Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Ιανουάριος 28, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Χειμώνας εν'όψει - Η σωστή προετοιμασία για ξεχειμώνιασμα

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 9 Votes )

Χειμώνας εν'όψειΟ καιρός έχει αρχίσει να κρυώνει. Η διαδρομή του ήλιου χαμηλότερα στον ορίζοντα δίνει τα σημάδια για την άφιξη του χειμώνα. Οι ώρες της μέρας μειώνονται σταδιακά στις 9 (21η Δεκεμβρίου) σε σχέση με τις 14 (21 Ιουνίου) και η εργασία στα μελίσσια μειώνεται δραματικά. Η βασίλισσα διακρίνοντας αυτή την μείωση στη διάρκεια της μέρας σταδιακά περιορίζει το γόνο της και η ταυτόχρονη μείωση της συλλεγόμενης τροφής οδηγούν τα μελίσσια μας στην χειμερινή διαβίωση.

Ποιες είναι όμως οι εργασίες του μελισσοκόμου για να εξασφαλίσει την επιβίωση των μελισσιών του; Και πως θα μπορέσει να σιγουρέψει κανείς οτι ο χειμώνας δε θα του στερήσει κανένα μελίσσι;

Η προετοιμασία για το χειμώνα δεν έχει σαφή όρια. Ο σωστός μελισσοκόμος φροντίζει να προετοιμαστεί για το χειμώνα απο τις αρχές του φθινοπώρου, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται.

Η θεραπεία του Αυγούστου ή του Σεπτέμβρη για τη βαρρόα είναι το πρώτο βήμα στην πορεία για το ξεχειμώνιασμα.

Εχουν γίνει και σε άλλα κείμενα αναφορές στο θέμα της θεραπείας του βαρρόα αλλά θα αναφερθώ και πάλι σε αυτά γιατί είναι πραγματικά το πλέον σημαντικό πρόβλημα του έλληνα μελισσοκόμου. Η θεραπεία θα πρέπει να γίνει με γνώμονα τα σχέδια για φθινοπωρινή παραγωγή. Αν ο μελισσοκόμος επιδιώκει να τρυγήσει στα πεύκα ή στο ρείκι ή σε κάποια άλλη φθινοπωρινή παραγωγή, τότε πρέπει να επιλέξει μια βιολογική αντιμετώπιση του βαρρόα (θυμόλη,οξέα). Αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για τρύγο, τότε ο μελισσοκόμος έχει ένα πλήρες "οπλοστάσιο" στη διάθεση του για να επιλέξει το καλύτερο. Θυμηθείτε δεν υπάρχει καλύτερη και χειρότερη θεραπεία, υπάρχει "θεραπεία ή αδιαφορία"

Η αντικατάσταση των μη αποδοτικών βασιλισσών θα εξασφαλίσει ταχύτατη ανανέωση του πληθυσμού.

Η καλοκαιρινή ανάπαυλα του Αυγούστου - Σεπτέμβρη είναι μια καλή ευκαιρία για crash test των βασιλισσών μας. Η έλλειψη γύρης κάνει την καλή βασίλισσα να ξεχωρίσει απο την μέτρια και απο την κακή. Ο Οκτώβριος στη συνέχεια ενδείκνυται για μια "mini βασιλοτροφία" όπως θα λέγαμε καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για δύο και τρεις παρτίδες βασιλοκελιών. Σημαντική προυπόθεση η ύπαρξη κηφήνων. Οι νέες βασίλισσες θα προλάβουν να δώσουν στα μελισσάκια τον απαραίτητο γόνο για μια καλή διαχείμαση.

Η ανανέωση των κηρηθρών θα δημιουργήσει ένα καλό περιβάλλον στην κυψέλη

Παλιές κερήθρες που έχουν κλείσει τον κύκλο τους (35-40 γενιές εργατριών) πρέπει να απομακρυνθούν απο την κυψέλη. Τα μικρά κελιά τους δεν είναι κατάλληλα για τη γέννηση δυνατών εργατριών ικανών να αντέξουν ένα βαρύ και μακρύ χειμώνα. Ταυτόχρονα απομακρύνονται τα διάσπαρτα σφραγισμένα μέλια και έτσι έχουμε περιθώρια να σφίξουμε τα μελίσσια αργότερα.

Επιδιόρθωση κυψελών

Η επιδιόρθωση των κυψελών θα συμβάλει στην καλύτερη προστασία του σμήνους

Τρύπες, ρωγμές, σαπίσματα και κάθε άλλη βλάβη της κυψέλης πρέπει να επιδιορθωθεί εγκαίρως πριν μπουν τα κρύα και το μελίσσι δεν μπορεί να προστατευθεί απο το κρύο. Σίγουρα η πρόπολη θα γίνει ο στόκος που ο μελισσοκόμος δεν χρησιμοποίησε αλλά αυτό δεν είναι και η καλύτερη λύση σίγουρα.

IMG 8439

Η απομάκρυνση των περιττών πλαισίων ή αλλιώς σφίξιμο του μελισσιού αποτελεί μία απο τις βασικές μέριμνες του μελισσοκόμου.

Ο πληθυσμός μειώνεται, ο γόνος επίσης. Οι μέλισσες δεν έχουν ανάγκη τον άφθονο χώρο του καλοκαιριού και κάθε εκατοστό της κυψέλης κοστίζει για να κρατηθεί ζεστό. Ο μελισσοκόμος προσπαθεί να ακολουθεί τα προστάγματα του μελισσιού, αφαιρώντας κερήθρες που έχουν εγκαταληφθεί απο τις μέλισσες και ταυτόχρονα προσπαθεί να εμπλουτίσει όσο περισσότερο όσες μένουν στην κυψέλη.

Η δημιουργία αποθεμάτων είναι μια καλή επιλογή για το χειμώνα

Οι μελισσοκόμοι μπορούν να τροφοδοτήσουν τα μελίσσια τους με μεγαλύτερες απο τις φυσιολογικές ποσότητες σιροπιού ώστε αυτό να συλλεχθεί απο τις μέλισσες και να μπει στις κερήθρες με τη μορφή αποθεμάτων μελιού. Η τακτική αυτή είναι ένα προληπτικό τάισμα που φαίνεται αρχικά να κοστίζει στο μελισσοκόμο, όμως κατα τη διάρκεια του χειμώνα αποδεικνύεται πολύτιμο. Κάθε κελί που αδειάζει απο γόνο μπορεί να γίνει μια πολύ καλή αποθήκη τροφής απο τις μέλισσες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι μελισσοκόμοι.

Τα εγκαταλελειμένα πλαίσια με το λιγοστό μέλι ξύνονται ή τρυγιούνται ώστε να αποθηκευτούν με ασφάλεια στην αποθήκη ή να οδηγηθούν για λιώσιμο. Το μέλι που περιέχουν μπορεί να αποθηκευτεί με απώτερο στόχο να επανατροφοδοτηθεί στα μελίσσια όταν θα κριθεί αναγκαίο.

IMG 8310

H προσθήκη στερεής τροφής λύνει το πρόβλημα των φυσικών αποθεμάτων

Ζυμάρι, βανίλια, ζυμωτή,αυτοσχέδιες τροφές απο μέλι και άχνη ζάχαρη και πολλά ακόμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο αποτελούν το σπουδαιότερο βοήθημα του σύγχρονου μελισσοκόμου. Σε περίπτωση που τα αποθέματα τροφής δεν επαρκούν είναι απαραίτητη η προσθήκη ενός πακέτου τροφής. Για να εξηγήσουμε τι σημαίνει "επαρκούν", θα δώσω μερικά αριθμητικά παραδείγματα:

  • Μελίσσι 8 πλαισίων πληθυσμού με 2 πλαίσια γόνο στο κέντρο της γονοφωλιάς πρέπει να έχει τουλάχιστον 4 πλαίσια γεμάτα μέλια.
  • Μελίσσι 5 πλαισίων χωρίς γόνο πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 πλαίσια γεμάτα μέλι.
  • Μελίσσι 10 πλαισίων με 4 πλαίσια γόνο πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 πλαίσια γεμάτα μέλι.

Όλα αυτά ισχύουν σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια της κακοκαιρίας στην περιοχή μας. Δηλαδή αν γνωρίζουμε οτι σε περίπτωση που χιονίσει το χιόνι θα μείνει για τουλάχιστον 5-6 μέρες, τότε ανεβαίνουν οι αριθμοί και αναγκαστικά γίνεται η προσθήκη ενός ή και δύο κιλών ζυμαριού. Στη νότια Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά, στη βόρεια λίγο πιο αυστηρά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι τα μελίσσια στη νότια Ελλάδα καταφέρνουν και κατα τη διάρκεια των χειμερινών μηνών να πετάξουν αρκετές μέρες για να συλλέξουν τροφή ενώ στη βόρεια οι μέρες αυτές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ωστόσο τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα εξαιτείας της ύπαρξης γόνου σχεδόν καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα στις νότιες περιοχές σε αντίθεση με τις βόρειες που υπάρχει μεγάλη διακοπή στη γέννα της βασίλισσας. Ο γόνος ανεβάζει τις ανάγκες του μελισσιού σε τροφές και γι'αυτό ο μελισσοκόμος του νότου πρέπει να είναι πιο τακτικός στους ελέγχους του.

IMG 8306

Το ζυμάρι θα τοποθετηθεί στο κέντρο της γονοφωλιάς, όσο πιο κοντά στη μελισσόσφαιρα. Είτε μέσα απο το κηρόπανο είτε πάνω στο άνοιγμα που κάναμε, η τροφή θα πρέπει να καταναλώνεται ομαλά και σταδιακά. Οποιαδήποτε απότομη μεταβολή στην κατανάλωση δεν είναι επιθυμητή. Οι τροφές πρέπει να παραμένουν μέσα στα σακουλάκια τους γιατί αλλιώς χάνουν την υγρασία τους και απορρίπτονται απο τις μέλισσες ως σκληροί κρυσταλλοι.

Η τακτική χειμερινή θεραπεία για τη βαρρόα είναι μονόδρομος για το σωστό μελισσοκόμο

Μην ελπίζετε σε ανοιξιάτικη ανάπτυξη και υψηλές αποδόσεις αν δεν μεριμνήσετε για την ελαχιστοποίηση του αριθμού των βαρρόα μέσα στην κυψέλη. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα απο μια σωστή σε αναλογίες και χρόνους εφαρμογή θεραπειών, με λογική και τακτική. Δεν θα πρέπει να μπουν σκευάσματα που σας πρότεινε ένας άγνωστος, δε θα πρέπει να σας επηρεάσουν φήμες που κυκλοφορούν σε καφενεία και διαδίκτυο. Οι θεραπείες για τη βαρρόα υπάρχουν συγκεντρωμένες και "αξιολογημένες" σε προηγούμενο άρθρο μας. Καλό θα είναι επίσης να συμβουλευτείτε το γεωπόνο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε στο μελισσοκομικό κέντρο που υπάγεστε.

Η απομόνωση ασθενικών μελισσιών είναι υποχρετωτική αν θέλετε να κρατήσετε υγιή τα υπόλοιπα μελίσσια σας

Ασθένειες όπως η σηψιγονία, η νοζεμίαση και η ασκοσφαίρωση μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνες τη χειμερινή περίοδο γι'αυτό είναι καλό προσβεβλημένα μελίσσια να κρατιούνται σε καραντίνα. Αν καταφέρουν να επιβιώσουν το χειμώνα, θα έχουν μια καλή ευκαιρία την άνοιξη να συνέλθουν και να ανακάμψουν, ίσως και να αποδώσουν μέλι.

Η θερμομόνωση της κυψέλης είναι μια λογική κίνηση απο όσους ενδιαφέρονται για το δυνατόν χαμηλότερο κόστος διαχείμασης.

Η χρήση του κηρόπανου κρίνεται (απο τους περισσότερους) αναγκαία, τόσο για τη ζέστη που παρέχει στο μελίσσι, όσο και για την ελεγχόμενη μελισσόσφαιρα στο κέντρο της κυψέλης. Είναι συχνό φαινόμενο τα μελίσσια να μετατοπίζονται στα άκρα της κυψέλης ακολουθώντας τον ήλιο με αποτέλεσμα ο μελισσοκόμος να μη μπορεί να τροφοδοτήσει σωστά με ζαχαροζύμαρο το χειμώνα. Στόχος μας είναι η τροφή να μπαίνει πάντα όσο πιο κοντά στη μελισσόσφαιρα.

Τα κηρόπανα δεν είναι τίποτα παραπάνω απο ένα κομμάτι ύφασμα, συνήθως βαμβακερό ή λινό το οποίο τοποθετείται πάνω απο τα πλαίσια και καλύπτει το 90% της επιφάνειας της κυψέλης. Το υπόλοιπο 10% μένει ακάλυπτο για να μπορεί να απομακρύνεται η υγρασία του μελισσιού. Οι μέλισσες στο εσωτερικό του υφάσματος απλώνουν ένα στρώμα ή λωρίδες κεριού και πρόπολης και αυτό κάνει το ύφασμα να σκληραίνει και να κολλάει πάνω στα πλαίσια. Μια τρύπα στο πανί είναι χρήσιμη για την τοποθέτηση του ζαχαροζύμαρου χωρίς να ανασηκώνεται το κηρόπανο.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προεργασία, απλά να βρείτε ύφασμα και να το κόψετε στις κατάλληλες διαστάσεις. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι μέλισσες. Τα κηρόπανα θα μείνουν για όλο το χρονικό διάστημα που ο καιρός θα είναι κρύος ή έστω δροσερός - ορισμένοι τα αφήνουν μέχρι και το καλοκαίρι.

Ορισμένοι επίσης επιλέγουν να κλείσουν τις 2 απο τις 4 αεροθυρίδες στο καπάκι κάτι που εμπράκτως φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας ακόμα και μια πολύ κρύα νύχτα.

Μικρά μελίσσια περιορίζονται με τη χρήση μπλέ φελιζόλ στη θέση των κενών πλαισίων.

IMG 8417

Ταίστρα οροφής ή πλαισιοταΐστρα αφαιρούνται, το ίδιο συμβαίνει με τα διαφράγματα και τις γυρεοπαγίδες. Τέλος προσθέτουμε και τις πόρτες ώστε να περιορίσουμε την κυκλοφορία του αέρα και τα φαινόμενα λεηλασίας.

Η σωστή τοποθέτηση των μελισσιών παίζει κι αυτή σπουδαίο ρόλο στην εύκολη διαχείμαση.

Αποφέυγουμε να τοποθετήσουμε μελίσσια κάτω απο δέντρα, σε μέρη που φυσούν δυνατοί άνεμοι, σε τοποθεσίες που λιμνάζουν βρόχινα ύδατα, σε μέρη που υπάρχει αυξημένη υγρασία όπως τα ποτάμια και τα ρέματα, σε μέρη δυσπρόσιτα σε περίπτωση χιονόπτωσης ή έντονης βροχόπτωσης. Επιλέγουμε σημεία προσήλια, προστατευμένα απο ανέμους και υγρασία, με ανοιχτό μέτωπο προς το νότο. Δίνουμε κλίση στις κυψέλες μας και τις ανασηκώνουμε αν μπορούμε απο το έδαφος σε παλέτες, λάστιχα,βάσεις ή ότι άλλο μπορεί ο καθένας.

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 322 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης