Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Κυριακή, Ιούνιος 07, 2020
Text Size

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 6 Votes )

ΖαχαροζύμαροΓράφω πιο αραιά τον τελευταίο καιρό, ο χρόνος είναι λιγότερος πλέον λόγω δουλειάς αλλά δε θέλω να μένω μακριά από το site...είναι από τις ευχάριστες ασχολίες μου. Αφορμή για να γράψω σήμερα ήταν η ολοκλήρωση του πρώτου τρύγου του ελάτου και μια δημοσίευση που διάβασα στο διαδίκτυο σε ένα μελισσοκομικό blog. Ναι καλά καταλάβατε...

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι περισσότεροι επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στα καλά μας μελίσσια, όπως ένας κακός γονιός αγαπά περισσότερο το φρόνιμο παιδί και παραμελεί το άτακτο. Αυτό ευτυχώς σε αρκετές περιπτώσεις δε συμβαίνει καθώς πολλοί μελισσοκόμοι κρατάνε κοντά τους τα αδύναμα μελίσσια τους και προσπαθούν να τα τροφοδοτήσουν και να τους αυξήσουν τον πληθυσμό.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ποιότητα των τροφών, αλλά και η ποσότητα. Πολλές από τις περιοχές της χώρας μας χτυπιούνται από έντονη ξηρασία, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη γύρης αλλά και νέκταρος. Έτσι λοιπόν και το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που αρκετοί μελισσοκόμοι αναγκάζονται να ταΐσου τα μελίσσια που δεν κατάφεραν να κάνουν γερά αποθέματα. Όλος αυτός ο πρόλογος είναι για να αναφερθώ στις τροφές που έχει δυνατότητα να αγοράσει ο μελισσοκόμος.

Υπάρχουν δύο διαχωρισμοί στους τύπους τροφών:

Υγρή τροφή VS στερεά τροφή

και

Θερμασμένη τροφή VS αθέρμαστη τροφή

Οι διαχωρισμοί αυτοί αφορούν αφενός το σιρόπι απέναντι στα ζυμάρια και αφετέρου το θερμασμένο ζυμάρι απέναντι στο μη-θερμασμένο.

Σίγουρα η τροφή είτε στη μια μορφή, είτε στην άλλη, είναι ωφέλιμη. Ο λόγος που το καλοκαίρι τροφοδοτούμε με σιρόπι είναι για να κρατήσουμε το γόνο της βασίλισσας αυξημένο, ξεγελώντας το μελίσσι οτι η φύση δίνει νέκταρ. Ταυτόχρονα όμως το ζυμάρι δίνει αποθέματα τροφής στο μελίσσια, όπως ακριβώς ένα τελάρο με αποθηκευμένο μέλι. Γι'αυτό ο μελισσοκόμος βασίζεται και στα δύο. Το σιρόπι λόγω ζέστης βγάζει πιο έντονη οσμή και αρκετές φορές μπορεί να προκαλέσει λεηλασία αν δοθεί πριν το σούρουπο, γι'αυτό πάντα ταΐζουμε αφού πέσει ο ήλιος. Το ζυμάρι από τη ζέστη ορισμένες φορές ρευστοποιείται και τρέχει μέσα στα τελάρα, ενοχλώντας περισσότερο παρά "πνίγοντας" τις μέλισσες και φράζοντας ορισμένα τελάρα με γόνο ή γύρη.

Από τα παραπάνω προκύπτει οτι και οι δύο μορφές τροφής δίνουν πρόσθετη ενέργεια, με το σιρόπι να δημιουργεί μια πιο έντονη ψευδαίσθηση αφθονίας στο μελίσσι με όλες τις συνέπειες.

Ο δεύτερος διαχωρισμός ουσιαστικά αφορά τη σύγκριση μεταξύ των απλών ζυμωτών μελισσοτροφών και των θερμικά επεξεργασμένων μελισσοτροφών, δηλαδή ανάμεσα στις λεγόμενες "ζυμωτές" και στις "βανίλιες"

Και τώρα οι παρατηρήσεις πάνω σε ορισμένες παρα-πληροφορίες που διάβασα:

Παρατήρηση πρώτη: Η βανίλια εδώ και δεκαετίες φτιάχνεται θερμαίνοντας και χτυπόντας σε μίξερ μείγμα νερού-ζάχαρης-οξέων-γλυκόζης. Τέτοιες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο site "συνταγές της παρέας" ή στο blog "λαϊκή παράδοση" και όπως θα διαβάσετε φτιάχνεται από

  • 4 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας γνήσιο εκχύλισμα βανίλιας ( 2 σκόνες)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

και μπορεί να περιέχει μέχρι και μέλι.

Η ΒΑΝΙΛΙΑ φτιάχνεται μόνο με θέρμανση - βράσιμο των συστατικών της, αλλιώς δε λέγεται ΒΑΝΙΛΙΑ.

Παρατήρηση δεύτερη: Οι ζυμωτές τροφές φτιάχνονται ανακατεύοντας διάφορα υγρά σάκχαρα όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη μαζί με άχνη ζάχαρη (σακχαρόζη) και προσθέτοντας διάφορα συστατικά που θα αποτρέψουν το πέτρωμα του μείγματος, όπως τα οξέα ή τα ένζυμα ιμβερτοποίησης. Αυτές οι τροφές δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και θεωρούνται πιο "αγνές" από τις θερμασμένες. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες απόψεις οτι λόγω της ιμβερτοποίησης της Βανίλιας κατά το βράσιμο, η μέλισσα μπορεί να πάρει περισσότερη ενέργεια σε λιγότερο χρόνο, ενώ πρόσφατες έρευνες στο ΑΠΘ δεν επιβεβαιώνουν αυτή τη φήμη.

Τα οξέα όπως είναι το κιτρικό, το οξικό, το γαλακτικό, το οξαλικό ή το ταρταρικό  χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα για να διασπώνται τα ζάχαρα στο σιρόπι και γενικότερα στην τροφή των μελισσών. Για την ίδια αιτία χρησιμοποιήθηκε και η ιμβερτάση η οποία είναι ένζυμο που διασπά την σουκρόζη σε απλά ζάχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη).

Η διάσπαση των ζαχάρων είτε με οξέα είτε με ένζυμα (ιμβερτοποίηση) βρέθηκε ότι δημιουργεί απωθητικές ουσίες στην τροφή με αποτέλεσμα οι μέλισσες όχι μόνο να μην λαμβάνουν τη τροφή αλλά υφίστανται και απώλειες. Σε πειράματα που έγιναν από Αμερικανούς επιστήμονες (Johansson & Johansson, 1977) βρέθηκαν τα εξής :

Α) Οι  μέλισσες λαμβάνουν ταχύτερα την τροφή τους, όταν αυτή αποτελείται από τη κοινή ζάχαρη, παρά όταν αποτελείται από ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (οξέα ή ένζυμα).
Β) Τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν καλύτερα όταν τροφοδοτούνται με σιρόπι της κοινής ζάχαρης  παρά  με ιμβερτοποιημένη ζάχαρη.
Γ) Μελίσσια τα οποία ξεχειμώνιασαν  με τροφή στην οποία προστέθηκε ιμβερτάση έχασαν διπλάσιο αριθμό μελισσών από τα  μελίσσια εκείνα  που ξεχειμώνιασαν με τροφή στην οποία δεν προστέθηκε ιμβερτάση ή οποιονδήποτε οξύ.

Προφανώς και μπορεί να φτιαχτεί ζυμωτή τροφή και με ανακάτεμα άχνης ζάχαρης και μελιού, όμως οι τροφές αυτές είναι αφενός αρκετά ακριβότερες ακόμα και στο εμπόριο κι αφετέρου ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΕΛΙ.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΖΥΜΩΤΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕΛΙ

 

Παρατήρηση τρίτη: Αν τρυγήσεις μέλια από ένα άρρωστο μελίσσι, πάει να πει πως αφενός είσαι αρκετά άσχετος για να μην κατάλαβες οτι είναι άρρωστο, αφετέρου θα πει οτι η ασθένεια δεν ήταν και τραγικά επικίνδυνη αφού το μελίσσι κατάφερε να παράγει μέλι για τρύγο. Επίσης τα δυνατά μελίσσια που έχουν τόσα μέλια για να τρυγηθούν, είναι απίθανο να αρρωστήσουν εν μέσω παραγωγικής περιόδου. Αν η ασθένεια είχε εμφανιστεί το Μάρτη για παράδειγμα, ως τον Ιούνιο είναι αδιάφορη η ύπαρξη μικροβίων μέσα στο μέλι, αφού αυτό λόγω οξύτητας τα καταστρέφει σε αυτό το διάστημα. Από κει και μετά, αν κάποιος έχει υποψία οτι ένα μελίσσι του έχει μέσα στο μέλι του σπόρια μυκήτων ή βακτηρίων, να σας υπενθυμίσω ότι σε όλα τα μελίσσια υπάρχουν όλες οι ασθένειες καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. Άρα δεν τίθεται θέμα να μολύνεις ένα "καθαρό" μελίσσι από ένα που πιθανώς να έχει σπόρια μικροβίων.Επίσης οι τροφές που θα φτιαχτούν με θέρμανση του μελιού, εν μέρει σκοτώνουν και ένα ποσοστό των μικροβίων. Άλλωστε δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί που θα τρυγήσουν μέλι τον Ιούνιο και θα το χαραμίσουν σε μελισσοτροφές.

Επίσης κάτι αστείο που διάβασα: η γύρη που θα πάρουμε από τα μελίσσια μας, μπορεί να είναι μολυσμένη! Από που παίρνουμε τη γύρη; Μήπως από τη γυρεοπαγίδα έξω από την κυψέλη, πριν καν ακόμα έρθει σε επαφή με τις μέλισσες; Τότε πως ακριβώς θα είναι μολυσμένη η γύρη; Γνήσια γνώση!!

Η τροφή που περιέχει μέλι είναι κλάσεις ανώτερη από την τροφή που δεν περιέχει, ειδικά όταν είναι από δικά μας μελίσσια.

Κι εδώ θα δείτε σε βίντεο την παραγωγή τροφής βανίλιας.

Αν θέλετε λοιπόν να επιλέξετε καλές τροφές, θα φροντίσετε τα ζυμάρια να έχουν σωστές αναλογίες, να μην πετρώνουν ή να μην ρευστοποιούνται με το παραμικρό και φυσικά να συμφέρουν οικονομικά. Δεν συντρέχει πραγματικός λόγος για εισαγόμενες τροφές, τη στιγμή που ουδέποτε έγινε συγκριτκό τεστ ποιότητας με τις αντίστοιχες ελληνικές...και φυσικά το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο...αν παρόλα αυτά επιμένεις εισαγόμενα υπάρχει και ο "Λαλάκης ο εισαγόμενος"

Σχόλια  

 
0 #1 Nikos 04-07-2013 19:50
ola orea ta eipes file mou,ala oso afwra tin gyri,otan ena melisi exei kymoliasi(askos ferosi) petontas eksw tis molizmenes (gipsines) melises,nomizw oti yparxi megali pithanotita na pesoun sthn gyreopagida.me apotelezma na molinoun ena melisi alo pou tha pari tin sygekrimeni gyri. synxorame an kanw kapoio lathos..

synexise tin kali doulia pou kaneis kai se eyxaristoume gia oles tis symvoules kai ta orea video !!!!! :)
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 387 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης