Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Σάββατο, Απρίλιος 04, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Οι κερήθρες, η παραφίνη και ο Αρχιμήδης

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 8 Votes )

Οι κερήθρες, η παραφίνη και ο ΑρχιμήδηςΤο παρόν άρθρο θα ξεκινήσει με μια ευχάριστη ιστορία...
Μία μέρα, ο βασιλιάς Ιέρων Α' των Συρακουσών παρήγγειλε στο μεγαλύτερο καλλιτέχνη της πόλης να του φτιάξει μία κορώνα από καθαρό χρυσάφι. Όταν ο βασιλιάς πήρε την κορώνα...

άρχισαν να διαδίδονται φήμες πως ο καλλιτέχνης τον είχε κοροϊδέψει, παίρνοντας ένα μέρος από το χρυσάφι και αντικαθιστώντας το με άλλο μέταλλο. Ωστόσο, η τελειωμένη κορώνα είχε το ίδιο βάρος με το χρυσάφι του βασιλιά. Ο βασιλιάς κάλεσε τότε τον Αρχιμήδη να εξετάσει το ζήτημα. Στα πειράματά του, ο Αρχιμήδης βρήκε το νόμο του ειδικού βάρους. Ανακάλυψε πως όταν ένα στερεό σώμα μπει μέσα σε υγρό χάνει τόσο βάρος όσο είναι το βάρος του όγκου του νερού που εκτοπίζει.

Ο Αρχιμήδης επινόησε το σύστημα να παίρνει το ειδικό βάρος των στερεών σωμάτων. Ζύγιζε πρώτα το στερεό στον αέρα και έπειτα το ζύγιζε μέσα στο νερό. Και αφού το στερεό ζύγιζε λιγότερο μέσα στο νερό, αφαιρούσε το βάρος που είχε μέσα στο νερό από το βάρος που είχε στον αέρα. Τέλος, διαιρούσε το βάρος του στερεού σώματος στον αέρα με την απώλεια βάρους που είχε το σώμα μέσα στο νερό. Έμαθε έτσι, πως ένας δοσμένος όγκος από χρυσάφι ζυγίζει 19,3 φορές τον ίσο όγκο νερού.

Όμως, καθώς δεν μπόρεσε να προχωρήσει περισσότερο στο πρόβλημα της βασιλικής κορώνας, ο Αρχιμήδης σηκώθηκε να πάει στα λουτρά για να ξεκουραστεί. Εκεί βρήκε τη λύση. Μέσα στον ενθουσιασμό του βγήκε από το λουτρό γυμνός στο δρόμο φωνάζοντας: "Εύρηκα! Εύρηκα!".

Ο Αρχιμήδης γύρισε στο σπίτι του, ζύγισε την κορώνα στον αέρα και ύστερα τη ζύγισε μέσα στο νερό. Με τη μέθοδο αυτή βρήκε το ειδικό βάρος της κορώνας. Το ειδικό βάρος της δεν ήτανε 19,3. Δεν μπορούσε, λοιπόν, η κορώνα να είναι από καθαρό χρυσάφι. Ο Αρχιμήδης απέδειξε πως ο καλλιτέχνης ήταν απατεώνας


Η παραπάνω ιστορία αναφέρεται στην ανακάλυψη της έννοιας του ειδικού βάρους από τον Αρχιμήδη, μια ανακάλυψη που βρίσκει εφαρμογή σε πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Μέσα σε όλα τα άλλα βρίσκει εφαρμογή και στη μελισσοκομία.

Ακούγεται σε διάφορες συζητήσεις ότι οι βιοτέχνες που φτιάχνουν τις κηρήθρες, προσθέτουν παραφίνη μέσα στις κερήθρες για να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την αντοχή της κερήθρας στο χρόνο. Φυσικά ο μελισσοκόμος πληρώνει για καθαρό κερί μέλισσας χωρίς πρόσθετα καθώς η κηρήθρα είναι η άμεση αποθήκη του μελιού και άλλων προϊόντων της μέλισσας. Επειδή λοιπόν δεν είναι ωραίο να ακούγονται λόγια χωρίς τεκμηριωμένη έρευνα, ακολουθεί τώρα ένας απλός τρόπος για να ελέγξετε την καθαρότητα των κηρηθρών που αγοράζετε.

Επιλέξτε ένα κομμάτι κερί δικό σας, το οποίο είναι καθαρισμένο από προσμίξεις (πρόπολη, γύρη,μέλι) και τοποθετήστε το μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, γεμισμένο ως τη μέση. Το ειδικό βάρος του κεριού είναι 0.96kg / dm3 ενώ της παραφίνης 0.89kg/dm3, μια διαφορά που μπορεί να προδώσει την ύπαρξη της.

Αφού βάλετε το κερί στο νερό, αρχίστε να προσθέτε οινόπνευμα στο ποτήρι. Κάποια στιγμή το κερί θα σκεπαστεί εντελώς από το οινόπνευμα.

Στη συνέχεια πάρτε ένα κομμάτι από την κερήθρα που θέλετε να εξετάσετε, συμπιέστε τη σε ένα μικρό μπαλάκι και αφήστε τη μέσα στο ποτήρι.

Αν το κομμάτι δεν βυθιστεί ολόκληρο στο νερό, τότε υπάρξει κάποια ξένη, ελαφρύτερη ουσία στο κερί. (αυτή η ουσία ενδεχομένως να είναι και παραφίνη.
Αν το κομμάτι βυθιστεί περισσότερο από το αναμενόμενο, τότε υπάρχει μια βαρύτερη ουσία στο κερί.

Όσο πιο μεγάλο το κομμάτι του κεριού, τόσο πιο εύκολα θα διακρίνετε τη διαφορά.

Συνεπώς, πριν αρχίσουμε να διασπείρουμε φήμες περί παραφίνης στις κερήθρες, ας κάνουμε αυτό τον απλό έλεγχο.

Σχόλια  

 
0 #1 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ 06-05-2013 12:35
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από έναν αρχάριο. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Το πείραμα είναι απόλυτα ακριβές. Όχι τίποτε άλλο να μην μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες κάποιοι μάγκες!!
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 212 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης