πάσχει από κάτι εμφανές (1-7) τότε μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία της χημικής επέμβασης με όσα ανέφερα παραπάνω, σπάνιο αλλά δυνατόν.

chalkbrood-f1full

Σχετικά με την αμερικάνική σηψιγονία, η πρόταση είναι και πάλι μία: για να μην έχετε σηψιγονία, σκοτώστε εγκαίρως το varroa από τα μελίσσια σας. Αν αποτύχατε να ελέγξετε το varroa εγκαίρως και κάποιο μελίσσι σας προσβλήθηκε, μην διστάσετε να κάψετε το μελίσσι και να απολυμάνετε πολύ σχολαστικά την κυψέλη σας.

Η ευρωπαική σηψογονία, μετά την αντιμετώπιση του varroa, ξεπερνιέται συνήθως μόνη της και ο ρόλος του μελισσοκόμου είναι να δώσει στο μελισσάκι νεαρό εργατικό πληθυσμό, μεταφέροντας σφραγισμένο γόνο (ο σφραγισμένος δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει) και να τροφοδοτήσει για κάλυψη των ενεργειακών αλλά και πρωτεϊνικών αναγκών της κυψέλης.

bees-with-deformed-wings

Για την παραμόρφωση των φτερών των νέων μελισσών, είναι γνωστό πως υπεύθυνο είναι το varroa και η καταπολέμιση του, συνήθως οδηγεί στην εξαφάνιση της ασθένειας εντός λίγων εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση διατροφής των μελισσιών μας, προτιμήστε τη φυσική τροφή τους, τη γύρη και το αξιόπιστο σιρόπι ζάχαρης (παχύρευστο ή μη), εκτός φυσικά από τη χειμερινή περίοδο, όπου θα καταφύγετε σε ζυμάρι.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 441 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης