Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Παρασκευή, Ιούλιος 10, 2020
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Η παραπλάνηση των... μελισσοκόμων!

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 7 Votes )

beekeeper womanΣτη μελισσοκομία έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία, βιβλία καλογραμμένα, βιβλία προχειρογραμμένα. Βιβλία μεγάλα ή βιβλία μικρά. Με φωτογραφίες ή με σκίτσα, με χιούμορ ή χωρίς. Το κάθε βιβλίο αποτελεί προσπάθεια ενός συγγραφέα να συγκεντρώσει πληροφορίες και προσωπικά βιώματα ή έρευνες και να τα καταγράψει. Άλλα βιβλία έχουν στόχο να δώσουν πρακτικές οδηγίες κι άλλα απλά να εμπλουτίσουν το σύνολο της μελισσοκομικής μας γνώσης και να διακοσμήσουν τη βιβλιοθήκη μας ώσπου ένα βράδυ του χειμώνα, που οι εργασίες στα μελίσσια λιγοστεύουν, θα μας γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο ευχάριστα.

Παραδείγματα της δεύτερης κατηγορίας είναι τα βιβλία που αναφέρονται αποκλειστικά στα προϊόντα της μέλισσας όπως το ΜΕΛΙ, η ΓΥΡΗ, ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ και η ΠΡΟΠΟΛΗ,βιβλία που έχει γράψει στο παρελθόν ο Θανάσης Μπίκος, γεωπόνος και μελισσοκόμος. Ένα ακόμα απο τα βιβλία που έχει γράψει είναι το "Μάννα δεν είναι μόνο Μία", ένα βιβλίο στο οποίο αναφέρονται 18 μέθοδοι παραγωγής μελιού και διαχείρισης των μελισσιών με περισσότερες απο μία βασίλισσες, κάτι που στο άκουσμα και μόνο κεντρίζει το ενδιαφέρον ενός νέου μελισσοκόμου.

mannadeneinaimonomia

Η ονομασία "μέθοδος" απευθείας υποδηλώνει κάτι έξω απο τα συνηθισμένα, κάτι που έχει σαφή βήματα εκτέλεσης και με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η μελισσοκομία όμως δε βασίζεται σε μεθόδους. Εχει αρχές, κανόνες και φυσικά ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ! Οι μέθοδοι αυτές λοιπόν καταγράφηκαν σε αυτό το βιβλίο είτε για να μη χαθούν στο βάθος των χρόνων, είτε για να αποδώσει ο συγγραφέας τιμές σε ορισμένους ανθρώπους κατα τη δική του κρίση, είτε για να συνεχίσουν να εφαρμόζονται σε μεγάλη κλίμακα, όπως και πριν γραφτεί το βιβλίο,πλέον μεταφρασμένες στα ελληνικά.

Ορισμένες είναι απλές και διαδεδομένες, άλλες είναι τραβηγμένες και ταυτόχρονα ριψοκίνδυνες. Τις διάσημες σίγουρα τις ξεχωρίζετε και είναι κυρίως οι ξενόφερτες

 1. Φαρράρ
 2. Ντάνχαμ
 3. Σουέιν
 4. Νικολαΐδη
 5. Ντεμαρη
 6. Σνέλγκρόουβ
 7. Ντεμούθ
 8. Αλεξάντερ
 9. Τζέι Σμιθ
 10. Μπαμπίλη
 11. Γαλλικό μπλοκάρισμα
 12. Κόσκου
 13. Περ Δούγκα
 14. Γκρεχ
 15. Χαλκιά
 16. Δερματόπουλου
 17. 8άρας κυψέλης
 18. Πανταζή

Θα ήθελα λοιπόν να τονίσω κυρίως στους νέους μελισσοκόμους που ακόμα η επαφή με τα μελίσσια δεν τους έχει δώσει την πείρα και τη σιγουριά στα βήματα τους, ότι μια μέθοδος για να εφαρμοστεί πρέπει πρώτα απο όλα ο μελισσοκόμος να γνωρίζει γιατί θα την εφαρμόσει. Πρέπει να έχει αντιμετωπίσει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο η μέθοδος που θα επιλέξει είναι εξειδικευμένη στο να το λύνει. Η ορθή μελισσοκομία λειτουργεί και χωρίς μεθόδους, και χωρίς μεθόδους πρέπει να δουλέψει ο αρχάριος μελισσοκόμος. Οι άνθρωποι που τις "εφηύραν",αν είναι δόκιμος ο όρος εφευρίσκω, είχαν μια πείρα ετών, είχαν τριφτεί πάνω στη μελισσοκομία και θέλησαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό απο την "πεπατημένη".

Η ορθή μελισσοκομική πρακτική περιγράφεται τέλεια σε πολλά ελληνικά βιβλία στο κεφάλαιο "ορθή μελισσοκομική πρακτική" και σε αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να στηρίξετε τις εργασίες και το μέλλον σας. Όχι σε τραβηγμένες μεθόδους, όχι σε τρελά πειράματα με μελίσσια ουρανοξύστες, όχι σε τεχνάσματα με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Η γνώση έρχεται με την εμπειρία και ο μελισσοκόμος μπορεί να κρίνει, μετά απο αρκετό καιρό ενασχόλησης με τα μελίσσια, τι απο όσα έχει διαβάσει είναι εφαρμόσιμο ή όχι για τα δικά του δεδομένα. Οι δύσκολοι καιροί που ζούμε δεν αφήνουν περιθώρια σε έναν αρχάριο μελισσοκόμο να πειραματιστεί ρισκάροντας την απώλεια του μελισσοκομικού του κεφαλαίου που θα επιφέρει πρόωρη απογοήτευση.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στη μέθοδο Χαλκιά ,που ΚΑΚΩΣ έχει διαδοθεί στο διαδίκτυο αφού αποτελεί έργο ενός βιβλίου που ακόμα έχει πνευματικά και εμπορικά δικαιώματα. Η μέθοδος του Χαλκιά είναι μια απόπειρα επέκτασης του γνωστού θεωρήματος 1+1=3 (ή κατα τους πιο εγκρατείς 1+1=2,5) σε μεγαλύτερους αριθμούς...κάτι δηλαδή σαν το 5+5=15. Όπως καταλαβαίνει ο έχων τη σχετική επαφή με τα μελίσσια αυτά τα μαθηματικά παιχνίδια στη μελισσοκομία δεν εφαρμόζονται. Όσοι λοιπόν διαβάζουν αυτή την κακή και παράνομη αντιγραφή της μεθόδου στο διαδίκτυο και ξαφνικά νομίζουν οτι ανακάλυψαν νερό στον Άρη, καλά είναι να προσγειωθούν.

Η μέθοδος κρίνεται προβληματική απο πολλές απόψεις, περιττή από ακόμα περισσότερες και αποτελεί μια ερευνητική περισσότερο παρά πρακτική προσπάθεια εκ μέρους του εμπνευστή της. Ωστόσο ορισμένοι θέλουν να εντυπωσιάσουν και την πλασσάρουν ως λύση στην φιλοδοξία των αρχαρίων ή των οικονομικά πιεσμένων μελισσοκόμων, χωρίς φυσικά να την έχουν εφαρμόσει ή έστω μελετήσει εις βάθος. Είναι δικαίωμα του καθενός να εφαρμόζει ότι επιθυμεί στην τσέπη του και στα μελίσσια του και γι'αυτό ο λόγος που γράφονται όλα αυτά δεν είναι για να αποτρέψω αλλά για να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά σε ορισμένες παγίδες.

Κι επειδή άλλη μια φορά γίνομαι αποδέκτης των ερωτημάτων πολλών αναγνωστών που αναρωτιούνται αν η μέθοδος είναι ή όχι εφαρμόσιμη και αποδοτική, πιστεύω οφείλω να τονίσω ότι:

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΧΑΛΚΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΡΙΣΚΟ.

Η μεγάλη παραγωγή δεν είναι αποτέλσμα κάποιας επαναστατικής "μεθόδου" αλλά απόρροια σωστών, μετρημένων και μελετημένων βημάτων και κυρίως αποφυγής επιπόλαιων λαθών.

 

Τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και κάθε μορφή ευγενούς αντίρρησης και άποψης είναι αποδεκτή!

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 1061 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης